"Pusztamonostor bencés monostorának maradványai a 19. század első felében még látszottak. Pusztulásáról megbízható adatok nincsenek." - írja a wikipedia.
Nagyon beindultál! Egy időben ez volt a kedvencem a régi templomok közül (de a top10-ben szerintem még most is ott van). Szépek a képek erről a kis gyöngyszemről. Köszönjük!
Tarnaszentmária. A jelenlegi országterületen a legrégebbi templom, ahol a mai napig szertartásokat tartanak, azaz működő templom. Épp tegnap este is pont akkor sikerült hívni a gondokot, mikor mise volt. Aztán visszahívott, teljesen ismeretlenül. Kalapot le előtte. Mára megbeszéltem vele egy időpontot, és bejuthattunk ebbe a csodálatos kistemplomba.
Az épület a Sirok-Egerszólát-Verpelét felé felé hármas útkereszteződésnél egy kiemelkedés tetején áll, így bárhonnan közelítjük meg Tarnaszentmáriát, el sem lehet téveszteni. Az Árpád kort hűen idéző keleti részét az idők folyamán nyugat felé bővítették - a nyugati falban még mindig ott van a két eredeti oszlop - és elkészült a kőből való toronysisak is, mely szintén nem mindennapi.
Belül két dolgot tartok fontosnak kiemelni: a hajó északi és déli falán lévő oszlopok és a két részből álló apszis. Az ismertető szerint az apszis első része - ahová két szürke oszlopk közt lépünk be - a purgatóriumot jelképezi, míg tovább haladva - a két vörös oszlop között - a mennyországba, azaz a főapszisba juthatunk be. Falfestmények nem maradtak fenn, a hajó északkeleti oldalán találtam némi maradványokat, ahol alig felismerhető díszítések maradtak fenn. Itt található továbbá a Kárpát medence legkisebb altemploma.
A képek. Az első délről - némi légvezetékkel súlyosbítva.A második keletről, az apszis felől. A harmadik a toronysisak délnyugatról. A negyedik a ahajó északi oldalán lévő egyik oszlop lábazata. Az ötödik a nyugati oldali egyik oszlopfő a karzaton. A hatodik az apszist ábrázolja a hajó közepéről. A hetedik az altemplom keleti része (három képből raktam össze, túl közel volt), a nyolcadik az altemplom északi része.
További képek a már korábban feltett picasa oldalon :)
Ha jobban meggondolom, a várak-várromok szeretete nálam a túrázásból alakult ki, a gyalogtúrából, hiszen útbaestek:) A templomok, az nem túl régi dolog, de -hozzád hasonlóan - igyekszem pótolni a lemaradást. Ki tudja, mit hoz még a jövő :)
Én (is?) későn é(b)r(ed)ő típus vagyok, pedig mennyi szép helyen jártam már korábban. Most megpróbálom újra bejárni azokat is. - A gyerekeim is jobban értékelik jelenleg a várakat, várromokat. :-)) (Ez az élet rendje?)
Nem bizony. Nyolcadik után egy kerékpáros vándortábor résztvevőjeként talán voltam is Hidegségen, arra emlékszem, h áthaladtunk rajta Sopron felé, de a templomra nem emlékszem. Persze akkor más érdekelt, a műemlékek sokaságát nyűgnek éreztük. Nagy marhaság volt, de hát kamaszok voltunk...
Nyáron Sopron és környéke van célkeresztben. A nagylózsi temetőkápolna és a sopronbánfalvai Mária Magdolna-templom látogathatóságáról szeretnék információt (pl. kulcs xy-nál, nyitva ettől eddig, stb.)
Ezen a topikon a harmadik - és utolsó - tegnapi látnivaló Váraszó.
A településre Erdőkövesd-Pétervására felől a Kossuth utcán érünk be, a kulcsot a 14-es számú háznál lehet elkérni. Szinte rögtön az út balra fordul ezután a falu központi részéhez, ám a templomhoz itt balra kell fordulni, az emelkedő a temetőhöz vezet. Itt a kapunál leparkolva a temető túlsó oldalán már látszik a templom. ( Vezet még a templomhoz egy burkolatlan utca is a patak nyugati oldalát követő Szabdság utcából. )
Ha Maconkánál azt írtam, hogy a belbecs a látványos, akkor Váraszónál épp fordítva, itt a külcsín, ami megfoghatja a templomkereső közönséget. Bár látszanak - és jól látszanak - a pótlások, de még így is lenyűgöző az épület külső formája, megmaradt díszítései, stb. A kör alakú védőfal alapjai most is látszanak, és a látképhez hozzátartozik a harangláb is (első kép ). Bemutatok még egy felvételt, ahol az apszis is látható ( második kép ), és külön a haranglábról ( harmadik kép.
A bejárat is megőrzött még valamit eredeti kinézetéből ( negyedik kép ). Benn egyszerű, dísztelen tér fogad, az eredeti tető és a menyezet korábban elpusztult, a diadalív is jórészt újjépítettnek tűnik ( ötödik kép ). Az északi falon mintha boltívek maradványai lennének felfedezhetőek ( hatodik kép )
Azt gondolom, a váraszói kis templom is méltán sorozható be a megismerendő templomok közé.
Ha Nagybátony felől közeledünk hozzá, és balról feltűnik a templom, előtte érdemes leparkolni autóval, ott van is rá hely, valamint megláthatjuk az asztalosműhelyt, ahol a kulcsot elkérhetjük. Az asztalosmester a legnagyobb készséggel és udvariassággal nyitotta ki a számos lakattal védett ajtót, majd le is káderezett, és kiderült, a fatornyosban is végzett munkát - tanúsíthatom, hogy igen szép munkát - és nem mulasztotta el azt sem megemlíteni, hogy augusztus huszadikán ünnepélyesen egy tizenöt méteres kettőskeresztet fognak állítani, mely a legnagyobb lesz a világon. Mikor megmutattam a nyakamban lévőt, megállapítottuk közösen, hogy annál biztosan nagyobb lesz:)
Ugyanakkor a részt vevők áldásban is részesülnek majd Szent István királynak az apszis déli falában őrzött áldásosztó ujjával.
A templom maga kívülről nem túl látványos, bár alakja rögtön árulkodik építésének idejéről ( első kép).Az igazán lenyűgözőek - azon az érzésen kívül, ami mindig elfog, ha ilyen épületbe lépek - a benn található faliképek, melyek igazán nagy épségben maradtak fenn( második kép ). A karzatról fényképezve is gyönyörű látvány ( harmadik kép ). A hajó látképe is ízléses, kiegyensúlyozott ( negyedik kép ). Kiválasztottam még két faliképet, egyet az apszis déli falán, lenn látható az említett ereklyét rejtő fülke is ( ötödik kép ), másikat a diadalív északi oldalán ( hatodik kép )
Igen, lesz folytatás, talán nem soká, de mindenképp még ma.
Télen minden bizonnyal átláthatóbb képet nyújtana a terület, és akkor a kullancs is kevesebb:)
Az út a gaz ellenére jól járható, annak ellenére, hogy előtte nagyobb eső esett ( ottjártunkkor is mennydörgött, de szerencsére kicsit távolabb ), látható, h gyalogosan ösvényt tapostak a keréknyomokon kívül is, középre.
Van néhány ilyen jellegű "objektum", amelynek a megtalálása, felfedezése nagyobb élmény, mint a látvány. Mondjuk ez a "gazos, kullancsos dűlőút" nem túl vonzó, de a jó értelemben vett "megszállott" templombúvárt ez nem riaszthatja vissza. Korábban én is gondolkodtam e hely felkeresésén, nem tudom, hogy télen nem mutatna-e valamivel többet.
Egy szó mint száz: köszönöm, hogy megosztottad velünk tapasztalataidat! (Szavaidból érezhető, hogy jön a folytatás, várom/várjuk!)