Az a baj hogy ez nem kisebb hiba. Főztem a belőle "pálinkát" a bor tulajdonosának, de utóízként annyira erős volt a faíz, hogy számomra teljesen élvezehetlen volt (de szerencsére csak nekem :)
Már raktam is bele szenet, holnap tartok majd egy minőségellenőrzést. Ha sikerült összehozni a 85% alkoholt, megpróbálom valamelyik egyszerűbb abszint receptet. Egyébként a hozzávalókat mind meg lehet szerezni gyógynövényboltban?
Nem tudok biztosat mondani, de kb. 2 éve olvastam erről egy cikket, mármint hogy tilos nálunk a sörfőzés, de amíg neki nem kezdesz a főzésnek, addig minden legális, és ez mennyire vicces.
Az abszint jól hangzik, igazából elég gyengén érezni az alapszeszt (a vodkát pl jó esetben egyáltalán nem), tehát kisebb hibák biztosan nem számítanak. Ha belegondolsz, hogy 15%-ra hígítják ivás előtt, hogy teljesen kibontakozzon az íze, akkor el tudod képzelni:)
Ez a faíz egyébként a párlatban is megvan? Mert ha a hordótól származik, akkor szerintem valószínűbb, hogy az üstben marad.
Ja és ha "sima" édesköménnyel főzöl (nem római), azt próbáld visszafogni a receptben. Kevés benne az anetol (amit pótolni kell ánizzsal) és több a kellemetlen ízanyag (ami miatt pedig kevesebbet tehetsz bele). Ha a recept pl 30-30g ánizst és édesköményt ír, akkor 45 g Á. és 15 g ÉK. arányban csinálnám. (Most belegondolva mikor kivonatokkal pancsoltam, akkor is ez az arány jött be.)
Tilos a sörfőzés? Ezt nem is tudtam. Ahhoz képest tényleg mindent lehet hozzá kapni, és nem is egy kocsma hírdette, hogy "házi sör kapható". Persze ha úgy nézzük pénzért semmi sem tilos. Amerikába meg szerintem nincs sok értelme olyan törvényeket hozni, amit úgyse tudnak betartatni. Hatalmas ország, és nem hiszem hogy tudnák ellenőrizni, hogy például egy texasi farmer mit csinál hátul a megmaradt kukoricájával.
Ha már az abszintál tartunk, említetted hogy anno a prémium abszintokat borból főzték. Nekem van most vagy 20 liter fehérborom, arra gondoltam abból abszint lesz. A napokban már főztem belőle (brandy-t), elég jó volt a kihozatal, és talán a 85%-ot is meg tudnám oldani, de a 80-at mindenképp. A bor egyetlen hibája az, hogy eléggé faízű (gondolom nem lett mosva a hordó, mielőtt bor került bele). Ezt aktív szénnel próbálom kiküszöbölni, úgyis van itthon aktív szén por, amit boron kívül másba nem igen lehet használni. Szerintem ha gyengül is a bor minősége, még úgy is jó lehet az abszinthoz. Te mint abszint szakérő, mit gondolsz? :-)
Több helyen is találkoztam vele, hogy náluk is illegális...ha nem emberi fogyasztásra főznek szeszt, akkor azt sok papírmunkával és kisebb évi összeg mellett szabad. Az egy dolog, hogy ugyanúgy elnézik nekik bizonyos fokig a "moonshine"-t, mint nálunk eddig a (szeszfőzdén kívüli) házipálinkát, vagy a svájciaknál a jajdemérgező abszint főzését 100 éven át.
Magyarországon talán a sörfőzés tilos, de kapni mindent lehet hozzá (aztán persze vásárlás után a kukába kellene dobni az egészet;)
Szerintem van ennek olyan oldala is, hogy a legtöbb magyart nem is érdeklik a külföldi italok, meg nem is tudnak róluk semmit. Sokszor szakmában lévő emberek is teljesen tudatlanok a téren, 1-1 exkluzívabb (pl. tequila, abszint, ouzo) italról nincs is igazán épeszű írás a magyar weben (esetleg a wikipédiát kivéve), kb. soronként jönnek a tévedések.
De beszédesek az importőrök által feltett kis magyar címkék is, amiknél már nem is tudod, hogy hazudni próbálnak, vagy ennyire lövésük sincsen. ("Borpárlat" összetevő 2000 Ft-os ouzo-n, "víz, agávépárat" 2000 Ft-os tequilán, "ánizs és egyéb fűszerek" pastis-on, "fekete üröm" az összes abszinton, ezek amúgy elég súlyos dolgok.
Az abszintesszenciát elképzelésem sincs, ki venné meg (mármint értelmes mennyiségben), másrészt az importőrök nem hülyék, azzal kb azonnal lőttek volna az itthoni gagyiabszint-piacnak. (Esszenciákból keverve még mindig C kategória, de legalább hasonlít és iható.) Akit érdekel és tudja hogy van ilyen, az általában egyébként is webshopban keresi...
Hát ha jól tudnom, ott is vannak bizonyos törvények a szeszfőzésre, de lényegében nem szabnak korlátot annak, hogy ki mit akar otthon gyártani. Viszont ott szigorúan veszik, hogy ki mivel főz, és van valami éves adó is, ami államonként változik.
Ha nem így van, úgyis kijavítassz :)
A lényeg az, hogy ha pl. gabonából akarsz valamit csinálni megcsinálhatod, megkapod a hozzávalókat hozzá bármelyik szakkereskedésben. Ha abszinot akarsz csinálni komplett abszint aromákat tudsz megvásárolni egy csomagban amit csak bele kell keverni a szeszbe. Magyarországon meg bejárhatod egy egész város összes boltját, de semmit nem lehet kapni, még szinte pálinkához se.
Kb. 15 kg gabona, amiből 1-2 kg maláta, 60 liter víz. Én keveslem, de egy próbát megért. Sokkal egyszerűbb elkészíteni a szupermarket cefrét télen. De mint írtam én gyakorlásként foglalkozom ezzel! A pálinka a fő csapásirány:-)
Én 2010- ben kezdtem el pálinkafőzéssel foglalkozni. Nagyon rossz pálinkákat készítettem, szinte élvezhetetlen. Ezért gyakorlásként foglalkozom ezekkel a párlatokkal. Mindegy, hogy szilvát vagy árpát főzők a gyakorlás és tapasztalat szerzés most a legfontosabb, és ha véletlenül jó italt készítek az kárpótol mindenért.
Búzacsírát egy bioboltban vettem. Nem mondom nagy feltűnést kelltettem:-) A méretemből adodóan egy hentesboltban jobban mutatok:-) Búzacsíra, zabpehely, fehérüröm... a pasin láttam a zavarodottságot:-)
Azt jelenti, hogy főzés után elégedett voltam, ami az első kisérletezéseimkor elég ritka dolog. Ha jól elmékszem 2 kg kukoricából és 40 dkg árpamalátából jó 1 liter 40 fokos vodka lett... volna, ha ki tudom szűrni a kukoricaízt. De akkor ígyis örültem, mert legalább a cefre elkészítése sikerült.
A gabonacefre minőségét leginkább a kihozatala határozza meg. A pálinkánál fontosak az ízek és zamatok, a gabonából készült italoknál annyira nem. A jó vodkának nincs sok íze, de valamennyire közrejátszik benne a gabona, de olyan elhanyagolható mennyiségben, hogy nem teszünk különbséget jó és rossz gabona között: csak gabona van. Vagy burgonya. A pálinkánál már bonyorultabb, ott millió tényező határozza meg a cefre és a leendő pálinka minőségét egyben. A pálinkánál az ízeket 90%-ban a cefrézés határozza meg, a vodka esetében a lepárlás.
Persze a gabonacefrénél is jelentkezhetnek jellemző cefrehibák, de lényegesen szűkebb a kör, mint a gyümölcscefréknél.. A baktériumok tulajdonképpen a 80 C feletti forralás következtében elpusztulnak, tehát ezzel a fetőzést is kizártuk.
Nekem elég sok időbe telett, mire elfogadható minőségű pálinkát tudtam készíteni, de csak sikerült, és remélem még jobb is lesz. Mindenesetre a gabacefrét én érdekesebbnek találom, és könnyebbnek is.
Mit jelent az átlag feletti gabonacefréd?Egyébként már erősen dübörög a cefrém, kicsit vastag rajta a bunda kb.:5cm, ez normális? Pontosan mi befolyásolja a cefre minőgégét?
A búzacsírát próbáld meg magad, ha a maláta megy ez sem lehet bonyolultabb, de lehet hogy tévedek. Köszönöm a hozzá értő tanácsokat, majd beszámolok a fejleményekről.
Most megyek biztatom egy kicsit....+lenyomkodom a bundát.
Ja, nekem a pálinkáim mind jól sikerültek, de megküzdök a gabonával is.
Na igen, a tanulópénz mindenhol megvan. Nekem az első gabonacefrém átlag felettien sikerült, az első pálinkáim viszont nem voltak túl ízletesek...
A szupermarket cefre engem is érdekel, neked sikerült búzacsírát venni hozzá? Mert én a múlkor bejártam érte az egész Auchan-t, de nem találtam. Igazából azt se tudom hol, meg milyen formában keressem.
Amilyenre sikerül. A liszt annyira nem jó, mert csomósodik a vízzel, de ha túl darabos akkor meg az a baj. Ha terményboltból szerzed be a hozzávalót, akkor a legjobb ha már darálva veszed. Kicsit drágább de legalább otthon nem kell vele szenvedni.
Én használtam borhoz, és gyümölcscefréhez való fajélesztőt, lehet hogy jobb a hatásfokuk, de nagyjából ugyanazt tudják mint a sötőélesztő. Vannak kifejezetten gabonacefréhez kapható élesztők, méregdrágán internetről lehet őket megrendelni. Angol, német behozott termékekről van szó, 1000 Ft körül van egy csomag, ami elvileg 25 liter cefréhez elég. Biztos jobb a hatásfoka, de megéri ilyen áron? A cefre minősége, és kihozatala nem az élesztőtől függ.
Az utolsó kérdésedet nem teljesen értem, de ha arra gondolsz, hogy amíg a cefre hül, beindulhat e a spontán erjedés, akkor a válasz igen.
A kisérletezni meg célszerűbb kisebb adagokkal, ha azon nem sikerül valami, legalább nem fáj annyira a pénztárcádnak.
A negatív élmény is élmény:-) Tanulópénz mindenhol van... Nekem sem jött össze az első... mármint gabona cefrézés:-) Most a szupermarket cefrét próbálom ki, pár nap múlva okosabb leszek. Beszámolok arról is.
a cefrét kell az üst 70 százalékáig tölteni, az alszesz mehet az üst 90 százalékáig, az nem habzik. A zöld szín pedig finomításkor eltűnik majd, amennyiben tényleg az okozza a hibát, hogy cefre jutott az alszeszbe. Ha nem tűnik el, mással lesz a gond.
Az alszesz szerintem azért lett szürke, mert cefre került bele. Legközelebb ne töltsd fel nagyon az üstöt, mert a gabonacefrék habzanak. Az üst 70%-áig töltsd csak. ha emiatt van, akkor ez a szín a finomításnál eltűnik.
A másik lehetőség az ecetes cefre lenne, ami bántja a rezed, te mivel friss cefrével történt, ezt kizártnak tartom.
Az arányok teljesen rendben vannak.
Ismerős a dolog, velem is gyakran megesett már :) Mindig egy alapos keverés után mérj hőmérsékletet. Ha nem volt benne sokáig, nem hiszem hogy nagyon megártott. Ha édes, az jó jel. Dugd bele a cefrébe két ujjad, és utána jól szorítsd őket össze. Ragadnia kell.
Amúgy azt javaslom, ha vodka lesz belőle, rakj bele valamennyi cukrot, a jobb kihozatal érdekében. A gabona zamat mindenképp meglesz, és a kihozatal is javul.
Elmondanám az utóbbi napok szeszes tapasztalatait :)
Kaptam viszonylag nagyobb mennyiségű fehérbort, és mivel eleve nem szeretem a bort, és a minősége közel sem volt tökéletes, úgy döntöttem lefőzöm. A bor 11,5 %-os volt, úgy kezdtem neki a főzésnek. Nagyjából 15 liter borból lett 5,5 liter alszesz, aminek az átlaga 45% volt (!). Ma nekiláttam finomítani, a bort visszahígítottam olyan 40%-osra (így utólag nem vagyok benne biztos, hogy erre nagy szükség volt, de igyekeztem mindent a leírt recept alapján csinálni). 5 liter 40%-os alszeszt tettem fel finomítani. Először kellemetlen szúrós szag és íz jellemezte, ami viszonylag hamar megszűnt, és onnantól teljesen korrekt ízek és illatok jönnek. Ami számomra figyelemre méltó, hogy az első ízben és illatban is megfelelő 2 dl szeszfokának átlaga 81%. Ennek hatására úgy döntöttem, hogy ezt az erős párlatrészt félreteszem, és ha összegyűlik annyi mennysiég, abszintot csinálok belőle. Talán ha lesz kedvem, még egyszer átfinomítom az egészet, bár szerintem az a pár fok eltérés már nem annyira mérvadó.
Zöldes színű az alszeszed? Akkor ott valószínüleg a lepárlóval lesz a gond. A zöld szín rezességre utal, amivel nagyon vigyázz, mert életveszélyes! Utólag kationcserélő gyantával el lehet belőle távolítani a fémeket. A főzőt teljes egészében alaposan ki kell mosni forró vízzel, vagy egyszerűen vizet tölteni bele, és lefőzni azt. Ha nem a főzővel van a gond, akkor a tárolással: fém anyagú edényben sosem szabad szeszt tárolni, kivétel ez alól a saválló acél.
Mindenesetre azt ajánlom nézz be a pálinkafőző fórumra, ott biztos van aki tapasztaltabb ilyen téren, biztos tudnak segíteni.
Ahogy írtam lehet a malátát szimplán forróvízzel kezelni. Így is elreszthető, de nem 100%-os hatásfokkal. Jobb a 65 fokos elcukrosítás, de csak akkor ha gazdaságos körülmények között tudod elvégezni. A cukorrá alakítás 65 C fokon a legjobb, de 70-en már elhalnak az enzimek. Erre figyelni kell.
Szerintem a mostani hozamod se rossz, abból már lehet kisérletezni a finomításkor.
Nem tudok a haladók táborához csatlakozni(egyenlőre) sajnos.
Valamit elronthattam:25L Malátacefréből lett 3L 23-24%-os alszeszem(zöldes színü).
A malátáig nem volt baj,kivéve a darálást. (kalapácsos terménydarálón-Rémálom)
25L vízhez 70C-on 6kg maláta(darált) majd hagytam lehülni, 30C-nál bele az élesztő (Budafoki 50g vízben feloldva).Három nap alatt kifort, itt még királynak éreztem magam. Jött a rémálom:25L-ből 3L 23%-os alszesz(de legalább nem égett oda.
Mit ronthattam el?
Valóban nem könnyű királynak lenni, de nem adom fel,saját vodka a cél!
Javaslom olvasd vissza a fórumot, ott szóba került minden amit a gabonacefre elkészítéséről és főzéséről alapvetően tudnod kell.
A lényeg nagyvonalakban:
Alkohol csak cukorból erjeszthető. A gabonafélékben nincsen cukor, de van bennük keményítő, amit cukorrá lehet alakítani. Tehát a dolgunk a cefrézéskor az, hogy a keményítőt átalakítsuk erjeszthető cukorrá. Ehhez első lépésben a keményítőt elérhetővé kell tenni, aztán malátát kell hozzá adni, aminek az enzimjei elvégzik a keményítő cukorrá alakítását. Külön cukrot lehet bele rakni, az fokozza az alkoholkihozatalt, de nem szükséges. 1kg cukorból nagyjából 1 l 50%-os alkohol keletkezik. A pálinkát is szokták cukrozni. Gyakorlatban ez némileg bonyorultabb, olvass vissza, és ha van kérdésed, kérdezz.
A Brandy-módszerről részletesen alig egy fél oldallal lejebb ír Öreg-muslica a konyak receptél, a lényege nagyjából annyi, hogy a finomításkor csak a 72-50% közötti rész kerülhet bele a kész italba.