Keresés

Részletes keresés

Kormoss Creative Commons License 2011.01.10 0 0 232

Szóval ugye van az üst a cefrével, és van az első thumper utópárlattal töltve, a másidik thumper pedig előpárlattal. A cefrét főzni kezdem, a szesz elindul a páracsőben, és beleérkezik az utópárlattal feltöltött első thumperbe. Itt felvetődik bennem pár kérdés. Először is, meddig kell feltölteni a thumpert? Másodszor, a thumpert a páracső és a párlat melegíti. Namost, a benne lévő folyadék gondolom elég hideg ahhoz, hogy rögtön kondenzálja a bele érkező párát. Tehát ha kondenzáló hatás történik, és akkor nem történhet meg olyan, hogy a thumper eleve nem tud felmelegedni annyira, hogy úgyból párlat formájában továbbítani tudja az alkoholt? Na és a visszavezetés: ha mindegyik thumperből kell visszavezetés az üstbe, akkor ez hogy működik pontosan, hogy a benne lévő folyadék ne follyon vissza (mert az rajzon a visszavezetés azt thumper aljából ábrázolták)?

Írtad, hogy az üst 20-25%-ának kell lennie. Tehát egy 20 literes üsthöz két 5 liter thumper megfelel? Gondolom az anyaguk a jó hővezetés érdekében vörösrézből jó. Szigetelésnek én azbesztra gondoltam. 

Köszönöm a türelmed, és a válaszod!

Előzmény: öreg-muslica (229)
naerreiszunk Creative Commons License 2011.01.10 0 0 231

Köszönöm a segítő választ!

Akkor a jó arányok az esetemben az üstöket illetően:  50 l - 10 l - 2 l

Ha gyümölcs párlatot készítek akkor nem kell víz az üstökbe (csak vodka, wisky esetén).

Ekkor folyamatosan vissza kell vezetni a cefréhez a két kis üstbe lecsapódó alszeszt.

Előzmény: öreg-muslica (229)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.01.10 0 0 230

Köszönöm a kedves szavakat :  általában szeretek segíteni, ha úgy látom érdemes segíteni. 

Azt hiszem a kérdéseire is megválaszoltam a #229 ben. Ha nem, kérdezz megint.

Nem hiszem, hogy nagy feladat lenne egy ilyet épiteni csak kipróbélásként. Csak eljátszani vele  és megismerni.

ö-m

Előzmény: Kormoss (220)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.01.10 0 0 229

A thumper egy hangutánzó szó az angolban,  ~ dobogó  -ként lehetne leginkább forditani.

Ha neten keresel képet leginkább nyúl képeket kapsz mert a Bambi könyvben ez volt a nyúl neve. Lehetne kotyogónak vagy bugyogónak is hivni de ezek a nevek már foglaltak.

Mivel doublernek is szokták nevezni talán a duplázó lenne a legjobb név.

Ha  “ Adam’s still “ –ként keresed akkor talán többet találsz.(Edward Adam szabadalmaztatta 1801-ben)

A thumper(ek)  elsösorban  erös alkohol gyártára szolgálnak egy menetben, ezáltal energia takarékos is.

Ha egy thumperral fözünk akkor az elözö fözésböl kapott feje megy a thumperba, a farka vissza az üstbe az új cefrével. Ha két thumperral fözünk akkor az elsöbe megy a farka (a rumnál “ low wine “) a másodikba a feje (“ high wine”).

Ezen kívül másra is lehet használni : ha vzet teszünk bele akkor szagot, ízt lehet elvenni a fözetböl pl. vodkánál. Gin és rum fözésnél a füszereket lehet az alkoholba tenni és a thumper gyönyörüen “átfözi “ az ízeket a párlatba, késöbb nem kell szürni stb.

A méretezés fontos, kb 20% -a legyen az üstnek . A thumpernak nincs fütése, a fö üstböl jövö pára füti fel. Ha jól van méretezve az üsthöz akkor a thumperben kb. ugyanannyi  folyadéknak kell lenni a fözés végén mint amennyivel kezdtük. Ha több van az azt jelenti, hogy  “ kondenzátorként “ is müködik, ezért fontos a szigetelés.

Az üst höforrásának egy kis plusz munkát ad, más szóval ha a rezsó éppen-csak felfüti az üstöt akkor lehet hogy nem lesz elegendö az üst + thumper fütéséhez.

A 10 L –es az 50 L-eshez passzol, de a 25 l-esnek sok.

Ami a fözés után a thumperben marad azt általában hozzáadjuk a következö cefréhez és az éppen befejezett fözésböl kapott fejével pótóljuk.(két thumpernél fejével és farkával)

Remélem segitett

ö-m

Előzmény: naerreiszunk (219)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.09 0 0 228

Ez jól hangzik, Ö-M válasza szerint a 70 fokos párlat 3 lepárlással megvan. Ez mégiscsak jobban hangzik, mint a hét finomítás, és még külön berendezést sem kell építeni. Bár engem ettől függetlenül érdekel az a thumper...

Előzmény: cloaked (226)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.09 0 0 227

Hát sajna akit én ismerek és ilyet ivott, ennek az italnak a hatására állította nekem azt, hogy az abszintot rossz. Úgyhogy el tudom képzelni, mennyire lehetett finom :)

Előzmény: tomobi74 (225)
cloaked Creative Commons License 2011.01.09 0 0 226

Csak megértettem a múltkori kérdéses részt a kézikönyvből. Lehet, hogy mégsem kötelező 85%-os szesz.

„Ha elkészítettük a hozzávalókat, az üstbe helyezzük őket a szükséges mennyiségű alkohollal és a lepárláshoz használt víz felével; az ázat ettől jobb eredményt ad, mert ha az összes vizet beleöntenénk, az alkohol túlzottan felhígulna és elvesztené oldóképességét, azaz a növényekből kinyerhető anyagoknak csak egy részét nyerné ki. Ugyanígy, ha az áztatást tiszta alkohollal végezzük: a hirtelen tiszta alkoholba tett növények látszólag valamiféle ridegedésen mennek át, mely akadályozza az aromák kiáramlását.”

A tiszta alkohol 1900-ban nem tudom mit jelentett, de akár a 85%-os, akár a 96%-os alkoholra céloz, ezek alapján 70% elég az ázáshoz. (96% félszer annyi vízzel felöntve ugye 70% lesz kb).

Az még hozzátartozik a dologhoz, hogy a jobb receptek közt 1-2 kiköti, hogy a vizet csak főzés előtt adjuk a 85%-hoz.

Meg az is hozzátartozik, hogy fél éve leveleztem valakivel, aki évek óta főz abszintot 60 fokos házipálinkából, és nem kóstolt még „valódit”, de szerinte a pálinkahátteret kellően elnyomja a recept, még utóáztatás nélkül is.

tomobi : :D  Erről a márkáról már nem tudom hányan mondták, hogy nem bír elfogyni az üveg, vagy épp az első pohár. Az eredeti címke szerint „gyógynövénypárlat” van benne (a sok E mellett), igen diplomatikus. Bár a piros változata szerintem még ezt is alulmúlja.

tomobi74 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 225
Az volt amit írtál! Hárman egy este alatt nem bírtuk meginni a fél litert. Szerinted mennyire lehetet finom? Ahogy írtam, csak E betűkből áll az összetétel.
Előzmény: Kormoss (224)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.09 0 0 224

Csak nem az Absinth nevű smaragzöld, 70tf%-os cseh abszint volt az? Ha jól tudom a cseh abszintok azok, amikhez se édesköményt, se ánizst nem használnak. Még nem ittam ilyet, de hallottam róla, és a gyógyszer ízéről. Gondolom azért is isszák cukorral, hogy elnyomják a keserűséget.  

Előzmény: tomobi74 (222)
cloaked Creative Commons License 2011.01.09 0 0 223

Na annál pl. csak jobbat lehet csinálni:) Én minden fantáziámat bevetettem, de igazán ihatóvá tenni nem sikerült. Hígítva, cukrozva, cukrot égetve, abszintot is égetve...nade a szájvízből sehogynemakart ital lenni;)

Előzmény: tomobi74 (222)
tomobi74 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 222
Szerintem a leggagyibbat amit lehet kapni! Menségemül el kell mondanom, hogy a vásárlásnál nem voltam jelen:-) Cseh, zöld, 70°- os. A magyar felirat szerint fekete ürömből készült. Tele volt E-vel, tehát ételszinezékkel festették, aromával ízesítették. A régi kanalas orvosság íze éledt fel bennem:-) Csináltunk hozzá kanalat, égettünk cukrot (hamár cseh), régi szamovárból jegesvízet csöpögtettünk (áldozva a feltalálók oltárán). Kipróbáltuk az ősi magyar receptet is:-) Nagyanyánktól tanultuk annak idején. Egy pohár abszintba beáztatunk kockacukrot és szépen elrágcsáljuk.
Én is köszönök minden információt, de ne hagyjátok abba:-)
Előzmény: Kormoss (221)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.09 0 0 221

Ha a cefre már nem erjed, akkor jöhet a főzés. A szűrűt is főzd, ne csak a levét. Ha kell, hígítsd, nehogy odaégjen. Sok sikert! Az eredményről majd számolj be.

Milyen abszintot ittatok?

Előzmény: tomobi74 (217)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.09 0 0 220

Megfontolandó ez a dolog, neki is kezdenék építeni egyet, de a mostani főzőmhöz nem igazán érdemes. A cefrés üstöm 20, a finomítós üstöm 5 literes, readásul már nem is fiatalok. Ha majd új berendezés építése melett döntök (már tervve van egy komolyabb), akkor talán megfontolom. Finomítást villanyrezsóval szoktam végezni, nyílt lángot egyáltalán nem használok, úgyhogy a tűzveszély közvetlenül nem fenyeget.

Ez a thumper lényegében hogy is működik? Azt értem, hogy ez lényegében egy rektifikáló, de pontosan hogy működik? A rajz úgy ábrázolja mintha víz lenne benne, és mit takar az hogy low wines, high wines? Nem kell ez alá véletlenül külön fűtés? Vagy úgy működik, mint a deflegmátor, meleg vizet tartalmaz?

Egyébként szeretném megköszönni a sok segítséget, és szerintem ezt minden rendszeres topiktárs nevében mondhatom!     

Előzmény: öreg-muslica (216)
naerreiszunk Creative Commons License 2011.01.09 0 0 219

Bocs most látom, hogy a #201.-ben van róla írva.

A második harmadik üstöt nem kell melegíteni (ezt kell hőszigetelni?).

Ezekben nem kell víz, csak a pára csapódik ki?

Készül egy 50 literes duplafalú, kész van egy 25 literes tisztázó üst.

Egy 10 literes harmadik üsttel megolható lenne ez a módszer?

A 2. 3. üstben maradókat újból átkell főzni?

naerreiszunk Creative Commons License 2011.01.09 0 0 218

Erről a thumperről írhatnál valamit bővebben. Esetleg rajzot, képet.

Ezt a szót keresve nem találtam értékelhetőt a neten.

Köszi.

tomobi74 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 217
Megmértem a cefre cukorfokát, 14°. Szerintem főzésre kész állapotban van. Technikai kérdésem lenne. Szűrjem le és csak a levet főzzem, vagy mehet bele a sűrűje is?
Tegnap este a barátaimmal kipróbáltuk az abszintot. Ennél a cseh remeknél talán jobbat is lehet készíteni:-) A célt kitűztem magam elé!
Előzmény: Kormoss (213)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.01.09 0 0 216

Hát mit mondjak, néhányszor el kellett olvasnom, hogy megértsem a kérdést, de most sem vagyok benne egészen biztos….

A gondolat menet jó, csak a hideg realitás az, hogy kisüsti módszrrel nem tudod elérni a célodat.  Egyszerüen a kisüsti módszer másra lett kidolgozva, nem magas % szeszgyártásra.

Más puskát kell használnod fácánra és mást medvére.

Ajánlom, hogy a 201 –ben lévö százalékokon figyelmesebben menj át lépésröl lépésre :

Tehát van 10 %-os cefréd. Felöntöd fözni.

Az elsö cseppek 53%-nál kezdödnek, de a  szíve átlaga kb. 37%-os lesz.

Felöntöd ezt megint, hígítás nélkül. Ez 76.4%-nál fog megindulni, az átlaga 62%-os lesz.

Ezt felöntöd megint, higitás nélkül, 82.1% -nál fog megindulni, az átlaga 73%-os lesz.

Ezt felöntöd megint, higitás nélkül, 84.9%-nál fog megindulni, az átlaga 75.8%-os lesz.

(Már a negyedik lepárlás után vagy , de még közelében sem vagy a 85%-nak)

Ezt felöntöd megint , higitás nélkül 85.5%-nál fog megindulni,az átlaga 79.9%-os lesz.

( Ezt már akkor sem csinálnám, ha a  tüzoltó-laktanya lenne a szomszédom)

Ezt felöntöd megint, higitás nélkül, 86.8%-nál fog megindulni, az átlaga  83.4% lesz.

(Már a hatodik lepárlás után vagy, de még mindig alatta a 85%-nak)

Ezt felöntöd megint higitás nélkül, 88.2%-nál indul meg, az átlaga 85.2% lesz, elérted a célodat! Hét lepárlás után. 20 L 10-os cefréböl kaptál 1.71 L  85%-os szeszt!

Gazdaságos ? Nemigazán  hiszem.

A jó hír az,hogy nem te vagy az elsö aki szembesült ezzel a dilemmával, elödeinket is

gondolkodóba ejtette ez  a probléma, volt aki új utat tudott kitalálni, volt aki leragadt.

Ha eröt veszel magadon  és csinálsz egy vagy két thumpert ( ha végképp nem vagy hajlandó frakcionáló vagy reflux oszlopot csinálni ) akkor a számok így fognak kinézni :

1 thumper

Van  10%-os cefréd .Felöntöd fözni.

Az elsö cseppek 80.2%-nál kezdödnek, a szíve  átlaga 66.1% lesz.

Ezt felöntöd higitás nélkül , 88.2-nél indul meg az átlaga 81.1% lesz.

2 thumper

Van 10%-os cefréd. Felöntöd fözni.

Az elsö cseppek 87.2%-nál kezdödnek.

Gratulálok ! Egyetlen fözéssel már 85% felett kezdted !

Ha tényleg whiskey-t akarsz fözni nem tudod kikerülni a a thumper megcsinálását.

Nem egy nagy valami, ha meg tudtad csinálni a lepárlót, akkor ezt is meg tudod csinálni.

Az egyetlen titka a méretezés aránya. A thumper 20-25 %-a legyen az üstnek és höszigetelés legyen rajta kivülröl. Ennyi.  Ha megismered garantálom meg fogod szeretni, mindent azzal akarsz fözni majd. Nagyon sok mindent mást is lehet vele csinálni.

Sok sikert

ö-m

Előzmény: Kormoss (202)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.08 0 0 215

Hát ki tudja, annak idején hogy volt ez. Majd kitapasztaljuk a sajátunkkal, mit tud az abszint :)

Előzmény: cloaked (214)
cloaked Creative Commons License 2011.01.08 0 0 214

Az egészen biztos, hogy ma kb. semmi másnak nem köszönheti a népszerűségét, szerintem igen sok idő kell hozzá, hogy megint az íze kerüljön az előtérbe. Egyesek annak idején rámutattak, hogy az íze okoz minden „problémát”, ugyanis emiatt sokkal többet isznak meg belőle:)

Valami alapja majdnem minden legendának van, csak egyik sem úgy igaz, ahogyan elterjesztették. Pl. a leghíressebb „abszintrohamos családmészárló” kb. tízszer annyi más szeszt ivott a gyilkosság előtt, mint abszintot... de egyelőre ott tartunk, hogy nagyon sok mindenkinek érdeke valamivel eladni a színes vodkáit (ötszörös áron, ha lehet), és azt is elég kevesen tudják, hogy mennyi „semleges cikk” jelenik meg a weben, amit PR-osok pénzelnek. Nem csak az abszintról, hanem pl a Zwack-pancsoknál is sokszor ez a helyzet.

Vagy pl. a pancsolt tequilákból is sikerült hatalmas divatot csinálni, pedig annyira rosszak, hogy sóval „kell” elvenni az ízüket...

Előzmény: Kormoss (212)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.08 0 0 213

Igazság szerint pedig nem kéne rohadni, csak ha túl vizes... nekem csak az alja rohadt meg, a többi épen maradt, csak egyszerűen nem akart csírázni. Mindent úgy csináltam ahogy eddig, de most nem jött össze. Bár van egy tippem, hogy hol ronthattam el. Readásul amellett, hogy 70 Ft egy kiló árpa (a nyári 40 helyett), még 2 kilóból 20-30 deka selejtes is volt. Azért szerencsére a kicsírázatlan árpa nem fog kárba menni, ami megrohadt, az ment komposznak, ami meg nem, azt meg majd megfőzöm, a benne lévő keményítő még hasznosítható.

Egyébként attól, hogy gabonából van a cefre, az attól még ugyanaz mind mondjuk a szilvacefre. A lényeg benne a cukor, ami etil alkohollá alakul. Az alapanyag lényegtelen. Ahogy észrevetted a gabonából készült cefre is ugyanúgy erjed, mint mondjuk a körtecefre. Szóval ha azt tudod fokolni, akkor a gabonásat is. 

Előzmény: tomobi74 (211)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.07 0 0 212

Na igen, a fiatal nagyivók :) Van olyan ismerősöm, aki szegény nem bírta a piát, és egy energiaitaltól és 1-2 deci bortól rögtön hányni kezdett. Másnap reggel persze rendkívül büszkén mesélte, hogy az előző estéből ő semmire nem emlékszik, annyira berugott...

Érdekes dolog egyébként, hogy egy ital körül sincs annyi különös mítosz, mint amennyi az abszintot övezi. Hallucinációk, művészi ihletek, abszint mámorban elkövetett családmészárlás, és öngyilkosságok tucatjai. Hogy ezekből mi igaz, azt nem tudom, de az biztos, hogy pont ezek miatt lett ilyen népszerű.

Előzmény: cloaked (210)
tomobi74 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 211

Meglátom mennyire jól cefréztem és az eredmény láttán döntök a következő cefrézendő mennyiségről. Nekem is sok megrothadt, azokat nem daráltam bele. Eleve így is gondoltam, ezért a kellő mennyiség 3szorosát csíráztattam:)

Cefrefokolóval megtudom mérni a gabonacefre szeszfokát?

Előzmény: Kormoss (208)
cloaked Creative Commons License 2011.01.07 0 0 210

Egy dolog miatt nem vagyok biztos benne, hogy ilyen egyszerű. Olvastam olyat (abszintfőzők nyilatkozták), hogy léteznek trükkök, amikkel variálni lehet a párlat tujontartalmát, csak épp nem írták le, mik azok. Tehát elméletileg jó minőségű párlatba is kerülhet sok, ha nagyon azt akarná az ember (vagy véletlenül úgy csinálja), persze hozzátették, hogy 100 éve nem volt "tujonmánia", és akkor inkább elkerülték ezt, nehogy mérgező legyen. Ez igaz lehet, mert a fehér párlatot sok abszintellenes kutató is biztonságosnak tartotta.

Egyébként nem sok különöset érezni, egyedül az feltűnő, hogy a részegség fele "elmarad" (bár ez elég különös), még több pohár után is. Aztán a máj hamar feldolgozza, és hirtelen beüt az alkohol. Normális párlatnál ugyanez sokkal gyengébben (és szerintem pont ezért élvezhetőbben) jelentkezik. Persze olyan is van, ami ugyanúgy üt mint a vodka, nem ezen múlik az abszint minősége, hanem az ízén:)

Egyesek (általában fiatal nagyivók) szentül állítják hogy "hallucináltak" tőle, csak aztán gyakran kiderül, hogy olyan "abszinttól" sikerült, amiben nincs is üröm:))

Előzmény: Kormoss (209)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.07 0 0 209

A szakszerű lefőzés szerintem nem nagy ördöngősség, csak ügyelni kell, hogy ne legyen utópárlatos. Szerintem...

De az első nagyobb mennyiség elfogyasztása után úgyis ki derül mit sikerült alkotni :)

Előzmény: cloaked (207)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.07 0 0 208

Akkor az már mindjárt kész is. Az én legutóbbi árpám csírázás helyet kb 1 hét után inkább megrohadt. Közbe egy újabb adagot kezdtem, de azóta is azon töröm a fejem hogy ez miért lehetett...

Előzmény: tomobi74 (206)
cloaked Creative Commons License 2011.01.07 0 0 207

Ha szakszerűen le van főzv,e akkor nem veszélyesebb, mint bármilyen más szesz.

Ha nem biztos hogy így sikerült, akkor kb. ötödannyit fogyasztani (mint másból) még mindig kockázatmentes. Tehát a kezdőként főzött abszintból nem innék minden egyes nap.

Előzmény: Törölt nick (199)
tomobi74 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 206
Naponta keverem, most este már nem láttam nyomát sem a bundának! Holnap megvizsgálom, ha jónak ítélem akkor vasárnap adok neki a gázzal némi meleget.
Tovább gondolkodtam az általatok leírt dolgokról. A 3. lepárlásnál külön gyűjtőm a szeszt. Az első része abszint lesz a magas alkoholtartalom miatt, a második feléből pedig gin.
Előzmény: Kormoss (205)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.07 0 0 205

Hogy áll a cefréd?

Előzmény: tomobi74 (204)
tomobi74 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 204
Én már félszavakból is megértelek:-)
Előzmény: Kormoss (203)
Kormoss Creative Commons License 2011.01.07 0 0 203

Az első mondtatot jól megaszontam :)

Előzmény: Kormoss (202)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!