" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
...ha legörgeted lentebb balról találsz egy több éves kákit . Nagyon szépen metszve.--talán metszeni az őszibarackhoz hasonlóan kell /kivéve a katlan formát).
Lehetne kérni pár pontba foglalt rövid instrukciót a káki metszés irányelveire vonatkozóan ? (!)
Annyit véltem eddig kiszűrni , hogy nem kell hagyni csúzli-ágas elágazást a főtörzsön és a letermett vékony vesszőket valószinüleg vissza kell vágni mint a lelógó kopasz meggy vesszőket. ???
Gondolom, hogy valahogy ritkítani is kell nemdebár?
Köszönettel egy (rossz , de nekem jó) fagylefolyásBA költözött mániákus növénybarát.
Köszönöm a válaszod.Csak az a baj,hogy egyetlen fiatal ágacska volt.Mellette hajtott a másik fügécske.No azon volt 3,hajtás.Talán ha abból vág le nem is bosszantana annyira.
ez van sajnos, nagyobb kerteszeti aruhazakban sem kapsz olcsobban (inkabb dragabban), persze megbizhato maganszemelyt is lehet talalni biztosan akinel valoszinuleg olcsobb, de aki uzletszeruen ebbol el, annak egyeb koltsegei is vannak. (a fugek viszont a legolcsobbak naluk es nagy a valasztek)
vagy ultesd ki most es takard be telre, vagy keress egy rokont, ismerost akinek a futesnelkuli muhelyebe, garazsaba elfer par db 2 literes kis muanyag, ontozd meg es zacskozd be oket, hogy nedves maradjon a foldjuk, nezz rajuk havonta :)
de mondjuk ezek annyira kicsi novenyek meg, hogy egy felbevagott 2 literes flakonba is elfernek, felbevagod a flakont, beleteszed a novenyt, megontozod a foldet, visszaragasztod a flakont, hideg helyre elteszed, tavasszal eloveszed :)
Köszönöm válaszod. Azért szerettem volna tudni melyik biztosan önporzós, mert az uralkodó légmozgás figyelembevételével ültetném őket egymás után. Így próba-szerencse alapon ültetem majd. Én is 2.5 m-t akarok köztük hagyni. Még azt nem tudom most vegyem-e vagy tavasszal, mert nálam egy kb 13-15 fokos helységben kellene tartani, azt pedig melegnek gondolom. nem tudom hogy legyen. :(
az asimina onbeporzasaval kapcsolatban voltak itt (es a masik topikban is) pro es kontra hozzaszolasok, nekem nem volt egyertelmu, igy biztosra megyek. Azt is olvastam, hogy a keresztbeporzas miatt tobb termes varhato.
Bent telelnek a muhelyben kb 5 fokon a leanderekkel, fugecsemetekkel egyutt, tavasszal ultetem ki oket, 2.5-3m totavolsaggal.
Szerintem nem kell féltened a bokrocskádat, ha megfelelő tápanyagellátással volt biztosítva. A füge nagyon gyorsan kiheveri az ilyen ágveszteségeket, ha az új hajtások nem fásodnak be télre, akkor abból adódhat némi féle károd. Ha nem érik be a vessző, akkor kevésbé lesz jó a fagyállósága, de nem jelentős eltérés ez.
Szeretném megkérdezni a hozzáértőktől azt,hogy valaki megcsonkította a tavasszal kiültetett kb.30.centiméteres fügémet.Ez vandál cselekedet milyen hatással lesz a fiatal növényem további növekedésére?
Hali.kb.fél éve írtál privátban,oltóágat kértél.Akkor még nem tudtam adni mert elég vékony volt a saját fám.Az idén összeszedte magát.Ha még aktuális a dolog,ha hűvösebb lesz küldök.
Ritkán van időm idekukkantani, de most benéztem, hogy örömmel írjam: a tőled kapott, sokat szenvedett és újjászületett Rojo kákin az idei sok terméskezdeményből 8 meg is maradt. A szép nagy, öklömnyi termések most kezdenek sárgulni.
Meddig maradhatnak a fán, illetve mikor érdemes leszedni a termést?
Sziasztok! Írj egy email-t a publikus címemre, ott megbeszélhetjük, bár ha jól számolom kb 2-3 dugványnak való vesszőm van maximum, mert ahogy említettem, még nagyon kicsi a növényke.
Igen kifejezetten másodtermő füge, de elsőterméseket is hoz Júniusban, de ezt nem volt szerencsém látni mert nagyon fiatal a növényem.
Én a Mitchurisnkát egy bolgár fügegyüjtőtöl sikerült beszereznem. De egyébként nagyon nehéz beszerezni ezt a fajtát itt, mert ha bolgárok között nem találsz olyat, aki segít akkor elvesztél.
Ronde nekem nincs kiültetve, de azért ajánlottam nyugodt szívvel, mert a pastiliére mellett, ez a legkorábban érő a francia fajták között. A pastiliérét azért nem ajánlanám, mert erősen gyümölcshullató fajta, akárcsak a györöki.
A másik ok, amiért nagyon jó fajta az, az hogy nagyon jól bírja az esőt. Amerikában a nyarak ugyanabban a télállósági zónákban ahol mi vagyunk, általában sokkal esősebbek, és mindenki ezt a fajtát keresi.
Korán érő fajtákból az idén szereztem be: Negretta,Sal's EL, Laradek English Brown Turkey, Hardy Chicago.
De az idén, még többet fogok tudni beszerezni, pl a rondet is a mostani téli szezonban tervezem beszerezni.
Küldök egy listát, ahol a korai érésü fajták vannak feltüntetve:
"Nagyon Korai fajta, a bolgárok már 2 hete szedik"(aug14)-írtad ,akkor ezek szerint ez is csak kizárólag másodtermést hoz?
Nagyon aprónak tűnik,lehet kisebb ,mint a ronde?Lehet megérne egy próbát... Hiába nagyobbak a szokásos fajták, ha
egy ilyen szuper hosszú szezonban is csak most kezdenek érni a másodtermések és több,mint a fele termés le fog fagyni.Most szabadföldi ,síkvidéki fekvésről beszélek.
A koránérő és vízálló és nagyszemű és finom stb. fügét keressük sokan,kvázi minden fügerajongó síkvidéken,de azt látom,hogy ilyen nem lesz sajnos.
Ezt a Micsurinszkát hol lehet beszerezni?
Neked konkrétan van ronde de Bordód?Hogyan szerepel szabadföldben? Egyéb korán másodtermő és beszerezhető fügéd van?Hogyan terem?
Én a fajtabeazonosításra gondoltam, mert azért tényleg felesleges, de ha visszont fajtát keres azt tényleg érdemes keresgetni, mert rengeteg jó fajta van. Engem mostanság főleg a korábban érő fajták érdekelnek, illetve azok amelyek az esős időt is tolerálják.
Most sikerült beszereznem az éven egy fajtát, ami ha jobb időjárás lett volna, és nem lenne még ilyen kicsi akár július végén is érlelhetné a másodtermését. Az időjárás miatt, augusztus közepére esett a szüret, ami szerintem így is nagyon korai.
Nagyon apró, de annál édesebb. Kiváló fajtának tartom és mindenképp érdemes lenne mindenkinek kipróbálni, mert szerintem elfagyás után is beérlelné a termését, még akár szeptemberben is.
Ez a fajta a Mitchurinska10 a bolgároknál, de amerikában a Florea is megegyezik ezel a fajtával.
Ha valakit érdekel a hozzászólásomban visszakeresheti.
neten jo sok fajtat megtalalni, jo kis idotoltes az, ne beszeld le rola :)
mindegyiknek x szinonimaja is van, ilyen pl a dalmatie, san pietro, amit mi szerintem ujjas oriaskent ismerunk, de en pl szeretem a fugek kepeit nezegetni, francia lapokon egesz jo kis osszeallitasok vannak :)
persze, aki nemcsak nezegetni akar, annak a legegyszerubb, ha ker a gazdajatol dugvanynak valot :)
A ronde az nem pöttyös, illetve mint már írtam az már rég leérett, augusztus hónapban.
Nagyon nehéz fajtát beazonosítani, több mint 700 fajtát tartanak számon, de ennél sokkal több fajta van. Maximum fajtakörhöz tudnád csatolni ezt a fajtát.
Szinte mindenféle színben, alakban, méretben, gyümölcshússal,ízben van egy-egy fajta . A lehetőségek száma végtelen és kétlem, hogy megegyezne a dmkert valamelyik fajtájával.
Mint ahogy írtam, a fügéket nagyon nehéz beazonosítani, nem elszomorítás képpen de szerintem ne pazarold ezzel az idődet, mert szinte lehetetlen beazonosítani.