Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Ez érdekes meló lehet, én is akartam szélgencsit, akksitőttésre főként, el is készítettem az áttételt a hajtáshoz, de már lemondtam róla. Most a pincében figyel a mechanika. Még árbóc is van a szélerőműhöz, de a napelem jobb buli szerintem! Így sutba kerűlt a szeles projekt! Egy időben megvoltam szelesedve, de elmúlt. :))
hinnye! Ezt nem hittem vóna! kinézetre, dagadtak, mint Mári néni segge a szoknya miatt és hagyományos benyomást keltettek.
"Bojlertöltésre külön napelem, akár olcsó inverterrel. Legyen külön, mert az átlátható, magától értetődő."
ez nekem is megfordult üres fejemben, de tipped lenne, inverterre, mert nekem csak 12voltból csinál 230-at féle van, igaz ez 3000 wattos, de nem érek vele semmit, az alacsony feszej miatt, amiből csinálna 230-at,
nyóc panelt felraknék eme nemes célra, mivel sok hmv kellene, ahoz kéne inverter 5-let!
Sehogy. Én nem b@sztatnám. Nem azért napelemeztem túl, hogy aztán pont az bántson, hogy levág hébe-hóba. Gondot nem csinálunk magunknak, hisz "gyün az magátú es".
Bojlertöltésre külön napelem, akár olcsó inverterrel. Legyen külön, mert az átlátható, magától értetődő.
lehet csodálkozni fogsz, de van shotkym is, ha kellene! Mivel hegesztőgépekben van nagyszámban, vettem tartalékba jó párat anno, ha jól emléxem 10,vagy 15amperosak, de mindegy is, mert nem kell, ahogy mondod...
by pass diófák, ha jól emkéxem csak sima diófák nem?, ha kellene az is van a fiókomban, vagy 10 darab :))
más.
"Csak még azt nem tudom, ha a fronius, eléri a 3kw maxját, akkor a feles energiát hogyan szippantom le, amit a napelemek +-ba nyomnának éppen."
Erre nem volna valami frappáns megoldás? A 2921-ben írtam, h lehet tennék még fel paneleket, de akkor a többletet, le szeretném valahogy fejni.
Már a napfelkelte után kapja az érzést egészen napnyugtáig napi 11,7 -12 Kwh csalogat le,de elsőre nekem nem tűnik valami nagy eresztésnek.Így az éves kb 3200kwh összfogyasztásom csak akkor hozza Nullásra ha kb 273 napon legalább ezt a teljesítményt hozza.A tervező és a progi szerint 3400-3500kWh kell hoznia.(Vas megyeszékhely környékén lakom)
A panelekben lévő by-pass diódák mennyisége nemigazán szól bele a képletbe.
Ha mégis diódázni akarod, akkor olyat úgysem találsz otthon a fiókban, mivel shottky-féléket kéne beraknod, amik 0,2-0,3V nyitófeszűek. (Nyilván neked 0,5-0,6V-os van.)
A párhozamosításod során másik munkapontot talált az inverter (feszültség-áram), mivel az optimális munkapont nem 1 szigorú pont, hanem bizonyos mértékű tól-ig határon belül változhat. Ez a munkapont-tartomány függ az aktuális megvilágítástól is.
Mostmár nagyon gömbölyű az egész! Valószínűleg azért van a terheletlen 4-5 voltos különbség akkor a rendszeremben, mert van 5 panelom amiben nem 3 dióda van, hanem 6, így ezek elvehetnek pár voltot+-ba attól a stringtől? Sajnos nem teljesen egyformák a panelok, csak megközelítőleg értékekben. Holnap meg is mérem, melyik string az, ami kevesebb feszejt nyomat, szerintem a 6 diódás lesz...
Minden napelemben benne van a dióda. És mivel az összes sorba van kötve, így nem tud soha létrejönni az hogy egyik string a másikat leterheli arra folyik az áram. Elég lett volna hivatalosan stringenként 1-1 dióda sorosan és akkor sem tud folyni az áram. Mint pl 2 párhuzamos akkunál. A nagyobb fesztől folyik az áram a kisebb fesz irányába. Azt kiszámolta valaki hogy mennyi teljesítmény esik az összes diódán? pl nálam 10db tábla lesz, 10x0,7Vx8A=56W nem kevés......... Szerintem párhuzamosan kötött 2 string esetén a nagyobbik munkapontjára áll be az inverter, de értelemszerűen ha ott nagyobb a fesz, akkor azt terheli jobban, az ad le nagyobb teljesítményt. Ha be lenne rakva 2-2 műszer fesz és áram mérő akkor tuti kibukna hogy egyik kevesebbet nyom.
ja! ja!, így igen! hehhe. ha nézem a feszt előbb, lehet megvilágosodok magamtól is? :))) akkor nem keresem elő aztat a diódákat! Bár még mindíg nem tudom, mikor alkalmazandók a rendszerekben.
2 stringnél- 263volt és 5,5amper-1250watt kimenő ac oldali
1 stringnél- 275 volt és 3amper-630 watt kimenő ac oldali,
így már 12 volt körűli a különbség a 2 string között terhelt állapotban, az alap 4-5 voltos különbséget terheletlen mértem A 2 string között. Már kezd gömbölyödni a dolog.
Nem vettem meg! Annyi eszem van, h ilyen egyszerűen ne b@sszanak át! .)
A "csodadiódát" nem fog kelleni megvennem, mert éppen van a fiókomban, valahol 1000 voltos, aszem 300 amperos 4 db is, vagy talán több is? csak megkellene keresnem, nem kis darabok, így nem is szivesen építeném be, de, ha muszály, akkor igen! Egyenlőre minden képlékeny és kutakodom a megoldások irányába, semmi nem szentírás, csak az, h túlpanelezés van és marad!! Sőtt! Lehet még további ilyenféle elvetemült dolgok fognak történni nálam!? :))
Ez jó 5-let! Ezt valahogy figyelmen kívűl hagytam! Mármint, h ránézni a feszre! Meg is sasolom! Azaz a feszt figyeltem, de csak futólag, de most konkrétan meglesem.
"Igen, ez alapján logikus, hogy egymásra, egymás ellen dolglozik a két panelsor. Gyártási eltérések miatt kialakulhat ilyen különbség. Nekem meglepő az invertereid DC árama, de akkor az nem biztosan nem limit ;)"
De érzésem szerint az a 4-5 volt különbség nem okozhatna ekkora eltérés a termelésben? Az inverterek németek, szerintem nem egy szar fajták, de ez a jelenség miértje tekintetében másodlagosak. Igazából azért kértem őket kölcsön, egy ismerősömtől,, h tesztelhessem a párhuzamba kötött, stringeket, efféle működésben, akár nagy amperon is! Mivel ezek bírják! mert a fronius 3-asom, aszem csak 8,8 ampert bír max a gépkönyv szerint és nem akartam megkűldeni a bemenetét, akár 16 amperos delejjel, amikor párhuzamba van kötve a 2 string és vigyorog a nap ezerrel! A 2 stringet is azért kötöttem, mert nem mondtam le egy tartalék inverterről, ami akár lehet, így max 500 voltos dc-ét tűrő bemenetű is,( pl: growatt) mert a párhuzamos stringen, leesik a feszej a felére. És, így, h lent van a dobozban a 2 string, könnyebb sorolni, vagy párhuzamba kötni, nem kell a tetőre mászkálni! Tehát lehet variálni könyebben, az éppen használatos inverterhez a bekötéseket, ha kellene. Mivel még okoskodok, a rendszert illetően, mert csiklandoz a gondolat, h raknék még fel panelokat és tennék áramkorlátot a hálózat felé, h csak max 3kw-al töltse azt, mivel arra van szerződésem, a maradék pedig menne hmv-előállításra, így megmaradhatna a túlpanelezés előnye és nem menne semmi veszendőbe, ami +-ba volna termelve, mert ezt is sokan szóba hozták, már ahogy olvasgattam. És, ha a hmv ki volna szolgálva és még mindíg lenne + áramom, azt nem a szolgáltató kapná, hanem, elfűteném ősz felé az átmeneti időszakban. Tehát, véleményem szerint, ennél jobban kihasználni nem lehetne a napelemes rendszert, tehát ezért is megy a varia ezerrel. Csak még azt nem tudom, ha a fronius, eléri a 3kw maxját, akkor a feles energiát hogyan szippantom le, amit a napelemek +-ba nyomnának éppen.
"Csak óvatosan a diódák szerelésével, jelentős egyenfeszültség és áram lehet ott egyszerre ;) De ha hegesztésben otthon vagy, akkor szerintem nem illetődsz meg. Ahogy eddig sem :D"
Köszi az óva intést! :) Természetesen tudom, milyen genny az egyenáram, ha a testbe kerűl! .) így minden varia előtt, úgy kezdem, h billenőbiztiket kibillentem, majd fel a tetőre és széthúzom az mc4-eket, majd lemegyek a biztikhez, műszerrel mérem, h nem e b@sztam el valamit és, ha nincsen biztosan delej, akkor túrok a kábelek közt. De azthiszem egyenlőre várok Payára, hátha mond olyat, ami miatt nem kell a diódákat bekötni próbára sem. PL: "HÜLYEGYEREK!! Ezért, vagy azért felesleges..." :))) Csak, ha már itten vannak ezek a zinverterek, gondoltam végigzongorázom a lehetőségeket, pl ezt a párhuzamkötéses dolgot...
Igen, ez alapján logikus, hogy egymásra, egymás ellen dolglozik a két panelsor. Gyártási eltérések miatt kialakulhat ilyen különbség. Nekem meglepő az invertereid DC árama, de akkor az nem biztosan nem limit ;)
Az LG paneljaim, amik ugye sokszorosan leválogatottak (0, +3%), képesek voltra azonos feszültséget adni borús fényviszonyok mellett (akkor azonos a megvilágításuk csak).
Csak óvatosan a diódák szerelésével, jelentős egyenfeszültség és áram lehet ott egyszerre ;) De ha hegesztésben otthon vagy, akkor szerintem nem illetődsz meg. Ahogy eddig sem :D
azthittem nálad már ki van pipálva a keresztecske a nevem melett!? mert csak, "hülyeségeket beszélek" ?? :) de lépjünk túl ezen...
"
A dióda min is segít?
Az MPPT keresni fogja a MAX stirng teljesítményt.
Hol fogja megtalálni...?
Hisz nem azonos a két párhuzamos sztring MAX munkapontja.
Alighanem a kettő közé áll be kínjában és így egyik ág sem lesz teljesítmény MAX-on."
Ez lehet igaz is éppen, nemtudom... Egyenlőre sötétben tapogatódzom. De igazából azért kérdeztem a tőlem okosabbtól, (Paya) mert nem tudom eldönteni, h, most mi is van? A diófa érzésem szerint, azon segíthetne, ha van valamilyen áramelszívás a stringek közt, egymás felé a bay pass diódákig a sorbakötött cellákon. Én magam erre gyanaxom. De lehet, h hülyeség, amit gondolok? Nemtudom eldönteni, mert nem ismerem pontosan, ezt a mechanizmust és a diódázás, mikor szükséges. Valamiért beleteszik olykor a rendszerbe, de nem tudom miért...
Sorosan jól műxik a dolog, csak párhuzamban észleltem a teljesítmény csökkenést, ahogy leírtam, de nekem ez érthetetlen, mert, a stringeket megmértem, azaz az inverterek hajszálra egyforma teljesítményt írnak ki egyenként a stringekre, csak a feszejben van, köztük 4-5 volt eltérés, de véleményem szerint ennek nem volna szabad ekkora mérvű teljesítmény csökkenést okozni, mint amit írtam, párhuzam kötés esetén.
hátt pont ez az érdekes, h nem! az inverterek az egyik 18 a másik 20, amper, ha jól tudom, amit fogadni bírnak dc oldalon, de mindenképpen 15 amper felettiek. Én arra gondolok, h a stringek közti kis feszültségkülönbség miatt lehet talán a teljesítmény csökkenés párhuzamkötésnél? Bár a stringek közt, 4-5 voltnyi különbség van csak, mert ugyanazon a tetőrészen és ugyanabba az irányba vannak, de persze valszeg a panelok közti minimális különbségek azért jelentkeznek feszben a végére. És azt is megfigyeltem, h , amikor még kicsi a termelés viszonylag, vagy szórt fény van és termel a rendszer mondjuk 3 ampert a 2 string párhuzamba kötve, leoldom az egyik stringet és, 1,8 amper lesz a teljesítmény. Tehát ezért nem gömbölyű a dolog, mert, ha leoldom az egyik stringet, akkor 1,5 ampernak kellene jelentkeznie. Ez azért érdekes számomra, mert , ha 2 string üzemel párhuzamkötésbe, akkor vesztesség könyvelhető el, a leírtak alapján. Az 1,8 amperos teljesítményen termelő stringeknek, párhuzamosítással 3,6 amperrel kellene teljesíteniük! És nem 3 amper. És ennek okát keresem! Lehet megfogom próbálni a diódázást, h a 2 string ne tudjon egymásra visszahatni a panelok felé.Mert azt sejtem, h a bay pass diódák utáni részek amik vannak a panelokban, lehet kicsit egymást söntölik a párhuzam kötésnél és ezért gondoltam a + diódák betételére. De lehet van más oka a jelenségnek, ezért kérdeztem, hátha valaki tudja miért van ez konkrétan.
Szerintem belefutsza az inverter max DC áramába. Áramra is limitál, védi magát. Nem gyakori a 10A(és feletti) áram, mivel az átlagos panelek üzemi árama általában alatta van.
Másrészt, az elektronika jobban szereti a magasabb feszültséget kisebb árammal, pár százalékkal jobb a hatásfoka.
Ez a "túlpanelezés" naggyon jó dolog! Most vallatom, keresztbe hosszába a rendszert és, mivel van nálam 2 próba inverter is, az enyimen kívűl, a 2 stringemet, bekötöttem párhuzamba is és azt vettem észre, h , ha 2 string hajtja párhuzamba az invertert, akkor valamiért kevesebb a max teljasítmény, mint a soros kötésnél. Ez vajon miért van? Esetleg diódázni kellene a két stringet egymáshoz képest? Annak idején beszéltünk erről veled és azt mondtad, h nem kell a diódázás! Pedig szerintem, lehet az a baj!? A tünet a következő! Mivel tudom kapcsolgatni a stringeket külön az billenős biztikkel, így azt vettem észre, h ha mondjuk 1 string hajtja az invertert, akkor, mondjuk 5 amperral nyomul az inverter, ha rákapcsolom a másik stringet is párhuzamban, akkor, csak 9,2 amperral termel a cucc! Nem pedig a duplájával, a 10 amperrel! Lehet, h diódával elkülönítve, a 2 stringet egymástól, meglenne a 10 amper? Mivel ugyan vannak diódák a panelokban is, de nem teljes a leválasztás egymástól a 2 stringen?, ha a billenő biztik előtt, betennék a + ágakba 1-1 diófát, akkor meglenne a 10 amper? Mellesleg hogyan van a diódázás, bekötése, "hivatalosan" ? és mikor kell diódázni? Remélem érthető voltam? :)
20e bruttós ajánlatot kaptam a beszerelésre. Az jó?
Azért nincs mert nem is volt és 5 évvel ezelőtti első mező szerelésekor se kérték és nem is mondták, hogy kell. Akkor még semennyire nem értettem ezeket a dolgokhoz. A második mezőt meg már magam szereltem fel.
Rosszul olvasod: jó volt programozva mivel 1 perc múlva kapcsolt vissza alapból is de a DÉMÁSZ embere nem a hálózati áramszünet utáni bekapcsolást nézte hanem a napelem felőli áramszünetet.
Mivel gondolom nem mész ki a tetőre hőfokot nézni, én meg könnyedén megtudom ellenőrizni, mennyi az annyi, ahogy írtam is, levetítem mi a helyzet! most néztem, kb 2 órás fullos termelés után a penelok üvegfelülete kézzel tapintva, kb 40 fokos lehet. Lehet meghőmérőzöm majd melegebb időben, de addig is kézzel érezni lehet, ha netán nagyon meleg lenne, vagy nem, egy körülbelüli becsült érték mindenképpen rendelkezésre áll.