Ezek szerint, legalább négy magyar család már lesz a hajón, de szerintem több is. Ha jól emlékszem, mind a négyen "első bálosok" vagyunk, ezért is olvassuk fokozott figyelemmel a tapasztaltabbak beszámolóit. Mi jobban bíztunk a saját autónkben, mint a repülőben, ezért mi autóval utazunk Savonába. Úgy tűnik, nekünk is, meg másoknak is a fakultatív programokon való részvétel, illetve az italcsomagok jelentik a kérdőjelet. Azt hiszem, mi improvizálni fogunk. Már várjuk a találkozást! Üdvözlettel:zakeus
Mi is okt.31 én indulunk a Costa Concordiával Savonából. (legalábbis remélem, mert már 10 napja kifizettem és még nincs meg a hajójegyünk, csak a repülőjegyek...)
Első hajóutunk (kettesben utazunk a 11 éves fiammal)-nagyon kíváncsi vagyok hogyan fogunk boldogulni.
Szia! Nagyon szuper leírást kaptunk, nekem nagyon tetszik már leírva is, nemhogy átélni :-) Merre jártatok, és milyen idő volt? És hogy érzed magad most már itthon? Gondolom kell egy-két nap mire visszalendülsz a hétköznapokba...
Az MSC Splendidával voltunk 2 hete.Egy kis élménybeszámoló:
A hajó maga fenomenális,szavakkal leírhatatlan élmény, át kell élni ahhoz hogy megértse az ember azt az inger tömkeleget,ami az 1 hetes út alatt éri.Mi Bécsből repültünk Milánóba, ott már várt minket a transzfer busz embere MSC Crosiere feliratú táblával.Miután mindenkit begyűjtöttek, 2 órát utaztunk, nagyon szép hegyvidékes tájakon át.Genovában a kikötőnél szálltunk, a hajótól kb 10 méterre.Majdhogynem a hajó szájában tett ki minket.Ott is vártak ránk, névsor olvasás után kaptunk kézhez egy levelet,amiben találtunk névre és kabinszámra szóló bőrönd jegyeket, ezeket fel kellett ragasztanunk, majd ott hagyni a személyzetnek.A kikötő épületébe komoly átvizsgálás, kedves fogadtatás után pultokhoz soroltak minket, itt ki kellett töltenünk egy kérdőívet az egészségünkre vonatkozóan, illetve hogy bankkártyás vagy készpénzes depozitot választunk-e?Angolul-németül-olaszul minden alkalmazott beszél.Szóval átadtuk a bankkártyánkat, ott lehúzták, és helyben visszaadták.Kezünkbe kaptuk a hajó kártyánkat, és már mehettünk is a hajóra.Útközben számtalan tájékoztató a hajó szolgáltatásairól, már a másnapi fak.programokról,számtalan prospektus.Mindenkiről fénykép készült egy nagy kormány kerék előtt,amit később arany áron árultak. ( 40eu volt 3 kép)A hajóra felszállás simán, zökkenő mentesen és nagyon gyorsan ment, mivel folyamatosan engedték fel az embereket, nem várták meg a 14:00h-t.Az ajtóban személyzet várt,aki a kártyánk alapján elkísért a szobánkba, és gyakorlatilag megkezdtük a hajó felfedezését.A hajón a legfontosabb a kártya.Azzal fizetsz,azzal kapod a törölközőt,a szolgáltatásokat, ha kimész vagy bejössz a hajóra,számítógépes fényképes ellenőrzésen mész keresztül.Ja igen, az elején amikor adják a hajó kártyát, csinálnak egy webcames képet, a beazonosítás miatt.Néhány fontosabb tudni való, amiről azok számoltak be, akik már többször jártak ezen a hajón:Volt aki otthon, a saját utazási irodájánál fizetett be úgynevezett ital csomagokra, napi 15 Eu/fő -ért, ezért cserébe korlátlan sör - bor és víz fogyasztást kaptak.A hajón is lehetett hasonlót venni, kis blokkfüzet formájában, szintén drink packeg-nek hívták, bármely bárban, bármikor válthattad, kb 6 féle volt.Mi 1L-es vizeset kértünk,és alkohol mentes koktél+ red bullt.Ezek 12db-osak voltak. Az árukat már pontosan nem tudom, de az biztos h jóval olcsóbb volt, mintha minden alkalommal a pincértől kértük volna, mert annak ellenére hogy kifizeted a napi 7Eu/fő szervíz díjat, minden rendeléshez hozzászámolnak 15% borravaló díjat is.Pff ennek nem örültünk.Negatívum volt még, hogy itthon derült ki, hogy 303Ft-al váltották az eu-t.Minden nap 2x rakták rendbe a szobát,este mire felmentünk, bekészítették a következő napi újságot 2 nyelven, amiben a másnapi fakultatív program lehetőségek, a bárok, éttermek nyitva tartása és elérhetőse,mikor köt ki a hajó,mikor mehetsz ki, és kell visszajönni,-szerepelt. abban az esetben ha az éttermi vacsorát választod, az ajánlott viselet.Minden nap rajtad múlott hogy a reggelit,ebédet.és vacsorát hol eszed.- a kártyánkon szerepel az étterem neve, és az asztalszám is-vagy a büfében kötelezettségek nélkül. 2x volt gálaest, azt nem szabad kihagyni,nagyon nagy élmény.Az éttermi reggeli is komoly, mindent kérhetsz étlapról, körbe ugrálnak, amint kifogy a kávéd, azonnal utánatöltik.....Sajnos az ebédet nem használtuk ki.Ehetsz térítés ellenében mexikói étteremben is, vagy rendelhetsz pizzát a kabinodba.Az esti színházas programot sem szabad kihagyni, mindent megtesznek a szórakoztatásért.Azokban a városokban,ahol a kikötő messzebb volt a várostól, shuttle buszokat szerveztek,helyenként irreálisan drágán, jegyet a recepción 5.emeleten vehettük meg,akár mielőtt kimentünk volna.Sehol nem mentünk fakultatív csoportos városnézésre, nekünk nem érte meg, 30-50 Eu/fő volt az ára.Mindenhol felültünk egy hopp on hopp off buszra, azzal tökéletesen eltaláltunk mindenhova.18-23Eu/fő volt az ára, és általában 2-3 féle vonalon közlekedtek.Korlátlan fel és leszállási lehetőséggel.A végén megkaptuk a kártyát,haza is hozhattuk. A kiszállás is pikk-pakk ment, nem kellett várakoznunk sem, mivel a kártyás fizetést választottuk, nem kellett várnunk a recepción a számlánkra.Összességében nagyon jó volt, biztos hogy máskor is menni fogunk
Decemberben megyünk MSC Magnificara Izrael felé, ha valakinek van valami tapasztalata vagy tanácsa örömmel venném. Nagyon érdekelne, hogy Haifaból , hogyan lehet legkönnyebben eljutni Jeruzsálembe, illetve a hajóról is lenne pár kérdésem.
Szia, jajj nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a bejegyzésre. Mi decemberben megyünk az MSC Fantasiaval. Ugyanaz elvileg, mint amivel Ti voltatok. Méretek, kinézet minden ugyanaz úgy tudom, hogy a belső színösszeállítás talán más.
Mi Genovaból indulunk, Barcelona, Casablanca, Santa Cruz, Madeira, Malaga, Róma, Genova. Fogalmam sincs még mit viszek, mennyit, meg egyáltalán mit lehet felvinni a hajóra... Először megyünk ilyen hajóutra a családdal, úgyhogy bármi információ jól jön. A hajón az árak, programok, böröndbe mit lehet vinni (alkohol, általános gyógyszerek). Élménybeszámolót, bármit szívesen olvasok :-) Köszi!
Legutolsó hozzászólásodat olvasva úgy érzem nagy tapasztalatod van hajózási ügyben.
Hivatkozol régebbi bejegyzéseidre, amiket nem találok, de szívesen elolvasnám a tanácsaidat.
Mi is utaztunk idén hajón (MSC Magnifica ) és olyan jól sikerült, hogy szívesen megismételnénk jövőre is. Persze jó lenne más hajótársaságot is megismerni. Az MSC nekünk tetszett, bár az olaszok elég hangosak, pláne, ha sok a gyerek is. Ezért inkább iskola időben mennénk legközelebb.
( Két felnőtt lányom van és három unokám, imádom őket, de a mi "korunkban " már a nyugodtabb
nyaralást kívánjuk )
Ha nem nagy kérés szívesen olvasnám a tapasztalatokat és jótanácsokat.
Teljesen igaz, hogy érdemes Marseille-ben schuttle busszal 15 Euroért bemenni a városba, mert a helyi busz kb 300 méterre áll meg a kikötőtől, és 1 euroba kerül a buszjegy, ami 75 percig érvényes, és bevisz a belvárosba. A busz 15 percenként jár. Barcelonában még ennyit sem kell gyalogolni, mert közvetlenül a kikötő kijáratánál áll meg a helyi busz, ami 2 euroért bevisz a városba, és onnan metróval bárhová el lehet jutni. Tunisz a legrosszabb, mert nagyon drága, hiszen 20 eurot beváltva a kikötőben helyi pénzre 4 ember kényelmesen eljuthat vonattal a Medinába, Karthagoba és még futja egy jó ebédre, italra, és ajándékokra. A vasútállomás 300 méterre van, és 40 Ft átszámolva a vonatjegy. 100 Ft a legdrágább üveg vörösbor. Mondtam is a többieknek, hogy milyen drága Tunézia. -:) Taorminára is érdemes befizetni, mert ott már 500 métert kell gyalogolni a vasútállomásra, ahonnan 49 perc az út Taorminára és 3,95 euro. A felvonó 2 euroért viszi fel az embert . Rómába 4,5 a vonat, de 400 métert sétálni kell az ingyenes schuttle busztól az állomásig. 53 perc az út, sajnos nincs annyi, mint busszal, és 4 euro a napijegy rómában, vagy 10 a hopp-on-hopp-off buszra, amelyikre bárjol, bármikor fel-le lehet szállni. Persze még hozzájön a Palatinus-Forum-Colosseum belépő, sorban állás nélkül 12 euróért, és így már drágább, mint a szervezett út.
Ezeket mind leírtuk régen, de nem érdemes vele foglalkozni.
Az italokat is érdemes mindent a hajón megvenni, mert ahogy régen írtuk, hogyan kell bevinni, hogy ne szóljanak az átvilágításnál, úgy drágább, hiszen 1 euro egy sör, 1,2-1,5 egy üveg Coca vagy hasonló ital, míg a borok 2-8 euro között vannak.
A vonatjegyek árát most frissítettem a trenitalia oldalán, mert nagyon megemelkedtek.
Mi szombaton jöttünk meg az első hajós utunkról. Az MSC Fantasiával voltunk Genova-Marseille-Barcelona-Tunézia-Málta-Messina-Róma-Genova körúton.
A hajó szuper volt!! Igazi élmény!! Ez volt a nászútunk és egy csalódás ért minket, hogy az utazási iroda elmondásával ellentétben nagyon kevés volt a fiatal és a magyarokat sem sikerült egy kupacba ültetni, csak 2 családdal ültünk egy asztalnál. Szóval a fiataloknak és bulizósakanak abszolút ajánlom, hogy társasággal menjenek! Mi már szervezzük jövőre a barátokat!! Akik többen voltak, nagyon jól érezték magukat!
A legjobb az volt, hogy minden reggel másik panoráma felett (14. emeleten :-))) reggeliztünk!!!
A hajó szolgáltatásai/italok eléggé drágák, de vannak italcsomagok, amikkel jól lehet taktikázni. A wine tastinget mindenképpen érdemes kipróbálni!!! A boros italcsomagban állítólag gagyi borok vannak. Mi egy koktélosat vettünk (12 koktél kb. 77 euro) és egy menetes csomagot (10 alkoholmentes ital kb. 23 euro). A víz csomag is simán elfogy.
A fakultatív programoknál jobb az egyéni szervezés. Marseille-be 15 euro volt Shuttle-bus és gyalog nagyon jól bejárható. Barcelonában állítólag érdemes befizetni, mi gyalog mentünk és nem sokat láttunk (de oda úgyis visszamegyünk :-). Tunéziában ajánlott volt befizetni, hogy nehogy a zavargások miatt valaki lekésse a hajót. Ez volt a legdrágább programunk és nem sokat ért. 2 tea 5 euro volt és pofátlanul lenyúlják az embert..., nagyon nagy csalódás volt a koszos, büdös, drága hely. Málta azonban csodaszép és itt tényleg nem érdemes befizetni fakultatívra, mert a hajó kikötőben féláron/harmadáron vannak a városnéző programok. Mi 20 euroért mentünk körbe és egész Vallettát és Mdinat megmutatták - nagyon korrektül. Messina semmi extra és az idő is kevés, 10 euroért van városnéző busz. Az Etnára tuti nem elég a 4,5 óra (ezt mondták, akik voltak) és állítólag Taormina gyönyörű, de nagyon gyenge volt a szervezés.
Rómába dícsérték az egész napos túrát (8,5 óra 76 eurotól kezdődik). Mi a városnézőset választottuk, ami 5,5 óra és 48 euro, de elég gyenge volt, mondjuk a hosszabb út is kevés arra, hogy az ember mindent megnézzen. Nekünk az volt a legrosszabb, hogy a fedett buszból csak kis részleteket láttunk a monumentális építményekből :-( .
A hajón rengeteg program van, a színházi előadások is nagyon színvonalasak!!
A medencékben tengervíz van és nagyon finomak a Smoothiek!! Az alkoholmentes koktélok viszont nem voltak jók.
A recepcióra sajnos nem nagyon lehetett számítani, ha infó kellett :-( .
A kabinok viszont nagyon praktikusak, de nincs kispárna :-)) . Minden négyzetcentiméter ki van használva, van hely bőven - belső kabinunk volt és szűkebbnek gondoltuk.
A Dedalont érdemes nem elfelejteni, mert ha inog a hajó, akkor jobb bevenni!
Az ebéd és vacsora első nap csapnivaló volt, de aztán minden nap jobb lett :-))) . Aki szereti a hasát, annak érdemes betartania a dressz kódot (meg amúgy is megkívánja a miliő :-), mert az étteremben sokkal jobb ételek vannak, mint az önkiszolgálóban :-)).
Mi is most leszünk elöszőr hajón. A kirándulásokat magunknak szervezzük, azért is mert 3 gyermekünkkel utazunk /6-6-9 évesek/. Velük a szervezett programok ütemét nem biztos, hogy birnánk.
Javaslom, hogy váltsunk e-mail címet, telefonszámot, így könnyebben tarthatnánk kapcsolatot.
Szerintem, én jobban örülök, mivel mi még soha nem voltunk ilyen hajós úton, így egy kicsit izgulunk. A legnagyobb fejfájást a fakultatív programok kiválasztása jelenti, illetve, hogy egyáltalán érdemes-e részt venni szervezett programokon vagy menjünk a saját fejünk után. Itt a fórumon a rutinosabbnak tűnő utazók inkább az egyéni programokat preferálják. Ti már voltatok hajós úton? Nektek mi az elképzelésetek a fakultatív programokon való részvételről?
most, hogy kiderült, hogy senki nem utazott még a Costa Deliziosával érdekelne, hogy Casablancában, Santa Cruz de Tenerifén, Funchalban, Malagában járt-e valaki hajóval és ha igen írna-e nekem egy pár infót róla. Október 5-én indul a hajó, úgyhogy s.o.s a kérdés.
én próbálkoztam náluk többször is, de sajna mindig az lett a vége, hogy "elnézést, de rossz árak szerepelnek a rendszerben". Úgyhogy maradtam a Tensinél. Ők nagyon korrektek és a mostani hajóutunk is fele annyiba kerül a Tensinél, mint amennyiért a hajosutak.com hirdeti.
Ők az egyik TUI iroda, csak csináltak egy külön oldalt a hajós kínálatnak.
Abszolút megbízhatóak. Mi az összes egzotikus nyaralásunkat velük intéztük és minden tökéletes volt, igaz, hajózni még nem voltuk. Ami késik azonban nem múlik...:)
Október 31-én indulunk Savonából a Costa Concordiával. Jó lenne, ha már itthon fel tudnánk venni a kapcsolatot az esetleges honfitársainkkal. Remélem, lesznek... Mi autóval tervezzük a lejutást Savonába.
Szia Heni!:-)Köszönöm hogy válaszoltál!Nagyon örülünk a hogy közösen fogunk utazni!Mi 51/45 évesek vagyunk...egy 10 éves lány gyerekkel megyünk.Kocsival fogunk nekivágni az útnak,megállunk Velencében is egy napra 23.-án hajnalban indulunk.Már tudjuk a kabinszámunkat is:8078-as!:-)Tehát Ti már meg tudtok találni minket!:)))Egyedül abban vagyunk bizonytalanok,hogyan fogjuk megtalálni,ahonnan indul a hajó,mert a kikötő elég nagynak tűnik a GPS-szerint.Semmi címet nem mondtak az utazási irodánál.Remélem ennyi ember között sikerül majd találkozni Veletek?!!De jó lesz,már alig várjuk!:-))))ÜDV!!!