Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Csak hogy egy kicsit panaszkodjak az idegállapotomra....... minden alkalommal mikor esik az eső a környéken elkezdek bizakodni...és bakker eljön a faluhatárig....... és kész!!!...... semmi!!!! minden egyes alkalommal!!!! sokszor olyan szitkokat szórok hogy az nem tűrné a nyomda festéket :(((
"Egy termésbiztonságot vizsgáló osztrák kísérletben 150 fajta közül bizonyult kiemelkedően a legjobbnak! Virágzása késői, ezért tudja a tavaszi fagyokat nagy biztonsággal elkerülni. Ez a rendkívül előnyös tulajdonsága kiváló gyümölcsminőséggel és magas hozamokkal párosul, mindezeknek köszönhetően a piacon jelenleg fellelhető kajszik közül az egyik legértékesebb, a termesztőknek az egyik legmagasabb jövedelmet biztosító fajta! Egyes években hajlamos terméssel túlzottan berakódni, ekkor ritkítással tarthatjuk fenn a kívánatos gyümölcsméretet. A gyümölcs egyébként középnagy méretű, színe élénk narancssárga, a felszín egyharmadán nagyon mutatós piros fedőszínnel! Gyümölcshúsa ideális állagú, nagyon finom, elsősorban friss fogyasztásra ajánlott! A szállítást jól bírja. A Big Red fajta után kb. 1 héttel, június végén érik."
Egyébként nálam is 5*3-ban van a Harcot, és a Ceglédi Arany, tavaszi ültetés. Már csináltam egy hajtásválogatást, kompakt vázakoronát szeretnék kialakítani. Tenni fogok fel fotókat.
Nálad mi a másik két fajta? Az ország mely részén vannak a fáid?
Igen az hamar hozza a hasznot:):) A múlt hetekbe beszèltem egy emberkèvel (váltakozó,teljessen más tèren) egy települèssel távolabb tőlem diót( milotai10) ültetett a telekjèbe(1ha) de van mèg bèrbeadott földje 6 ha jövőre azt is betelepitti. Csak èrdekessèg kèpp írtam le,nem azèrt mert gondoltam rá:) Bár ez nem teljesen igaz mert az elvadúlt domboldal lehet kap pár fácskát. Az új földben(ha lesz) biztos nem lesz helye.
Nekem M29C alanyon van kb 200db. Nagyon szép, kicsi, kompakt koronát nevel, 5*3-ban vannak. Lehet, hogy lesz olyan fagy amit túlél, de a március 1-i -22 nem volt az :-) Nálam 3 fajta közül ez indult meg először (már február elején rügyezett).
Azt, hogy hol (és mennyiért) lehet beszerezni nem itt kell megkérdezni hanem a faiskolákban...
Sajna ekkora víz mennyiségekkel nem számolhatok :( Jó lenne ha lenne de sajna nincs. Igen már gondolkodtam ezen a megoldáson /hogy átalakítom a szárzúzót és megpróbálom oldalra kidobatni/. amit tudok behúzkodok marozás előtt. A parlagfű nálam csak a telepítés évében volt azóta semmi. a kerítésen kívül szokott megjelenni ahol tüzelni szoktam és kiég minden.
100 l fánként, igazából nem nagy mennyiség. Nálam van egy övcsatorna, onnan szoktam felrántani, már csak egy parcellám van, ami árasztással kell megoldjak, de jövőre ott is átállok csepire.
Igy, hogy nálunk szinte minden nap esik, nem fogy a csatornából. De tavaly, az év második felében beállt az aszály, kellett öntözni rendesen. A csatornában a párolgás + az én öntözésem, heti szinten már látszott, pedig több 10 km-es szakaszt szippantok, rajtam kivül meg senki. Szezon végére majdnem ki is száradt a meder, de még szerencse, hogy egy hozzám nagyon hasonló emberke, ment éjszaka és nyitogatta a zsilipet :D
Csak egy tapasztalat....ha èn tehetnèm átalakitanám a kaszát oldalra kidobósra! Ha nem, olyat vennèk ha tehetnèm, itt kint èvek óta bevált folyamat ....marózás, ès fűnyirás bedobatva a tövekhez! Előnye: kevesebb párologtatás,lassabban növő gaz a sorba+ tápanyag
Bizony így van😉rendessek! Főleg akikkel plátói a szerelem,(na ez durva volt:):)) Agyalok èn mindig,mikor reggel kipattan a szemem mint a gesztenye már indul is az agyalás, kedves párom meg is jegyezte párszor:) Isten szóljon belőled hogy megtudjam nektek mutatni nyár vègère a kis terület kèpeit! Alma kizárt megutáltam az èvek alatt meg nem jelent kihívást.
Az azért komoly mennyiség! 100L :O honnan van annyi vizetek? Ha látom rajtuk hogy igénylik biztos hogy kapnak még . De jobban örülnék egy párnapos esőnek. Annyit azért még csináltam/vagy nem csináltam hogy a fák sorát nem kaszálom csak a sorközt és az év elején maroztam 1x amit szintén ellepett már a zöld. Talán így egy kicsit árnyékol legalább is ez a gondolat.
Eddig nem volt állandó öntözés. Rendszer be van tervezve. Tavaly, mikor már teljesen reménytelenné vált az esőhelyzet 1x megöntöttük őket. Idén is kaptak kb 100 litert. Ennyit tudtunk megoldani.
Tavaly a kicsik kaptak több alkalommal.
Most igérnek megint csapadékot, de nálunk a hegyek szinte mindig kiütik. Ritka, hogy ideér.
Jövőre a 2. éveseknél már érdekes lesz, ha nem jön rá veszedelem a termés miatt kell majd több víz.
Őszi pótlások most kezdik érezni az aszályt. Azoknak is kell már a csapadék.