Keresés

Részletes keresés

Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2824
Van rá szükségem...?
Előzmény: elterito (2823)
elterito Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2823
És te eszel húst?
Előzmény: Tafkó Birgut (2822)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2822
Még csak az kellett volna, hogy Jézus nem eszik húst. Képzeld el, mi történt volna azokkal, akiknek szükségük lett volna húsra...?
Előzmény: elterito (2815)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2821

"mint ahogy angolul is van "

Hát ez az, mégis jelent a wine fermented-et vagy unfermented-et egyaránt...

;)

"Az angol idézet meg nem segít a magyar fordítások megítélésében, mert a magyar fordítók nem abból indultak ki."

Jó, vehetjük a görögöt. Mit jelent az oinos..?

;)

Előzmény: egyszeriember (2820)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2820
De Károli csak a bor szót használja, magyarul pedig van/volt megfelelő szó a nem erjedt folyadékra is (mint ahogy angolul is van ). Káriolit te elfogadod ? Vagy tévedett ? És a többi biblia fordító mind tévedett ?
Az angol idézet meg nem segít a magyar fordítások megítélésében, mert a magyar fordítók nem abból indultak ki.
Előzmény: Tafkó Birgut (2818)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2819

Ne gondold, hogy csak az angol fordításban tudom...

;)

Előzmény: egyszeriember (2803)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2818

Lefordította már Károli - nem is rosszul. Ám nekem ezzel sincs semmi problémám:

"And saith unto him, Every man at the beginning doth set forth good wine; and when men have well drunk, then that which is worse: but thou hast kept the good wine until now."

Előzmény: egyszeriember (2814)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2817
Szerintem is így van. Ezt nem kell ragozni.
Előzmény: godyaver (2800)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2816
Attól még vállaszolhatsz arra, hogy vajon a többiek mind tévednek ?
Előzmény: Tafkó Birgut (2812)
elterito Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2815
Bocs, félreértettem a thread-et, és azt hittem azért nem eszel húst, mert Jézus sem. Elnézést kérek tőled.
Előzmény: Tafkó Birgut (2813)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2814
Azért, amiért te nem teszed fel a saját kánai menyegző fordításodat magyarul.
Előzmény: Tafkó Birgut (2812)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2813
Ki beszél itt húsnemevő Jézusról, csúfolkodó, sértegető, személyeskedő fórumtárs...?
Előzmény: elterito (2811)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2812
Ha nem keményíti meg a szívét, akkor miért nem válaszol arra, hogy Salámon milyen bort nevez csúfolónak; az erjedtet, vagy az erjedetlent...?
Előzmény: egyszeriember (2810)
elterito Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2811
Mármint Tafkó
Előzmény: elterito (2809)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2810
Más sem keményíti meg a szívét és másnak mást mond. Ez hogyan lehet ? A többiek tévednek ?
Előzmény: Tafkó Birgut (2806)
elterito Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2809
Miféle hústnemevőjézusról fecsegsz te tudatlan némber? Az ki?
Előzmény: Nemo (2805)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2808

Nem Téged...?

;)

Előzmény: godyaver (2796)
elterito Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2807
Mi köze ennek Semseihez? Tudtommal ebben nem cáfol.
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2806
Egyesekkel ellentétben nem keményítem meg a szívem...
Előzmény: egyszeriember (2803)
Nemo Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2805

"Inkább a babának..." - Ez beletartozik abba, amit mondtam.

"A tajgában nincs olyan sok (ehető) növény" - 1. Sok dolog van a tajgában, amiről kendnek valőszínűleg fogalma sincs. Például rengeteg a gomba. A madártojás úgyszintén. (Ez nem hús, ha már arról beszélünk.) A fenyő magja is ehető (Magyarországon a tatárdúlás után ették is). De még északabbra is olyan sok zuzmó nő, ami kellő ügyességgel elkészítve szintén ehető. 2. De nem is kötelező a tajgában lakni, főleg ha valaki komolyan veszi Jézus példáját, aki sosem evett húst. Az ilyen ember el tud költözni.

"Igen, de a húsevés bizonyos körülmények között (pl. jégkorszak) egyenlő az evéssel..." - Nem, mint fent megmutattam.

"Ő tudta, hogy olyanokhoz is eljut az evangélium, akiknek szükségük van a húsra - mert anélkül csak szűk növényi étrend állna rendelkezésükre." - Húsra senkinek sincs objektíve "szüksége," hacsak olyan tömegben nem vándorolt északra, hogy nem tudna növényi táplálékon élni, mert az túl "szűk" volna számukra. De ezen lehet segíteni: vissza kell menni délre.

"Ám jóhiszeműen követték volna Mesterüket a hús nem evésében, s így (lassú) halálra ítélték volna magukat, s családjukat, egyébként csupa jóindulatból..." - Valamit valamiért. Ha komolyan veszik a húst nem evő Jézust, átállnak zuzmóra, vagy elmennek gabonatermő vidékekre. Mi ebben az olyan rettenetes?

Előzmény: Tafkó Birgut (2402)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2804

"A mindenkori trópusokon, ha ezen a kis szélességi köröket értjük, nem volt jégkorszak"

Ki állította, hogy volt? Csak a (mindenkori) trópusokon éltek emberek...?

"Az eljegesedéseknek tűrhetően ismerjük a déli határait: a mai Magyarország alföldjei pl. nem voltak jég alatt. "

Tök jó, és? Ez mit bizonyít/cáfol...?

"az özönvíz előtt is létezhetett jégkorszak."

http://www.pardi.ro/evkiado/kk/kk16.html

"oda lyukadunk ki, hogy a legutolsó jégkorszak is előtte volt, s utána egy sem."

?

Előzmény: Nemo (2797)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2803
Az angol fordításban miből tudod, hogy mikor melyikre gondolt a fordító ?
Előzmény: Tafkó Birgut (2801)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2802

"Aki meg nem bízik Istenben, sem szívében, sem szellemben nem is találja Őt "

Én bízom Benne. Nagy bölcsességgel adományozta meg Salámont, aki azt mondta, hogy a bor csúfoló. De vajon milyen borra gondolt; erjedtre, vagy erjedetlenre? Segítenél...?

;)

Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2801
Az Írás...
Előzmény: egyszeriember (2795)
godyaver Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2800

Nekem Isten magyarul szól, vagy magyar embereket magyar nyelven küld, hogy szóljanak.

Nem kell nekem héberül, görögül olvasnom a Bibliát, sem jiddisül tanulni, hogy rabbik szavát értsem.

Aki meg nem bízik Istenben, sem szívében, sem szellemben nem is találja Őt (tudom, ez Semsei Ferenc szerint rettenetes-iszonyatos tanításom, vagy mim, mégis mondom). Az szoru okoskodásra, földi bölcsekre, betűre.

Aki meg bízik, a betűvel is cáfolni tudja a tafkókat. Hiszen az Írás is ...

Előzmény: egyszeriember (2795)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2799

"Akkor mit vélt kend bebizonyítani: hogy aki növények tekintetében éhezik, az majd kipótolja hússal?"

Attól mert nem éhezel, még lehet hiányos a táplálkozásod...

"Ezt a szót a mi nyelvünkben "vegetariánusnak" (vagy "vegetáriánusnak") mondják."

Mondjuk van vegán, de lényegtelen, ez csak tájékozatlanságodat bizonyítja, ami nem baj, csak minek akkor okoskodni...?

"De mi köze egy cselekvés nehézségének ahhoz, hogy Jézus adhatott-e rá kötrelező példát vagy sem?"

Jézus nem adhatott követendő példát a hús nem evésére, hiszen akkor olyan emberek, akiknek szükségük lett volna a húsban található tápanyagokra, lassú halálra ítélik magukat, s családjukat...

"A jégkorszakban sem borított mindent jég, és ahol igen, ott sem egész évben. "

És ami növény volt, az biztosított minden tápanyagot...?

"Azonkívül elvándorlás is van a világon, és valóban: ezzel élt is az ember."

És aki nem élt vele, azzal mi lett volna, ha Isten nem engedi meg a húsevést...?

Előzmény: Nemo (2793)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2798
És ez még igaz is :-)
Előzmény: godyaver (2796)
Nemo Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2797

"ahol ma jégpáncél borítja a felszínt, ott valamikor trópusi erdők voltak, ahol ma sivatag van, ott rendkívül gazdag növényzet uralkodott." - A trópusi erdők a sarkokra a kontinensvándorlás során kerültek. A mindenkori trópusokon, ha ezen a kis szélességi köröket értjük, nem volt jégkorszak, különben ma nem élhetnének trópusi állatok: egy feltételezett általános eljegesedéskor ki kellett volna halniuk az utolsó szálig. Az eljegesedéseknek tűrhetően ismerjük a déli határait: a mai Magyarország alföldjei pl. nem voltak jég alatt. Tengerszintre számítva valahol Lengyelországban húzódhatott a skandináv jégsapka déli határa, amit a felszíni viszonyok igazolnak. A Magas-Tátrában is voltak gleccserek, de az meg nem a tengerszinten van.

"Az is tagadhatatlan, hogy volt jégkorszak is.Gondolod, hogy ilyen mostoha körülmények az Özönvíz, pláne a bűnbeesés előtt léteztek? Te mikorra teszed pl. a jégkorszakot - nem az Özönvíz utánra...?" - Ha már engem unszol ken: én bizony nem tudom, hová tegyem, azon kívül, hogy a bűnbeesés utánra. És igen: az özönvíz előtt is létezhetett jégkorszak. A kend kreacionizmusának és a tudomány mai álláspontjának egybevetésével oda lyukadunk ki, hogy a legutolsó jégkorszak is előtte volt, s utána egy sem.

Előzmény: Tafkó Birgut (2401)
godyaver Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2796
Téged nevez csúfolónak.
Előzmény: Tafkó Birgut (2790)
egyszeriember Creative Commons License 2007.10.10 0 0 2795
Szerinted, ha van erjedt és erjedetlen bor az angolban, akkor mi dönti el, hogy mikor melyiket használd ?
Előzmény: Tafkó Birgut (2794)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!