Keresés

Részletes keresés

BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.15 0 0 10507

Világos-/halványsárga...

Előzmény: BAttila1964 (10506)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.06.15 0 0 10506

Mikor számít érettnek, szedhetőnek a KURESIA? (Tudom, hogy elvileg július vége felé kellene érnie, csak erről ippeg ő nem tud és ez lenne az első szüretem... A színe szép sárga, fogásra nem tűnik puhának...)

budai2 Creative Commons License 2018.06.15 0 0 10505

Idén először  csináltam őszibarackra oltást és csak egy darabot. Nagyon szépen fejlődik.

Egy oltványról a nemes kipusztult, de az alany olyan életképes volt, hogy meghagytam, és termett is kompótnak valő gumibarackot. Erre oltottam kuresia kajszit. Most kb 60 cm a fejlődése és legalább 50 levele van.

Semmiféle "tudományos" megfontolás vagy kiváncsiság nem vezetett, egyszerűen csak szerettem volna még egy kuresia fát, de már semmi helyem nem volt hozzá (házikert).

Előzmény: Törölt nick (10494)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.15 0 0 10504

A rózsabogár nálam is rendkívüli károkat okozott az elmúlt években , de abból legalább párat megfog a cefrecsapda...viszont a poloskák ellen eddig semmilyen varázslat nem használt...sajnos :(

Előzmény: diospyros (10498)
green69 Creative Commons License 2018.06.15 0 0 10503

Hát ezt nagyon sajnálom:(  Nálunk is hasonló a helyzet víz ügyileg ,örültem volna ha ez szépen eloszlik a száraz hetek alatt. Annyi szerencsém van hogy jég nálunk nem volt. Igaz ez a 25 szem nem tétel ami van. Remélem szilvátok azért pótol benneteket már amennyire lehet.

Előzmény: szinai (10502)
szinai Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10502

Előzmény: szinai (10499)
szinai Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10501

A cefrések azért örülhetnek majd... 

No mindegy. Most már lassan gyúrunk a szilvára.

Előzmény: Olligazda (10500)
Olligazda Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10500

Sajnálom,ez nem túl jó hír.Bitang egy év ez az idei gyümölcstermesztés szempontjából.

Eddig itt is aszály volt majd hétfőn hajnalban elkapott egy zivatar 35mm-el.A zivatar északról érkezett volt benne egy kis jég is,a fák északi részén látni a gyümölcsökön a jégverést.Szerencsére nem jelentős a kár.

Azóta még 40 mm esett.

Ma már eső szünetet kellett tartani .Kajszifronton:Ceglédi Piroska érésben,Orange red-et most kezdtük volna szedni.Harcot,Goldrich szinesedik,érdekes nálunk a c-235 még fű zöld.

Előzmény: szinai (10484)
szinai Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10499

Igen. Most megjött az a víz mennyiség, amire vártunk hónapokig.

Előzmény: harogem82 (10496)
diospyros Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10498

Helyzetjelentés: Farbaly egyik nagy ága letört a viharban, 1/3 fának annyi... :(

Harcot finom... lenne, és van rajta elég sok is (a fagyhoz képest) de zabálják a darazsak,

(azokkal még csak elbánok), de ami meglepő nekem, a 

rózsabogarak is fürtökben lógnak egy-egy Harcot kajszin.

szerencsére azért hagytak nekünk is :) amennyi rózsbogárt lehet, leszedtem... jó büdösek.

(a rószabogarak a fehér eperfát is ellepték, onnan már vagy 150 db-ot leszedtünk, nagyon szeretik :( tavaly nem volt ilyen gond... mindig tanul az ember, mire (kikre :) kell vigyázni... tavaly a lopás volt a gond, most "még csak" 5-6 szem Spring blush tűnt el (annyit hagytam a 15 db-ból fenn, hogy még érjen). de már készül a védelmi rendszer új kerítés és szúrós sövény ültetése formájában :)

D-kis Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10497

Üdv!

Szépek a kisfák.A Harcot jó ízű csak sajnos a bibepontnál reped és ott aztán romlik,meg belemásznak a hangyák.

Legalább is nálam ilyen,nem tudom másnál is ilyen-e.Nekem egy fa van belőle.Tavaly úgy adtam el 4kg-t,hogy adtam

1kg ráadást,mert volt olyan szem hogy kívülről jól nézett ki,de szétvágva a hegyénél barnult volt.

Előzmény: Benedek János (10455)
harogem82 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10496

Fene viszi, sajnálom! Felènk ami le esett ebben a kèt hètben az inkább sok mint elèg:)

cole81 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 10495

Poloskák ellen mivel lehetne hatékonyan védekezni? Idén elég rendesen megtámadták az egyik fámat és szívogatják a gyümölcsöket, amelyek így barnulnak, nem túl bizalomgerjesztőek. :(

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10494

Érdekes hogy azt írják (https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Gyumolcsfaiskola/ch03s07.html)

hogy Olaszországman őszibarack alanyra oltják a kajszit, és a mediterrán térségben ez igen gyakori.

De kötött  talajon nem jó, mert.. a klorózis jeleit mutatja. Máshol jó.

Esetleg (ilyen helyen) szilva alanyra  oltott őszi törzsön kajszi...

:-)))

Na jó, talán a legjobb ha elfelejtem a témát.

Ha a profi nemesítők nem jutottak sehova, akkor biztosan én sem fogok.

Egy tuti:

Az itteni talajra a myrobán szilva alany kell, a leírások szerint.

A többi már csak vélekedés.

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10493

Nos, asszem utánaolvastam.

A Fehér  Besztercei alany Magyar Kajszi nemes korona rész esetén mérsékelheti a gutaütés esélyét.

Viszont a Ceglédi Óriás, és a belőle származtatott, új nemes részekkel nem túl jól fér össze.

Akit érdekel esetleg amiből ezeket kiszemezgettem:

Érdekesek lehetnek a szilva és szilva-mira bo lán hibrid alanyfajták is, mint a Wan genheim szilva és az abból szelektált Wavit. A szilva alanyok összeférhetőségéről azért több ismeretre lenne szükség. Még a Fehér beszterceiről sem tudjuk, hogy a Ceglédi arany vagy a Ceglédi óriás hogyan viselkedik rajta. A Harcot például a negyedik-ötödik évben pusztult el szilva alanyon, a Veecot a mira bolánnal nem fért össze az egyetem soroksári kísérleti ültetvényében. A tanszék gyűjteményében 55 fajtát vizsgálnak. Náluk például a Romániában legjobbnak tartott, késői érésű Mamaia kajszi három év alatt kipusztult. Kajsziban a fagytűrő képesség az egyik legfontosabb szempont a hazai termesztésre való alkalmasság megítélésekor.
Szentpéteri Tamás szaktanácsadó az olasz kajsziter mesztésről elmondta: közbeoltással is nevelnek fákat mirabolán vagy GF 677 őszibarack alanyon, mert korán termőre forduló és bőtermő ültetvényeket akarnak művelni. Azt azonban tudnunk kell, hogy az őszibarack nem viseli el a vízzel telített talajt, hamar kipusztul. Hatalmas a különbség egy mikroszaporított és egy kommersz alany között.

http://magyarmezogazdasag.hu/2012/07/04/alanyhasznalat-es-tudatossag

Nem mindegy, hogy a fajtákat milyenalanyon szaporítjuk. A legjobb a vadkajszi alany, ezen élnek legjobban a fajták, hiszen a fa mindkét komponense azonos fajhoz tartozik.

Ez viszont csak laza talajra jó, mert nagyon levegőigényes. Kötöttebb talajokon mirobalán vagy szilva

alanyokat használunk, ezekkel viszont nem minden fajta kompatibilis.

A fajták és alanyok együttélését sajnos nem vizsgálják eléggé körültekintően.

Régebben is adódtak ebből problémák. A ’Ceglédi óriás’ fajta és az új magyar fajták közül azok,

amelyeknél ezt felhasználták a nemesítésben, nem kompatibilisek a szilva alannyal és a mirobalánon is sok probléma van velük. A legújabb külföldi fajták szilva és mirobalán alanyokkal való együttélését sem vizsgálták még meg elég részletesen.

https://www.farmit.hu/sites/default/files/documents/agroforum/SzalayLaszlo_2012dec.pdf

Kajszibarack/szilva alanyai

• Mirobalán magoncalanyok: erős- igen erős növekedés, a középkötött talajok alanya (leiszapolható rész: 50-70 % között), tűri az átmeneti vízborítottságot, a vadkajszinál fagyérzékenyebb, sarjképzés jellemzi, hazai szelekció (fajták:  C. 162, C. 359, C. 679)
    • Vadkajszi magoncalanyok: erős-igen erős növekedés, szárazabb körülmények közé (pangó vizet nem tűri), mésztűrő, homokos- homokos-vályog talajokra (leiszapolható rész 50% alatt), hazai szelekció (fajták: C. 1652)
    • Fehérbesztercei: törpítő hatású, kötött talajokra, a ’Magyar kajszi’ esetében mérsékli a gutaütést, érzékeny a kiszáradásra, mikroszaporított, hazai szelekció
    • Mirobalán 29 C: vegetatív szaporítású klónalany, egyöntetű állomány, középerős növekedés, közepes sarjképzés

http://mkszn.hu/termekek/felhasznalt-alanyok

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Gyumolcsfaiskola/ch03s07.html

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10492

Nos, ez már valódi érvelésnek tűnik.

Hát, ha már sokan próbálták, de nem használják, biztos van vele valami gond.

Sok időt és kisérletezést megspórolnák magamnak, ha ezt valóban tudom.

Bár ez kicsit a kedvem is szegte.

Egyébként (ha lenne időd, 1 perc) leírnád, hogy mi a gond, miért nem előnyös  a fehér besztercei

azaz a (C1501)?

Ezekszerint ez sem bírja jobban, nem ritkább nála a gutaütés?

Idén 7 db fiatal kajszibarackfámból 2-t vitt el a gutaütés.

4 db-ot ültettem közülük kb. 2 éve, még ezek nem is virágoztak.

A 4-ből kettő pár hete a "gutaütés" miatt kiszáradt.

Sok időm, energiám elment a fákra, és gyönyörű szépek voltak, nagyon sajnáltam őket.

Ezért agyaltam azon, hogyan lehetne esetleg...

Van ahol azt írták, ez a két párosítás valamekkora védelmet ad, valószínűséget csökkent.

De akkor ezekszerint nincs tuti recept.

Hát ez eléggé elkeserítő.

Itt még egy kajszi fa sem élt tovább 7 éves koránál.

(Kivéve a szomszéd kertjében az ősöreg fa. Pedig az permetszert sem látott, már vagy 30 éve.

De 15 éve biztosan,mert azóta én itt lakom.)

Előzmény: Törölt nick (10490)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10491

Nálam ez lassulni látszik, elképzelhető hogy a sok csapadék az oka. A kevés Gönci még haragos zöld.

Előzmény: szinai (10487)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10490

Egy fa nem fa.

2 sem.

Ezek az égvilágon semmit sem bizonyitanak, csak azt hogy ennyi a darabszám.

A fehér beszterceid azért nem hasonlit a kékhez, mert még távolról sem rokonok. A fehérnek a becsületes törzskönyvezett neve: C.1501.

Olvass utána, hova és miért nem való, miért nem használja senki.

Mondom ezt úgy, hogy az állományom 80%-a hármas vagy négyes oltványkombinációbol áll, és nem tavalyiak. Nincs olyan, hogy gutaütés rezisztens, csak az álmaidban. Sajnálom hogy felébresztettelek, de talán igy reálisan állhatsz hozzá a témához...

Előzmény: Törölt nick (10486)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10489

Mobilról küldtem, azért sok a hiba.

Előzmény: Törölt nick (10488)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10488

Monili ellen nem,. Csak esetleg gutaütés ellen lehet jó.

Előzmény: Törölt nick (10486)
szinai Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10487

Én is nehezen hittem, bár már a korai éréssor is mutatta.

Tavalyhoz képest mi most 2 héttel vagyunk előrébb.

Pannónia is sárgul.

Előzmény: SándorTiszteletes (10485)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10486

Az. 

Sokat olvastam utána, és magam is láttam ilyen régi kanszifákat, mint írtam a szomszédom kertnében is van 

Egy ilyen . Ha kell rakok fel róla képet is.

Próbáltuk már átolfa i, de a kul s valóshínüleg az alanyon van.

A fehér besztercei a lényeg, szerintem.

A febér besztercei több tanulmány szerint is a legközelebb áll a kanszihoz,

Szövettanilag és élet iklus szerint is.

A fehér besztercei. Teljesen más, mi t a kék. Besztercei.

Még a levele is különbözik.

Sak a népnyelv miatt azonosítjuk.

Ez fontos lehet, mert sok szilvával nem egyezik a kajszi, ha meg is ered,

Sokszor pár évesen jó eséllyel elpusztul.

Sajnálom ha neked nem tudtam újjat mondani neked.

De hátha valakinek igen.

Esetleg a ma divatos "kajszilvával" lehetne még egy kisérletet tenni.

Alanynak jó lehet, mert az félig már amúgyis kajszi.

Nem vagyok képzett kertész, csak hobbi szinten akarok oltani.

De sokat olvastam utána.

Szerintem butaság másokat kigúnyolni, inkább segítsünk tanácsokkal egymásnak.

Hátha tudunk. Valami hasznosat mondani

Előzmény: SándorTiszteletes (10478)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10485

Sajnálom. Nálam is kopogtatta a múlt héten, de nem vészes.

AZ brutális, hogy a Gönci már ott tart...

szinai Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10484

A sok aszállyal sújtott nap után tegnap végre megérkezett 35 mm.

Kár, hogy jéggel és iszonyat széllel jött...

Nem vert le mindent, de a gönci 1. szedése lett volna a napokban. A legszebbeknek annyi.

A fent maradtakból sok lesz ami nem 100 %-os.

Többit is ütögette.

Jooppy Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10483

Köszönöm!

Előzmény: SándorTiszteletes (10482)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10482

A gyümölcs kocsány felőli részéről indulva, a gyümölcs húsában képződő zavaró rost. Nem szétrágható és emésztetlenül távozik a bélrendszerből. Friss fogyasztáskor, a gyümölcsöt szétrágva csak forgatod a szádban, esetenként a nyelvedet, inyedet megszúrja.

Lekvárnál különösen zavaró, mert nem fő szét, "szúrós" lesz a lekvár, nagyon kellemetlen, az élvezeti értékét nagyban lerontja.

Előzmény: Jooppy (10481)
Jooppy Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10481

Köszönöm az észrevételt! Kis segítséget kérek a "szálasodás" értelmezésében!

Előzmény: SándorTiszteletes (10480)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10480

A Bargeval fagymentes években nagyon túlköti magát, ezért korán és erősen kell ritkitani. Látni fogod, hogy akkor optimális a ritkitásod, ha hozza azt a gyümölcsméretet, amit irtál. EGyébként nagyon szálasodik, és jó esetben oda a jövő évi termés, rossz esetben a fád is, mert az érzékenysége visszaütött a Bergeronra.

Előzmény: Jooppy (10479)
Jooppy Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10479

Sziasztok!

A fórumon gyűjtött ismeretek alapján (köszönet érte) választottam és ültettem egy Bergeval-t és két Kuresia-t, 2015 őszén (mindegyik szabadgyökerű volt). Az egyik Kuresía-t már következő tavasszal suhángra kellett visszavágnom, a nagyfokú mézgásodás miatt. A másik Kurésia-t pedig idén tavasszal. A visszavágások óta a mézgásodás megszűnt. Termést még egyik sem hozott, ellenben hihetetlen dús lombozata van (kb. 150 cm-es erős hajtások, hatalmas levelek, visszavágásuk kb. felére már megtörtént).

A Bergeval: már tavaly is termett kilenc szemet, gyümölcse akkor kb. 50-60 grammos volt, íze és állaga nagyon jó. Az idén már jobban megmutatkozik. Nagyon szép gyümölcse van, mint a képen is látható. Az eddigiek alapján nálam a Bergeval a nyerő.

SándorTiszteletes Creative Commons License 2018.06.13 0 0 10478

Köszönöm, hogy tanulhattam.

Majd teszek fel idei képet, ha sikerül végre. 

A szilva törzs annyi, ha lemegy róla a kajszi, az tovább él. Talán...

Ilyet kijelenteni, hogy ettől lesz szuperrezisztens, magas fokban átgondolatlan kijelentés.

Előzmény: Törölt nick (10476)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!