A ludak történelmi pályafutása Róma őskorára nyúlik vissza. Mikor a gallusok feldúlták a várost és egy éjszaka a végső mentsvár, a Capitolium elleni támadásra indultak, a felriadt ludak gágogása figyelmeztette a védőket a közelgő veszedelemre. Attól kezdve a régi rómaiak szent ludakat tartottak Jupiter templomában.
A keresztény ókorban hazánkfia, Szent Márton legendájában tűnnek fel hasonló szerepben a derék szárnyasok, gágogásukkal árulván el Szent Mártont, aki a megtiszteltetés elől rejtőzött közéjük. Nem kétséges tehát a ludak történelmi szerepe, egyrészt mint vészjelzőké, másrészt mint a rejtőzködés leleplezőié, tevőlegesen és szimbolikusan.
Ez utóbbiként bukkantak fel a Kossuth Lajos téren a múlt keddi miniszterelnöki (Bajnai)ceremónián és a Heti Válasz április 16-i számának fotográfiáján, ahol komor, sötét rendőrök sorfala előtt peckesen, katonásan, egyszerre lépve, szabályos alakzatban hat liba díszmenete látható, mint hajdan nagy náci és bolsevista ünnepeken megörökítő filmhíradókban. Ez a kép megérdemelné az év fotója kitüntetést, lényegre törőbben összefoglalja az elmúlt hónap kutyakomédiáját százoldalnyi magyarázkodásnál.
Tudom. :D Az enyémek még rendesek, mert 20-40 tojást raktak csak fénykorukban felváltva. Ma már jó, ha 5-10 tudnak, és azok se kelnek ki. De most egy barátnőm kért kettőt. Remélem, kell neki a többi három is! Ha nem, akkor bajban leszek. :D
Lassabb és vontatottabb, mert nincs benne sok állandó karakter, mint a Csontban. Kevesen szeretik. Nekem külön tetszik a vége megoldása, hogy az áldozat(ok) halálának évében szóló sláger megy a végén, amíg viszik be a megbilincselt gyilkost. És ott vannak a szemtanúk, barátok, akiket egy-egy vágókép erejéig visszafiatalítanak, és az áldozat is megjelenik. Irtó meghatóra tudják csinálni, néha könnyet csal a szemembe. :)
Persze a valóságos történetek megoldása élőben menőbb. Lenyűgöző, amikor bejelentik, hogy ez vagy az így lehetett, imádom az ilyen múltbeli eseményekkel kapcsolatos nyomozós történeteket. Ha valós eset (dokumentumfilm), az csak jobb.
Szerintem is. Egyébként már volt pár hasonló magyarázat, de ennyire pontosan, összeszedetten még senki nem adta elő, mint ez a doki, aki átnézte a régi iratokat. A tudomány folyamatosan fejlődik, és én imádom, amikor ilyen régi ügyeket is ki tudnak nyomozni. :) Ismered a Döglött aktákat (Cold case)? Az egyik kedvenc nyomozós történetem, szerintem menőbb, mint Dr. Csont (Bones).