Aranyos kis jószágok! Köszönöm a felvilágosítást. Egyszóval, én is szeretnék ilyen kis állatokat, ezért keresek bütykös liba gunarat a tojóimhoz. Aki tud, írjon!!!
A jó tenyészállományt általában 4-6 évig megtartják. nekem most 2 db kb 2 éves, a többi pedig 1 éves liba. A most kikelt kicsikből pedig majd szelektálok, és meghagyom az összes jó tojót, és majd szerzek hozzá egy gúnárt, hogy jövőre már min 10 tojóval tudjak nekivágni az évnek. A következő kelések pedig le lesznek vágva.
Köszi a válaszodat! Akkor vennem kell egy bütykös liba fiút, aki már elég ivarérett a tojózáshoz! Mert itt van három hölgy, s én szeretnék kislibákat. Segís abban is, hogy egy tojót meddig érdemes megtartani? Ezt a fiút pedig el kell adni ugye, mert két fiú sok három tojóhoz! Hajdú-Bihar megyében ha van valakinek bütykös gúnara eladó, irjatok!!!
Az én gúnárom 1 éves múlt. Ha őszi kelés, akkor az nagyon fiatal még, majd talán nyáron fogja őket kezelgetni. Én a kacsákkal jártam így. Az őszi gácsérom még nagyon fiatal, így várni kell vele vagy őszig, vagy jövőre. De ha jól fog kelni az első kelés, akkor abból hagyom meg a magnak valót, mert az őszi keltetések nem a legjobbak tenyésztartásra, (lehet vannak kivételek) mert akkora a tojó már kitojja magát, a tojásban nincs annyi tápanyag, vitamin, a tavasziakhoz képest.
Szeretném megkérdezni, hogy menny idősen ivarérett egy gúnár?? Mert az én jószágom tavaly őszi, s a tojók hiába kelletik magukat, nem tojózza őket. Három tojóm van, s ebből kettőt külön vettem, s ezek már tojnak. A vele egyidős tojó sem tojik még. Lehet, hogy még fiatalok? Vagy gúnárt kell cserélnem? Köszi
Én még friss vagyok a pályán, meg én csak saját célre keltetek, nem termelési célra. :)
A másik dolog: Most vágott ki az első kislibám! Délután hallottam egy csipogást, azt hittem, hogy képzelődtem, vagy a csirke volt. Aztán most meg ott mozog a tojásban.
Íme 36 libatojás tálcázva, hajnalra várva, mert akkor teszem be, plusz 180 tyúktojást (ebből 2 húshibris :-D), aztán a 4. adag libához gyűjtok kb 13 tojást, mert 5 tojás tálcahiány miatt most nem fért be, meg a magyarkacsák se fértek be, így azok is várnak kb 10 napot a 2. adag liba kikelésére.
Megint tanácsra van szükségem.Vettem Monoron 3 magyar kacsát.A gácsér élénk,"rendezi" a tojókat,eszik-iszik,stb.DE.Lefogyott kb. 1-1.5 kg-ra,a szegycsontja úgy kiáll,hogy kenyeret lehetne szeletelni vele,és idönként fura fehér hab jelenik meg a szemében.Kukorica-tritikálé-szója keveréket etetek.(Szója kb. 5%).
Sima háztáji tyuktojások. Itt a faluban van vagy 3-4 ember akiktől állandóan veszem a tojásokat, jó arányban kelnek.
400 db tyuktojás keltetésére alkalmas házilag készült szekrényes keltetőm van, amibe egyszerre többféle tojást is tudok keltetni, mert hál istennek soronként más a hőfok és a páratartalom.Még egy plusz párologtató edényt is tudok berakni a gép aljába ha még több párára van szükség.
Tavaly is egyszerre volt bent csirke, kacsa, fürj és szépen időre kikeltek átlagban 90 %-ban, a többi is csak azért nem mert terméketlenek voltak a tojások.
Sziasztok! Tudna valaki segíteni, hogy a kör Pl gépnek a csatornáit libatojáshoz hogy kell feltölteni? Eltüntettem a használati útmutatóját valahova. Köszi.
Most néztem a tv-be hogy a való világosok álltal összekampányolt pénzből mit kapnak hát én kicsit cinikus vagyok szerintem lessz egy csomo család aki az állatokat vagy negeszi vagy az első adandó alkalómmal eladja szerintem 1 év mulva vissza kéne nézni a családokhoz
hát ez nem pontos adat, igazság szerint a landeszi tojóm úgy 50 db-ot a másik pedig ami fehér és nem tudom milyen fajta, na ő tojt 60-70 között. ha jól emlékszem februártól, kisebb szünetekkel júliusig mindig tojtak, aztán ősszel megint tojtak párat.