Keresés

Részletes keresés

army74 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 3006

rövidzárási áram 8A  nyitott körnél 8,5A

Előzmény: fizzika (3005)
fizzika Creative Commons License 2015.03.25 0 0 3005

Valószínű 500V-ig nem megy fel az MPP. Nézd meg, hogy a napelemre mekkora max. áram van írva, és elképzelhető, hogy 2 stringgel jobban muzsikálna.

Előzmény: army74 (3004)
army74 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 3004

itt egy kép az adattábláról

Előzmény: army74 (3003)
army74 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 3003

De ez nem TL verzós Growatt. Ezen 100V-500V-ig van írva a DC input voltage

Előzmény: fizzika (3002)
fizzika Creative Commons License 2015.03.25 0 0 3002

Érdekesen van a Te rendszered megtervezve. A Growatt 3000TL adatlapja szerint 250-450V közé kell esni a kapocsfeszültségnek max. terheléskor. A 14db napelem üresben 498V, 13db is 462V. Csoda hogy elindul.

Ha a 14db-ot 2 stringre szednéd, akkor meg kicsit kevés lenne a kapocsfeszültség(250V). Ez a rendszer 2x8-as stringgel lenne a legjobb(16 napelemmel), 280V kapocsfeszültséggel.

Előzmény: army74 (2996)
fizzika Creative Commons License 2015.03.25 0 0 3001

Én is nézegettem a víz-levegős hőszipkákat, de az ár....

A soha vissza nem térülő kategória. A levegő-levegős multi is olcsóbb nála. A mono pedig 1/3-a. Amellett problémás a vízkör, mert glikolos víz kell bele, különben télen -x fokban ha elmegy az áram kockára fagy a hőcserélő.

A levegő-levegősnél hűtőgáz közlekedik, van belőle alulra szerelhető (olyan mint egy konvektor) változat, nagyon bejön. Csak a pénzmag... Főleg, hogy még az "elmaradt" fogyasztást is perkálni kell. Szóval savanyú a szőlő.

Előzmény: Pioharley (2998)
fizzika Creative Commons License 2015.03.24 0 0 3000

Nálunk júliusban van a leolvasás. Télen majd túl kell fogyasztanom, hogy az erős májusi, júniusi termelést ki tudjam használni. Elég nehéz előre tervezni. Most meg teljes a káosz, mert 13 nap alatt +50 kWh-val többet termelt, mint  a fogyasztásunk, és ki kell fizetnem a régi órával elfogyasztott kb. 1000kWh villlamos áramot, amit utána megtermel a napelem és nem tudom a leolvasásig elhasználni. Mondta a feleségem, hogy kapcsoljak ki 1 stringet, de mit érek vele. A beruházás így is úgy is ki lett perkálva. Maximum nem adok ingyen áramot a kedves szolgáltatónak.

Az volt az érv, hogy azért kell kifizetni mert óracsere volt. Én meg megkérdeztem, hogy év közi kalibrációs cserénél is ki kell-e fizetni. Mire válasz- nem.

Minden úgy van kitalálva, hogy a kedves kuncsaft nehogy jól érezze magát.

Ez M.o. Itt nem hogy nem támogatják a megújuló termelést, még sziklákat görgetnek a szolgáltatók a beruházók elé. Mi az, hogy a nemzeti hálózatba betápláláskor az egyik szolgáltató az egyik, míg a másik szolgáltató a másik invertereket fogadja el? Mindegyik megfelel a kis hazánkon kívül mondjuk Német.o-ban. Ez vicc!

Meg olyan "dokumentációt" kér, amiben le kell írni az inverter belső védelmeit. MINEK?! Hiszen általa engedélyezett készülékről van szó. Inkább adná meg, hogy az "engedélyezett" készüléket milyen beállításokkal üzemeltesse a szerencsétlen fogyasztó!

Fordítva ülünk a lovon.

Bocsánat a kifakadásért, csak egyszerűen nem értem, hogy az amúgy elenyésző helyi termelést miért kell csökkenteni. A szolgáltatónak is jó, ha a nagyfeszültségű hálózatról kevesebbet kell vételeznie.

Előzmény: kiggyo (2992)
fizzika Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2999

Csevegtem ma egy negyed órácskát az E.ON ügyfélszolgálatával. Valóban, az óracserével tört évben történik az elszámolás. Innen kezdve a rendes leolvasásig "új" törtév kezdődik.

Most azt nem tudom, mi a ménkűt csináljak 1000kWh-val, ha nem akarom számlával tört áron eladni nekik. Van egy rozoga on-off hűtő-fűtő klímám, ma már azzal fűtöttem. De mi lesz májusban,júniusban, mikor se hűteni, sem fűteni nem kell. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Előzmény: Pioharley (2990)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2998

Üdv!

Tervezés során én is gondoltam arra hogy nagyobbat,de az egyetlen tető ami szinte tökéletesen délre néz gyakorlatilag 10-12 fokot fordul nyugatra.Korlátozott volt a tetőfelületem max 3db panel férne fel a 12mellé pluszba.

Ha bővítek,bővítenék akkor másik fázisra visszatápláló rendszert tennék fel.(Nálam 3x25A bejövő három fázis van)Mivel ugyan akkora procedúrával jár mint egy Invertercsere bővítéssel.

Hőszipkán gondolkozok,de arról vajmi kevés infóm van.Egyet láttam víz-levegőset ami megfogott.

Ha telepítenék valószínűleg azt is magam tenném!Mert a napkollektorom és puffertartályos rendszerem is magam kivitelezem-tem.

Előzmény: kiggyo (2993)
ívfény Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2997

szerintem a te growattod is bírná a párhuzamba túlpanelezést, mivel valszeg eléri a 3kw-ot a termelés és, megáll az inverter, de ezt csak feltételezem. a feszültség a bemeneten fontosabb, h ne legyen több, mint amit az inverter a fogadó tartományában tud kezelni. A próbainvertereket amiket tesztelek, azoknál, párhuzamban, a bemeneten van a 12 amper körűli érték és annál megvan a kimeneti 3kw-os termelés feljebb az istennek sem megy a bemeneti amper, mert, akkor több lenne a sekunder oldali, tehát ac termelés. de ez nem lehetséges a 3kw-os inverternél!

Előzmény: army74 (2996)
army74 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2996

Nekem meg csak sima Growatt 3000 van de az már 498V üresjáratnál is azt irja, hogy túl magas feszültség és nem kapcsol be. 13db. 235W-os panelt még elbír de a 14. már időnként sok.

Előzmény: Pioharley (2991)
szocske_ Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2995

"megpróbálnék ehhez közeli teljesítményű invertert engedélyeztetni (mondjuk 3kW helyett 4-5kW), olyat ami túlnapelemezhető, és akkor bőven lenne elég tartalékom a rendszerben a nem várt agymenésre."

Ezen én is erősen elgondolkoztam...
de az lett a vége, hogy maradt a kicsi, elmondom miért:
lényegesen drágább lett volna a nagyobb inverter, ráadásul a hülye tetőm miatt csak 2 munkapontos jöhetett volna szóba.

a beruházásra fordítható pénz korlátozott volt.

Két lehetőségből választhattam:

1. felkerül most egy nagyobb 2 munkapontos inverter + 8 panel, majd x év múlva mehet hozzá még 8 a másik tetőre.

2. felkerül a kisebb inverter + 11 panel

Azért választottam a 2. lehetőséget, mert így az első pillanattól a 11 panel termel nem csak 8.

Mire a második 8 felkerült volna már több éves lenne az inverterem, előbb-utóbb cserére szorulna.

Így inkább 11 panel termeljen az elejétől, aztán ha cserélni kell az invertert, majd elgondolkodom a nagyobbon, így azonos pénzért több a termelésem már az elejétől.

Persze lehet, hogy megnő a fogyasztás, de még mindig jobban járok, ha pár évig, amíg eljön az invertercsere ideje, fizetek valamennyit a szolgáltatónak, cserébe az első években többet termelt a rendszer.

szocske_ Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2994

nálam, mivel korlátozott a megfelelő fekvésű tetőfelület, sőt még az sem tökéletes, a fejlesztési terv a következő:

megveszem most a 11 panelt és felkerül a tetőre.

ha nem lesz elég a termelés, mégis beáldozom a kertben 1 gyümölcsfa helyét, és kerül oda egy forgatós rendszer.

tudom, hogy a mai acél és napelem árak mellett érdemesebb több napelemet tenni, mint forgatni, de a tető nem az igazi, a kertből minél kisebb területet akarok feláldozni, így 12 panel 3x4 elrendezésben napraforgatva lenne számomra az ideális megoldás, és a költségek itt bizonyos szintig másodlagosak.

kiggyo Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2993

"Nem ragaszkodnék számlás panelokhoz stb"

milyen más megoldás jöhet szóba? Használt?

"Igaz mai tudásommal inkább Fronius inverter mellett döntenék.(Paya féle túlnapelemezést is bírja)"

No itt érdemes több szempontból előre gondolkodni, egy pár saját gondolat ezzel kapcsolatban, ami nekem is jól jött volna amikor tervezgettem:

Amikor tervezed a napelemes rendszeredet, megnézed az előző évi fogyasztásodat, és azt akarod alulról megközelíteni, hogy nehogy túltermelj.

Majd rákapsz az ízére, és egyre több mindent akarsz átrakni elektromosra (fűtés hőszivattyúval, stb...)

Meg jön egy-két gyerek a képbe, az eddig munkába járó asszony otthon van, főzőcskézik, stb. Ez saját tapasztalatom alapján 20-30% többlet fogyasztás, ez alapján bátran kijelenthetem hogy az asszony meg a gyerek árammal működik :-)

Én is beleestem abba a hibába, hogy a kiszámolt 3kWp rendszerre 3kW invertert tettem, mondván elég lesz az.

Aztán már a megvalósításkor csak felkerült a 14. tábla is, mert rájöttem hogy többet fogok ez-az miatt fogyasztani.

Aztán elkezdtem átmeneti időszakban klímával fűteni, HMV-re rásegíteni, és indul a lavina, rosszabb mint egy vírus.

Már a hőszipkát tervezem.

A túlnapelemezés jó dolog, de azért szükségmegoldás, minimális veszteséggel is jár. Azért tesszük mert nem akarunk utólag a balga döntésünk miatt mégegyszer a szolgáltatóval engedélyeztetni egy nagyobb invertert (ez lehet az egyszerűbb része valószínű), és eladni egy 1 éves invertert féláron, mert kicsi lett.

Nincs mit tenni, én is túlnapelemezek, mert kell az energia, viszont majd (remélem sok idő múlva) amikor az inverterem megdöglik, hivatalosan le fogom cserélni egy nagyobbra.

Szóval én ha most visszamennék az időben, nem sajnálnék még egy kis pénzt arra, hogy nagyobb invertert tegyek fel mint ami szükséges.

Kiszámolnám a jelenlegi álláson felül mi nagy fogyasztó jöhet még reálisan ha lesz sok áram, ízelítőül:

- szárítógép

- fűtés (klíma, hőszipka), persze ha szigetelt a ház akkor van értelme hőszivattyúban gondolkodni

- HMV rásegítés vagy komplett előállítás

- esetleg elektromos kisautó

- asszony, gyerek, satöbbi

megpróbálnék ehhez közeli teljesítményű invertert engedélyeztetni (mondjuk 3kW helyett 4-5kW), olyat ami túlnapelemezhető, és akkor bőven lenne elég tartalékom a rendszerben a nem várt agymenésre.

És a legfontosabb, ha még csak terv szintjén áll a dolog, és évek múlva akarsz beruházni:

AZONNAL indíts egy lakáskasszát, akár a legrövidebbet (az OTP-é 3év x hónapos csak) és arra vedd meg a rendszert, rögtön 30%-kkal olcsóbb!

Előzmény: Pioharley (2985)
kiggyo Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2992

A Démásznál nem.

Az óracserekor elszámolsz, onnantól indul az éves szaldó, minden év dec 31-én leolvasva.

Az első év értelemszerűen tört év.

Előzmény: fizzika (2987)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2991

Nekem Growatt 3000TL-em van.Előzetes forumozàs soràn nem kaptam olyan hozzàértő segítséget ami azt tàmasztotta volna alà,hogy 3kw-os Inverterre rà tudnék rakni némi pluszt.

Szerintem simàn elbírna plusz egy max kettő panelt egy stringen.Mivel azt làtom 380Volt körül dolgozik.(12x30,6 ;367.2V)7resjàratban meg soha nem ment feljebb 412V fölé.Ampert nem mértem,de tervemben van egy lakatfogó beszerzése.(Villanyszerelő bratyó nem velem lakik)

Előzmény: ívfény (2989)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2990

Nem tudom,de én is 32164ft ot csengettem,mert tavaj visszavették a szàmlàm összehét,mert kevesebb volt a fogyasztàsunk.

Ha a szàmlàhoz illesztettük volna a rendszert,mint azt sok kivitelező teszi.Akkor elég lett volna 2-2,5kwp is.

Én utaltam és így nyugodt vagyok.

Előzmény: fizzika (2987)
ívfény Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2989

"Igaz mai tudásommal inkább Fronius inverter mellett döntenék.(Paya féle túlnapelemezést is bírja)"

Véleményem szerint, nemcsak a froniusz bírja a túlpanelezést! Mivel van nálam 2 próba inverter, még pár napig, valattam őket és ugyanúgy viselkednek, mint a froniusz, elérik a 3kw , vagy kicsit felette és elengedik a többletet és melegedni is csak max 50 fokig bírtak teljes több órás terhelésnél, igaz pincehidegben üzemeltek.

Előzmény: Pioharley (2985)
ívfény Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2988

"Mindenekelőtt megkövetném ívfény kollégát, valóban erősen és cinikusan fogalmaztam a mai nap folyamán többször vele kapcsolatban. Elnézést kérek!"

Ez a beszéd! És férfias! (Nemúgy, mint az árulkodóé! )Részemről a baráti jobb. :)

Ívfényt, meg nyugodtan oltsátok! ívfény oltva jó...!  :)))

"Ne a gányolás legyen a norma!"

Hidd el! Ez nekem is a főcsapásirány!! Azért, mert itt leírok hirtelen 5-leteket, egyáltalán nem valósítom meg a töredékét sem! Azért is írom, soxor, h "csak beszélgetünk"... De nem fogok 5-letelni, mert félreérthető és a végén tényleg, valaki készpénznek vesz, valamely hirtelen elképzelést és magvalósít, aztán leég a háza, ezt nem szeretném!

Ha mégis azon kapom magam, h valamit nem biztonságossan, vagy korrektul csináltam,minnél előbb igyexem orvosolni, hisz azért is hánykolódtam annyit a témában anno, h ezt észrevegyem és  megtehessem! A terveztetésel kapcsolatban osztom a véleményt, h kellene, de, ha az ember olyan tervezőt talál csak aki  kizárólag csak a pénzre hajt, akkor az ablakon kidobott összeg! És csak a szabályok miatt kell, mert annélkűl nincsen engedély!Viszont, ha korrekt és hozzáértő tervezőt találtam volna anno, én is kifizettem volna a nagyobb tiszteletdíjat is! Ha payát előbb ismerem,, az ő személyében érzem mindezt megvalósulni! Ért is hozzá, nem a nagy anyagi haszonra utazik és bizodalmam is lett volna, h a legjobb megoldást választja részemre!

Előzmény: mzsombi (2984)
fizzika Creative Commons License 2015.03.24 0 0 2987

Óracsere után a szolgáltatóm(E.ON) kiküldött egy elszámoló számlát. Szerintetek ezt vissza lehet velük vonatni, hogy majd a szaldóelszámolás napján lévő egyenleget fizetem,ami júliusban van?

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2986

Mega korrekt! Így neked már nem tudok beszólni az Ivfény - oltás miatt ;) :DDD

Pioharley Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2985

A fórumon olvasottak engem is felkavaróan érintettek!Nem akartam senkit sem megbántani,de sajnos ohatatlanúl is magamra vettem.Mindazonáltal hogy én is magam telepítettem a rendszerem.(-és még sok más dolgom is magam,ill. családtagokkal készítettünk el)

Az zavart hogy kevés információból azt szűrte le több olvtárssal egyetemben

:Ami "házilag"kivitelezett az kókány is egyben!

Hol ott, a nálam elkészült rendszer többször,több szemszögből körbejárva készült el!(Árajánlat hadából próbáltam a legjobb döntést hozni)

Igaz mai tudásommal inkább Fronius inverter mellett döntenék.(Paya féle túlnapelemezést is bírja)

-Nem ragaszkodnék számlás panelokhoz stb.....

Sajnos abba a hibába estem hogy felindulásomban én is kategorizáltam.

Sajnálom és ezzel számomra lezártnak tekintem a dolgot.

mzsombi Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2984

Nem láttam a törölt hsz-eket, így nem tudom, mi lett a beszélgetés vége, de egy-két dolgot szeretnék tisztázni az általam korábban leírtakkal kapcsolatban.

Mindenekelőtt megkövetném ívfény kollégát, valóban erősen és cinikusan fogalmaztam a mai nap folyamán többször vele kapcsolatban. Elnézést kérek!

Engedtessék meg, hogy elmondjam, miért viseltetek néha ellenérzésekkel a hsz-ei iránt. Ez egy nyilvános fórum, ahová sokan járnak informálódni. Ne a gányolás legyen a norma! Igenis lehessen kimondani, hogy ha egy rendszert napi szinten árnyékolás ér, az a telepítés nem ideális. Vagy ha levágjuk az MC4 csatikat, az veszélyes lehet! Meg lehet persze árnyékolással is valósítani, termelni is fog, de az árnyék egy egész string termelését visszafogja, sokszor aránytalanul. Ezért igenis érdemes törekedni az árnyékolásmentességre. És ne a kalkulátoron kérjük számon, hogy nem tud a tetőmön lévő kémény árnyékával számolni. Tényleg nincs harag, én szeretném a legjobban, hogy sokat termelő, és biztonságos, mindemellett olcsó rendszere legyen. 

Kedves Pioharley!

Azt hiszem, félreértettél. Láttam HMKE-t, többet is. Közeli családtag tervez is napelemes és szélerőműves rendszereket, HMKE méret fölött is, van egy kis rálátásom, de nem ez a szakterületem. Pont ezért írtam azt, hogy hiába vagyok mérnök, hiába "fogdostam" több rendszert, van bennem annyi alázat a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, hogy olyannal terveztessem majd meg, akinek ez napi rutin, és a kisujjában vannak a szakma trükkjei, és ismeri a veszélyforrásokat. A DC tényleg nem játék! Nem volt célom, hogy úgy tűnjön, a magas lóról beszélek mérnökként, sőt, épp ellenkezőleg.

(A két évnek is nagyon egyszerű a magyarázata. Nem a koncepció tökéletesítgetésére megy el ennyi idő, hanem egyszerűen nem tudom még jól becsülni a hosszú távon várható fogyasztásunkat. Tervben van egy év múlva egy tetőtérbeépítés, amivel megnő a fűtött terünk. Mivel a fűtés/HMV is villanyról megy hőszivattyúval, mindenképp szeretném megvárni egy teljes fűtési szezon adatait már a beépült tetőtérrel, hogy be merjem lőni a PV rendszer méretét. Arról nem is beszélve, hogy létszámilag is most bővültünk, ennek is kíváncsi vagyok a hatásaira.)

Nem kenyerem a gyűlölködés nekem sem, és elismerem, ebben a tekintetben ma kicsit elvetettem a sulykot.

Azért írtam le mindezeket, mert továbbra is kíváncsi vagyok a fórumon zajló szakmai eszmecserére, néhanap még kérdeznék is. Nem szeretném, hogy ha bárkiben tüske maradna a mai beszélgetés kapcsán.

ítélőszék Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2983

Most még csak töröltem, de elhiheti mindenki, aki a másikat fikázza, hogy ismerem a tiltás metódusát is. Nem egy napra lesz, az teljesen biztos, mert figyelmeztetés után az egy hét a minimum a megrögzött szokásaim szerint. És pont nem érdekel, hogy ki kezdte.

ívfény Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2982

Akik nem szeressenek, örülhetnek, mert nemsoká lemorzsolódok, mint a kukorica! Vége a szabimnak és nem leszek anyit gépközelben. :)

ui:de nem tűnök el örökre!!!!!!!!!!!

:)))

Előzmény: Pioharley (2981)
Pioharley Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2981

Jómagam sem értek egyet olykor Ivfény hozzàszólàsaival,de az hogy egy olyan szólja le a màsik rendszerét,aki még közelröl sem làtott HMKE-t .Azt is elméletben mert Ö Mérnökember,bàr szerintem a gyakorlatban még egy csavar becsavaràsa is kihívàs.(Akinek nem inge,ne vegye magàra)Majd két év múlva.lesz tökéletes rendszerem egy tökéletes tàjolàssal,maximàlis termeléssel.Na puff.

Magam telepítettem én is! Az enyém sem fog csúcsra jàrni.Nekem is bezavarhat a kéményem.Félnyeregtető 12 fok .A hàz miben élek nem mi építettük.DE kihozzuk belőle a maximumot,és nem 2 év múlva.

Egyébbként nem kötelező gyülölködni.Magyarorszàg én így szeretlek 

Hehe164 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2974

Az én logikám éppen ellenkezőleg az, hogy aki teheti szerelje fel.

Ne megtérülést számolgasson helyette. :-)

A mostani bizonytalan szabályozás mellett már csak ellátásbiztonság okán is jól jár aki felszereli.

Ha pedig összevetjük egy családi autó "megtérülésével", akkor a napelem utcahossznyi előnyben van. :-)

Előzmény: szocske_ (2973)
szocske_ Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2973

és nem arról van szó, hogy védeni akarom a döntésem.

ha ideális lenne a tetőfelületem annyi változna, hogy minimálissal rövidebb lenne a megtérülési idő.

arra sincs garancia, hogy jövőre lesz még szaldós elszámolás, akkor a te logikádat követve senki se szereljen fel napelemet, mert lehet soha nem térül meg.

Előzmény: Hehe164 (2971)
szocske_ Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2972

ugyanúgy a fogyasztási szokásaink is ki tudja milyenek lesznek, lehet, hogy 5 év múlva nem lesz szaldós elszámolás, meg az is lehet, hogy villanyautó áll majd a garázsomban és még kevés is lesz a most felpakolt panel.

de valamiből csak ki kell indulni minden beruházásnál, és mi másból, ha nem a mostani számokból.

Az tény, hogy nekem x százalékkal kisebb lesz az elérhető maximálistól a termelésem.

nem értem ezért miért kell kijelenteni, hogy akkor ez el van rontva és semmi értelme.

aki meg 5 éve vett napelemet, ő drágábban vette a paneleket és még kisebb is a panelek kapacitása, tehát neki kisebb lesz a m2-re és a beruházási költségre jutó termelése.

Akkor az ő rendszere is el lett rontva??

nekem a napelemes beruházás a 4 évig havi 20ezerrel fizetett ltp-be kerül.

kiváltja a havi 5ezres villanyszámlám és havi 10-20 ezerrel csökkenti a fűtésszámlám, már a következő fűtési szezonban is.

Ha nem lesz szaldó elszámolás, akkor lehet, hogy túlméreteztem és nem tudom majd nyáron felhasználni a termelést.

Más meg ennél jóval többet bukik egy új autó első éves értékvesztésén, kinek mi a hobbija.

Előzmény: Hehe164 (2971)
Hehe164 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2971

Nem egészen.

Persze az természetes hogy mindenki a magáét védi, te is.

Szerintem amúgy napi áron megtérülést számolgatni elég értelmetlen.

Igazándiból egy korrekt tábla élettartama 30+ év, de ki tudja a szabályozók például két év múlva milyenek lesznek?

Előzmény: szocske_ (2970)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!