Keresés

Részletes keresés

Construkt Creative Commons License 2024.11.20 0 2 5494

Megint hazudsz. mert ezeket mindenki tudja, aki kicsit is ért a fizikához!:

1. Az oka: az események téridőbeli oksági szerkezetét leíró Minkowski geometria antiháromszög egyenlőtlensége. Ami pontosan ugyanolyan érvényes magyarázat, mint ahogy a térbeli háromszögek szerkezetét leíró Euklideszi geometria háromszög egyenlőtlensége érvényes magyarázat a térbeli háromszögek három oldalhosszának viszonyára.

Ha pedig a térbeli háromszöget fizikai testek valósítanak meg, akkor nyilván az ő oldalaik hosszára is érvényes ez a geometriai magyarázat, mert a fizikai háromszögek se bújhatnak ki az Euklideszi geometria törvényszerűségei alól.

Ugyanígy, ha egy téridőbeli háromszöget fizikai testek mozgásai valósítanak meg, akkor nyilván ezek oldalhosszai (sajátidejei) se bújhatnak ki a Minkowski geometria törvényszerűségei alól.

2. Az lesz a fiatalabb, vagyis a két találkozás között annak telt el kevesebb sajátideje, akinek pályája jobban különbözött az inerciális mozgástól.

Előzmény: destrukt (5489)
jogértelmező Creative Commons License 2024.11.20 0 0 5493

" Azt akarják elhitetni velünk a relativisták, hogy az eset ugyan szimmetrikus, de az utazó mégis fiatalabb lesz a visszaérkezéskor.

Ez nyilvánvalóan nem lehetséges. "

Csak az szimmetrikus, hogy mindkét fél lassabban öregedőnek tartja a másikat.

Az viszont aszimmetrikus, hogy egyikük rövidebb ideig tartja/méri lassabban öregedőnek a másikat.

Előzmény: destrukt (5483)
jogértelmező Creative Commons License 2024.11.20 0 0 5492

" Azt akarják elhitetni velünk a relativisták, hogy az eset ugyan szimmetrikus, de az utazó mégis fiatalabb lesz a visszaérkezéskor.

Ez nyilvánvalóan nem lehetséges.

Vagy szimmetrikus az eset, és akkor nem lehet korkülönbség.

Vagy valami aszimmertriát okoz, de ilyen fizikai okot meg nem tudnak mondani."

Az elutazó testvér szerint az utazása rövidebb ideig tartott, mint amennyinek mérte az otthon maradt testvér. Ez aszimmetria.

destrukt Creative Commons License 2024.11.20 -3 0 5491

Hát még te.

A kérdésre sem tudsz válaszolni, ugye?

Milyen megoldásod van az ikerparadoxonra?

Semmilyen?

Előzmény: Run like hell (5490)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.20 0 2 5490

Egy szót sem értesz az egészből, tudjuk, öcsike.

Ezért beszélsz hülyeségeket és igen okosnak képzeled magad.

Előzmény: destrukt (5489)
destrukt Creative Commons License 2024.11.20 -3 0 5489

Az ikerparadoxon azért nagy bukta a relativisták számára, mert:

1. nem tudják megmondani, hogy mi lenne a lassúbb öregedés fizikai oka

2. nem tudják megmondani, hogy melyik ikertesó lesz fiatalabb

Előzmény: Timmer László (5471)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.20 0 3 5488

Az "ikerparadoxont" nem kell "megoldani", öcsike. Ilyet csak azok mondanak, akiknek halvány fingjuk sincs arról, amiről beszélnek, mint pl. te.

A fizika nem szavak jelentésének elemzéséből áll.

Ezt sem érted, ugye?

Előzmény: destrukt (5487)
destrukt Creative Commons License 2024.11.20 -3 0 5487

Ne izgasd fel magad.

Rossz vége lehet...

Neked mi a megoldásod az ikerparadoxonra?

Fogalmad sincs, ugye?

Előzmény: Run like hell (5486)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.20 -1 2 5486

az eset ugyan szimmetrikus, de az utazó mégis fiatalabb lesz

Azért az is vakamilyen tehetségre vall, hogy valaki ennyire ne értsen semmit, mint amit te bemutatsz itt.

Run like hell Creative Commons License 2024.11.20 -1 3 5485

Ne izgulj, öcsike, senki nem akar veled "elhitetni" semmit.

Hogy a legalapvetőbb dolgokból sem értesz semmit, az régóta világos. Primitív nyivákolás és ajvékolás, amit művelsz, értelmes dolgot eddig nem sikerült mutatnod.

Run like hell Creative Commons License 2024.11.20 -1 3 5484

Öcsike, neked az elemi iskolai fizika is leküzdhetetlen nehézséget okozott eddig.

De ha úgy megkönnyebbülsz kicsit, ha pimaszkodhatsz, akkor csak nyugodtan.

Előzmény: destrukt (5481)
destrukt Creative Commons License 2024.11.20 -3 0 5483

Azt akarják elhitetni velünk a relativisták, hogy az eset ugyan szimmetrikus, de az utazó mégis fiatalabb lesz a visszaérkezéskor.

Ez nyilvánvalóan nem lehetséges.

Vagy szimmetrikus az eset, és akkor nem lehet korkülönbség.

Vagy valami asszimmertriát okoz, de ilyen fizikai okot meg nem tudnak mondani.

A lehetetlenségre vezető ikerparadoxon nagyon jól bemutatja azt a mesevilágot, amelyet a relativitáselmélet képvisel. 

destrukt Creative Commons License 2024.11.20 -3 0 5482

" Hát ezt jól összekomplikáltad..."

Azt hiszi Elminster, hogy ezzel a magasröptű szöveggel, el tud kábítani.

De szerencsére téged nem lehet...

Előzmény: gyongyom bokretam (5478)
destrukt Creative Commons License 2024.11.20 -3 0 5481

"...az ikrek korkülönbségét nem a visszafordulásnál fellépő gyorsulás okozza, hanem a Minkowski geometria (három különböző inerciális trajektóriára  érvényes) antiháromszög egyenlőtlensége."

Ezzel az egetverő baromsággal már korábban is lejárattad magad.

Valami értelmes magyarázatod nincs?

A lassabb öregedés fizikai különbség, amelynek az oka szintén csak fizikai ok lehet.

Ilyet pedig nem tudtál eleddig elővezetni.

"inerciális trajektória antiháromszög" halandzsa szövegeddel itt nem tudsz hasbaakasztani senkit.

Előzmény: Construkt (5479)
pk1 Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5480

Pedig kinéztem volna belőle egy ilyen sutkát.

Előzmény: overdog (5477)
Construkt Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5479

"A Minkowski-féle formalizmusban is az időkoordináta mindig pozitív"

Talán előbb megtanulhatnál olvasni!

Mert én nem az írtam, hogy negatív, hanem azt, hogy:

"Az időkoordináta más, mint a térkoordináták, mert ellenkező a szignatúrája."

Az ugyanis teljesen mindegy, hogy negatív vagy pozitív, lényeg, hogy ellenező, mint a térkoordináták szignatúrája:

Lehet így: i2=t2-x2-y2-z és.

lehet így: i2=-t2+x2+y2+z2.

Márpedig ha te valóban matematikus lennél, akkor ezt tudnod kellene.

Továbbá azt is tudnod kellene, hogy a szignatúra egyáltalán nem is a koordináták előjeléről szól, hanem a koordináták négyzetének előjeléről.

"Tudod, az ostobákkal nem az a baj, hogy keveset tudnak. Hanem, hogy mindent rosszul."

Veled pedig még az is baj, hogy mindjárt a bemutatkozásnál hazudtál.

De persze azonnal le is buktál: nem vagy te semmiféle matematikus!

Ilyen dumával:"Talán lesz merszed egyszer fizikáról is beszélgetni velem."

azt képzelted talán, hogy meg tudod félemlíteni a fórumtársakat, ha matematikusnak hazudod magad.

Azonnal kiderült az is, hogy nem értesz te a fizikához se.

Mert akkor tudnod kellene, hogy a specrel egyáltalán nem csak inerciarendszerekről szól, hanem bármikor alkalmazható gyorsuló rendszerekre is. Azokra is érvényes például az idődilatáció, meg a hosszkontrakció.

És azt is tudnod illene, hogy az ikrek korkülönbségét nem a visszafordulásnál fellépő gyorsulás okozza, hanem a Minkowski geometria (három különböző inerciális trajektóriára  érvényes) antiháromszög egyenlőtlensége. De bonyolultabb esetekben persze mindkét iker mozoghat bármilyen nem inerciális, gyorsuló pályákon is. Ekkor is kiszámolható, hogy melyikük lesz fiatalabb a találkozásnál, csak ilyenkor persze integrálni kell, vagyis infinitezimális egyenes szakaszok sajátidőiből összeadogatni a teljes pályákra érvényes sajátidőket.

De a végére hagytad a legárulkodóbb önleleplező mondatot:

"Hagyjuk a "saját idő" meg "Minkowski-féle négyes tér" mellébeszéléseket."

Előzmény: Timmer László (5458)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5478

Hát ezt jól összekomplikáltad, de én példáúl észre sem vettem volna. Elég lett volna annyi, hogy a magasságból a szélességbe, és a hosszúságba simán van átmenet.

Előzmény: Elminster Aumar (5476)
overdog Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5477

nem a szuperfizikus

hanem a halandzsafizikus, némi arculatváltással

Előzmény: pk1 (5465)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5476

"Ugyanis a különböző dimenziók közötti fizikai kölcsönhatás matematikai logikailag kizárt."

Hát, ez is nagy marhaságra sikeredett.

A "dimenzió" azt jelenti hogy "kiterjedés". Azaz egy többi dimenzióra ortogonális plusz kiterjedés. És például ha a húrelméleteseknek igazuk van, akkor valójában az egész fizika abból ered, hogy apróra felcsavarodott plusz dimenziók vannak még a három (+1) végtelen kiterjedésűn kívül.

Előzmény: Timmer László (5473)
Elminster Aumar Creative Commons License 2024.11.19 -1 2 5475

"Azért nem, mert a spec rel axiómája triviálisan szimmetria paradoxonra vezet."

Nem teszi.

"Nézzük a klasszikus "iker paradoxont"."

A klasszikus ikerparadoxon nem paradoxon, csak úgy hívják mert a figyelmetlenek és hozzánemértők paradoxonnak vélik.

"Az idődilatáció létrejöttéhez nyilvánvalóan szükséges asszimmetriát feltételezni, amikor is mindig a "visszafordulás" során fellépő gyorsulásra hivatkoznak."

Ilyet senki nem tesz, aki érti a specrelt igazából. (És ahogy tanult kollégám már megállapította: te valamit nagyon nem értesz abból, hogy mit is hívunk "idődilatációnak". Nem az ikrek létrejövő korkülönbségét.)

Asszimmetria valóban van: az egyik megfigyelő egyszem vonatkoztatási rendszerben van végig, a másik viszont kettő darabban. Hogy hogyan jutott az egyik vonatkoztatási rendszerből a másikba, az a klasszikus ikerparadoxon szempontjából lényegtelen. Tehát a megfordulás gyorsulásai is lényegtelenek.

"Csak hogy épp a spec rel inerciarendszerekre állítja az idődilatációt, tehát ez a példa nem alkalmas az idődilatáció értelmezésére a spec rel keretein belül."

Nem is arra szolgál.

Arra szolgál, hogy bemutassa: a téridő szerkezete furcsább annál, mint amit ösztönös józan ésszel az ember képzel.

"Az inerciarendszerek a spec relben is szimmetrikusak, így konzekvenciaként ellentmondás minden axiómájából következtett állítás (távolság kontrakció, tömegnövekedés)."

Non sequitur. Az első állításból semmiféle logikával nem következik a második.

Mellékesen pedig a specrel két posztulátumából MATEMATIKAILAG levezethetők a megkifogásolt jelenségek, és kísérletileg ezek létezését már réges-régen igazolták. Tehát, hogy szerinted ellentmondások, azt beszéld meg a gyógyszerészeddel vagy a műkörmösöddel.

"Nyitott vagyok az ellenérvekre. De hagyjuk a "saját idő" meg "Minkowski-féle négyes tér" mellébeszéléseket."

Tehát akkor NEM VAGY nyitott az ellenérvekre. Tudod, minden szakterületnek és minden elméletnek megvannak a saját alkotóelemei és fogalmai. Vagy hajlandó vagy ezeket használni, vagy esélytelen leszel megérteni a dolgot. Egy példával megvilágítva: "Szerintem az evolúcióelmélet hamis, de nyitott vagyok az ellenérvekre, viszont hagyjuk a "mutációk" meg "allélgyakoriság" meg "populációs génkészlet" mellébeszéléseket!"

Run like hell Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5474

És a létrejöttéhez miért kellene aszimmetriát feltételezni?

Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 0 5473

Hogy létezik-e más fizikai dimenzió, az számunkra indifferens. Ugyanis a különböző dimenziók közötti fizikai kölcsönhatás matematikai logikailag kizárt.

Előzmény: gyongyom bokretam (5469)
destrukt Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5472

"Szerintem nincs negyedik dimenzió."

A valóságban biztosan nincs.

A matematikában meg bármi lehet. 

Már 13 dimenzióról fantáziálnak. .  

Előzmény: gyongyom bokretam (5469)
Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5471

OK. Az idődilatáció - nevezzük címszónak - alatt azt értem, hogy az inerciarendszerekben másképp telik az idő.

Előzmény: Run like hell (5470)
Run like hell Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5470

Az idődilatáció létrejöttéhez nyilvánvalóan szükséges asszimmetriát feltételezni, amikor is mindig a "visszafordulás" során fellépő gyorsulásra hivatkoznak.

Sanszos, hogy a te fejedben "idődilatáció" címszó alatt valami más van, mint amit ez a szó a relativitáselméletben jelent.

gyongyom bokretam Creative Commons License 2024.11.19 0 0 5469

Ezek szerint az idő mint negyedik dimenzió is lehet egy matematikai absztrakció, illetve a kordináta rendszerbe odabiggyesztett  negyedik vonal. Én nem értek hozzáde Szerintem nincs negyedik dimenzió. Legföljebb egy másik tér, de nem a negyedik.

Előzmény: Timmer László (5466)
destrukt Creative Commons License 2024.11.19 0 2 5468

Ezúttal (is) melléfogtál. Jó reggelt!

Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5467

Tudod, az ostobákkal nem az a baj, hogy keveset tudnak. Hanem, hogy mindent rosszul.

Háááát, talán egyszer ennek ellenére tudomásul veszed:

Nem a "destruct" nick-kel kommentelő vagyok. Hanem egy matematikus anyakönyvi néven, aki a fizikához is ért. Talán lesz merszed egyszer fizikáról is beszélgetni velem.

Timmer László Creative Commons License 2024.11.19 -1 1 5466

Egyetértek, de nem tudom, le vonted-e a konzekvenciát?

Miszerint a Minkowski-féle négyes tér nem VALÓSÁG, hganem egy matematikai absztrakció?

Előzmény: Elminster Aumar (5441)
pk1 Creative Commons License 2024.11.19 0 1 5465

Jócakkát destrukt.

Előzmény: Timmer László (5464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!