Zotya papa az aszalt datolyaszilvát műanyag fedeles dobozokba tette. A fagytűrő déligyümölcsök témában fotót is rakott erről, rengeteget aszal. Úgy emlékszem áprilisig tart ki neki, de akkor elfogy, és nem megromlik. Csak azt nem tudom hogy kamrában, vagy fagyasztóban tárolja. Erre rá fogok kérdezni, mert nem szeretnék már beruházni semmire ez ügyben, max. dobozokat veszek ha kevés lesz itthon. Amúgy ez a vákumos megoldás tetszik.
Én tavaly aszaltam háztartási aszalóban és sütőben is. Rengeteget. Tettem is fel képeket ide.
Mindkét módszerrel kiváló lett minden, de az első nyáron jobb, nem fűti fel a konyhát és jobban szabályozható meg szemmel követhetőbb is.
A lényeg:
Ha egy csírátlanított, steril üvegbe
(én ilyet használtam) teszed pár hétig áll el minőség romlás nélkül, utána elkezdhet rothadni, penészesedni. Ha gumiszerűre aszalod , mint a szilvát min. 8 hétig el kell állnia.
Ha van, vagy beszerzel egy vákuumszívót és a hozzávaló zacsiban légmentesen lezárod, szerintem egy évig is jó marad!
lereszelek mindent az égvilágon, kivéve a leveleket
szoktam bele tenni fehérrépát, zellert, lestyánt, zellerlevelet,
idén került bele rozmaring és zsálya is
amikor minden csörgős, kávédarálón ledarálom, sóval összekeverem.
ja nem én, az emberem:)
anyós múltkor adott egy vödör sárgarépát, 3 tepsi vastagon tele lett vele. kicsit lassabb volt így, de összejött. majd vennem kell hozzá többi zöldséget, aztán akkor összekeverem őket
Nekem elektromos sütőm van, és az enyémben be lehetett állítani a hőfokot. Egy fali hőmérő mindig bent volt. De már ez a módszer nem érdekel. Annyi bajom volt vele csak, hogy a termosztátja nagy hőmérséklet ingadozást hagyott. Az aszaló sem tart állandó hőmérsékletet, de mégis sokkal jobb. Csak 2-3 fok ingadozása van. Úgy szoktam beállítani, hogy max. 40-42 fokig megy fel, inkább kicsit lentebb van. Ha jól emlékszem, 70 fokig lehet állítani, de én azt sosem fogom kihasználni. :) lassan aszalok, így megmaradnak az értékes anyagok.
Végig kellett volna olvasni, ott tér ki a sütőben aszalásra.
Egyébként elég nehéz 42 fok alatti hőmérsékletet használni légkeveréses sütővel, figyelembe véve, hogy a légkeverés +20 fokot ad hozzá az alaphőmérséklethez.
Egy darabig elolvastam, aztán nem érdekelt. Aki napon aszal, az nem foglalkozik azzal, hogy mennyire károsodnak az enzimek, engem pedig nagyon is. :) napon simán 42 fok fölé kúszik a hőmérséklet. Azt meg hogy hagyjuk puhán mint a boltit, hát ki lehet próbálni. Én próbáltam. Ebből a cikkből is látszik, és másokból is, hogy mennyire változatosan lehet eljutni a végeredményhez. Kinek így jön be, kinek úgy, ezért érdemes mindenkinek magának kikísérletezni a számára legjobbat.
Biztos hogy erősen fogyni fog nálatok is. :) De nem is baj, így lehet kitapasztalgatni, melyik technika válik be jobban. Minden szátításból tegyél jól zárható dobozba, 1-2 hét után megnézed hogy áll. Akkor lesz jó, ha ekkor nem észlelsz puhulást, vagy nedvesedést. Ezt látod már tudom, csak a kivitelezésen kell még finomítani. Jó lenne tudni, Zotya papa mennyire szárítja ki a datolyaszilvát. Vajon keményre?
Olyat kérdeztél, amire nem lehet egyértelmű választ adni, mert tapasztalat kell hozzá. Még én sem vagyok rutinos, mert egyszerre egy tálcánál többet nem aszaltam, és az is napokon belül elfogyott mint más gyümölcs is, viszont a gyógynövényeim amiket csontszárazra kell szárítani, még egy év múltán is jók.
Hogy meddig, az függ a darabok nagyságától, amit majd meglátod, pontosan egyformák sosem lesznek. Függ a hőmérséklettől, és a levegő páratartalmától is. Még ezt is érzi. :)
Én 3 napig aszalom, de éjszakánként kikapcsolom. Ilyenkor ideje van a külső kérgesedésnek felpuhulni, és jobban kiáramlik a belsejéből a nedvesség. Akkor van kész, ha kívülről kicsit keményedik, de ha megnyomod, érzed hogy a közepe puhás kicsit. Ha ketté vágod a darabot, nem leveses.
A tárolhatóságát még nem tudtam kipróbálni, mert olyan napokon mikor nincs friss fügém, eszegetem azt a kevés aszaltat. Mikor kísérletképpen lezárható dobozba tettem néhányat és egy hét múlva ránéztem, nedves volt az egész, szerintem tönkrement volna. Tovább kell aszalnom. Látod, most tanulom. :)
Az a jó hírem van, hogy Zotya papa a fagytűrő déligyümölcsök témában régen írt, és rakott be fotókat a datolyaszilva aszalásáról. Hasonló a dolog, nála kellene érdeklődnöd. Viszont egyszerre kis mennyiséggel kellene kipróbálni, hogy kialakuljon a dolog.
Az így berakott fügéket mennyi ideig kell aszalni? Meddig állnak el az így aszalt fügék? Még sohasem csináltam, jövőre lesz majd aszalnivalóm, de érdekelne a dolog előre is.
Sok teendő nincs vele, az biztos, és nagyon szép. ha elfagy, a vesszőket kivágni, ha nem akarjuk vagy nem lehet nagyra hagyni, el lehet a 4-5 éves ágakat távolítani, ez sem nagy munka. Így folyamatosan megújul, és túl magasra sem nyurgul fel. A fügének úgyis csak a felső részén jön a termés később ha nő.
Na, majd tavasszal rajta leszek ezen a dolgon, beszerzek amennyi fajtát csak tudok. Nagyon értékelem azokat a gyümölcsöket, amivel nincs semmi teendő, csak leszedni a termést.
Csilinél mindegy mert az étel amibe kerül, úgyis melegebb 40 foknál :), lényeg hogy ne égjen meg.
nem fogsz csalódni az aszalt füge ízében. Nagyon finom, és intenzívebb az aromája, mint mikor magas a víztartalma.
Legkisebb lángon biztos jó lesz. Ha mégis erősebben melegszik, legfeljebb jobban nyitva hagyod az ajtaját.
Igen, az októberi hűvös, napsütés nélküli esős napok rontanak a minőségen. Ezért vagyok most azon, hogy olyan fajtákat ültetek össz. 3-at, ami az itteni körülmények között nagyrészt beérlelik okt. elejére a termést.
A csiliket tegnap sikerül kiszárítani, de hőfokot nem mértem, csak totál nyitva hagytam a sütőajtót. Nem résnyire, teljesen. Lecsavartam a lángot amennyire tudtam. Na kipróbálom, előveszem a hőmérőt, ha sikerülne itthon is tartani a 40 fokot, nem volna baj. Nem kellene 10 szem fügével a nyaralóba zarándokolni. :DDD Ki akarom próbálni milyen az íze aszalva.
A fajtáját sem ismerem, kaptam. Sárgára érik, enyhe barnás beütéssel a teljes érési stádiumban. Finom, és eddig télállónak bizonyult. Első termést még csak idén sikerült egy egész szemet enni róla, az nagyon finom volt. Most a másodtermések kezdenek érni, de csodát már nem várhatok, október vége felé.
Fügét nem, de más egyebet igen, mikor még nem volt aszalóm.
Bátran próbáld meg, sikerülni fog.
Annyi, hogy tepsire, vagy rácsra rakod a felezett fügéket, vágott felükkel felfelé. A hőfokot a legkisebb fokozatra veszed. beraksz egy hőmérőt, és ellenőrzöd, amennyiben számít neked hogy az enzimek ne károsodjanak. Maximum 42 fokig mehet fel a hőmérséklet. Ingadozik, figyeld. A sütő ajtaját ujjnyi résnyire hagyd nyitva, tegyél oda valamit, hogy ne csukódjon be. Ott kimegy a pára.