Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ma reggel megnéztem puhul-e már a Banzai. Puhult, a kezemben is maradt.
Kellemes az illata, mérete nagyjából mint a Tsunamié. Pár napja leszedtem a leveleket, a két szem gyümölcs körül így szép fedőszínt kapott a nap felőli oldalon. Körülbelül 80 mm csapadék volt nálunk az elmúlt két hétben a több mint egy hónapos szárazság után, ennek ellenére nem repedt, szemben a Tsunamival.
Sajnos nem magvaváló, az íze viszont kárpótol. Nagyon finom , édes, határozottan édesebb mint a Tsunami.
Fája szétterülő, fűzfaszerűen lecsūngő ágakkal. Az idei meglehetősen érdekes telet hasonlóan viselte mint a Tsunami.
van 1-1 még termőre nem fordult Gönczim és Bergeronom, mindkettőnél a vázakorona kialakítása a célom, viszont a leendő vázágak felső kb. 1/3-a lehajlik, "gyengének" tűnik.
Kb. meddig és mikor érdemes visszavágni ezeket az ágakat? (A leendő vázágak alsó része már most eléggé "combos", csak a felső részük nyeklik-nyaklik...)
Egy kérdést szeretnék feltenni Nektek, lehet már volt itt a fórumon, de rengeteg hozzászólást olvastam el és nem találtam rá választ! :)
Szóval a kérdés a következő lenne (persze a lényeg az lenne, hogy mi lehet a baj :) ):
Több fajta kajszi, gönci, magyar, ceglédi óriás és (egy román fajta) umberto van a kertben. A fák 3-5 évesek, kivétel 1 ami kb 15 éves és magyar kajszi. A tavaszi fagyok nálunk 0-5 fok környékén megálltak, a fák még nem indultak meg akkor, örültünk is rendesen. A fák utána beindultak, éltek a kis rügyek, viszont ez megállt és az öreg fa kivételével mindegyik fán a vesszők felső 60-70 cmén lettek csak virágok. Mi történhetett?
Én friss fogyasztásra szánom a kajszi zömét, természetesen fogok egy részéből pálinkát is főzni. A kerítést körbe telepítettem különféle rezisztens csemege- és borszőlő oltványokkal... :)
Számomra a gyümölcstermesztés nem profitszerzés céljából alakult ki. Nagyon szeretem az igazi, cukormentes pálinkákat és néhány fa telepítése után elkapott a lendület és több fát is ültettem. Minden fa termése saját felhasználás.
Nagyon meg lennék lepve, ha ezek a most ültetett leveles cseresznyékből egy darab is megfoganna. Uramisten ez a gyümölcsös, bele ölök milliókat és a talaj müveléssel meg nem foglalkozok, 1 méteres gazban tartani a kis fákat, szerintem kiszáradtak.
2014-től kezdtem a telepítést. 112 db gyümölcsfám van, aminek 20%-a kajszi.
Először Ceglédi Arany és Ceglédi Óriás fákkal kezdtem, aztán átálltam Gönci Magyar Kajszira.
Szóval nekem nagyon fiatal fáim vannak.
A legérzékenyebbek a kajszik, sajnos néhányat már pótolni kellett. (Teljesen homokos talaj).
Amivel eddig nem volt gondom (4 év alatt) az őszik. Azok nagyon bírják a homokos talajt. A szilva is jól viselkedik ezen a talajon. Körtével szenvedek, próbálkozok. Cseresznye, meggy szintén megfelelő ütemben nő.
Tápanyag utánpótlás folyamatos és az öntözés is (manuálisan, nincs csepegtető, vagy másmilyen berendezés- fúrt kútról megy).
Itt nálunk 800 körüli áron elviszik , nem problémáznak rajta . A Sweetreden lesz még kb 1 mázsa az azt követő kettőn szinte semmi a Bergeválon és a Frissonon azért lesz egy kicsit jobban ... azokat sem szándékozom 500 -600 alatt adni .
Most reggel néztem a piacon másik termelőnél 1200 a kajszi ( Tsunami ) és rendkívül hitvány apró barack ( Starcrest ) 900 ..... ezért az árért itt nem lehet eladni mikor még eper is van jócskán 800 körül és szép cserkó is ennyiért .
Voltam ma a kajsziban is..... hát siralom, nem állt le a pusztulás... nyár közepère elèri 40%-ot ahogy èn vèlem! (Wavit, Torinel)Kioto,Orangered, Bergeruge, Bergevál szinte mind,2ève telepített Pricia is sok kiment(29c) 2 èves Tsunami,Rubista, Lunafull, jól viseli (29c) 4-dik èves Harogem(29c) elenyèsző a pusztulás
Ugyan nem kajszi, de én sem kezdtem még el leszüretelni a ribizlit május 28.-án... (Sajnos a tavalyi extra mérethez képest nagyon aprók a bogyók, ráadásul igen hiányosan is termékenyültek a fürtök, de így is sok ribizli lesz nálunk.)
Szerintem az idén gyorsan le fog pörögni a komplett gyümölcsszezon . A múlt hét végén leszedtük a Tsunamit ... kb 100 kg volt a 120 fán , és a hét végére bejön a Sweetred is sőt a Pinkcot is igen csak színesedik az a pár szem ami maradt .
Szinte szedhető a Starcrest őszibarack is ami még soha ilyen korán nem volt ebben az állapotban legkorábban június 2-4 körül kezdtük de holnap után el kell kezdeni a szedést és az még május hónap .
Sajnos nem jó az időpont. Amúgy én tavaly telepítettem 80db-t. Wonder és Magic cot, Tsunami, Pink cot, Big red, Kioto és Frisson. De van Farclom és Farhialom is.