Tessék, a terméknév-törvényt követően született sütő-szeszesital:
A teszkóban odajött hozzám egy hetven körüli hölgy, aki láthatóan valamit keresve kóválygott a polcok között, és megkérdezte, hogy lehet-e sütőrumot kapni. Megmutattam neki a képen látható terméket. Azért rákérdezett:
Na, erről eszembe jutott kedvenc gdanski élményem. Egy youth hostelben foglaltunk szállást, jól ismertük és kedveltük a műfajt, az előző nyáron végighátizsákoltuk ilyenekben Nagy-Britanniát. A gdanski youth hostelről azonban első blikkre kiderült, hogy picit más.
Egy általános iskola volt ugyanis, ahol egy termetes és kizárólag lengyelül beszélő hölgy fogadott minket, és legott elszállásolt a kémia előadóban, a Mengyelejev-féle periódusos rendszer alatt. Tábori ágyak voltak felállítva a két fal mentén, vagy húsz, és ahogy jöttek a további káderek - egy csapat csehszlovák cserkész, néhány endékás ifjúkommunista, egy kóbor ausztrál -, azok megkapták a sorban következő ágyakat. Demokratikusan és koedukáltan.
A néni az útlevelünket is elkérte, hogy leírja az adatainkat, de pechjére Munkácsy vezetéknevű barátomé került elsőre a kezébe. Mire ezzel megbirkózott, lemondóan odaírt a név elé egy 4-est. Így lettünk mi A Négy Munkácsy, a legendás ugrócsoport.
Viszont ez olyan köteléket teremtett köztünk, hogy esténként már egyenesen hozzánk jött, hogy számoljunk be a helyzetről. És Munkácsy barátom ilyenkor felállt, keze már-már tisztelgésre lendült a periódusos rendszer alatt, aztán jelenetett. Ja dakladivaju vam, sto jeszty vószem harceri, pjáty germanszkije pionyeri, agyin ausztral, i csitiri munkacsi.
Matróz rum, Tea rum... Istenem, miket ittunk ifjúkoromban. De a legjobb a Portorico rum volt, 60 fokos, elakadt tőle a lélegzet. Egyszer - 87-ben, azt hiszem - elmentünk augusztusban Lengyelországba: ott olyan hideg volt, hogy még a legjobb nevelésű túratársak is meghúzták néha az üveget. Igaz, némi torokköszörörülés után mindig megjegyezték, hogy ez a rum garantáltan kiirtja a náthavírusokat.
Szerintem a "Matróz szeszesistal" és társai kiszorították. Amióta rumnak csak azt lehet hívni, ami tényleg az (nádcukor melaszából készül), nem nagyon maradt más lehetőség a névadásra. Milyen hülyén nézne ki, hogy sütő szeszesital? :-) De az Aldi-Lidl-Tesco sajátmárkás rumjai sem drágábbak, nem is túl erősek (37,5%) és azok mégiscsak rumok. Ha meg még gyengébbet akarsz, akkor otthon hozzányomsz egy kis vizet, plusz rumaromát. A "gyári" sütőrum is így készül.
Tavaly rengeteget kerestem ezt az "igazi magyar" rumot, ahogy a stockholmi barátnőm kérte tőlem. Sehol nem találtam semmi használhatót. Kénytelen volt egy alacsonyabb százaléku Strohrummal megelégedni, amiről kiderült, hogy Stockholmban is kapható.:-(
Tudom ajánlani, mindenféle rumos édesség elkészítéséhez, jobb mint bármilyen más rum.
A felújított Zeneakadémia esélyes nálam egy mihamarabbi látogatásra...
Más (egészen): mi ez az új dolog, hogy sehol nem lehet sütőrumot kapni? Ami van, és csaknem ugyanúgy néz ki az üvege (csak a felirat sárga, az eddigi barnához képest), az sütőlikőr (még a hangzása is olyan... hmmm... excentrikus); hát a rumosdió töltelék milyen lenne már vele? Likőrösdió?
Van abban valami felszabadító, ha az embernek hivatalból nem kell kultúrával foglalkoznia. Az elmúlt két hétben láttam három remek kiállítást, ma este pedig a Danton halálát Alföldi rendezésében (Vígszínház). Kitűnő, ajánlom mindenkinek.
Ha így megy tovább, nemsokára egy moziban fogtok viszontlátni. Vagy egy koncertteremben... :)
Nem tudom emlékszik-e még rá valaki, mikor a várra sorban szobrokat akartak felrakni a két szárnyra. Őrült viták voltak, hogy kiket ábrázoljanak, mekkora legyen stb. A józanabbak mondták, hogy tök mindegy, mert ugyse lehet majd Pestről látni de Budáról se nagyon. Aztán valahol elhalt az ötlet. Ezzel a Máriával is az lesz talán, ha meg mégse, akkor lesz egy különleges villámhárító ott azon a ponton, a szobrász meg kap egy rakat pénzt. Csodálkoznák ha nem a MMA oszlopos tagja lenne az ilető.
Hogy nektek semmi sem jó. Tegnap még a Hattyúházat ostoroztátok itten, hogy organikusan unpraktisch és túlbonyolított. Hát ez a szegény Máriácska viszont olyan... hogy is mondjam... egyszerű...
Mondja is az egyszeri kommentelő, hogy kéne köré valami kompozíció. (Na, jegyzem meg, az tenné be a kaput.)
Szerintem jó ez, csak a helyét tévesztették el egy csöppet. Alcsútra kéne vinni, elvégre egyes megbízható források szerint ott ajánlotta fel Szent István kerál az országot Szűz Máriának.