Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6077

Engem is rábeszéltek egy ilyenre. Az eredmény az volt, hogy csak nagy erőfeszítéssel lehetett bezárni az ablakot eleinte, aztán meg már nem is ért semmit. Ezután következett a műanyag ablak, amit egy pillanatig se bántam meg.

Az első cég kijelentette, ogy a redőnytok miatt nem tudja megcsinálni. A német cégnek ez nem okozott nehézséget, szépen megoldották a redőnyt is. Ők kint gyártatták le az egészet a helyi adottságokhoz igazodva.

Előzmény: Csokis (6070)
VEE Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6076

A teljes ablakcserét nem gátolja az sem, ha kívül plusz hőszigetelés van. Még javítani sem nagyon kell utána, de mivel úgyis kell némi kőműves és festő munka, azzal együtt azt is megcsinálják majd.

Előzmény: scsabi (6075)
scsabi Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6075

Köszönöm a részletes választ!

A helyezt az, hogy a ház teljes felújítása afféle "addig nyújtózunk, amíg a takaró ér" eljárással zajlott - 7 éven keresztül -. (ráadásul "gépszmérnöki szemlélettel" :)) Ebből adódóan a külső hőszigetelésnél az ablakok nem lettek kivéve, hanem az általad említett habos módszerrel készült valamiféle pótlólagos szigetelés a tok köré. Igazából a korábbi állapothoz képest látványosan lecsökkent a ház hőigénye, és ez a 2006-os energiaárak mellett rendben is volt. De így öt év múlva már elkezdtem sokallni a fűtési költséget.

Előzmény: VEE (6072)
Archimédesz Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6074

Még mindig olcsóbb, mint a teljes csere

Cáfolom.

Nekem ez a procedúra tíz éve sokkal többe került a végén, mintha cseréltem volna, de legalább nem is lett jó.

Biztos meg lehet rendesen is csinálni, de akkor pláne tuti, hogy többe kerül, mint egy olcsó műanyag ablak.

Előzmény: Csokis (6070)
Archimédesz Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6073

Macskabőr nem lesz jó? 

Persze amikor végeztem a fényképezőgép szétszerelésével, akkor kell fölugrania az asztalra, a tízezer darab mikroszkopikus méretű csavar közé...

Előzmény: Goldman Emma (6068)
VEE Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6072

A téma legjobb ismerője egy építész, Lőrinczi Zsuzsa (6Bt), aki erről könyvet is írt. Elkötelezett apostola a kapcsolt gerébtokos ablakok megtartásának és néhány olyan mestert is ismer, akik már bizonyítottak e téren (bár ők lakásnyi munkát nem biztos, hogy vállalnak.) Nevét beírva a keresőbe megtalálod az elérhetőségét.

Tokkibontás nélkül a következő javítási fokozatok lehetnek:

1. Gyors és olcsó munkával a levett ajtószárnyba a folyosón ferde nútot vágnak és abba szárazon benyomkodják a gumitömítést.

http://bolthely.hu/szilikongumi/id/00223_ablakszigetelo_gumiprofil

2. A külső szárnyba dupla (hőszigetelt) üveg szerelése. Ehhez pár napra, egy hétre elviszik műhelybe a külső szárnyakat. Ha a tok alsó része korhadt, akkor annak javítása, cseréje szükséges. Az üvegszorító lécek miatt alig látható a szárnyak keretének megvastagodása.

Az a probléma, hogy a régi tok és a fal között nincs semmi hőszigetelés, csak levegő és malter, tehát az ablak javítása után itt továbbra is elszökik a meleg, ezért célszerű a tokcsere, bár láttam már olyat, hogy a régi tokba fúrt lyukakon keresztül habot fújnak a nem látható résekbe.

Előzmény: scsabi (6069)
VEE Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6071

Jól értem, hogy a falakon már van külső, utólagos hőszigetelés?

Előzmény: scsabi (6069)
Csokis Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6070

Akár egy felújítás is elég lehet. Festék leégetés, csiszolás, vízvető csere, falc igazítás, beeresztés, mázolás, gumiprofil behúzás, üveg csere. (Általában 3 mm-es van bennük az IKV-s időkből, azt kicserélik 4 mm-esre, a gitt helyett meg üvegléc megy bele.) Ha nagyon "gatya" az állapotuk, akkor újra is gyártathatod a külső szárnyakat. Még mindig olcsóbb, mint a teljes csere, és nem lesz akkora a különbség a hőátbocsátásban.

Példa:

Egy kapcsolt gerébtokos ablak, ha jó állapotban van, akkor 3,5 W/m2K-t "tud". Egy "átlagos" (kétrétegű, 4-16-4 üvegezésű, gáztöltésű ablak 1,1 W/m2K-t) Ha a különbséget 2,5-nek veszem, az egy ilyen, 3 m2-es (200x150 cm) ablakon 15 fok hőmérséklet különbséget számolva egy fűtési idényben 2,5 W/m2K *3 m2 *15 fok * 200 nap * 24 óra = 540 kWh, ami még villany fűtésnél is csak 12 Ft. (Valaki számoljon már utána, legyen szíves, nem bénáztam-e el!) És cserében nem barmolkják szét a lakást. Viszont tippem emberre nincs, mert nekem a gyerekszobában (külső szárny csere, belső felújítás.) 10 éve csinálta egy érdi szaki, de ő már akkor sem volt fiatal, szerintem jó ha még él.

Amire figyelned kell:

- redőnytok légzárása és hőszigetelése (ki vagy segítve az új ablakkal, ha ott kimegy az egész meleg)

- megjelenő pára és páralecsapódás kezelése (napi kétszeri 5 perces szellőztetés, drágábban automata szellőztetés, még drágábban hőcserélő beépítése)

scsabi Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6069

Szeretnék élni a segítséggel, ha lehet.

Igazából ami nálunk meglodandó lenne, az a régi háromszárnyú, kapcsolt gerébtokos ablakok felújítása, a hőszigetelő-képesség növelésével együtt. Sajnos a fal külső hőszigetelése miatt a tok kibontása túl nagy munkával járna, így a meglévő tok, illetve az ablakszárnyak valamilyen átalakításában kell gondolkodjak. Elvileg erre is számtalan szakiparos létezik, csak igazán meggyőző megoldással még nem találkoztam.

Erről (és hat társáról) lenne szó:

Előre is megköszönök bármilyen jótanácsot.

Előzmény: VEE (6060)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6068

Sokáig én is azt mondtam, hogy műanyag ablakot soha, de mivel az új faablak 15 év alatt tönkrement, plusz hideg volt és cúgos, úgy döntöttem, nem éri meg a jóval magasabb ár. Persze, 15 év alatt biztos javult az a technika is, de a magam részéről meguntam a kísérletezést. Itt, a hatodikon a kutya észre nem veszi az árnyalatnyi formabeli eltérést a szomszéd néni szétrohadt faablakától, az öt-tíz százalék mínusz üvegfelület nem oszt, nem szoroz, egyszóval ettől a nyomorult redőnytoktól eltekintve ideális választás volt.

Yogi: a kandallóalkatrészhez jár medvebőr is? :-)

VEE Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6067

A mai faablakokat valóban szépen lefestik a gyárban, de ne felejtsük el, pár év múlva óhatatlanul újra kell mázolni és az a szerelvények miatt nem is lesz olyan egyszerű és jelentős költséggel jár majd.

Előzmény: nofRETRO (6061)
Archimédesz Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6066

Ja meg a kandallóssal. Nem kell valakinek egy beépíthető kandallóbetét?

Előzmény: Archimédesz (6065)
Archimédesz Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6065

Egy ablakszárnyat így is vissza kellett küldetnem, mert jobbos helyett balost hoztak. 

Nekem az idei felújításnál egyedül az ablakossal volt gond, de azzal annyi, hogy el is tűnt a végére egy kis pénzzel.

Előzmény: nofRETRO (6063)
Archimédesz Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6064

az anyag akkor is hideg tapintású, szemben a fával.

Dehogyis hideg a műanyag. Sőt.

nofRETRO Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6063

Köszönöm, mostanában ez biztos nem lesz aktuális. A rászánt keretet elvitte a társasház szeszélye. Nyilván télen nem cseréltetek, de még a rákészülésre sincs most kapacitásom.

Az alább mutatott ablak akkoriban volt új termék emlékeim szerint, amit egyébként nem annyira szeretek, mert még nem volt ideje bizonyítani, de a technológia, az anyag megbízhatónak tűnt. A beépítő szakikra persze folyamatosan kell figyelni. Nekem is van olyan esslingeni redőnyöm (is), ami alulról nyitható, mint Emmánál. Kicsit egyedi megoldással, de sikerült áthidalni a problémát. De ehhez a folyamatos kontroll kellett. Egy ablakszárnyat így is vissza kellett küldetnem, mert jobbos helyett balost hoztak. Szerencsére már a leszállításkor észrevettem, be sem hozták a lakásba.

Előzmény: VEE (6060)
nofRETRO Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6062

vagyis örültem, hogy nem kellett külön mázoltatnom, gyárilag rajta volt a választott szín és minőség.

nofRETRO Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6061

A fa anyagában is hőszigetel, szemben a fém, vagy műanyag kerettel, tokkal. Persze ki lehet tölteni hőszígetelő anyaggal a profil üregeit, de az anyag akkor is hideg tapintású, szemben a fával.

Nem volt olcsó, de ez a típus megfelelő szerintem, még nem vetemedik, festése (fehér) is stabil, sok éve.

http://ablak-es-ajto.hu/fa-ablak-festett.html

örültem is, hogy nem kell a mázolást is egy csapásra, előregyártva megkaptam.

Előzmény: Boszorka (6059)
VEE Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6060

Ablakcserénél az a legneheztebben megoldható, hogy az új üveg ne legyen kisebb méretű a réginél. Erre a gyártók nem szoktak ügyelni, pedig akkor kevesebb fény jut a helyiségbe és nagyon látszik kívülről az eltérés a régi és az új ablakok között, ami számtalan helyen látható és zavaró.

Régi (tégla)háznál ez úgy oldható meg, hogy a tok teljes kibontása után az új ablak tokját annyira besüllyesztik a kávába, hogy abból kívülről szinte semmi sem látszik. Ezt nekünk sikerült új faablakkal is megoldanunk. Ehhez szívesen nyújtok segítséget.

Boszorka Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6059

Nekem nagyon bejöttek a jóminőségű műanyag ablakok. Svájcban a 100+ éves házakat is ilyenekkel szanálják. Senki nem mondja meg ránézésre, hogy műanyag. Persze a hangsuly a jó minőségen van. Én is láttam már ronda besárguló műanyag ablakot.

Szemben a fával, semmi karbantartást nem igényel és nem vetemedik, amit egy fa ablaknál el se lehet képzelni, pláne manapság. Természetesen mindenki olyan abalkot csináltat, ami a meggyőződésének megfelel. Nálam sajnos most fa ablakok vannak, nézegetem is, hogy lassan mind le kell festetni ujra, pedig csak 13 évesek.:-(

Emmának vigaszúl. A 13 éves házban is ugy van megoldva a redőny, hogy ki kell kicsit bontani a falat, jó csak valami gipszkarton, tapétát óvatosan felemelni és akkor lehet hozzájutni a redőnyszekrényhez. :-(

Előzmény: nofRETRO (6058)
nofRETRO Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6058

Mindkettő van, kötelező alap és hitel is. Azonban egy házon nem csak az ablak szorul cserére, javításra, korszerűsítésre. Másrészt a  kötelező alap és a hitel is zsebből töltődik fel.

Később írtad, de itt szólok hozzá: műanyag ablakot sose tetetnék a lakásomba. Főleg nem a régi, szép arányú 40-es években készült ablakok helyett. Meglévő faablakok közé.

Előzmény: Boszorka (6033)
tehtube Creative Commons License 2013.11.10 0 0 6057

A bécsi házak ablakai is így néznek ki. Idővel elkerülhetetlen az egységesség fellazulása.

Előzmény: Boszorka (6011)
Boszorka Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6056

Időnként csak felkéredzkedett egy-egy szekérre.

Előzmény: Goldman Emma (6045)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6055

Szerintem nem mertem mesélni, mert annyira szégyelltem.

Nálam tavaly júniusban csinálták meg az ablakokat, meg az erkélyajtót. Tokból ki, új ablak be, purhab, etcetera, csend, rend, nyugalom, tizenkét óra felfordulás, aztán lehelet megszegik, szóval tökély. Illeszkedik, szigetel, nincs huzat, nincs zaj.

Idén nyáron itt járt egy rolós ember, mert az egyik, nyolcvan éves redőny kidobált magából némi csavarokat. Na, akkor ő felnézett a magasba, és csak annyit mondott: nagy baj van.

Hát, a drága ablakcserélők berakták az ablakokat úgy, hogy a redőnyöknek nincs lefelé nyíló szerelőnyílásuk. A fülem gondolta, már bocsánat, nem lévén épületasztalos, hogy erre a megrendelőnek kell figyelni. Apáméknál, a 120 évesben befelé nyílnak a redőnyházak, ott nincs gond ezzel a módszerrel. Itt van. És nem szóltak, és elkotródtak, és egy év elteltével derült ki - most meg minden nap térdre, imához, lesve, mikor adja meg magát a redőny, mert ha beszakad, akkor nem lesz más megoldás, mint levágni, a csonkokat eltüntetni, a homlokzatra újat szerelni. A fenébe is.

Előzmény: Csokis (6053)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6054

Mondom én, hogy gyerekkoromból valahogy a tíz nap rémlik. Holnap megkérdezem anyukától.

Előzmény: Divrotcé (6052)
Csokis Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6053

Nekem simán megcsinálták a gerébtokosnál. Reggel jöttek, négy szárny le, a tok kiálló részei levágva, új ajtó be, beállítva, kiékelve, befúrva, becsavarva, PUR habbal kinyomva. S lőn este és lőn reggel, második nap. Szegés, párkány fedés, takarítás, elvonulás. (mindez 1 db 150*240-es erkélyajtó). A fürdőnél már rosszabb volt, mert ott annyival kisebb lett volna a régi tokba illeszve a nyílás, hogy kivésték. Igaz, fürdőt könnyebb utána kitakarítani.

Előzmény: Archimédesz (6031)
Divrotcé Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6052

http://beszeloutcanevek.ektf.hu/utcanevek/p/petofi_sandor_ter

i időA költő 1844 telén, a nehéz debreceni időszak után gyalog vágott neki Pestnek. A vándordeák útba ejtette a kis barokk várost, ahol a kemény hidegben felmelegedett az egri vendégszeretettől és az egri boroktól. 1844. február 19-én érkezett meg, 

http://www.tananyag.almasi.hu/farkase/janosvitez/oldalak/interaktiv-terkep.htm#debrecen

Itten pedig feb. 11-et adnak meg debreceni indulásul.

Debrecen feb.11

Eger feb.19

Pest ?

Minden esetre bőven mérte az egy hetet.

Előzmény: Goldman Emma (6048)
Archimédesz Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6051

De persze a képet nem sikerült megfejteni. 

Találtam viszont egy másikat, amelyről tudom, hol készült, volt is róla mai képem, de kidobáltam mindet egy előző megfejtés után. Most mehetek vissza.

Előzmény: Archimédesz (6050)
Archimédesz Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6050

Most már nálam is, köszönöm! (A Chrome állította el magát.)

Előzmény: Törölt nick (6049)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6049

Nálam működik, de nem vagyok benne :)

Előzmény: Archimédesz (6044)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.11.09 0 0 6048

Reformkori teljesítménytúra? Szép. Habár jogos, akkoriban a Hortobágyon csak a nagyon bátrak - és az erősen életuntak - keltek át gyalogosan.

Előzmény: Divrotcé (6047)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!