-15 foknál többnyire elfagy. Állítólag van 1-2 fajta, ami kicsivel többet is bír. Mikor halljuk a -8 -10 fokokat, érdemes betakarni. Ha módodban áll, esetleg ennek is előtte.
Én is takarni fogom mert vannak új ültetésű fügéim. vakondtúrás földet már odahordtam köréjük takarásra készen. Nem az egész magasságot, de amíg tudom beföldelem, viszont nagyon sok falevelet tudok rájuk hordani. Én a lehajlítást nem pártolom, mert megpróbáltam, és majdnem tőbe le is törtem az ágat.
Nekem is megcsípte a fagy a fügéket. Hány fokos hideget bírnak ki takarás nélkül? Tudom fajta függő is, de így átlagosan kérdezem. Nálunk max -14-16 fok szokott lenni hidegebb időszakokban. Télére azért mindenképp betakarom, de azért érdekelne. Ha mindig elfagyna az azévi hajtás és újra kéne nevelni akkor nem leszek nagyon előre :) Lényegében azért érdekelne, hogy hány fokos hideg az amikor már takarni is kell a fügét.
Én is aszaltam olyat ami nem volt teljesen érett, de nekem az nem ízlett. Az a magyarázata hogy jött a hűvösebb és esős idő. Tudtam hogy nem lesz több finom nap érlelte füge, ezért néhány szemet féléretten aszaltam, de nem jött be sajnos.
Sajnos még sohasem próbálkoztam ezzel, és feltűnt, hogy azt írtad, hogy a gyümölcs még éretlen volt, amikor aszalni kezdted. Eszerint nem arról van szó, hogy a már jó édes fügében levő cukrot koncentráljuk tovább és az majd tartósítani fogja az aszalványt?
Most nem érdemes nagyobb konténerbe tenni. Leállt, tavasszal kezd tovább fejlődni a gyökere (is).
Én -5, -6 fokig nem vinném be, de a meleg lakásba még akkor sem. Kint kellene akár konténerrel leásni a földbe hogy ne fagyjon ki a gyökere. Esetleg lehetne elfektetve, és leföldelni az egészet. De még nem most, majd ha hidegebb lesz. Majd ha jönnek a mínuszok. Márciusban kibontod, és indulhat az élet. :)
Ahogy az alább írtam, papírzacskóban és azokat fém dobozba vagy papírdobozba tettem, a dobozok hosszú ideig a meleg szobában voltak, majd az erkélyen, kb. április óta pedig hűtőben a gyümölcsös rekeszben alul, illetve kamrában egy műanyag dobozban vannak
A még éretlen gyümölcsöt, meghámoztam, kb 3-5 mm vastagságúra (ahogy sikerült) szeleteltem őket és gázsütő legkisebb fokozatán nyitott sütő ajtónál aszaltam, az idő hosszúságra már nem igazán emlékszem, ellenőriztem gyakorta, amikor jónak itéltem meg, hagytam kihűlni és utána papírzacskóban + fémdobozban tároltam.
Az egész szemes aszalvány: szintén az éretlen gyümölcsöt meghámoztam, és a száránál (amit rajta kell hagyni) felkötöttem, egy madzag mindkét végére kerül gyümölcs, ezeket én egy ruhafogasra aggattam fel, majd a ruhafogas az ablak kilincsen, ajtó kilincsen, papírtartón függött, attól függ, hol volt hely, ezeket 3-4. nap után kb. 2-3 naponta "masszíroztam" kb. 3-4 hétig. Amikor készre ítéltem meg akkor leszedtem a madzagról és szintén papírzacskóban + fémdobozban vagy papírdobozban is tároltam a szobában,
ha jól emlékszem február körül kerültek ki dobozostól az erkélyre, és a maradék pedig úgy április körül a hűtőbe pár szem pedig vidéken a kamrába került.
Most hétvégén néztem, a kamrainak sincs semmi baja, ugyanolyan állagú, mint ami a hűtőben van, ezek egészek. a hűtőben van még a szeleteltből abból nem került a kamrába.
Nálunk távfűtés van és ebben az állandó-egyenletes melegben jól működött ez az aszalás, néhányat próbáltam a hidegben az erkélyen is, az is működik, jól sikerültek azok is.
majd holnap ha lesz időm lefotózom a maradékokat és megmutatom őket
Megkérhetnélek, hogy egy kicsit részletezd az alkalmazott technikádat? Nagyon érdekelne a dolog! Gondolok itt arra, hogy a sütőben mennyi ideig, milyen hőfokon, milyen sütőben stb. A szabadban mennyi ideig, napon (?), hány fok lehetett etc. ... Szóval a lehető legrészletesebben, ahogy azt egy totál kezdőnek kellene.
Szia Juditka, képzeld, nekem még mindig van a tavalyi aszalványomból és semmi baja....
van olyan ami szeletekre vágva aszaltam sütőben, az még ehető állagú, és van amit levegőn aszaltam egészben, nos az már elég kemény, azt már inkább csak késsel lehet szeletelni... :)
A fügének magas a szárazanyag tartalma (18- 20 Brix) hasonlóképpen a besztercei szilvához, így jól gondolod semmilyen anyagot nem kell hozzáadni. Görögországban, és mediterráneumban nagy pongyvákat terítenek a fák alá és rá rázzák a gyümölcsöt ami általában már aszalt formában hullik le, majd koszorúba fűzik, és pár napot szárítják még.
Az aszalásnál a cukortartalom tartósítja a gyümölcsöt, egyszer szilvát aszaltam, az nem volt nagyon szárazra aszalva, egy befőttes üvegbe nyomkodtam bele, gond nélkül elállt tavaszig, úgy, hogy fogyasztottunk belőle, szerintem fügénél is működik ez dolog.
Fogalmam sincs, hogy török barna vagy nem, egy ismerősömtől kaptam mint barna füge,, de az is lehet, hogy szentesi barna füge, mert ilyen is van. Szentes a szomszédban van, mert Csongrádon lakom.