"Ettől függetlenül érdeklődve várom a fejleményeket, miként omlunk össze a VW botránytól."
Pénteken a dízelmotorokat régóta bíráló Német Környezetvédők nevű szervezet bejelentette: részletes információi vannak róla, hogy minden német autógyártó, így például az Opel, a BMW és a Mercedes (Daimler) is trükközött a kibocsátási adatokkal - írja az MTI.
A győri Audiban is gyártottak dízelmotorokat. A franciáknál minden márkára kiterjedő vizsgálat lesz. Itt vannak a legújabb fejlemények VW-ügyben. Tovább »
Az állampapírhozamok elmúlt években tapasztalható szignifikáns csökkenése bizony megbízhatóan mutatja, hogy a magyar gazdaság jó irányban mozdult el az előző évekhez képest, és ez akkor is így van, ha csupán egy indikátor a sok másik lehetséges közül.
Ettől függetlenül elég jelentős likra futásnak éreztem, ahogy megpróbáltál a volkswagen botrányba belekapaszkodni, mikor ez amúgy legrosszabb forgatókönyv szerint boríthatja a régiót, vagy akár Európát is.
Ezen nem kell megsértődni, a sokadik alkalom után már szóvá kellett tennem, hogy még fórumos szinten sem állja meg a helyét, ha a szövegértésedet aláveted a vágyaidnak.
Ha nem túl nagy kérés, próbáld helyén kezelni, hogy a régi fórumozókkal kapcsolatos elvárásaimat csak olyannal közlöm, aki a sok éves tapasztalat alapján ezt valóban kiérdemelte, szóval ne csak a kritikát halld ki belőle.
Te olyan szabadon közlekedsz a gazdaság jellemzői között, mintha a köztük lévő kapcsolatok és egymásra-hatások nem is léteznének. Tetszésed szerint ragadod ki közülük azt, amely az érved számára éppen kedvező.
Na, ez az, ami egy fórumon még alkalmazható a hozzád hasonszőrűek egyetértésének megszerzéséhez, de hogy ezzel a módszerrel jellemezni és leírni lehetne egy gazdaság állapotát, nos, azt erősen kétlem!
Erre próbáltam felhívni a figyelmed, láthatóan sikertelenül. A kísérletem csődjét tudomásul veszem, és gyanítom, nem fog leesni az ujjamról a soha nem is viselt karikagyűrűm, ha a megnyilvánulásaid olvastán az észrevételeim lepötyögését mellőzöm.
Éljen és virágozzék a létező világok legjobbika, a fidex-Magyarország!
Egyrészt ha figyelmesen elolvasod a cikket, akkor nem csak a kormányoldallal nem túlzottan szimpatizáló 24.hu-féle szófordulatokra lennél oly érzékeny (lásd retteg a kormány, magyar gazdaság belerokkan stb), hanem eljutnál ahhoz a mondathoz is, amely szerint belerogyhat a teljes európai gazdaság is. Ebben az esetben nem ironizálnál azon, hogy qrva stabil az a gazdaság, amelyet fejre tud állítani egy autógyár.
Másrészt ha engem olvasnál figyelmesebben, az én megfogalmazásom szerint nem csupán azt állítottam, hogy stabil a magyar gazdaság, hanem hogy összevetheted a magyar gazdaság stabilitását mondjuk a tíz évvel ezelőtti állapottal.
Ebben valóban benne foglaltatik az, hogy momentán tényleg stabilabb a gazdaság, mint akkor. Jelentősen csökkent a kitettségünk, de ez persze sosem jelenti azt, hogy világ-, vagy az európai gazdaságot megrendítő események minket ne érintenének.
Ez neked problémát okoz?
Ettől függetlenül érdeklődve várom a fejleményeket, miként omlunk össze a VW botránytól.
Azért ne légy túlzottan elkeseredve, ha a magyar gazdaság jelenlegi állapotának köszönhetően ez közel sem fog minket olyan kínosan érinteni, mint a 2008-as válság.
Újfent csak magamat ismételhetem, ha figyelted volna az eseményeket, pontosan érzékelnéd, hogy mennyivel kisebb instabilitási problémát okoztak az időnként felmerülő krízishelyzetek, úgy mint ukrán-orosz válság, euro-válság, inkluzíve a január 15-i svájci frank elszállása (fekete csütörtök), vagy épp ez a mostani menekültkrízis, aminek sajna még csak az elején vagyunk.
Kezdesz pöttyet szánalmas üzemmódben nyomulni. Ezt a régi nickektől rossz néven veszem.
Hogy ne kelljen keresgélned, a 7198 sz. kommentedről van szó.
Idézek belőle:
"...
Szóval bármennyire is kínos, a jelenlegi hozamszintből, továbbá a papírjaink keresletéből nagyszerűen le lehet követni, hogy momentán mennyivel stabilabb lábakon áll a magyar gazdaság, mint ballibék idején."
Qrvastabil lehet az a gazdaság, amelyet egy autógyár fejre tud állítani!
Mert látod hogy működött, és legalább ezt nem tagadod le.
De a megértéshez az is hozzá tartozik szerintem, hogy kielemezd, a szoclib kormányok elképzelése meg miért nem működött. Aztán megnézheted, hogy a jelenlegi szoclib pártok megtették-e ugyanezt, van-e elképzelésük hogy hol hibáztak és mit kellene máshogy, jobban csinálni.
Mert Orbán leváltásához nem csak az kell hogy utálják, hanem az is, hogy valami jobbat próbáljanak eladni.
Én speciel szoclib oldalról Bajnait tartottam a legnormálisabbnak. De az meg elmenekült, a volt pártja meg kiállt az FNA mellett, aminél nagyobb baromságot ki se lehetne találni.
Azért annyit vegyél észre, hogy te csak kérdezel meg odavetsz rövid töredékeket, tőlem viszont összefüggő, komplex indoklásokat vársz. Ez így elég könnyű. Ha én kérdeztem, azt hagytad lógva.
jah és jobb helyeken hitelből megy a növekedés. ez nálad meg probléma ? uff...
Csakhogy az nem az állam által felvett hitel, hanem vállalkozások hitele. Az EU-ban állam nem is teheti, köti az előírt hiánycél. Orbán megpróbálkozott ezzel, mikor hatalomra került megpróbálta elérni hogy kivételesen lehessen 7% a hiány, de az EU nem engedte meg. Szerintem helyesen.
Mondjuk az viszont a legkevésbé sem volt helyes, hogy a szoclib kormányoknak meg minden egyes évben eltűrte.
jah és jobb helyeken hitelből megy a növekedés. ez nálad meg probléma ? uff...
te nem vágod hogy pl vállalkozásba is nagyon sokszor úgy vág bele az ember hogy hitelt vesz fel ? ha bejön örül -> növekedik a termelés, ha nem akkor bukta. de vigyázat az állam nem vállalkozó!! költhet fejlesztésre, de sörre is! de vállalkozói hitelek támogatására is!
gyurcsiék erőn felül költöttek, de nem növekedésre, hisz te mondod hogy ppp-ből építették az ótópályákat. a többi meg jólétre ment, 2006-os választásokra tudod.
sírba viszel ezzel a gazdasági szerkezettel, amikor valójában csak adózást értesz alatta, és annak a szerkezete sem változott meg egetrengetően. mára ennyi pihizek.
Máshogy, szerencsésebben súlyoztak. A munkát terhelő adók felől a fogyasztási típusúakra tették a hangsúlyt. Ez kedvez az exportnak és általában a termelésnek.
A sokat kárhoztatott különadókat pedig nagyon is célzottan vetették ki, ezek sem a termelőket terhelik.
Az hogy a dolog működik-e, nem szubjektív vélekedés dolga. Javulnak a mutatók.
Ez nem jelenti azt, hogy én szeretem vagy támogatom ezt az adóstruktúrát. Csak próbálom objektíven értékelni. De én nem ilyet választanék, hanem mint Dzurinda. Alacsonyabb újraelosztás, alacsony lineáris kulcsok, semlegesen. Osztogatni meg annyit amennyi jut, nem pedig amennyi egyesek szerint jár. Dzurinda ezt bevállalta, még katonaságot is bevetett az éhséglázadások leverésére. Bejött neki, Szlovákia elhúzott. magasabb alapról pedig a kisebb százalék is több tud lenni.
mindekinek nagyobb lenne az a csíkja a válság nélkül, ennyit csak aláírsz
Természetesen.
De tényszerűen válsággal együtt tízszer akkora a csíkjuk mint a mienk. Ez az ami mellett nem szabad csak úgy elmenni
a mostani 5 évet odaraknád akkor egy hajszálnyi csíkocska jönne ki csak azt vágod ?
Elég girhes valóban. Viszont úgy látom, kedvezően alakult át a gazdaság szerkezete, fenntartható fejlődést indult meg. Ebben nem vagyok biztos, mert ez a jövő. Címszavakban a következők miatt vélekedek így:
- export
- stagnáló, enyhén csökkenő GDP arányos adósság (vagyis nem hitelből megy a növekedés)
- alacsony kamatszint
- javuló foglalkoztatottság
Ez nem jelenti azt, hogy Orbán gazdaságpolitikája tetszik. Nem tetszik. Dzurindáé tetszene.
Vagdalkozol. A gazdasági mutatók jók, fejlődünk. Jobb lenne ha senki se lopna, persze. És?
Ha van jobb válaszd azt.
Én leírtam, szerintem mi volt a baj a szoclib kormányzással. Neked is van konkrét elképzelésed erről? A szoclib pártoknak van? Mert én nem olvastam ilyet. Attól tartok ha hatalomra kerülnének, ugyanazt csinálnák mert azt hiszik az a jó. És megint ugyanaz lenne az eredménye.
"Jöt egy nagy zuhanás, és elvitte az egészet. Persze, a válság. Csakhogy a többiekét mégse vitte el."
miért ne vitte volna el?! mindekinek nagyobb lenne az a csíkja a válság nélkül, ennyit csak aláírsz ? nem értelek, egyébként is itt nem a többi országról van szó. de a mostani 5 évet odaraknád akkor egy hajszálnyi csíkocska jönne ki csak azt vágod ? :))
Nézd meg a grafikont. Azon láthatod, mennyi volt a 8 évben összesen. Azt a picit elosztod 8-cal, és mindjárt láthatod hogy nincs igazad. Voltak persze évek, amikor egész magas volt. Csakhogy nem bizonyult fenntarthatónak, mert kölcsönökön alapult és a kölcsönök elapadtak. Jöt egy nagy zuhanás, és elvitte az egészet. Persze, a válság. Csakhogy a többiekét mégse vitte el.
tehát a szocik alatt rossz volt a gazdasági szerkezet összefoglalva, nálad annyit jelent hogy:
- túl sok adósságot halmoztak fel
A fidesznek még szóljál, mert ők lemondásra szólítottak fel amikor az általad helyesnek vélt irányba mozdult el a forint árfolyam :)
annyit még azért jegyezzünk meg hogy ebben a szar gazdasági szerkezetben magasabb volt a GDP emelkedés mint mostanában. ha nincs a válság ami elvitte akkor a grafikonod máshogy nézne ki.
Ezt is árnyaltabban látom. Úgy gondolta, megéri vállalni a választási győzelem érdekében bizonyos általa is helytelennek tartott intézkedéseket. Mert azt gondolta, egyrészt ezek nem annyira fontosak, másrészt annyival jobban tudja majd csinálni, hogy ez megéri.
Azonban nem jöttek be a számításai. Túl rosszul alakultak a dolgok, jobban elvesztette a bizalmat mint ahogy képzelte, nem maradt lehetősége a folytatásra.
Pontosan ez az, ami megkülönbözteti a jó politikust a kutyaütőtől: nem sikerülnek a tervei. Ezt magánember esetében lehet megértéssel kezelni, de nem vezető esetében. A bukott vezető ártalmas, mennie kell. Utána lehet sajnálni. Gyurcsány tovább maradt és ezzel nagy kárt okozott az őt hatalomba emelő pártoknak és az országnak egyaránt.
– az autópálya-használat minimumának négy napról tíz napra történő emelése– áremeléssel– baleseti adó bevezetése (természetesen ez az állami autókra nem vonatkozik!)– a táppénz lecsökkentése (kórház 60-ról 50%, táppénz 70-ről 60%)– 30 napi táppénz után időarányos szabadság csökkentése
- milyen volt a gazdaság szerkezete a szocik alatt és ez miért nem volt jó
Kezdjük azzal, hogy a csődközelbe jutás, a belinkelt grafikonon egyértelműen látható lemaradás objektíven mutatja, hogy nem volt jó. Azt hogy pontosan mi volt a baj, elsősorban a szoclib pártok közgazdászainak feladata lett volna feltárni, hiszen ha hatalomra szeretnének jutni, tudniuk kellene mit hibáztak el és hogyan kellene jobban csinálni ha megválasztják őket.
A legfontosabb hibának azt tartom, hogy túlköltekeztek, olyan feladatokat vállaltak amire a valós gazdasági erő nem volt elegendő. Ehhez magas adókat kellett kivetni, és kölcsönöket kellett felvenni. Beindult egy rendkívül káros mechanizmus.
- a kölcsönök felvételéhez vonzó, magas kamatokat kellett kínálni
- ez a reálisnál magasabb Ft árfolyamot eredményezett
- a mags Ft árfolyam verseny előnyt biztosított minden importcikknek, és hátrányba hozott minden termelőt, köztük az exportőröket
- a magas adószint is versenyhátrányt okozott minden hazai termelőnek
- az egész gazdaság eltolódott import alapú kereskedés irányába
- mivel az exportnak a szerkezet ártott, tovább csökkent az esélye annak, hogy a felvett deviza kölcsönöket ki lehessen termelni, csak újabb hitelekkel lehetett fedezni az igényt
- ez az egész egyenes út a csődhöz, a válság csak feltette a pontot az i-re