Azt hiszem egy fontos dolgot nem emlitettem meg. A bemutató képek csak azt ábrázolják, hogy mit lehet elérni a pörkölt vagy grillezett tölgyfa lécekkel.
Nem az ajánlott mennyiséget mutatják.
A két léc az egy liter szeszhez sok.( kb. 5-10 literhez elég, persze az idötöl is függ)
A másik fontos dolog : sose a teljes mennyiséggel kisérletezzünk!
Csak ¼-1/3 részt használjuk amig nem vagyunk biztosak az eredményben !
A maláta dolgot a mai napig nem értem, előtte mindig működött az a módszer, csak az utóbbi két alkalmommal rohadt meg. Szerencsére a mostani malátám alakul, csak elég lassan csírázik. Most a 6. napnál tartok.
A kenyér cefréről:
Nekem sincsen szárazkenyér forrásom, véletlenül jutottam hozzá két zsák kenyérhez, amit alaposan át is kellett válogatni, mert egy része penészes volt (persze komposztnak kitűnő az is).
A kenyér, mivel gabonaféléből van, idális keményítő forrás. A kenyér főleg samohon( hagyományos ukrán ill. orosz ital, leggyakrabban vodkához hasonló, de akad köztük pálinkaszerű ital is) alapanyag lehet, azon belül is az ukrán "syrivec" -é. Bár az általában rozskenyérből készül, de bármilyen kenyérféle tökéletes.
A kenyéret először célszerű kiszárítani, ezzel elkerülve a penészesedését, hogyha esetleg nem tudnánk azonnal felhasználni. A száraz kenyérnek van még egy olyan előnye, hogy könnyű összezúzni. A legcélszerűbb egy rongyba tekerni, és úgy szétütögetni, vagy széttaposni. Ezután a kenyeret forró vízben szétfőzzük, majd 65 C hőmérsékleten tartva legalább 1 órán át 10%-nyi malátával elcukrosítjuk. 1 kg kenyérhez 4-5 liter vizet kell adni.
Nekem is lesz az első alkalmam kenyérrel, természetesen a kihozatalról és a többi részletről majd beszámolok, amint eljutottam odáig. Amint a maláta kész van, rögtön kezdem is.
A régi e-mail címem felmondta a szolgálatot, úgyhogy se ide, se sohová nem tudok belépni újra vele. Elég bosszantó a dolog, dehát a (számítás)technika ördöge...
Mindenekelőtt köszönöm a képeket, én is tennék fel egyet az első gyorsérlelésű whiskey-mről. egyenlőre még csak a forgács áztatásánál jár, a pörkölt fát csak jövő héten teszem bele.
Első lépésként sima tölgyfaforgácsot áztattam bele, amit 1-1,5 hétig hagyak benne ázni. Utána kiveszem, és úgy tenném majd a pörkölt tölgyafaléceket. Mivel hordódongám nincs, ezért egyszerű gyújtósra vágott tölgyfát tennék bele, gázlángon megpörkölve. Egyszer egyébként már próbáltam hasonlót, akkor a forgácsokat pörköltem meg, és úgy áztattam. Hozzá kell tegyem, akkor nagyon sok forgácsot használtam, és az eredmény se lett túl jó. Az útóízben megjelent a nagyon erős égett fa íz, pedig vigyáztam hogy a forgácsok ne szenesedjenek el teljesen. A képeden viszont úgy látom erősen elszenesedett a faléc. Kettőt gondoltam beletenni, csak félek hogy túl erős lesz benne az égett íz. Vagy az amerikai whiskey-nél pont ez a lényeg? (eddig mindig skót vagy kanadai whisky-t iszogattam, az amerikai whiskey-k valahogy mindig kimaradtak :)
Néhány képpel szeretném illusztrálni, hogy mire képes a gyors érlelés.
A bemutató 62%-os “ friss “ whiskeyvel történik. Ez egy összehasonlító kisérlet a gázlángon pörkölt és grillsütöben (alufóliában) grillezett tölgyfa lécek között.
A baloldalon mindig a pörkölt van, a jobbon mindig a grillezett.
Miért rossz a kukorica íz ? Tudom, hogy ez másnak készült elöször ( ha nem tévedek vodka ) de ez ne zavarjon. Ez lesz az elsö igazi bourbon whiskey-d amit kinálsz a barátaidnak. A whiskey gyárak kezüket-lábukat törik ,hogy minél több kukorica ízt vigyenek bele a bourbonba, te meg panaszkodsz….
A karamell valóban nem fontos a whiskynél, de a rumnál , konyaknál , calvadosnál kötelezö ( semmi sem helyettesíti azt a “ meleg, barátságos “ színárnyalatot amit a karamel ad ezeknek az italoknak.)
Remélem majd beszámolsz a részletekröl is…….
A malátával kapcsolatban szinte biztos vagyok, hogy a levegö hiánya okozta a problémát.
Még egy valami ; amit írtam a félidöbeni forgatásról az nem azért van mert nincs mit csinálnom, hanem tapasztaltam, hogy így a csírák egyenletesen fejlödnek( mind egykorú),tehát nem fordul elö, hogy az egyik szemnek már 1.5 cm csírája van, a másiknak csak éppen látszik valami a csúcsán.
Nekem ugyan nincs száraz kenyér forrásom, de érdekelne hogyan csinálod, már csak
“ szakmailag “ is ……
A rum cefréhez mindig dunder-t használok ( 6-7 L 20 liter cefrében ). Nálam ez annyira szorosan össze tartozik mint a kocsonya és a köröm…..Ha jól emlékszem a mostani rum a 12. generácios már, tehát már 11-szer használom újra a dunder-t. A dunder nem hiszem hogy helyettesíthetö. Nem tudom mire kell a tejsav , a jó melaszban minden megvan ami az élesztönek kell. Még langyosan öntöm a ballonba, rá a cukor és a melasz, felötöm vízzel 20 L-ig, egy evökanál sütöélesztö és kész. 12 óra múlva úgy forr mint az örült……
Azt a szénszüröt 6-7 éve láttam. A tölcséres része 3 vagy 4 békazárral volt felpattintva a többihez. Közte gumi helyett silicon gyürü volt. Házi készítésü volt, de szépen müködött.
Találtam egy primitiv változatról képet. Ennek az alján van egy lyuk. Ez felett egy drótszita korong, az felett egy kávészürö papir és erre öntik a szenet..
Beleöntöd a vodkát és alul kicsorog. Semmi szabályozási lehetöség nincs rajta, szóval elég primitiv. Ha kiakarod üríteni, az egészt fejre kell állitani……..
Tehát képzeld el, hogy ennek az aljára csatolod fel a tölcsért aminek az alján van a szabályozó csap.
Szerintem vedd fel a kapcsolatot laszlo1220 –val, úgy hangzik neki már van elképzelése a részletekröl……
Ezek szerint kevesebb mit másfél kiló gabonából sikerült kinyerni 1 liter 40% szeszt. Az azért nem rossz arány.
Ezek szerint sikerült tartani a 65 fokot két órán át?
Az íze milyen?
Én legutóbb kukoricát főztem, kb. 2-3 kg kukoricából lett 1 liter 65 fokos szesz.
A malátadarálás egyhén szólva is sz..ás, is próbálkoztam már sokmindennel. Egyszer ledarlátam a maláta felét húsdarálóval, rémálom volt.... aztán megfogtam az egészet és ledaráltam inkább a kalapácsossal. Ugyan beleragadt a fele, meg úgy kellett kikaparni, de még mindig egyszerűbb volt mint kézzel tekergetni.
Kávédarálóval is próbálkoztam, de az is elég szaporátlan. Readásul egyszer zárlatos lett, vagy nemtudom, de úgy megrázott, hogy azóta látni se akarom :-)
Én is felesbe gondoltam, de a melasz már megint akadály. Bioboltokban láttam már, persze a kiszereléshez képest pofátlan áron... Na mindegy, talán majd egyszer kipróbálom. Egyébként dunder helyett te mit használsz? Az egyik recept tejsavat javasol helyette.
A maradék kukoricacefrémet megfőzve a szeszt most megpróbálom gyorsérlelni. A folyamat hasonlít arra, amit te leírtál a konyaknál: először tölgyfaforgácsos ázatás 10 napig, aztán 2-3 hét megpörkölt tölgyfalécekkel. Karamellre nincs szükség, már a forgácsba aztatás után pár órával beszíneződött. Egyenlőre a 4. napja ázik, az eredményről majd beszámolok :) Bár egyenlőre erősen nyers kukoricaízű a cucc.
A malátakészítésben van egy kis sikerem, most csíráznak az árpaszemek. A hosszú ázatásal lehetett a baj, a mostani csak egy napot ázott, és nem rohad. Nedves helyen van, kb 20 C fokon, nem sieti ugyan el, de legalább lassan fejlődnek a csírák. Mivel a nyakamon van vagy 15 kg szárazkenyér, azt tervezem, hogy azt dolgozom fel, aztán meglátjuk milyen "folyékony kenyér" lesz belőle :)
A thumpert tervezgetem, hogy belekerül az új főzőmbe. De az még egyenlőre csak a fejemben létezik, talán majd nyáron elkezdem csinálgatni. Ilyenkor hideg van a műhelybe :)
A melasz kereskedelemben általában két minöséget használnak: fancy molasses és blackstrap molasses. Az elsö az étkezési a másik a takarmány melasz. Az elsö cukortartalma 50% felett van és tiszta, a másodiké általában 40% alatt van és szinte mindig tartalmaz ként valamilyen formában ( tartósitás miatt és ez nem jó erjeszteni.)
Már láttam magyar veboldalt blackstrap melaszt árulni étkezésre( méregdrágán), de nem enném meg. Viszont ha kénmentes akkor lehet rumot fözni belöle, csak 10-20%-kal több kell belöle.
Én a fancy-t használom : (20-21 L)
A heavy Navy rum : 3kg melasz + 3kg cukor
A könnyebb “light rum” –hoz 1kg melasz + 4 kg cukor
De már megint kilyukadtunk a thumpernél. Anélkül elég nehéz jó rumot csinálni.
Azt hiszem 1 lépcsővel feljebb sikerült lépnem. Elkészült az 1. sikeres gabona-alszeszem. Ezzel már meg vagyok elégedve, kb:50-55kg búza + a maláta =34L 40%-os alszesz.(köszönet a sok jó tanácsért) De, lehet hogy még el kel a segitség a folytatáshoz. Aktívszén szürő ügyben tud valaki segíteni? Olvasgattam már róla, de nincs sok ötletem kivitelezés terén.
Pl.:hogy van rögzítve a tölcsér a cső aljához?
Cserébe a sok jó tanácsért, ha valakit érdekel 1 hatékony+olcsó maláta aprító, akkor itt van:
HÚSDARÁLÓ (akkor olcsó, ha van a háztartásba)
Viszont nekem bevált, a leghatékonyabb azok közül amikkel próbálkoztam.
-botmixer
-kalapácsos terménydaráló
-kávádaráló
-Stb.........
Remélem egy kicsit valaki dolgát meg könnyítettem maláta-zúzás terén.
Írtad nem olyan rég egy hosszaszólásodban, hogy készítesz rumot. Nekem is megfordult a fejemben már, hogy kipróbáljam. Arra gondoltam cukorból csinálnám, és annyi melasszal amennyit még gazdaságosan be tudnék szerezni. Arra lennék kiváncsi, hogy te hogyan csinálod.
Komolyan, ez engem ámulatba ejt. Ha nekem 1 hónapja azt mondja valaki, hogy van otthoni szeszfőző Magyarországon, aki nem csak az összes klasszikus ital főzését tudja, de bármikor előkotorja az abszint, vagy a Campari receptjét, akkor biztosan csak mosolygok:)
A receptet megnézve, gyanúm szerint ma ez is más, mint a 20-as években. (Azt is gyanítom, hogy ez a recept érdekesebb italt ad, mint a mai Campari. Egyébként a legtöbb "hagyományos" márka receptjét folyamatosan buherálják a piacnak megfelelően, pl. a 90 éves Pernod likőrét is. És sokszor hátrányukra.)
A mai Campariban szinte teljesen domináns a fehér üröm illata (citrusosnak tűnik, de a fehér üröm ilyen), és valószínűleg úgy kell eltalálni a lepárlás sebességét, hogy sokkal több keserűanyag menjen át, mint pl. az abszintnál.
Elöljáróban mondom, hogy ez nem a valódi Campari recept, mivel az eredetit minden idöben a Campari család egyetlen élö tagja tudja csak. Ezzel kizárt a kiszivárogtatás veszélye. Ha jól tudom ez a recept egy kirúgott fözömester “ bosszúja “ , emlékezetböl diktálta le a 20-as években.
Az 1905-ös recept kb. 10 L Camparihoz
- 6 valencia narancs sárga héjja (a fehér rész nélkül)
- reszelt sevilla narancs héjja 25g
- fahéj fája (nem a kéreg) 12g
- fehérüröm virága 12g
- kaszkarilla kéreg (a sötét változat) (Croton eluteria) 25g
Mivel a rovarból kivont szinezö anyag allergiás reakciót váltott ki némely embernél ezért a mostani italt élelmiszer festékkel szinezik. ((E 129 Allura Red AC/ FD&C Red #40, Carmine Natural Red #4/ E120)
Az elkészités:
A ledarált száraz alkotókat feloldjuk 1.5L alcohol és 250 ml vízben. Lezárjuk és 10 napig áztatjuk, naponta 10-15 percig rázzuk. A 10 nap után adunk hozzá 0.5L vizet és dupla falú üstben lepároljuk. Csak az elsö 2L-t használjuk. Ezt mégegyszer lefözzük, itt már csak az elsö 1.5 L-t tartjuk meg. Ezt félre tesszük.
A vizet a cukorral felforraljuk, majd hagyjuk kihülni. Ebbe keverjük a szinezö-anyagokat.
Ezután a füszeres párlatot , a maradék alkoholt hozzáadjuk a sziruphoz , elkeverjük. Palackozzuk és 3 hónap pihentetés után fogyasztható. Ennyi.
Remélem beszámolsz majd róla hogy milyenre sikerült és ízlett-e.
Tudom, hogy meg van a receptje, még arra is emlékszem, hogy elég kacifántos a recept, még valami darált bogár-kivonat is van benne. Azt hiszem a régebbi computerben van.
Nincs semmi extra tanács. Próbálj mindent úgy csinálni, ahogy itt olvastad. Minőséget a hígító vízzel lehet növelni, pl. valamilyen forrásvízzel, csak az opálosodással vigyázz.
Hát azt már pontosan nem tudom, gondolom nem rektifikálják annyira erősen. Az viszont szinte teljesen biztos, hogy a legjobb vodkákat mind aktív szénnel kezelik, még az oroszokat is. A primasprit lényege, hogy csak és kizárólag az etil alkohol maradjon, ehhez addig rektifkálják, amíg minden mást eltüntetnek belőle, ami nem azonos forráspontú az etanollal. Kisüsti lepárlásnál, vagy egy két rektifikálással azonban még vannak olyan elegyek (köztük víz és aromák), amellyek még együt forrnak az alkohollal. 96% szesznél, ez azonban mindössze 4%, ami általában víz, az ízeket biztosító elegyek mind az üstben maradnak.
A primasprit készülhet gyümölcsből, borból, gabonából, a lényeg hogy tökéletesen kivonjanak belőle minden ízt. Általában cukorcefréből készítik, még minőségi vodka készítése tisztán cukorból nem készülhet.
Akkor erről lehet szó, mert említették, hogy néha akár 96%-ra főzik, bár akkor nem értem, hogyan lesz ettől egyedi íze annak a vodkának...:) Naja, a finomszeszes "vodka" az, amit még hülyegyerekkorombam sem voltam hajlandó meginni, kb a klasszik tablettás borral verseng az „élvezeti” értéke... mondjuk én ginhez sem használnám, határozottan szeretem benne a gabonaízt. (Abból is ajánlottak egy nagyon-nagyon jó 10e Ft-os márkát, lassan jobban járok ha lottózok, mert még abszintot is mostanában kéne rendelni:)
Hát, ha más nem, főzd le másfélszeres adag hozzávalóval. Rengeteg olajat elbír az a 80 fokos szesz, úgyhogy vagy erősebb ízű abszintot csinálsz, vagy lepárlás után hígíthatod mondjuk 60 fokig valami gyengébb semleges szesszel, hogy az eredeti szesz aránya csökkenjen.
De a lényeg az, hogy nagyobb legyen a borpárlat:hozzávaló arány.
Én is tervezem valamilyen minőségibb ital beszerzését, én egy Moszkovszkajára vagy egy Nemiroffra gondoltam (előbbi orosz, utóbbi ukrán). Amiket eddig én kóstoltam azok viszonylag ízlettek az olcsótól a drágább elterjedtebb változatokig. Pl a Penny Marketben kapható olcsó Siberia vodka bőven hozza a Kalinka, Royal, Alaska vodka minőségét. A keleti vodkák egyébként teljesen mások, mint a közép-európai változataik, bár sajnos igaz orosz vodkát még én se kóstoltam :(
A linkelt képen szerintem pont az van, amiről Öreg-muslica beszélt, az Edward Adam féle rektifikáló rendszer. Aktív szenes eljárás helyett lehet a "primasprit" féle eljárást alkalmazni: az alapanyagot főzéskor addig rektifkálják, amíg 90% fölötti alkoholt nem kapnak. Ilyenkor teljesen elveszti eredeti ízét, tényleg csak a nyers alkohol marad. Az olcsó kommersz italok alapjai mind ilyen primasprit, minőségi italok gyártására nem hinném hogy alkalmas. Likőr, gin vagy abszint alapanyagnak tökéletes lehet, de magában fogyasztva...
Egyébként abszint ügyben meg vagyok akadva :( Az alapanyagnak szánt bor íze csak nem javul, pedig elég sok akítv szenet tettem bele.
Engem is esz a kíváncsiság, mostanában tervezek rendelni valahonnan egy üveg Russian Standardet, vagy ilyesmit. Eddig végülis egy italnak sem csalódtam a minőségi változatában, szóval valami csak lesz, na:) Az olcsóbb gabonavodkák ízétől rosszul vagyok, még a Bols sem ízlik, szóval végülis van hová javulnia... arról hallottatok, hogy hagyományosan a vodkatermelő országokban nem annyira szűréssel tisztítják az ízt (mint amennyire az USA-ban és Európában), hanem inkább a lepárlást próbálják úgy alakítani? Ez csak annyit jelentene, hogy minél erősebbre főzik aztán kidobják a fejét-farkát?