Maute nagyon köszönöm a beszámolódat. Kár, hogy a Kajmán szigeteki kirádulásotok nem jött össze, pedig jó lett volna arról is egy kis ízelítő, a rája simogatásra mi is elakarunk menni. Közben ma megcsináltam az online check in-t, meg az ESTA kérelmet.
Loloka1: Mi jan.29-feb.5 között ketten megyünk nyugat-karibira Miamiból Norwegian Pearl.
Mi kocsival megyünk, már eldöntöttük, megrendeltem a parkolót, hiszen az a legnagyobb tétel, ha pedig találok magán parkolót, akkor lemondjuk. Öt órát leszünk Barcelonában, az rengeteg idő, hiszen a port (3 Eu oda 4 oda-vissza) busszal 5 perc a belváros, a Metro és a La rambla. Gyerekekkel nektek a Lanovkákat ajánlom (bocs spanyoloknál teleferico). Kettő is van Barcelonában. Az egyik a kikötő fölött, a másik a hegyen. 15 euro egy út , és 20 oda-vissza. A sagrada 15 eu, de 2 óra sor még szezonon kívül is. Gaudi ház mellette kb. 1 óra sor! Marad a La rambla. A vidámpark gyönyörű, de amikor megyünk zárva.!
2 hétéves gyermekkel utazunk, Barcelonát még nem terveztük meg, de az idő rövidsége miatt ott sajnos csak egy laza sétára lesz lehetőségünk.
Ti gyerekkel mentek?
Mi kaptunk egy infót Teneriféről szerintem mi ezt fogjuk ott megnézni nem csak gyerekeknek de felnőtteknek és nagyszerű program állítólag:
Tenerife:ingyen busz visz a hajótól a kikötő bejáratáig,ott kb.15 perces séta a buszpályaudvar,és onnan 5,5 Euro volt Puerto de la Crus, ez a sziget másik oldala,45 perces út, itt még kb.15 perc gyaloglás és megérkeztünk a LORO Parkhoz. Gyerekekkel ez nagyszerű program.
Mi végül is repülővel megyünk, Lusthansaval. Itthoni foglalásban 96.000 forint alatt nem lehet megúszni de a www.orbitz.com oldalon 4 főra fízettem 169.500+10.200 ft-ot a repcsiért azaz fejenként 45.000 ft Budapest-Genova oda-vissza. z árak dollárban vannak megadva
$66 + $119 taxes & fees = $185 USD per person
A járat:
Leave
Fri, Feb 10 Lufthansa 1685 Depart:6:45amArrive:8:00am
Sziasztok, Barcelónában összesen 5 órát fog állni a hajónk, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag 4 óránk van arra hogy megnézzük a várost (utolsó órában már vissza kell érni a hajóra).
4 óra alatt ti mit néznétek meg?
Én a Sagrada Familiára, Güell Parkra és a Ramblán való sétálásra gondoltam.
Ünnepek előtt írtam Neked Gintonic egy szép hosszú bejegyzést, de amikor elküldtem, szépen eltűnt. Azután az ünnepek alatt nem sok időm volt, így remélem nem túl késő, hogy most írok.
Aneda a Te kérdéseidre is itt válaszolnék.
Kirándulások:
Mi Cozumelen egy szervezett kirándulásra fizettünk be még itthon a hajótársaság honlapján. Ez a Passion Island (69.95$) volt, ami egy gyönyörű fehérhomokos sziget, ahol nyugodt körülmények között tudtunk pihenni, strandolni, mindezt All mellett. Ez a hely nagyon megfelelt az elképzelésünknek,mert Cozumelen strandolni szerettünk volna, de nem egy olyan partszakaszon, ahol az emberek egymás hegyén-hátán vannak. Itt megtaláltuk a számításainkat.
Nem csak ezt a kirándulás, de a többit is a hajótársaságnál fizettük be még itthon. Utólag sem bántam meg, hogy így tettünk. Végig nagyon profin, szervezetten folyt minden és színvonalas idegenvezetésben volt részünk és amiatt sem kellett aggódnunk, hogy lekéssük a hajót. Legközelebb is szervezetten fogunk kirándulni (legalábbis ha a Karib-tengerre megyünk).
A másik kirándulás Belize-ben Altun Ha és River Wallace (84.95$), amit szintén nagyon élveztünk és ajánlok is, mert eljuthatunk Altun Ha maja rommokhoz és előtte egy szép hajókázáson vehetünk részt a folyón, ahol láthattunk sok érdekes állatot és növényeket (krokodil, majmok, delfin, iguána...). Mindezt remek idegenvezetéssel, igazán tartalmas napunk volt.
A Kajmán-szigeteken egy delfines és rájasimogatós kirándulást választottunk (99.95$), de itt sajnos az időjárási körülmények miatt nem tudtunk kikötni. Ez a kikötő ugyanis tenderes, és eléggé hullámzott a tenger, így nem tudtak minket kivinni. Nagyon sajnáltuk, hogy így alakult.
Hondurasban szintén egy strandolós napot szerettünk volna. A kikötő mellett lévő strandot választottuk, ahová nem kell belépőt fizetni és a napágyakat is lehet használni. Ez közel van a kikötőhöz, így meg lehet közelíteni gyalogosan vagy ahogy mi is tettük libegőn keresztül (12$/fő és korlátlan használat). Kényelmes és szép így megközelíteni a strandot.
Az utolsó kirándulás a kikötés napján volt, ami egy transzferrel egybekötött látogatás Evergladesbe (39.99$). Ez is jó választásnak bizonyult, mert a délelőttöt egy szép helyen tölthettük el és mire kiértünk a reptérre már lehetett checkolni. A mi gépünk 16.35-kor indult.
Ital a hajón:
Mi nem vagyunk italozós tipusúak, így alkohollal kapcsolatban nem sokat tudok írni. A koktélokat próbáltuk csak. Árak pl. Pina Colada 8.34$, Fun Ship koktél 9.24$ (a poharat megtarthatod). Egy pohár cola 2.25$, 1 nagy üveges víz 4.54$. Ennyit tudok neked írni,de valahol van egy italkártya, amit a hajóról hoztam, ha megtalálom megpróbálom ide feltenni vagy elküldöm e-mailbe ha érdekel. A hajón 24 órában elérhető még automatából víz, ice tea, limonádé.
Miami:
A hajóút előtt 5 éjszakát töltöttünk Miami Beachen, South Beach részén, a Hotel Tropicsban, ami egy egyszerű, de kényelmes szálloda és rendkívül jó helyen található. Közel a part, éttermek, boltok, üzletek, pékségek, utazási iroda, minden a környéken. A hajóút előtt ajánlatos legalább 1-2 nappal hamarabb érkezni, hogy ne késsük le a hajót és legyen időnk megszokni az ottani időzónát és kipihenten felszállni a hajóra. Mi ezeket a napokat strandolással, vásárolgatással töltöttük, illetve lesétáltunk a tengerparton az egyik napfelkelte alkalmából Miami Beach legdélebbi részére. Befizettünk még egy kirándulásra is Key Westre. Szép út volt ez is, ha érdekel nyugodtan kérdezz a részletekről. Összességében tetszett Miami.
Az országba való belépés:
Még a repülőn leszállás előtt kaptunk egy papírt, amit ki kellett tölteni (1 papír/család). A belépés várakozásaimtól eltérően sokkal egyszerűbben zajlott, mint gondoltam és nem is tartott olyan sokáig. Bár ha jól emlékszem abban az időben csak a mi gépünk szállt le. Tehát miután leszálltunk a terminálban be kellett állni egy sorba, ahol zajlott a beléptetés. Fényképet csinálnak rólad és ujjlenyomatot vesznek. Közben pedig kérdezgetnek néhány dolgot. Én azt gondoltam, hogy szigorúak és kemények lesznek, de nem így történt. A beléptető emberke kedvesen "elcsevegett" velünk, hogy mi okból érkeztünk Miamiba, honnan jöttünk, meddig maradunk stb, közben még viccelődött is. Tehát ezzel kapcsolatban pozitívak a tapasztalataink.
Transzfer
A repülőtérrő taxival mentünk Miami Beachre (33$/2 fő+tip). A szállodától a kikötőbe szintén taxival, ami 24$/2 fő +tip volt. Az utolsó nap kirándulással egybekötött transzfer volt, ahogy már írtam.
Most ennyi jutott hirtelen eszembe. Remélem találtatok benne néhány hasznos infót. Ha kérdezni szeretnétek még, csak nyugodtan. Én is nagyon sok segítséget kaptam az egyik nagyon kedves fórumtársunktól az utazás előtt. Most pedig már én is segíthetek.
Végül a Cozmelből a Tulum maja romok meglátogatása mellett döntöttünk, ezt a hajótársaságnál foglaltam le (Norwegian) biztos ami biztos alapon, mert hosszú a túra és nem szeretnénk lekésni a hajót. 89 dollár/fő és 7 órás a progi, illetve még utolsó napra foglaltam, szintén a hajótársaságtól az Everglades Park túrát + kivisznek utánna a reptérre, mert 17-kor indul a gép haza és így az utolsó nap eltöltése is megvan.
Boldog új évet kívánok én is mindannyiuknak, akik a Fórumon vannak:)) Külön köszönet a válaszért, nagyon kimerítő és érdekes volt olvasni. továbbra is szívesen fogadom, ha vki tud segíteni Messina, Chania - Kréta, és akár továbbra is Athén és Ephesos Töröko. látnivalóit ill. tippeket fakultatívra és ennek megszervezési módjára. És jó utat kívánok természetesen! köszönettel Krisztina
Cozumelről első alkalommal én mindenképpen Tulum Maja várost ajánlanám. Társaság által szervezett út keretében, ide minden Cozumelen kikötő hajó társasága szervez kirándulást 120-150 USD körüli áron. Az egyetlen olyan Maja város, ami közvetlenül a tengerpartra épült, a mesés Karib-tengernél, kb. 15 m magas sziklaoromra. Festői környezet, a szikláról fából épült lépcső vezet le a fehér homokos partra, ergo érdemes fürdőruhát felvenni, a túraruha alá, és törölközőt vinni. A hosszabb programokban erre külön hagynak időt, valamint tartalmaznak ebédet is, bár azt egy távolabbi, szintén mesés partszakaszon. Természtesen Tulum a Yucatan-félszigeten található, vagyis el kell jutni a kontinensra Cozumel szigetéről (megjegyzésként említem, hogy a szigeten egyetlen autentikus Maja hagyaték sem talélható!), amit egy 45 perces katamarán traanszferrel tehetünk meg. (esetünkben elég nagy hullámok voltak, ami a azt eredményezte, hogy az utasok 80 %-a „halat etetett” az úton), majd a partról kb egy órás buszútra fekszik Tulum.
Delfinnel úszni, meg ilyeneket szinte minden szigeten lehet a társégben, de ilyen épületeket látni csak a közép-amerikai részen.
Miamiban talélható a Zámbó Jimmy étterem, ahol 30 $-ért lehet echte USA beli töltöttképosztát enni édeskáposztából. Érdekes. És igaz, hogy Miamiban 15 USD-ért már all you can eat homárlakomára is be lehet fizetni, de ez egy kuriózum. Az a család csinálja, akiknek anno Miskolc-Tapolcán volt a Jimmy panziójuk. Az étteremben eredeti Jimmy ereklyék vannak kiállítva.
Mi is elégedettek voltunk a Royal Caribbeannel, októberben voltunk mediterrán körúton, ebből ami közös, az Athén és Ephesos.
Mivel Athént korábban már láttuk, így nem mentünk be, hanem maradtunk Pireuszben, ami kb 30 perc busz / taxi útra található Athén belvárosától. Itt köt ki a hajó, és gyakorlatilag Athén kikötővárosa. Régen kis halászfalu volt, de a hazózós turizmus fellendülésével a város is virágozni kezdett. Egy szuvenír üzletben megkérdezték, hogy honnan jöttünk, USA vagy Kanada, mikor mondtam, hogy magyarok vagyunk, akkor teljesen elcsodálkozott az eladó hölgy, hogy ő még sohasem látott magyarokat, nagyon ritkék errefelé. Szóval ajánlom Pireuszt, jó vásárlási / étkezési lehetőségek, halpiac, gyönyörű épületek, etc. Kellemesen el lehet tölteni egy napot.
Amennyiben mégis Athénra esik a választás, úgy két mód van bejutni: Nagyon jó szervezett kirándulási vannak a Royal Caribbeaannak (50-120 € / fő körül), sima retúr transzfer náluk 34 € volt busszal. Van Hop-on Hop-off busz Pireusz és athén között 22 €-ért egész napra. Illetve egy német útitársunk mesélte, hogy megkérdezett egy kikötői taxist, mennyiért vinné be Athénba, nos, a taxis potom 300 (azaz háromszáz) (!) €-ért készséggel megtette volna...
Ephesos
Óriási (szó szerint) terülten elhelyezkedő ógörög és római épületek maradványai. Kihagyhatatlan! Ha valaki szeretné értelmesen beosztani az időt, látni (szinte) mindent, garanciát arra, hogy nem hagyja ott a busz, érdekfeszítő idegenvezetést (angolul persze), akkor ne sajnálja a kb 130 € / fős árat a Royal által szervezett leghosszabb ephesosi túrára. Megéri, garantálom.
A többi említett kikötőben / városaban sajnos nem jártam még.
A Royal egyébként 4 csillagos társaság, de ez csak akkor érezhető, ha valakinek van viszonyítási alapja pl egy 5 csillagos társasághoz. Mint más is írta még két 4 csillagos sem egyforma (Royal kontra MSC).
Soda pass ára 79 $ volt a 10 éjszakás útra. Coca-cola termékek automatás helyben hígtott basic italai, megjegyezném, hogy mindig célszerű jég nélkül kérni, mert amúgy is hideg, és ha jéggel kérjük, akkor jeget kapunk üdítővel, és nem üdítőt jéggel. Adnak egy grátisz műanyag kupát, mint mindenhol, de nem kötelező ebbe kérni az italt (nem is célszerű folyton magunkkal hordani), elég a SeaPass-ra ragasztott matricát felmutatni, és pohárban kihozzák. Éjszakára célszerű egy nagyobb (1,5 L-es) üveget megtölttetni szódával valamelyik bárban. Vagy van a szobában több üveg literes Evian víz, de annak 8 USD palackja.
Amúgy italt én elvből sem vinnék fel, kifizetek X ezer dollárt mindenestől a hajóút végén, és akkor néhány forintos üdítőkön próbálok spórolni? Ugyan már! Ez kicsinyes magyaros hozzáállás véleményem szerint.
Hitelkártya természtesen nem kötelező, de célszerű. USA beli társaság a Royal, így mindent USD-ban fognak számolni a végén. Lehet, egyes termékek EUR-ban is meg lesznek adva, de azt is USD-ra számolják át. €-val is lehet fizetni, de a konverzió miatt nem célszerű. Tehát, ha készpénzzel akarunk fizetni, USD-t vigyünk. Bankkártyás fizetés esetén aktuális napi középárfolyamon történik a váltás, tehát adott esetben jobban is járhatunk, mintha itthon veszünk USD-t.
Érdekes dolog valóban, hogy nálunk valóban az MSC és a Costa amikre a legtöbben mennek. Az igazásghoz tartozik, hogy általánosságban véve az ameriikai társaságok európai útjai drágábbak (kivétel nyilván van, de általánosságban, ha összevetem az árakat, ezt látom).
A kaucióról minden fent van az adott társaság honlapján. Társaságonként változik, $ (€) / fő / éj egységekben határozzák meg. Pl: A HAL-nál 60 USD / fő / éj a kaució mértéke.
Még 5 nap és mi is indulunk a Holland America Line-nal 14 éjszakás Közép-Amerika / Nyugat-karibi úrta. Pénteken irány Tampa Bay
Cozumelen nem érdemes fakultatív programra befizetni, mert ha körbe szeretél nézni a kicsi szigeten, akkor elég egy motort vagy dzsippet bérelni. A város is közel van még gyalog is, a Carlos'nCharlie's bárba felétlen nézzetek be. Aki delfint akar simogatni vagy velük úszni, nézzen be a szigeten található Chankanaab Park szintén számtalan programmal várja az oda látogatókat, megismerkedhetünk a delfinekkel, fókákkal, oroszlánfókákkal, búvárkodhatunk, megtekinthetjük a Maja múzeumot és romokat, betekinthetünk a maják egykori életébe is.
Viszont van egy jó fakultatív program amire esetleg érdemes befizetni, mert egyedi szervezésben az idő rövidsége miatt nem megoldható, így egy rövid hajóúttal eljuthatunk a Xcaret Eco-Archeological Parkba, ahol egy felszín alatti folyóban úszhatunk, a parkban búvárkodhatunk, valamint megtekinthetjük a Maja Múzeumot is. Mind a két parkban van lehetőség a delfinekkel való úszásra. De akinek még ez sem elég, az belevetheti magát a vásárlásba, a sziget számos lehetőséget biztosít erre, kedvezően vásárolhatunk ezüst ékszereket is, valamint számos bár és étterem gondoskodik a forró hangulatról éjjel és nappal. Fakultatív program keretében felfedezhetjük Tulum ősi maja romjait is, mely a Yucatán-félszigeten helyezkedik el közvetlenül a hófehér homokos tengerparton a szürke sziklák tetején.
Miamiban érdemes pár nappal hamarabb érkezni, van sok látnivaló meg akár autót bérélve könnyen eljuthatunk Key -West-re is.
köszönöm a válaszodat. Mekkora nagyságrendű lehet a KP-s kaució per fő? Hogyan kalkuláljunk? MÁjus 13-ai indulást választottam, tehát még van időnk infókat gyűjteni. Akkor talán már jobb az idő. Se túl hideg se túl meleg. Kirándulni. MÉg a kirándulásokról próbálok infókat gyűjteni. Örülök hogy véleménye szerint jobb a minőség ennél a társaságnál. Jó utat kívánok!
Nem szükséges feltétlenül hitelkártya, készpénzes kauciót is le lehet tenni.
A Royal Caribbean hajókra nem engednek felvinni italt, így szerintem megéri venni italcsomagot. Mi a "szóda csomagot" vettük meg, ami tartalmazta az összes szénsavas üdítőital korlátlan fogyasztását. Nem érdemes mindkettőtöknek megvenni. Viszont ez csak az indulás napján vásárolható, erre figyeljetek. Egy matricát ragasztanak a kártyára, és ezt felmutatva kérhettek rá korlátlanul bármilyen szénsavas üdítőt.
A kabinról nagyon megoszlanak a vélemények. Mi balkonosban voltunk, imádtam úgy ébredni, hogy láttam a gyönyörű kék vizet. Ennek persze ára van. Szerintem nem nyomasztó a belső kabin sem.
Gondolom azért mennek sokan Costával, meg MSC-vel mert főleg ezek járnak a Földközi tengeren.
Mi is voltunk MSC-vel is. Véleményem szerint nagyon nagy a színvonalbeli különbség a két társaság között, a Royal javára.
Olvasd vissza a korábbi hozzászólásaimat, biztosan találsz bennük használható infót.
Ha konkrét kérdésed van még, szívesen válszolok, ha tudok.
Ma este még vagyok, de holnap elutazom és legközelebb majd csak 15-én leszek.
szia, érdekelne sokminden. Pl. szükséges -e hitelkártya, vagy dombornyomott bankkártya megadása fedezetként. Mi főképp Kp-sek vagyunk, csak sima bankkártyánk van. Csináltassunk-e? ill. ez az italjegy hogy műkődik, érdemes-e? megéri-e? Sokan irják hogy visznek föl italt a hajóra.. Msc-nél főként. Itt mennyire veszik szigorúan? Nem nyomasztó-e ha belső kabint választunk? Én most úgy gondolom úgysem a kabinban töltjük majd az időt, hanem jövünk megyünk amikor a hajón vagyunk, vagy felmegyünk a fedélzetre.. gondolom...alvásnál meg úgyis mindegy. Ill. bármi tanács érdekel, sokat olvasom a fórumot, de érdekes a többség Costával vagy MSC-vel hajózik. Vajon mért? olcsóbb? köszönöm előre is..Krisztina
igen alszik a fórum, biztosan még mindenki szilveszterezik. De hátha valaki tud majd segíteni vélemény a Royal Caribben társaságról?? És hogy a következő városokban magunk meg tudjuk-e szervezni önállóan a fakultatívot??
-Messina
-Athén
-Chania Krétán
-Ephesos Töröko.
Kikötő távolsága a látnivalóktól? stb.... Nagyon köszönöm a tapasztalatokat előre is.
Volt-e valaki a Navigator of the Seas - Royal Caribbean társaság hajójával? Romából indul az út, Szicilia, Görögo, Töröko. érintésével. Véleményeket szívesen fogadnék.
Mi is erre a hajó útra készülünk, jó olvasni, hogy nagyon tetszett nektek! Miamiban, a repülőtérről mivel mentetek a kikötőig? A hajón fizettetek be a fakultatívra, vagy magatok mentetek? Mennyibe kerültek a kirándulások? Az ital kb. milyen áron volt a hajón?
Sok a kérdés, de mindenre nagyon kíváncsi lennék.......
Engem Cozumel érdekelne, mert az a mi útvonalunkban is benne van. Ha kirándultatok itt, akkor milyen progin vettetek részt? Hajón befizetett vagy parton alkudozós? Miamaiban töltöttetek el pár napot, ha igen milyen benyomásaitok voltak? Reptéren a belépés mennyire ment könnyen? Köszi
Tegnap is beszéltünk telefonon, egyenlőre nincs pozitív eredmény, de reménykedünk. Mi már készülünk, megrendeltem az útikönyveket. Már csak téligumit kell vennem, mert Szlovéniában kelleni fog.