Ha esetleg addig lesz pár darab libatojid, azt sem bánom ha kicseréljük, és majd meglátjuk, hogy mennyi kel ki belőle. 2-3 db is elég lesz, aztán később majd cserélünk még ha többen lesznek kikelve.
Vissza az egész. Most beszéltem a csajjal. A gyöngyik: egyik elkotlott 5 db tojáson, a másik még nem tojik. Lesz fehér pecsenyekacsa-tojás meg fehér pecsenyeliba-tojás. A pulykák majd később, azok még most kezdtek tojni.
Megmondom őszintén, hogy azért nem szeretnék tojást cserélni mert amit most betettem abban sem volt mond fias és nem szeretnélek becsapni.
Egyébként én a lámpázások során bajban voltam a liba tojással mert én is most keltetek először és fogalmam sincs, hogy mit kellene látnom. Én nem nagyon láttam benne úgy a vérereket mint a csirketojásnál de gondolom ez abból adódik, hogy vastagabb a héja. Most a 15. nap körül dobtam csak ki azokat, amit átlátszóal voltak.
Ikresjutka: benne vagyok a liba cserében viszont nekem a későbbi keltetésekből lenne jó. Nálam most kelnek 3.-án de nem sok libatojás van most bent mert nekem nem túl nagy keltetőm van és egy csajnak tartozok csibékkel úgyhogy neki keltetek meg nem is volt most sok libatojásom.
Én tavaly vettem Monoron gigant gyöngyösöket de nem emlékszem milyen árban mentek. A tojás engem is érdekelne. Lehet trudni, hogy kb mikor hozza a tojásokat a csaj? Nekem úgy lenne jó ha egy úttal el tudnám hozni a futókacsát gazda1-től, kicserélnénk a vadkacsákat és elhoznám a gyöngyi tojásokat is. Ezért lenne jó tudni, hogy mikorra időzítsem az utat.
Arról van már selytésed, hogy a puykákat milyen árban fogod adni?
Hát mifelénk csak páran keltetnek de nekik mind elmegy legalábis gyöngyi de a csirkét és kakast azt nehezebben tudják eladni de a gyöngyit azt mid de hogy mennyiért azt nem tom de mind elmegy
Csak a kacsamama tudja megtanítani úszni a kiskacsákat, beolajozni a tollukat. Könnyen vízbefulladhatnak.
De mi van akkor, ha keltetem, akkor ki tanitja meg uszni? Nálunk van egy kis medence /zuhanytálca beásva a földbe, benne dugó/ a kacsáknak. Ha egyedül megy bele akkor belefullad? Honnan tudom majd meg, hogy melyik a gácsér és melyik a tojó? Napos korban már tudni lehet?
Délkelet-Ázsiából Anglián keresztül terjedt el Európában. Extrém függőleges testtartású (valamikor pingvinkacsának is hívták), feltűnően mozgékony, vékony, különleges típust képviselő kacsafajta. Nyolc színváltozatban ismert a tenyésztése. Tojáshozama 200-at meghaladja. Élősúlya 1,6-2 kg a tojóknál, 1,8-2 kg a gácséroknál.
Ázsiában elsősorban tojástermelő kacsafajtának tenyésztették ki. Jáván kétezer éves kőbe faragott ábrázolása is van. Reggel kihajtották legelni (futott, nem totyogott!), estig szedegedte a csigákat, rovarokat, magvakat; megtanították, hogy ne távolodjon messze a pásztor bambuszbotra kötött szalagjától. Este hazahajtották, bambuszketrecbe zárták éjszakára, reggelre megtojta a tojását, és kezdődhetett minden előlről.
A futókacsa a leghatékonyabban pusztítja a spanyol csupaszcsigát, amely Ausztriát már elözönlötte és várhatóan itthon is tömeges lesz. Nyugat-Európában bérbe is vehető futókacsa (Rent an ent!) a csigák elleni harchoz. Egy kacsapár elég egy kert csigamentesítéséhez. Ne szedjünk nekik csigákat, megfulladhatnak rajta! Kiváló szaglásuk révén maguk is rátalálnak a csupaszcsigákra és odaviszik a kacsaúsztatójukhoz, hogy vízzel nyeljék le. Különösen imádják a csigapetéket.
Egy gácsér mellett 4-5, de akár 6-8 tojó is tartható, ha megtermékenyített tojásokat szeretnénk. Ha több gácsér van, veszekednek, ha egy tojó mellett van a több gácsér, véresre csipkedik a tojó fejét és tönkreteszik. Több gácsér ugyan tartható csapatban, de tojó nélkül.
A tojásai kissé nagyobbak a tyúktojásnál (60-75 g), egy fészekalja, 10-15 db után abbahagyja a tojásrakást és kotlani kezd. Kiváncsi és aktív természete miatt azonban, hajlamos otthagyni a fészket, hogy vadásszon-legeljen a többiekkel, míg a tojásai kihűlhetnek. Ha naponta elvesszük a frissen tojt tojásait, tovább tojik. Ha választhatunk, a japán tyúkok a legjobb kotlók, jobbak, mint a keltetőgép vagy a futókacsa maga. 28 napra kelnek ki a kiskacsák. Négy hétnél öregebb tojásokat már nem érdemes keltetni, két hétnél régebbieknél kb. 10% a veszteség, egyheteseknél is 3%. Csak a kacsamama tudja megtanítani úszni a kiskacsákat, beolajozni a tollukat. Könnyen vízbefulladhatnak. A gácsér bánthatja a kicsiket.