A fügének is kell télen a hideg hatás, téli álmot alszik mint minden fa és bokor. Ha most akarsz vesszőt ledugni vödörbe, legjobb pincében teleltetni, vagy nem túl száraz, de hideg kamrában.
A téli aggodalmak miattl, hogy jaj, vajon kibírja-e tavaszig, érdemesebb február-március környékén gyökereztetni inkább, ekkor már ha beviszed a szobába, nyugodtan megindulhat a nedvkeringés is. 1 hónapon belül gyökeresedik, és amint enyhül az idő, már szoktathatod is a napsütéshez. :)
Másik verzió: Leszurkálsz a kertbe tavasszal pár vesszőt, 95%-a ki fog hajtani. Amit most ennél vödörbe, az sem lesz előrébb.
Az én javaslatom, amit már többször leírtam és nálam bevált: a fagyok előtt november végén kérd el a kis ágakat, dugd le egy vödör földbe, tegyél rá egy zacskót, ami növeli a páratartalmat, de némi szellőzőnyílás is legyen rajta, hogy belül ne csapódjon le a pára, mert akkor elrohad. Fagymentes helyen kell tavaszig tartani, addigra jó eséllyel legyökeresednek. Így nyersz pár hónapot...
Köszönöm, de ez számomra nem kivitelezhető, mivel a fa egy idős nénié, és nem akarnák az ő telkén a szükségesnél többször ténykedni. Jó lenne ha úgy lehet kezdeni, hogy odamegyek, és levágom ami kell...
Egy sarjhajtást temess vizszintesen pár centi (4-5 cm )mélyen a földbe és majd a földből előtörő hajtás lesz rajta ( a hajtáson alul gyökérzet képződik) amit majd baltával vagy ásóval gyökeresen leválaszthatsz róla . Így mindjárt gyökeres hajtásod lesz.
Tapasztalataim szerint csak a hálóval letakarás működik megbízhatóan.
Én a cseresznyémet próbáltam védeni farostlemezből karvaly mintára kivágott és festett alakzatokkal illetve csillogó, tükröző a legkisebb szellőtől is mozgó műanyag csíkokkal, de csak egy kb fél méteres körzetben akadályozták meg a seregélyeket az evésben.
Szemtelen (pontosabban pofátlan) madarak. Ha egy leszállt akkor hívja a többit és mindig találnak olyan oldalát a fának, ahonnan nem látszik a levelektől az ijesztő szerkezet és onnan ágról ágra ugrálva megrohamozhatják a termést. Tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy az ágak közé nem vág be egy ragadozó madár sem. Teleeszik magukat és elegánsan távoznak. Ráadásul pár nap alatt megszokják a madárijesztőt és még rá is ülnek...
Van még egy megoldás, amiről viszont egyelőre kevés az infóm: Amerikában gyakran ültetnek eperfa-védőfát (protector tree) madárkár ellen. A lényeg annyi, hogy az eperfa termését más terméseknél jobban szeretik a madarak, emiatt inkább azt eszik meg. Mivel a hazai fajok zömében 4 hétig teremnek június elejétől, ez nem sok védelmet jelent időben. Komolyabb védelmet jelenthet viszont a folytontermő Illinois eperfa (lsd. részletesebben a szederfás fórumon), amely szeptember közepéig nagy mennyiségben terem folyamatosan (kb. 2,5 hónapon keresztül). Nekem az eperfa a No1 hobbim, de ezzel a fajtával én is csak most kezdtem el foglalkozni.
Szívesen! Ha majd rájössz, hogy a ragadozómadár sziluettet milyen anyagból vágod ki, (már ha elkészíted) írd be ide, hogyan csinálod! Mármint hogy nagyon drága se legyen de ellenálljon az időjárásnak stb. Ugyanez vonatkozik a lufira is.
Bátorkodnék néhány kósza ötlet erejéig hozzászólni (amennyiben csak 1-2 bokorról lenne szó, talán érdemes elgondolkodni ragadozómadár sziluett készítéséről (amíg meg nem unják a madarak). Amit innen leszedtem szerintem otthon is elkészíthető. A méretét kb. 70x37cm-nek saccolom és három kötéllel van kifeszítve:
Létezik ilyen bébijáték is kizárólag persze szélcsendes időben, amikor nem pukkan ki a lufi: a szemek közepére pluszban fényvisszaverő köröket ragasztanak:
Eme játékszert pl. itt vesztegetik. A kommentek alapján tényleg beválik, nade hogy egy kis széltől máris durran ha beleakad valamibe...
Köszönöm a válaszokat, eszembe jutott ragadozó madár portréja falra téve közvetlen a füge bokor felett, esetleg egy kitömött példány ragadozó madár(igaz, ez utóbbi beszerzése kicsit költségesebb lenne).
Nálam is csak a madárháló ráterítése segített. Az vicces volt, ahogy pár napig nagy sebességgel nekirepültek a hálónak és leestek a földre és csak bámultak. Most már a kert közelébe sem jönnek.
Ami maradt a gyümölcsökből a dézsmálás után nálunk:
Néhány hozzászólással ezelőtt írtam, hogy a fügénket valami dézsmálja(lásd előző képeket), én a seregélyekre gondoltam, de szóba került gyanúsított ként a fekete rigó is. Néhány napja a szomszédunk hatalmas fügebokrán hatalmas nagy lakoma zajának lettem fül tanúja, gondoltam hozom a fényképező gépet és megörökítem, hátha meg lesz a bűnös, hát meglett :-).
Sajnos a fényképezőgéppel nem tudtam jobban rá közelíteni, de a képen látható, hogy a bűnös nem fekete, hanem barna és pöttyös foltok is vannak rajta.
Hello!Mi a helyzet az ultetvenyeddel kapcsolatban?Sikeres volt az idei ev?Remelem bejottek az elkepzeleseitek.Sok sikert a tovabbiakban.Meg tobb ilyen vallalkozo kedvu emberre lenne szukseg orszagszerte.
Ezt én is tudom, nem hurrogtam le másokat. Csak érdekességként tértem ki az angol oldalakon írt fagytűrésre. Azt kértem, ne ezzel a kérdéssel foglalkozzanak. Egyéb tapasztalat (termés mérete, mennyisége, minősége, stb) érdekelt volna, ha van.
minusz 15 fok felett minden fuge fagykart szenved a szakik szerint is.Szoval kar volt lehurrogni masokat.Valamivel el kell adni a termekeket.Sok sikert es szep termeseket majd az uj novenyeiden.
Ezek szerint ez is annyit bír, mint a többi. Nem értem, angol oldalakon miért esnek túlzásba a fagytűrését illetően.
Mindegy, megvettem egy Doree-t és egy Dalmatie-t, elférnek a meglevő fajták mellett. Nem kimondottan fagyzugos helyen lesznek, feltehetően kibírják a normál teleket.