Keresés

Részletes keresés

Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.13 0 0 737

És még valami, mindegy milyen tojást rakok  a gépbe soha nem öregebb egy hetesnél.

A kelési arány romlik, ha régebbi a tojás.

Előzmény: Ikresjutka (736)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.13 0 0 736

Szia. Mivel nekem fektetve vannak a tálcán a tojások azért mondtam, hogy 180 fokban forgatom őket. Állitva 45 fokban dőlnek.

Nyugodtan összerakhatod őket, mert nem hetek vannak köztük csak napok, igy a későbbi kelésüek megtanulnak enni, inni a 2 nappal ezelőttiekkel.

Szerintem a hőfokkal lehetett a baj, ha csak 37,2 fokon keltettél. Nekem állandó 37,9 fok van.

Pingvintánc irta, hogy a helyüket is változtatni kell a tojásoknak keltetés közben. Amik kivül vannak azokat belülre kell rakni, amik belül vannak azokat kivülre. Ezt naponta egyszer meg kell csinálni. És a langyosvizes permetezés nagyon fontos az előző hozzászólásomban leirtak szerint próbáld meg legközelebb.

Az utolsó két napban a legfontosabb a pára miatt is, nagyon sokszor permetezni. Én ilyenkor annyiszor permetezek, ahányszor kinyitom a keltetőt.

Menet közben is permetezés keltető kinyitás-permetezés-forgatás-permetezés-keltető bezárás.

Ennek ellenére nálam is fordult már elő, hogy 3-4 napig is elhuzódott a kelés, de attól még megmaradtak a csibék.

Ja és Én, amikor már az utolsó két napban vagyunk a langyos vizbe teszek egy pici ecetet /fél literbe 1 kávéskanálnyit/ és azóta könnyebben feltörik a tojásokat. De csak az utolsó két napban, amikor már nem forgatok, mert egyébként az ecet miatt nem jutnak elég calciumhoz a tojáshéjból a csibék.

Ez az én tapasztalatom, de mindenk másképp csinálja.

Legutóbbi keltetésem eredménye ezzel a módszerrel: 31 libatojásból kikelt 26 kisliba, a maradék 5 tojást feltörtem és nem volt benne semmi.

Előzmény: Zsófi69 (732)
juhosttt Creative Commons License 2011.04.13 0 0 735

zsebpiszok0510:

Ha mikor megül, a gácsér nem fogja zaklatni őket, akkor nem kell különtenni, de ha nem haggyja békén, akkor tedd külön.

tomi_245:

Ha nem tojik eleget akkor mégis kitől akarod elvenni a tojást, hogy kipótold? A kérdésed nem egyértelmű...

Nekem tavaly kb 15 tojást tojt az egyik, én meg tettem alá gyöngytyúk, pulyka, meg magyarkacstojást is. Alig bírta megülni azt a sok tojást, de azért ülte. Jah ennek hatására a gyöngytyúk is elkotlott a kacsatojásokon xd

Előzmény: zsebpiszok0510 (734)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 734

Nálam is elkezdett tojni a kacsám.Már 11 tojás van,egy sarokba rakja,minden nap egyet.Mikor a tojó ráül a tojásokra,elvegyem tőle a fiúkacsát?Nekem azt mondták hogy a tojásokat nem szabad piszkálni.

Előzmény: tomi_245 (730)
pingvintanc Creative Commons License 2011.04.12 0 0 733

Ha automata forgatód van akkor neked nem kell forgatni. Ha valakinek nincs benne forgató pl nekem akkor reggel és este megforgatjuk kézzel de a tojás fektetve van, úgy forgatjuk 180 fokban. A forgatómű azt hiszem 2 óránként 45 fokban forgatja a tojásokat.

Nekem is tárnoki van, azok jó gépek viszont ha ennyire elhúzódik a kelés az nem jó. Nekem 24 óra alatt kiforgott mind.

Nem értem, hogy Te mit csináltál forgatás alatt 1 órán keresztül????

Vagy a tojásokkal volt a gond, esetleg régiek voltak, megfáztak vagy nem permeteztél eleget. Szokták javasolni a kocka gépnél, hogy cserélgetni kell a tojások helyét mert nem annyira egyenletes a hő elosztása mint a kör gépnél.

Előzmény: Zsófi69 (732)
Zsófi69 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 732

Szia!

Én azt hittem, hogy a forgatás azt jelenti, hogy jobbról, balra dől a tojás a tartóba. De a te válaszod alapján meg úgy értem, hogy hegyes végről, gömbölyű végre kell forgatnom. Vagy nem jól értem????

Sajnos ez a keltetés már nem igazán lesz szerencsés, majd a következő!

De egyébként el kell mondjam, hogy már harmadik napja kelnek a csibék, s még mindíg van csipogó tojás! (Hétfőn kezdett az első csibe kibújni a tojásból) De az eleje a kelésnek, már holnap harmadik naposak lesznek. Hogy rakjam össze őket azzal, amelyik még most fog kikelni?

A gépről annyit, hogy teljesen automata, és forgató is van benne. Nem házilag készített, hanem rendeltem Tárnokról. Egy kb. 100 db-os (tyúktojás) keltető. A prospektus szerint próbáltam keltetni, amit adtak hozzá, de valami nem igazán jött össze. A tojások amiket beleraktam saját tojások, nekem a tyúkjaimtól valók.  Lehet, hogy nem jól csináltam valamit.

Várom a segítő válaszod!

Előzmény: Ikresjutka (731)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.12 0 0 731

Szia. Automata forgató is van a gépben? A forgatás nem azt jelenti, hogy egy órán keresztül forgatod a tojásokat, hanem naponta 2x reggel este forgatni egyszer.

Nekem fekve vannak a gépbe a csirketojások is meg az összes tojás ami benne van és kétszer forgattam a csibéket 5x pedig a libákat, kacsákat, pulykákat, fürjeket.

Átlagban 85-90 %-os kelési aránnyal.

Első 5 napban csak forgatás naponta 2x, 6-11 nap napi egyszeri hütés, langyos vizzel való permetezés, 12-15 nap napi kétszeri hütés, langyos vizzel való permetezés, 16-19 nap napi háromszori hütés, langyos vizzel való permetezés. utolsó két napban nincs forgatás viszont folyamatos langyosvizes permetezés, ahányszor kinyitom a keltetőt és plusz párásitás a tojások alatt egy edényben álandóan van langyos viz.

Ja és végig 37,9 fokon megy a gép.

Előzmény: Zsófi69 (729)
tomi_245 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 730

Sziasztok elkezdett  tojni a pézsmakacsánk azt olvastam a neten 8-21 tojást rak a kérdésem az lenne megtehetem e úgyanúgy mint a vadkacsánál hogy elveszek tőle tojásokat hogyha nem tojna eleget kipótoljam ?

Zsófi69 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 729

Csirke keltetés ügyben is szeretnék segítséget kérni, hogy mit rontottam el. Kb. 40 % -os a kelési arányom, pedig mikor meglámpázta a férjem a tojásokat, mindbe volt embrió. Teljesen úgy tűnik, hogy kikelés előtt valami miatt belefulladnak a tojásba. Pedig a pára 60 %, a hőfok 37.2. Automata a keltető, tehát beállít mindent, igaz napjában este forgattuk mindíg egy órát, ami 45 fokos dőlést jelent. Nem tudom hol a hiba? Köszi a segítséget!

Előzmény: Zsófi69 (728)
Zsófi69 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 728

Üdv.

Köszönöm a tanácsot, eztán mindig mikor leszáll a fészekről, langyos vízzel meglocsolom a tojásokat.

Előzmény: juhosttt (727)
juhosttt Creative Commons License 2011.04.12 0 0 727

Amikor leszáll, akkor locsolj. A többit a pulyka elvégzi: forgat, melegít, hűt

Előzmény: Zsófi69 (726)
Zsófi69 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 726

Szia!

Köszi a válaszodat! Nekem már éppen 9 napja ül a pulyka a libatojásokon. Egyszer sem locsoltam meg, de kicsit elszomorodtam, lehet hogy feleslegesen ül? Este meg lámpázom, s meglátom, van-e benne embrió! Csak azt nem tudom, hogy ha van, akkor mit csináljak? Valaki segítsen tanáccsal!! Köszi

Előzmény: andris87 (722)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.11 0 0 725

Nem valószinü, ugyanis nem kapok több libatojást, mert ahonnan vannak, /3 helyről/ ott mindenhol elültek mostanra. De még nincs is itt a pulykatojás, nem is tudom mikor jön, mert aki küldené még nem jelentkezett, hogy összejött volna a darabszám. kb. 5 db-ot fogok kapni még holnap, aztán szerintem az idén ennyi.

Előzmény: pingvintanc (724)
pingvintanc Creative Commons License 2011.04.11 0 0 724

Gratulálok a kecskéhez és a libához is!

Még egy kérdés: írtad, hogy 1 hónap múlva kel pulykád. Kel-e akkortájt liba? Nekem egyszerűbb lenne ha együtt hoznám el őket.

Előzmény: Ikresjutka (723)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.11 0 0 723

Végeredmény: 31 tojásból 26 élő kisliba.

Előzmény: pingvintanc (719)
andris87 Creative Commons License 2011.04.11 0 0 722

Szia

Én régebben keltettem libatojást pulykával,sajna kevés sikerrel. Első 10 tojásból egy, második 10 ből 2 kisliba.

Ezután mondta az egyik ismrős hogy mikor a pulyka leszáll akkor langyos vízzel be kell permetezni a tojásokat.

Én nem próbáltam mert a kezdeti kellemetlenség elvette a kedvem a libakeltetéstől.Inkább a mamamadárra hagytam.

Előzmény: Zsófi69 (700)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.11 0 0 721

Offolok:

Őt találtam reggel a mamája mellett:

Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.11 0 0 720

Megjött, válaszoltam.

Előzmény: pingvintanc (719)
pingvintanc Creative Commons License 2011.04.10 0 0 719

Írok mailt.

Előzmény: Ikresjutka (718)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.10 0 0 718

37 tojás volt benn összesen a kezdetekkor, lámpázáskor hatot dobtam ki, jelenleg ki van kelve 11, a gépben csőre kinnvan még 11-nek, és 6-ból hallok még csipogást, de azok még nincsenek megtörve, háromból nem hallok semmit.

Kettő libuskának össze kellett kötni a lábát puha fonallal, mert spárgáztak, és egészen jól mozognak vele.

Majd jelentkezem, ha vége a kelésnek.

Következő libakelés husvét előtt lesz kb. 1-2 nappal, akkor kelnek még a kacsák, meg a pulykák is.

pingvintanc Creative Commons License 2011.04.10 0 0 717

Szia!

Mennyi lett végül? Mennyi tojás volt bent összesen?

Van a gépben újabb adag liba? Mikor kel még libád?

Előzmény: Ikresjutka (713)
kisgazda17 Creative Commons License 2011.04.10 0 0 716
Azért nem olyan rossz az:) nagyra nőjenek!!
Előzmény: juhosttt (714)
kisgazda17 Creative Commons License 2011.04.10 0 0 715
Szia

nagyon szépek Gratulálok, nekem még 2 hét van hátra és most az egyik tojóm is készülődik kotlani, 10 tojás van alatta.
juhosttt Creative Commons License 2011.04.10 0 0 714

Gratulálok! Nekem 9.5 liba lett. 9 egészséges, 1-nél a szikzacskó nem szívódott fel, annak nem sok van sajnos hátra. A 4 tojásból 2 befulladt, 1 terméktelen volt, 1 pedig a kelés korai szakaszában elpusztult. A lámpázást még gyakorolnom kellesz

Ikresjutka Creative Commons License 2011.04.10 0 0 713

Az első 10.

A többi is keleget.

juhosttt Creative Commons License 2011.04.10 0 0 712

14-ből 10 liba lett eddig. 9 egészséges, 1nél nem szívódott fel a szikzacskó, az kelésgyenge. 4 tojás meg meg sem repedezett. Nem a legjobb kelés :S

terania Creative Commons License 2011.04.09 0 0 711

Köszi, írtam, rendben. :-)

Előzmény: capricorn18 (709)
törpecser Creative Commons License 2011.04.09 0 0 710

Szia.

A keltetőgép építés és keltetéstechnológia fórumon az 5822-es hozzászólás részletezi a libakeltetés mikéntjét:)

(remélem segítettem)))

Előzmény: balint0152 (708)
capricorn18 Creative Commons License 2011.04.09 0 0 709

Teránia

írtam neked mailt

balint0152 Creative Commons License 2011.04.09 0 0 708

Sziasztok

Valaki meg tudná mondani hogyan kel keltetni a libatojásokat a keltetőben? Milyen hőmérsékleten kel. Előre is köszönöm az információkat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!