Nekem tavaly először tojtak a bütykös tojók kicsi tojásokat, és a keltetésnél ugyan olyan jók voltak a tojások. Lehet kisebbek voltak a kislibák mint ha nagyobb tojásból keltek volna, de a végeredmény ugyan akkora lett, szépen felnőttek. Van egy tojóm meghagyva ebből a keltetésből ő ugyan akkora mint a tavalyi tojók. Most viszont már van különbség a tojások között, mert a fiatal tojó sokkal kisebbet tojik mint a két öreg.
Az első éves libatojások kicsik, van aki úgy tartja, keltetésre alkalmatlan. Nekem is kelt első éves libám. Kicsit kicsi, de azért egészséges. A liba tojás súlya arányosan nő az életkorával. Ezalól kivételt képez az "ősi" parlagi liba, mely kistestü, kis tojásokkal.
Tavaly júliusban vettem napos májlibát,februárban az egyetlen tojó elkezdett tojni.Apró tojásokat(95-100grammosat).Elszedtem alóla mert nem akartam hogy kotlodjon,kb 15db-ot tojt.Aztán némi szünet után most újra tojik,minden másnap kettöt de még mindíg kicsi(125 g.)Kérdésem az hogy fog ez változni vagy nem érdemes tovább tartani?Vagy még túl fiatal?
Nekem tavaly ősszel 15 és 17-et tojtak. Idén is elkezdett tojni 2 kacsám, igaz a gyöngytyúk 1 tojást megdézsmált, meg az egyik fészekből 2 tojás eltünt. :@ Meg a gyöngyös mindíg a kacsa fészkébe tojik. Tavaly ott kotlott meg. Lehet kakukknak érzi magát, hogy mással akar idén keltetni xdxd
Ezen kívül még 3 fiatal kacsám rakott fészket, bízzunk benne, hogy megülnek.
hogyan lehet a tollsorból megállapítani a kiscsirkék nemét? erről még sosem hallottam.
Nekem fehér libáim vannak, fehér libák utódjainál, napos korban a tojók háta sötétebb "kislibazöldebb" mint a gúnároké, én a mostani öregeket anno eszerint válogattam a piacon és bevált.
tegnap megjelent a fészekben az első marék pihe, szerintem készülődik nagyon. Egyre vadabban védi a fészket, viszont az a baj, hogy a bütykösök is ebbe a fészekbe tojnak, nem akarnak a másik fészekbe tojni, és mikor azok beülnek ő kikényszerül jönni.
Szeetnék majd tenni alá a saját tojásaiból nem tudom mennyi fér alá átlagban, és a bütykösök tojásait a keltetőbe egyszerre vele, hátha elfogadná az ott kikelő kislibákat.
Capricorn18: Ül még a libád? Ha igen, akkor jó eséllyel kotlik. Meg ellenőrízd, hogy nem-e fáj a lába, mert nekem volt egy húshibrid tyúkom, akire azt hittük hogy kotlik ( ami ennél a fajtánál nagyon valószínütlen) Közbe csak a saját súlya tönkretette a lábát.
Rorbi.8: A magyarkacsa nagyon ritkán kotlik, főleg ezek a fehér fajták. Jobban teszed, ha gyűjtöd a tojást, és géppel kelteted. A pulyka is kikelti, de annak segíteni kell: Amikor szellőztet a pulyka, picit harmat szerűen langyons vízzel permetelni kell, mivel a víziszárnyasok keltetése más igényü a sima baromfiaktól. Már olvastam amugy erre példát valahol, szóval nem lehetetlen.
Nekem is van egy Magyar fehér liba tojó gácsérral együtt.A tojó már 23 tojást tojt a fészekbe,de még nem ült meg.Azt szeretném megtudni,hogy meg-e fog ülni vagy nem,és nem lessz-e sok a tojás allá ha megülne?
Amúgy van 4db. paraszt pulykám,ha nem ülne meg allá lehetne rakni?
A magyar liba tojóm délelőtt megtojta a tojását, és azóta bent ül a fészekben 6 műtojás társaságában. Már napok óta védi a fészket de ilyen hosszú ideig még nem ült bent. Ez után fogja megtépni magát? mert még nem tette meg. Nem volt még libám ami el akart ülni nem tudom mik a jelek pontosan.