Keresés

Részletes keresés

öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.09 0 0 371

A whisky jóval öregebb, mint a thumper tehát természetesen csinálnak jó whiszky-ket anélkül is.

 A szigetországi és az amerikai whisky elágazott a századok során. Egyikre lehet példa az általad említett 68%-os malátawhisky,  a másikra az amerikai Whisky Törvény ami kimondja, hogy csak a párlat 80% alatti része kerülhet bele a whisky-be,

a 80% feletti rész a fejébe mehet csak.

Az egyik oldalon a hagyomány megörzése volt a vezérlö elv, a másik oldalon a kapzsiság (finomabban mondva a nagyobb profit)

 

Abban teljesen biztos vagyok hogy jó whisky-ket fogsz csinálni.

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (367)
beli48 Creative Commons License 2011.02.09 0 0 370

üdv mindenkinek

régóta olvasgatom a fórum hozzászólásait sok ismeretre tettem szert aki tudna

válaszolni kérem legyen szives

a kédésem a következő már egy hete erjed 10 kg kukorica benne 1.5 kg maláta

ha kierjedt le kell e szűrni és úgy kifőzni vagy az egészet tenni az üstbe és úgy

főzni?

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.09 0 0 369

Üdv!

Emlékszem rád és képekre a pálinka fórumról, meg arra is hogy volt vita azzal kapcsolatban, hogy lehet e jó minőségű pálinkát készíteni egy ilyen berendezéssel. Véleményem szerint biztos hogy lehet, attól hogy valami nem hagyományos, és megszokott, attól még lehet jó, sőt jobb.

 

A whisky-vel kapcsolatban valamit félreolvasattál, a vodkánál a cél, hogy ne maradjon benne íz. A gyümölcspálinkások ezért haragudnának, de a whisky-t úgy értheted meg a legkönyebben, ha gabonapálinkának nevezed. A whisky-nél épp úgy fontos szerepe van az ízeknek, mint a pálinkánál. Hagyományosan ma már csak a skót malátawhisky-t, és az ír whiskey-ket csinálják kisüstön, előbbit hagyományosan kétszer, utóbbit két és félszer, vagy háromszor desztillálják. A többit mind lepárlóoszlopokban készítik. Szóval a válasz a kérdésedre az, hogy nagyon is alkalmas a berendezés, sőt!

 

Ha komolyan gondolod a whisky-t, akkor gondolom még úgy is hallunk rólad :)

Előzmény: pam-pi (368)
pam-pi Creative Commons License 2011.02.09 0 0 368

Sziasztok!

 

Új vagyok itt. Végig olvastam a fórumot, és örülök, hogy itt is vannak olyan nagy tudású, és segítőkész emberek, mint ö-m és kormoss( hasonlóan mint snapszmester a pálinkáson).

Whisky-t szeretnék főzni, de nem tudom a főzőm alkalmas-e hozzá? A pálinkás fórumon azt mondták, hogy igen, de itt azt olvasom, hogy többszöri lepárlás szükséges, hogy kevesebb íz maradjon benne. A főzőmmel egy lépcsőben tudok főzni. Eddig cefre hiányában csak törkölyt főztem, az 96 fokosan indult meg, és 50 foknál hagytam abba. Nagyon finom illatos lett, nekem a grappára hasonlít.

A főzőm felépítése: duplafalú kb. 100 l-es üst. A tetején van egy oszlop. Ezt nem tudom, hogy lehet-e rektifikálónak nevezni? Az oszlopban porcellán gyűrűk vannak. A tetején van egy hűtő amiből a párlat egy része visszakerül az oszlopba. Ezt a visszafolyást (refluxot?) tudom szabályozni. Azt gondolom, ha sokat hagyok visszacsurogni akkor nagy lesz az alkoholtartalma a párlatnak. Lehet ezen az eszközön ebben a formában whisky-t főzni? Nem lesz nagyon gabona, vagy kukorica ízű a párlat? A pálinkáson már volt egy kis vita az egy és kétlépcsős főzésről, de nem nagyon jutottunk dűlőre. Talán amit mindenki elfogad az az, hogy egy lépcsősben az illatok 2 lépcsősben az ízek a jobbak. Mi a véleményetetek?

Itt van egy pár kép az oszlopról, és a visszavezetésről:

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.09 0 0 367

Úgy tudom vannak kisüsti whisky-k, amiket mindenféle rektifikálóberendezés nélkül hagyományosan kétszer desztillálnak le. A skót malátawhisky-t pl. 68% ra desztillálnak, és 64%-on érlelik. 

 

Tehát szerintem lehet thumper nélkül is jó whisky-t csinálni (legalábbis remélem). Nem akarom egy whisky fajtát sem pontosan utánozni, de próbálom a legjobban kihasználni a lehetőségeim, és összehozni valamit.  

Előzmény: öreg-muslica (366)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.09 0 0 366

Jó minöségü whisky-t könnyebb csinálni mint egy markát utánozni. A gyors érleléssel bizony nagyon könnyen közel azonos minöségüt lehet késziteni a gyári whiskey-khez.

Nem napok alatt, de hetek alatt. Vak próbával legfeljebb egy a tízböl tudja megmondani a különbséget.

Persze nem az elsönél, de 3-4 után már érezni fogod hogy közel vagy. Szóval azt mondom igenis lehet minöségi italt késziteni ami felveszi a versenyt a profikkal.

 

Véleményem szerint három fontos követelménynek kell eleget tenned, hogy jó whiskey-t tudjál késziteni :

 

a)      A lepárló üst ( nem oszlop ) képes legyen  90% körüli szesz lepárlására a második

lepárlásnál. Ezzel  könnyen meg tudod csinálni a whiskey-re jellemzö vágásokat.

( 80%, 65%, 50% 20% )

Már megint kilyukadtunk a thumpernél.

 

b)      Több generációs  savanyú cefrét ( “ sour mash “) használsz, tehát mindig 30-40%      backset-tel kezded az új cefrét.

c)       A (gyors)érlelésnél nem viszel semmit túlzásba. Tartod a 50-100 négyzetcentiméter/ liter körüli arányt.

 

Ha a fentieket betartod csak valami szarvas-hiba tudja elrontani a jó whiszkidet.

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (365)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.08 0 0 365

Én is így gondoltam, legközelebb akkor rögtön a szenesített tölggyel kezdem. Érdekelne, hogy a te gyorsérlelésű whiskey-jeid mennyire állnak közel ízre az eredetihez. Egyszóval mire számíthatok? Gondolom a gyorsérlelés nem helyettesíthető az igazi, évekig tartó tölgyfahordós érleléssel, de azért várható belőle minőségi ital?

 

Az enyém most 65%-os.

Előzmény: öreg-muslica (364)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.08 0 0 364

A forgácsot még tudod használni 1-2 szer, a lécet is, söt ha elég vastag, hogy érdemes megkaparni ( lekaparni az elsö szenes réteget ) akkor ujabb pörkölés után még tudod használni 2-3 szor.

 

A kezeletlen forgács inkább a konyaknál és egyébb brandy-nél fontos. A whiskey-t általában egyböl a pörkölt hordóba töltik, 62-65 %-osan legtöbbször.

Hány fokos a tied? Mindenesetre szép lett.

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (362)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.08 0 0 363

Sose láttam ilyet. Köszönöm a részletes képes beszámokót. Drukkolok, hogy sikerüljön.

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (361)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.07 0 0 362

Ma leszűrtem a whisky-t, a forgácsot kidobtam belőle, és a helyére került a megpörkölt tölgyafaléc. Kb. egy 10 x 2,5 x 1 cmes kis fadarabról van szó.

Az íze nem sokmindent változott a forgácstól, nem is vagyok benne biztos volt értelme abba áztatni, és nem rögtön az égetett léccel kellett volna kezdeni. Még mindig jellegzetes, nehéz, nyers kukorica íze van. Nem panaszképpen mondom, csak szokatlan az eddig whisky-khez képest, amiket ittam. 

Előzmény: öreg-muslica (360)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.07 0 0 361

Rosszul mondtam, a malátám már kész. Erre reggel döbbentem rá, mikor megláttam, hogy egy két levélcsíra már kezd kifakadni. Ma délután neki is ugrottam, megcsináltam egy főzettel a kenyérből. Képekben:

 

Az alapanyag. A kernyeret nem kell tökéletesen apróra törtni, amint belepi a víz rögtön szétmálik.

 

Ezen a képen a kenyér már szétfőtt, a cefre állaga nagyon sűrű, leginkáb olyan mint a kásáé. A tetején ott a maláta, aminek a belerakása után a rendkívül sűrű masszából híg, édes ízű, ragadós cefre keletkezett.

 

Az állagát tekintve nem túl bizalomgerjesztő a cefre, ahogy a szaga sem az. Ettől függetlenül reménykedek benne, hogy sikerül végre igazi, íztelen vodkát főzni belőle. A cefre most éppen hűl, nemsokára kap élesztőt, és holnap cukrot is. Összesen 2,2 kg kenyeret használtam fel, kb. 12 liter vízzel. Ehhez még hozzájön a 0,5 kg cukor, és 10 dkg sütőélesztő.  

 

Előzmény: Törölt nick (358)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.07 0 0 360

Az amerikai hobbisták között  az a mondás, hogy( átszámolva) literenként 50-100 négyzetcentiméter felület jusson az elszenesített fából a whiskey-be.

Tehát 50 négyzetcenti = 1 x 1x 12 cm léc

        100         “            = 2 x 1 x 12 cm léc stb.

Valóban  egy apró darab fa.

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (357)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.07 0 0 359

Inkább főzz uborkapálinkát :)

Előzmény: Lelkes-kezdő (351)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.07 0 0 358

Elméletileg igen. tehát ezek alapján bármit fel lehet használni, aminek köze van valamilyen gabonához, vagy van benne keményítő. Egyébként az oroszok és az ukránok híresek arról, hogy amiből csak lehet szeszt főzni, abból főznek is. Általában a legtöbb italuk vodka szerű, de ők is főznek gyümölcsből szeszeket (pálinkának azért nem merném nevezni egyiket se).

 

Valószínüleg a héten meg is csinálom a kenyeret, a malátám már majdnem kész. A cefrézés részleteiről majd akkor beszámolok, és teszek fel képeket is. 

Előzmény: öreg-muslica (355)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.07 0 0 357

Kicsit már én is kezdtem kényelmetlennek érezni a sok névcserét, de inkább választottam egy olyat ami formailag szinte telesen ugyanolyan, mint a régi. Szóval ha valami csoda folytán nem tudok visszalépni a régi nickemmel, akkor mostmár ez lesz a végleges.

 

Köszönöm, bár a szín még nem minden. Úgy gondolom, akkor ahhoz az egy liter szeszhez elég lesz egy nagyon vékony kis tölgyfa szálka.

A mennyiség sajnos így sem túl sok, ezt az egy litert nincs már hova felezni. Ezt feláldozom, akár jól sikerül, akár nem, remélem lesz még legközelebb is.

Előzmény: öreg-muslica (354)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.07 0 0 356

Nincs nagy jelentösége a magasságnak, legfeljebb annyi, hogy nem kell sürün tötögetni.

Felöntessz vagy 5 litert és hagyod csepegni-csurogni.

 

ö-m

 

Előzmény: Lelkes-kezdő (350)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.07 0 0 355

Nem tudtam, hogy ekkora hagyománya van a kenyér-alapú szeszgyártásnak. Tehát a maláta ugyanúgy átalakitja mint akármelyik más keményitö forrást annak ellenére, hogy meg van sütve.

 

Köszönöm a receptet, egyszer ki fogom próbálni.

 

ö-m

 

Előzmény: Kormos3 (349)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.07 0 0 354

Már lassan hozzászokunk, hogy egyesek sürün cserélik a nicket……..

 

Nagyon szép a szine, gratulálok.

 

Légy óvatos a pörkölt léccel, az amerikai whiskey-nél is csak éppen érezhetö a szenes fa íz ( ami persze gyártónként eltérö.) Ezt elég nehéz igy szavakban.

 

Sok sikert

 

ö-m

 

Előzmény: Kormos3 (348)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.07 0 0 353

Azt hiszem jó helyre érkezett az “ ajándék “.

 

Sok sikert

 

ö-m

 

Előzmény: NaivNaiv (347)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.07 0 0 352

Gyors érlelés

 

Azt hiszem  egy fontos dolgot nem emlitettem meg.  A bemutató képek csak azt ábrázolják, hogy mit lehet elérni a  pörkölt vagy grillezett  tölgyfa lécekkel.

 

Nem az ajánlott mennyiséget mutatják.

 

A két léc az egy liter szeszhez sok.( kb. 5-10 literhez elég, persze az idötöl is függ)

 

A másik fontos dolog : sose a teljes mennyiséggel kisérletezzünk!

Csak  ¼-1/3  részt használjuk amig nem vagyunk biztosak az eredményben !

 

ö-m

 

 

 

Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.02.06 0 0 351

Az ízről még nem tudok beszámolni sajnos, betegség hátráltatja a projektet.

Viszont nagy tehetségem van savanyításhoz, ismét sikerült 1 adagot megsavanyítanom.

Nem tudom mi történhetett, mindent úgy csináltam ahogy szoktam, és kotyogó is volt rajta.(na jó, nem nagyképüsködöm ahogy ti írtátok)

Lehet, hogy nyáron belevágok az uborkasavanyításba. Amint elkészülök a finomítással mindenképpen beszámolok az eredményről.......

 

   Üdv L-k (de ,lehet hogy nemsokára haladó :-)  ) 

Előzmény: Kormoss (342)
Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.02.06 0 0 350

Köszönöm a képet.

Miért kell kb.:1-1,2 m-nek lennie a csőnek? 40-50cm-nél nincs elég nyomás a szűréshez?

Ha valakit érdekel az aktívszén granulátum, én itt vettem:

-Borászok Boltja Bp. Bécsi út 52.  Kb.:1500FT/500 gramm

(www.borászatianyag.hu)

Előzmény: öreg-muslica (344)
Kormos3 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 349

A maláta dolgot a mai napig nem értem, előtte mindig működött az a módszer, csak az utóbbi két alkalmommal rohadt meg. Szerencsére a mostani malátám alakul, csak elég lassan csírázik. Most a 6. napnál tartok.

 

A kenyér cefréről:

Nekem sincsen szárazkenyér forrásom, véletlenül jutottam hozzá két zsák kenyérhez, amit alaposan át is kellett válogatni, mert egy része penészes volt (persze komposztnak kitűnő az is).

 

A kenyér, mivel gabonaféléből van, idális keményítő forrás. A kenyér főleg samohon( hagyományos ukrán ill. orosz ital, leggyakrabban vodkához hasonló, de akad köztük pálinkaszerű ital is) alapanyag lehet, azon belül is az ukrán "syrivec" -é. Bár az általában rozskenyérből készül, de bármilyen kenyérféle tökéletes.

 

A kenyéret először célszerű kiszárítani, ezzel elkerülve a penészesedését, hogyha esetleg nem tudnánk azonnal felhasználni. A száraz kenyérnek van még egy olyan előnye, hogy könnyű összezúzni. A legcélszerűbb egy rongyba tekerni, és úgy szétütögetni, vagy széttaposni. Ezután a kenyeret forró vízben szétfőzzük, majd 65 C hőmérsékleten tartva legalább 1 órán át 10%-nyi malátával elcukrosítjuk. 1 kg kenyérhez 4-5 liter vizet kell adni. 

 

Nekem is lesz az első alkalmam kenyérrel, természetesen a kihozatalról és a többi részletről majd beszámolok, amint eljutottam odáig. Amint a maláta kész van, rögtön kezdem is. 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: öreg-muslica (345)
Kormos3 Creative Commons License 2011.02.05 0 0 348

 

Üdv!

A régi e-mail címem felmondta a szolgálatot, úgyhogy se ide, se sohová nem tudok belépni újra vele. Elég bosszantó a dolog, dehát a (számítás)technika ördöge...

 

Mindenekelőtt köszönöm a képeket, én is tennék fel egyet az első gyorsérlelésű whiskey-mről. egyenlőre még csak a forgács áztatásánál jár, a pörkölt fát csak jövő héten teszem bele. 

 

Első lépésként sima tölgyfaforgácsot áztattam bele, amit 1-1,5 hétig hagyak benne ázni. Utána kiveszem, és úgy tenném majd a pörkölt tölgyafaléceket. Mivel hordódongám nincs, ezért egyszerű gyújtósra vágott tölgyfát tennék bele, gázlángon megpörkölve. Egyszer egyébként már próbáltam hasonlót, akkor a forgácsokat pörköltem meg, és úgy áztattam. Hozzá kell tegyem, akkor nagyon sok forgácsot használtam, és az eredmény se lett túl jó. Az útóízben megjelent a nagyon erős égett fa íz, pedig vigyáztam hogy a forgácsok ne szenesedjenek el teljesen. A képeden viszont úgy látom erősen elszenesedett a faléc. Kettőt gondoltam beletenni, csak félek hogy túl erős lesz benne az égett íz. Vagy az amerikai whiskey-nél pont ez a lényeg? (eddig mindig skót vagy kanadai whisky-t iszogattam, az amerikai whiskey-k valahogy mindig kimaradtak :)

 

Előzmény: öreg-muslica (346)
NaivNaiv Creative Commons License 2011.02.05 0 0 347

 

 

Hát ez óriási !

 

Ilyen kincseket csak úgy bele a világba !!!???

 

Nem is hiszed mekkora ajándék számomra ez  a receptúra.

Nagyon köszönöm!!!    és alig várom hogy legyen az elkészítéséhez szabad időm!

No meg a ritkaságszámba menő alkotóelemeket is fel kell kutatnom!

Természetesen beszámolok az eredményről később ,sőt mintát is viszek vagy küldök véleményezéshez,ha érdekel.

Úgy gondolom nyár közepe vége felé juthatok el a végeredményig !

 

Elnézésedet kérem hogy ilyen soká reagálok a gyors ajándékodhoz, de dolgozás sok időmet veszi el.

 Viszont egyre kevesebbet ér amit hoz !

 

Viszonzásképpen segíthetek bútorok felújításában meg más régi tárgyak újraélesztésé -ben-hez ,mint "rekompenzáció"!!!!

 

Előzmény: öreg-muslica (331)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.05 0 1 346

Gyors érlelés

 

Néhány képpel szeretném illusztrálni, hogy mire képes a gyors érlelés.

 

A bemutató 62%-os  “ friss “ whiskeyvel történik. Ez egy összehasonlító kisérlet a gázlángon pörkölt  és grillsütöben (alufóliában) grillezett tölgyfa lécek között.

 A baloldalon mindig a pörkölt van, a jobbon mindig a grillezett.

 

 

 

 

 

A friss whiskey

 

 

 

 

 

Pörlölt  

                                                              grillezett

                                                              

 

 

 

 

 

 

 

Keresztmetszet pörkölt   

                                                                   Keresztmetszet grillezett

                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

Elökészítve

 

 

 

 

 

 

 

Start

 

 

 

 

 

 

12 óra múlva

 

 

 

 

 

 

 

24 óra múlva

 

 

 

 

 

 

 

48 óra múlva

 

 

 

 

Végül egy összehasonlítás :

 

 

 

 

 

 

Balról jobbra        10 éves bolti whiskey

  1.                    10 napos házi whiskey
  2.                        2  napos  házi whiskey

 

 

ö-m  

 

öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.04 0 0 345

Miért rossz a kukorica íz ? Tudom, hogy ez másnak készült elöször ( ha nem tévedek vodka ) de ez ne zavarjon. Ez lesz az elsö igazi bourbon whiskey-d amit kinálsz a barátaidnak. A whiskey gyárak kezüket-lábukat törik ,hogy minél több kukorica ízt vigyenek bele a bourbonba, te meg panaszkodsz….

A karamell valóban nem fontos a whiskynél, de a rumnál , konyaknál , calvadosnál kötelezö ( semmi sem helyettesíti azt a “ meleg, barátságos “ színárnyalatot amit a karamel ad ezeknek az italoknak.)

Remélem majd beszámolsz a részletekröl is…….

A malátával kapcsolatban szinte biztos vagyok, hogy a levegö hiánya okozta a problémát.

Még egy valami ;  amit írtam a félidöbeni forgatásról az nem azért van mert nincs mit csinálnom, hanem tapasztaltam, hogy így a csírák egyenletesen fejlödnek( mind egykorú),tehát nem fordul elö, hogy az egyik szemnek már 1.5 cm csírája van, a másiknak csak éppen látszik valami a csúcsán.

Nekem ugyan nincs száraz kenyér forrásom, de érdekelne hogyan csinálod, már csak 

“ szakmailag “ is ……

 

A rum cefréhez mindig dunder-t használok ( 6-7 L 20 liter cefrében ). Nálam ez annyira szorosan össze tartozik mint a kocsonya és a köröm…..Ha jól emlékszem a mostani rum a 12. generácios már, tehát  már 11-szer használom újra a dunder-t. A dunder nem hiszem hogy helyettesíthetö.  Nem tudom mire kell a tejsav , a jó melaszban minden megvan ami az élesztönek kell. Még langyosan öntöm a ballonba, rá a cukor és a melasz, felötöm vízzel 20 L-ig, egy evökanál sütöélesztö és kész. 12 óra múlva úgy forr mint az örült……

 

ö-m

 

http://www.youtube.com/watch?v=JbKQfzutmf4&NR=1

 

http://www.youtube.com/watch?v=0VHCRZzWd0k&feature=related

 

 

 

Előzmény: Kormoss (341)
öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.04 0 0 344

Azt a szénszüröt 6-7 éve láttam. A tölcséres része 3 vagy 4 békazárral volt felpattintva a többihez. Közte gumi helyett silicon gyürü volt. Házi készítésü volt, de szépen müködött.

 

Találtam egy primitiv változatról képet.  Ennek az alján van egy lyuk. Ez felett egy drótszita korong, az felett egy kávészürö papir és erre öntik a szenet..

Beleöntöd a vodkát és alul kicsorog. Semmi szabályozási lehetöség nincs rajta, szóval elég primitiv. Ha kiakarod üríteni, az egészt fejre kell állitani……..

Tehát képzeld el, hogy ennek az aljára csatolod fel a tölcsért aminek az alján van a szabályozó csap.

Szerintem vedd fel a kapcsolatot laszlo1220 –val, úgy hangzik neki már van elképzelése a részletekröl……

Sok sikert

ö-m

 

 

 

Előzmény: Lelkes-kezdő (343)
Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.02.04 0 0 343

Még nem kóstoltam, az első finomítást szombatra tervezem.

Elektromos HÚSDARÁLÓ?

Mint már említettem a szenes szürő építésével megakadtam, tud valaki sagíteni, vagy képet feltenni, esetleg vlmi jótanács???

Még egyszer köszönet a sok hasznos tanácsért!! 

Előzmény: Kormoss (342)
Kormoss Creative Commons License 2011.02.03 0 0 342

Ez tényleg jól hangzik!

Ezek szerint kevesebb mit másfél kiló gabonából sikerült kinyerni 1 liter 40% szeszt. Az azért nem rossz arány.

Ezek szerint sikerült tartani a 65 fokot két órán át? 

Az íze milyen?

 

Én legutóbb kukoricát főztem, kb. 2-3 kg kukoricából lett 1 liter 65 fokos szesz.

 

A malátadarálás egyhén szólva is sz..ás, is próbálkoztam már sokmindennel. Egyszer ledarlátam a maláta felét húsdarálóval, rémálom volt.... aztán megfogtam az egészet és ledaráltam inkább a kalapácsossal. Ugyan beleragadt a fele, meg úgy kellett kikaparni, de még mindig egyszerűbb volt mint kézzel tekergetni.

Kávédarálóval is próbálkoztam, de az is elég szaporátlan. Readásul egyszer zárlatos lett, vagy nemtudom, de úgy megrázott, hogy azóta látni se akarom :-) 

Előzmény: Lelkes-kezdő (338)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!