Addig is, amíg találkozunk a Margitszigeten (tök jó lesz ;-) ), itt egy kis gondolkodnivaló. A kérdés, hogy mi az érdekes ebben az ábrában? És ha valakinek 5 percen belül megvan, inkább írja meg nekem, hogy más is gondolkodhasson rajta :-)
bár a legutóbbi nagysikerű találkát ki kellett hagyjam, cserébe hozzájárulok a következőnek az összehozásához (leginkább a Mária "megbízásából"):
Szóval a kitűzött időpont május 6, vasárnap. A program a következő két részből áll, remélhetőleg minél többen el tudtok jönni mindkét felére, de persze szabad a vásár és a választás:
12 órától:
szabadtéri találkozó a Margitszigeten - családos, piknikes, focilabdás, napsütéses (remélhetőleg). Találkozási pont: az Árpád-hídi lehajtóhoz közelebb levő "Nagy Rét" fedőnevű nagy réten. A hídról lejőve nekiindulsz délnek, mész kb 300 métert és két hotel után/mellett máris ott vagy. A Margit-híd felől: lejössz, mész mész mész mész mész és ott vagy. :-) Elveszés esetén: telefon a Máriának.
19 órától pedig (huhh, most kicsit spam-elni fogok, szerencsére nem először, talán lassan megszokjátok):
az énekegyüttesem (Négyes-Hatos) koncertje kezdődik, helyszín, megközelítés, egyéb részletek az alábbi ábrán, ami a "hivatalos" meghívó. Semmi para, nem egy nyársatnyelt műfaj, sokkal inkább könnyed és szórakoztató (kulcsszavak: jazz, swing, a capella, illetve lásd a linket felvételekért). Néhányan már voltatok tavaly és/vagy tavalyelőtt, nagyon örülnék, ha idén is eljönnétek néhányan (persze minél többen, annál jobb :-)
Jó volt a találka nagyon, rengetegen voltunk. Cyberpop 103 és Grandtom 10 képe megtekinthető a kep.tar.hu/tantrix oldalon a 2007 / Krose0414 mappában. Jó nézegetést :-) Ja, és 85-ös képet nem félreérteni :-D
Akkor jöjjön egy továbbgondolás, ha érdekel valakit:
Valamilyen más konfigurációban ki lehet-e jelölni 4 (vagy több) összefüggő lapkahelyet úgy, hogy azokra tetszőlegesen lapkákat letéve minden esetben színhelyessé forgatható legyenek a lerakott lapkák?
Most hirtelen úgy gondolom, 4-nél már lehet ellenpélda:
1. lapkán ZPS színek vannak, alakzat mindegy; 2. Z kisív, K egyenes, S kisív; 3. Z kisív, K egyenes, P kisív; 4. ZKS színek vannak, alakzat mindegy.
Ha 1-2 között a csatlakozó szín: Z, akkor 2-3 között csak S lehetne a 2. alakzatából következően, csakhogy ilyen nincs a 3. lapkán.
Tehát 1-2 között a csatlakozó szín legyen S. Ekkor 2-3 között Z lesz, viszont a 3. alakzatából következően 3-4 között ekkor P kéne. Az meg a 4. lapkán nincs.
Igaz-e, hogy bárhogy rakunk le egy vonalban egymás mellé néhány különböző lapkát, azokat mindig be lehet úgy forgatni, hogy a kapott állás színhelyes legyen? Ha igaz, akkor miért, ha pedig nem, akkor mekkora a legkisebb elemszámú ellenpélda?
Más: aki jelentkezett az eb-re, az írjon egy egyszavas (YES/NO) választ Steven tegnapi levelére, hogy még mindig akar-e játszani, ezzel megkönnyítve a lebonyolítást (meg a saját helyzeted is, ha közben meggondoltad magad). A sorsolás szombaton fél 9-kor lesz.
Mária jól értesült, valóban lesz koncertünk május 6-án vasárnap este. Erről még írok idejében, de akit érdekel, írja fel már most. ;-)
Az elkövetkező két hónap folyamán (a koncert hétvégéjét kivéve) külföldön leszek, vszleg limitált email elérés mellett, szóval ha valaki esetleg egyéb ügyben keresne, számoljon nehézségekkel.
Igazán ismerős lehet a mambo nevű holland srác számára a jelenlegi helyzet, mert akárcsak tavaly ismét bejutott a legjobb 4 közé az U16-os VB-n. És akárcsak tavaly idén is 3 magyar került még be. Mondjuk ez nem meglepetés, mert ők négyen voltak az első négyként rangsoroltak. Ám remélem most nem kap érmet. (Hajrá Anakonda).
Az EB nem igazán akar elindulni. Pedig néhány évvel ezelött ilyenkor már a legjobb 32 közé jutásért ment a buli.
A csapatvébé KO szakaszán pedig igencsak pechesnek bizonyultunk, mert ha egy győzelemmel többet szerez a két kiesett csapatunk, hát akkor mi jutunk tovább !
Szia! Sajnálom, hogy megint nem fogsz tudni eljönni. :-(
Én csak egy megoldást tudok erre a problémára (én már sikeresen alkalmaztam is): amennyiben te szervezed a talit, akkor biztos akkor van mikor ráérsz........ Tali szervezése nem nagy ördöngöség, vársz 1-2 hónapot az elöző tali után, esetleg egyeztetsz pár emberrel, hogy nekik mennyire felel meg az időpont, szervezel helyszínt, irsz a fórumban, és szólsz minnél több embernek. A többi már megy magától is.
PS: Május első vasárnapjára valószinűleg ismét szervezünk margitszigeti talit, kis esti kulturális programmal megspékelve (az immár hagyományossá vált Zormac-féle koncert meghallgatása). Részletek a későbbiekben.
Többen úgy gondoljuk, hogy azért nem kellene 4 hónapnál többet várni arra, hogy a tantrixosok újra összeröffenjenek egy kis baráti játékra és beszélgetésre, ezért
2007. április 14-én (szombaton) du. 4 órától zárásig Tantrix-találkozót tartunk a Kék rózsa étteremben (Wesselényi u. 9/c, a Zsinagóga mögött, gyalog az Astoriához vagy a Deák térhez van a legközelebb). Gyertek minél többen, hirdessétek az igét, hozzatok készletet, meg mondjuk még 1 embert :-)
Az óra Karácsonykor pontos volt, asszem... :oD, de nem veszek rá mérget, és sztem nem is szükséges a feladat megoldásához. Amúgy hónapot nem mutat. Így valamivel egyszerűbb lesz :o).
Ha már ilyensok feladvány lát napvilágot mostanában, hadd adjak egyet én is. Bár ez nem ide tartozik, csak friss, valós eseményen alapul. Szóval: Ha Tibinek 2007. március 9-én a kvarcórája 3-ai dátumot mutat, akkor mikor fog legközelebb az időszámítással egyező dátumot mutatni? A feladat megoldásához tudni kell, hogy Tibi olyan végtelenül lusta, hogy még sohasem nyúlt hozzá az órájához, átállítani. Az elem töltöttségét, illetve az egyéb zavaró tényezőket figyelmen kívül hagyva oldjátok meg a példát! :o)
Vannak még hasonlóan kretén feladvány-ötleteim, ha már úgyis a csapatvébénél tartunk.......
1) legalább hány embernek kell megnyernie a saját mini-meccsét egy csapat KO meccsben úgy, hogy a csapat még továbbjuthasson? (hint: 2003 NZL-B vs GER-A)
2) ha minden táblán 6 játszma van, azok közül legalább hányat kell megnyerni ahhoz, hogy a csapat még továbbjuthasson?
Na, kicsit elemezgettem, és letelt a 24 óra is :-)
Az jött ki, hogy ha teljesen egyenletesen teljesítek, azaz mindenkit pont ugyanannyira verek, akkor abban az esetben eshetek ki, ha a megszerzett TP-k 1 - (k+1)/(2n) részénél egy kicsivel kevesebbet szerzek meg n fős csoport és k továbbjutó esetén. Ha valakit riaszt ez a képlet, akkor helyettesítsünk be pár életszerű példát:
Mostani WTTC: 8 fős csoport, 4 jut tovább: 68,75%EB: 8 fős csoport, 3 jut tovább: 75%
Magyar bajnokság pár éve: 8 fős csoport, 2 jut tovább: 81,25%
Junior vb: 6 fős csoport, 3 jut tovább: 66,67%
VB-selejtező: 4 fős csoport, 2 jut tovább: 62,5%
Ennyi példa talán elég is elsőre (tudom, bőven sok is :-P) De itt érdemes egy kicsit megállni és elgondolkozni, hogy majdnem 70%-os teljesítménnyel lehet valaki 8 részvevő közül 5., sőt 75%-kal is lehet 4., vagy akár 80% feletti teljesítménnyel is csak harmadik. Pedig ezek olyan százalékok, amik nem repkednek csak úgy mindenfelé :-)
Tovább durvul a helyzet, ha nem követeljük meg azt, hogy mindenkit ugyanannyira kell megverni, csak az átlag-TP-nk maximalizálására törekszünk úgy, hogy még ne jussunk tovább. Ekkor a küszöbérték 1 - k/2(n-1) lesz, ami kicsivel nagyobb %-okat ad, mint az előzők. Gyorsan fussuk is át őket, aztán ígérem, leállok :-)
Mostani WTTC: 8 fős csoport, 4 jut tovább: 71,43%
EB: 8 fős csoport, 3 jut tovább: 78,57%
Magyar bajnokság pár éve: 8 fős csoport, 2 jut tovább: 85,71%
Junior vb: 6 fős csoport, 3 jut tovább: 70%
VB-selejtező: 4 fős csoport, 2 jut tovább: 66,67%
Szóval nagyjából 3-4%-ot tovább emelkedett a küszöb, amivel még ki lehet esni? Elég durva, nem? És bocs, ha valakit esetleg untattam :-)
A feladvány különben inkább az eredmény miatt sokkoló, mintsem nehéz. Érdemes átszámolni úgy is, hogy csak 3 játékos jut tovább. Akkor ugyanis megkapjuk az EB forgatókönyvének egyik (sarkított) jellemzőjét.