Többször vitatkoztam mostanában egyik kollégámmal a homeopátiáról. Annak szeretnék utánajárni, hogy végeztek-e ellenörzött körülmények között kísérleteket annak hatásosságáról. Mi lett ezeknek a kísérleteknek a végeredménye? Miféle érvek vannak pro és kontra?
Nem hiszem (amugy ilyen alapon a sima gyogyszer sem er semmit) De nyilvan a gyogyszeriparnak nem lenne erdeke, ha kiderulne, hogy hasznalnak ezek a dolgok, es nem kell az allandoan visszajovo tuneteket kezelni sok ezer ft-ert a kivalto ok helyett, ugyhogy megertheto a sok zsortolodes. Nekem volot ami hasznalt, volt, ami nem. Ennyit tudok mondani. Jobban elfogadom, mint a mega-giga gyogyszeripar ketes eredetu, allatokon tesztelt, tuneteket ideiglenesen kezelo termekeit, de ez izles dolga.
En nem igazan hiszek ilyenekben. Tobb homeopatias szert kiprobaltam, mindenfelere, van ami mukodott, van ami nem. A tobbsege nem, vagy nem vettem eszre. De egy-ket szer mukodott, emellett nem tudok elmenni. A placebo hatas meg nalam nem jatszik, mert amugy csak rohogok az ilyen dolgokon, nem gondolom, hogy hasznalni fog, meg huha, stb.. Szoval ki tudja.
Az alapkérdés inkább az, hogy jó-e az, ha a placebohatást hivatalosan is használjuk gyógyításra, homeopátiásnak keresztelt gyógyszerekkel. Főleg, ha ezzel tápláljuk a rendes készítményekkel szembeni előítéleket, mint a példád is mutatja.
nekem az a kérdésem van, hogy mit csináljak azzal a homeopátiás szerrel, ami megmaradt, és már nem kell. nem merem kiönteni a lefolyóba, mivel akkor felhígul, és egyre erősebb lesz. mire a tengerbe ér, annyira erős lesz, hogy tönkreteszi a világóceánokat.
#1.: van a homeopátia alaptézise, ami úgy nagyjából az alapbetegséghez hasonló bajokat okozó dolgok agyonhígított oldatának gyógyhatásáról szól.
Egy másik fórumon írt valaki egy nagyon jó példát erre: vajon miért nincs olyan homeopátiás fogamzásgátló szer, ami tkp. higított sperma... (ha követjük ezt az elvet, működnie kellene....)
Nem igazán jó a kérdés felvetése. A homeopátia nem az a valami, amit tudományosan kellene alátámasztani. A homeopátiában hinni kell. Mert gondolom, épeszű ember 40-es IQ felett nem kezd azon elmélkedni, hogy a palackban lévő, 200x egy százalékosra higított víz emlékezni fog a régi szép időkre, amikor még volt benne egy teáskanál cukor, és a szép emlékektől kozmikus gyógysugarakat indít a beteg szervezetbe...
Ha képes vagy hinni ilyesmiben, akkor akár használhat is. Ha szülőként meggyőződésed, hogy a gyerek megkap minden orvosságot (esetünkben az inteligencs vizet), akkor akár a nyugalmad is hathat gyógyítóan a kicsire. Persze ugyanilyen hatásos lenne abban hinni, hogy az Északi Jó Boszorka gyógyít meg egy varázspálcával, csak valahogy a homeopátia jobban eladható biznisznek bizonyult.
Tudtommal épp az derült ki, hogy a placebóval egyezik a hatékonysága. De tökmindegy, mondtam ezt egyszer egy embernek, aki hisz benne, és közölte, hogy ha tényleg ugyanannyian gyógyultak meg tőle, mint a semmitől, szerinte akkor is hatásos... és ugyanez várható itt is. Aki hinni AKAR valamiben, az hinni is fog.
#1.: van a homeopátia alaptézise, ami úgy nagyjából az alapbetegséghez hasonló bajokat okozó dolgok agyonhígított oldatának gyógyhatásáról szól. Ennek gyógyhatását bizonyítani még soha senkinek sem sikerült. Ellenben rengeteg sikertelen kísérlet akad, ha valaki körbekapargatja a dolgot.
#2.: vannak a homeopátiás 'gyógyszerek'. Ezek ma úgy néznek ki, hogy van az #1 alapján elkészített 'hatóanyag', és mellébuggyantanak néhány gyógyfüvet, adalékanyagot. Ezeknek a szereknek a hatásossága nagyjából megfelel a többi gyógyfüves készítményének.
#3.: kisgyerekek esetében ismert jelenség, hogy amint lejön a plezúr, a gyerek ránéz a legközelebbi referenciaszemélyre. Amennyiben az sz@rrá ijedt képet vág, a gyerek bömbölni kezd. Amennyiben az adott személy a megfelelő módon áll a dologhoz, akkor a gyerek - esetleg némi ragtapasz után - zokk és nyiff nélkül tovább rohangál. Szóval tessék szépen elhagyni a gyerekek emlegetését, hogy rájuk biztosan nem pszichés alapon hat.
Ha valaki beszedi, és segít, akkor az empírikus tapasztalat pont elég. A kisérleti bizonyítékok dokumentálásának szabályai a gyógyszer/halálipar játszadozásai, ugyan kit érdekelnek?
Az igaz, hogy a teóriák tömege, viszont nálunk a gyerekeknél több mindenre bevált. Ők meg nem azért jöttek rendbe, mert beképzelték, hogy ettől meggyógyulunk...
Nemregiben volt egy kiserlet, ami pozitiv eredmenyt hozott. Ha jol emlekszem Nemetorszagban csinaltak, de sajnos a betegsegre nem emlekszem. Viszont az eredmeny eleg meggyozo volt, ezert kaptam fel ra a fejem. -