Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Akkor csak vége lesz már ennek az ínséges időnek.Reméljük a termést nem bántja a vihar. Nálam hajnal óta áztató jellegű az eső most jöttem be a birtokról a fák nagyon élvezik /hát mit ne mondjak az a 14 szúnyog áldozat megtette a hatását/ :D Ja és meg ne feledkezzem harogem postai küldeményéről :)
Orangered szüret volt tegnap. Legalábbis annak tudom a fákat. Ez elég durbva. Potyogósra értek már. Tavaly 20-a környékén szedtük. Mondjuk akkor volt mit. Az eső hozzánk is megérkezett. 18 tegnap, ma meg 24 és most is esik. Előtte öntözni kellett mindent.
Extrèm red,Big fre nekterinok, sajna a nagy hidegnek ès az őszi ültetèsnek az oltás fölè vissza kellett vágnom őket.Azt hittem ki sem hajtanak! Koronaformát mèg megálmodom:)
Teljes érésben van a Kuresia, Mediabella. AZ első fajtán nem sok, a Bella dugig van.
AZ előbbi a mindennapi esőknek köszönhetően kissé felhigult izvilágú, de még igy is üditő. Kiváló izű kajszi, kár hogy betegségérzékeny. Legfeljebb középerős növekedésű, a gyümölcse is közepes. Nagyon könnyű túlterhelni, ekkor a minősége leromlik, apró, száraz marad, szálasodik. Megfelelően termesztve kiváló a minősége, lekvárnak is alkalmas. Inkább tömöttebb, mint lédús, teljes érésben megvaváló. A Totem jobb izű és korábbi is.
A Mediabella jellegzetesen csúcsos, könnyű felismerni, egyedi megjelenésű. Nagyon jó fagytűrő, idén is erősen kellett ritkitani. Aromája nem határozott, teljes érésben harmonikusan savas-édes. Hamar kialakul fényes narancs alapszine, ekkor tilos szedni, mert borzalmas izű, meg kell várni a teljes érést. Mivel ránézésre nincs változás, ezért ki kell tapasztalni, próbaszedésekkel.
Teljesen éretten is szilárd izű, harapva roppanó, közepesnél jobban lédús, de még éppen nem fröccsenő.
Friss fogyasztáson kivül, befőttnek vagy aszalásra alkalmas, magas szárazanyagtartlama miatt. Sokáig tárolható, igy ideális piaci fajta, szemnek is nagyon tetszetős.
Lekvárnak ne ezt a fajtát akarjuk, inkább az előzőt.
Nalunk az elmult 4 napban mindig volt eso, sot kedden zivatar nemi jeggel, apro volt, de meglatsik a gyumolcsokon...hala a sok esonek azon is van tetu amin eddig soha...persze ettol meg jo hogy esett.
A Kuresiamon maradt kb. 10-12 db termés, ezek fele jókora dió nagyságú és a Nap felé kitett részük pirosodik, de összességükben meg sem moccannak, a többi szép kerek és vagy kétszer-háromszor nagyobbak ezeknél a miniknél és kezdenek "halványsárgulni", pirosodás nélkül... (A Kuresian idén maradt meg először termés, tavaly április végén lefagyott az a 15-20 barack, ami lett volna...)
Általános fórumszabály (kellene, hogy legyen) : kérdezés előtt olvasni. Tettem már fel képeket.
Ajánlod felkiáltójellel a Kioto-t miközben nincs is ezzel kapcsolatos tapasztalatod ?
Amit az általad bemásolt marketingmaszlag ír az nettó baromság - ahogy az összes többi is az ami faiskolákból, forgalmazóktól származik. Soha nem írnak hátrányokról, pedig minden egyes fajtának van hátránya is.
Speciel a Kioto-nak az, hogy egyrészt KORÁN virágzik (de hosszú ideig) másrészt túl sok virágot hoz, ami ritkítás nélkül (kis túlzással) cseresznye méretű barackokat eredményez. Szóval ritkítani kell.
Pusztulás tekintetében sem teljesít túl jól, de ebbe azért nem érdemes belemenni, mert ugyanaz a fajta egyik termőhelyen pusztul, a másikon meg nem (még Magyarországon belül is, nemhogy nemzetközileg). Ezzel együtt én szeretem, a korona formája miatt.