Keresés

Részletes keresés

123János Creative Commons License 2019.08.09 0 0 630

Kicsit sem vagyok meglepve, mert ha magára hagyod a datolyaszilva fát mondván gazdálkodjon azzal a vízzel amit a természet ad, akkor nincsen meg a kiegyensúlyozott víz és tápanyag ellátás. Ha vissza gondolsz tavasztól idáig időnként nagy esők voltak, de közben hosszabb száraz időszakok. Ha a köztes időszakokban nem gondoskodsz a víz utánpótlásról, akkor minden nagyobb eső után nagyobb gyümölcs hullás következik. 

A fa kivágása hát ezt inkább hagyjuk, nem véleményezem.

Annyit azért jó tudni, hogy a csersavas fajták almákkal egy zacskóba zárva finom puhára érnek.

Ha csak keményen szereted a gyümölcsöt, akkor alma helyett pár csepp alkohollal(pálinka) kell a zacskót zárni. 4-5 nap alatt a gyümölcsökben elbomlik a csersav és keményen is fogyaszthatók.

Előzmény: woodruff (629)
woodruff Creative Commons License 2019.08.09 0 0 629

A fám 6 éves .

Ez a ház előtt , a védelmében van , a déli oldalon .

Volt amikor megtartott termést .

Tavaly árasztottam ,azért nem volt 1 termésem sem.

Az idén egyeltalán nem locsolom .

Már csak elvétve van 1-2 termés .

Akkor csak egy alakító metszést csinálok jövőre ,amivel beállítom a fa alakját .

Már annak is örülnék ha csak egy pár szemet nevelne ki ,mivel ez a fajta nagyon finom ,és nem csersavas .

Volt még 2 más fajta óriás mag nélküli fám is ,azokat ki kellett vágnom a szőlő lugasok miatt ,de azok nagyon csersavasak voltak .

Ha behoztam érni ,akkor is ,még a kedvem is elvette ez a gyümölcs attól ,hogy megtartsam a fát , pedig 100 termés is volt rajtuk .

Inkább kinn hagytam télire .

Ha már látott ilyet valaki ,mikor a kopasz fán ,100 narancssárga almára ráesik a hó .

Elég szürreális látvány ,az üres kertben .

woodruff

Előzmény: diospyros (625)
diospyros Creative Commons License 2019.08.08 0 0 628

paw :)

A PARADICSOMOT ÉVSZÁZADOKON ÁT MÉRGEZŐNEK TARTOTTÁK

https://index.hu/tudomany/til/2017/10/10/a_paradicsomot_evszazadokon_at_mergezonek_tartottak/

123János Creative Commons License 2019.08.08 0 0 627

Gyümölcs megtartó képesség függ a fa korától, fajtától a kondiciótól, mert csak egészséges fa lehet hosszabb távon életképes. Kéregrepedt, sérült fa csak ideig óráig éldegél még. Ezekre a tényezőkre nem tértem ki külön, de igazad van ezek is fontosak. A fa kora is nagyon fontos tényező, mert 5 éves koráig a fa kevesebb gyümölcsöt tart meg, de 6-7 évtől már nagy termés felnevelésére képes. 

Vanigliám 2011-ben már a kertben volt, de szép koronás fa tél végén elfagyott, de újra hajtott. Tavaly már 250 db gyümölcs volt rajta, de ebben az évben lehet akár 350-400 db gyümölcs.

Harcz Endrének ültetvényében zömmel Rojo Brillante van, annyira jól megtartja a gyümölcsöket ez a fajta, hogy ritkítani szokták. Gondolom ezért az új ültetvény telepítésekor Olaszországban a Rojo Brillantét ültetik. Sajnos a Rojo Brillante 2-3 C fokkal fagyérzékenyebb, mint a Tipo vagy Vaniglia.

Képekkel nehezen érzékeltethető a Vaniglia látványa, de nyilván nem kell bizonygatnom, hogy mennyire szép.

diospyros Creative Commons License 2019.08.08 0 0 626

tehát a kb. 30%-nál jobban "kéregrepedt" fák (mert erről van szó)

időzített bombák, hogy mikor fognak kidőlni, mert a törzs szerkezete

nem ép már. nem igen fog begyógyulni, vagy nagyon nem jól.

a komoly karózás (akár fémkaró, mélyre verve, vagy kövekkel döngölve az oszlop töve

-csak sajnos a gyökér megsérülhet...) segíthet, megtart(hat)ja a fát.

diospyros Creative Commons License 2019.08.08 0 0 625

visszavágás nem jó ötlet, nem az a gond.

az idő mindent megold. részben. a rendszeres, mérsékelt öntözés is jó lehet,

de sajnos az sem szentírás, kell ahhoz is az idősebb fa. és a jó fajta.

ahogy János is említette, a Vaniglia jobb lehet, a Tipo meg biztosan rosszabb fajta ebből a szempontból. de pl. az elfagyott Vanigliám újraindulva idén sok gyümölcsöt kötött, de mára már mind ledobta... a fagykár utáni vegetatív regenerálódásra fordította inkább az energiáját...

de nem sok választja el a regenerálódó és minden gyümölcsöt ledobó fát a sokat megtartó de szintén elvileg regenerálódásra ítélt fától. Harcz Endre is leírja, hogy a sanyargatott fák érdekes és paradox módon sok gyümölcsöt megtartanak. a haldoklók is. de ez után tényleg kampec.

mert a maradék energiát is elhasználja. mit kellene tenni? a sok gyümölcs a fa döntése, utolsó tette, hogy maradandót alkosson.

lehetne leszedni minden gyümölcsöt, hogy mentsük a fát, de akkor még a gyümölcs is odavan.

és az ilyen fát nem érdemes megmenteni. nem lesz normális. most dőlt ki egy ilyen fám gyümölcsökkel. ha megmented (leszeded a gyümölcsöt) a fát, majd későbbi években, roskadozva a gyümölcssúlytól dől ki, akkor lesz sírás, fogcsikorgatás.

az ilyen fa mellett szinte mindig jön az új hajtás, azt kell majd meghagyni.

természetesen nem az a megoldás, hogy sanyargassuk a fát, és majd jól terem. ha igaz is lenne, akkor is a sérült, haldokló fa gyümölcsei pl. kisebbek, stb.

Előzmény: woodruff (622)
successful77 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 624

jonapot! kis erdekesseg;

https://www.facebook.com/datolyaszilva/  

Különleges gyümölcsök a Duna tv-n! 

14 perc 35 mp-től:

https://www.mediaklikk.hu/video/balatoni-nyar-2019-08-06-i-adas/

123János Creative Commons License 2019.08.08 0 0 623

A drasztikus metszés következménye, hogy alig fog virágozni a fa, mert az 1 éves vesszők végén fejlődik a legtöbb virág. Nem megoldás, nagyon rossz ötlet.

Ha nem öntözöd túl jövőre a fát, akkor több gyümölcsöt megtart.

Tél végén szoktam néhány marék NPK műtrágyát kijuttatni a fa alá. Rendszeresen 3-4 naponta öntözöm, de alkalmanként csak 20-30 liter vízzel. Árasztani nem szabad különösen akkor nem, ha előtte tartósan szárazság volt, mert akkor lepotyog a gyümölcsök nagyrésze. Ha hirtelen nagymennyiségű vízhez és tápanyaghoz jut a fa, akkor következik be a gyümölcs hullás, de mivel rendszeresen öntözöm a datolyaszilvát mérsékelt a gyümölcsök potyogása. A Vaniglia fajta több gyümölcsöt tartott meg a kívánatosnál, de sajnálom leritkítani, pedig biztos nagyobbak lennének a gyümölcsök.

Előzmény: woodruff (622)
woodruff Creative Commons License 2019.08.07 0 0 622

Van 1 , 3 méter magas , mag nélküli datolyaszilva fám .

100 körüli kis gyümölcsből , mára elvétve találni a fán egy pár kisebb alma nagyságú gyümölcsöt .

Az okát keresem miért potyog le ?

Ha esetleg jövő tavasszal drasztikusan megmetszeném ?

Az segítene e rajta ?

Ez egy egészen nagy gyümölcsű sötét narancssárga lapított gyümölcsű fajta .

woodruff

Camrom2 Creative Commons License 2019.08.06 0 0 621

Szeretnék vásárolni nagyobbacska Nikitskaja Bordovaja oltványt, jól gondolom, hogy ez ugyanaz mint a Nikita s Gift ? Ha valaki tudja hol keressem vagy talán árul ilyent az írjon.

123János Creative Commons License 2019.08.01 0 0 620

Nem felejtem el, majd ősszel szüretkor tudok beszámolni a kemény gyümölcsök fogyaszthatóságáról. 

Előzmény: Amita13 (618)
dg46 Creative Commons License 2019.08.01 0 0 619

Ahhoz,hogy egy módszerről kimondjuk, ez vagy az a jobb,  nagy egyedszámú kísérletre volna szükség. Erre egy kutatóintézetnek van lehetősége és annak, aki eladásra nagy számú oltványt készít. Ezért az én nagyon szerény mennyiségű tevékenységem alapján csak ajánlásokat tehetek. 

A friss oltóvesszővel készített oltásnál azt tapasztaltam, hogy 10-20 % nem eredt meg, ezért gondolom ezt jónak. Nagyüzemileg ez viszont nem járható út, ott  tárolt vesszőt kell használni, ami az oltás idejét is széthúzza.

Az oltvány védelme a kiszáradástól fontos teendő. A módszer itt is az alkalmazhatóságtól függ. A zacskózás helyett a bevonás gyorsabb, kevésbé munkaigényes. Ha egy jó módszert találsz, az nagyon  hasznos. Ez a szőlő oltásnál is ismert, ott paraffinnal vonják be a csapot.

A metszési sebek gyógyulása nagyon vontatott, szinte nem képződik kallusz, ezt megfigyelheted az idősebb fák vágási felületein is.

Majd beszámolok a chip szemzések visszavágásának gyógyulásáról.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (616)
Amita13 Creative Commons License 2019.08.01 0 0 618

Hát ez nagyon jó! Köszönöm a választ! Mostmár tudom, mit kell figyelni.

És persze, ha van rá kapacitás, érdekelne, mennyire lesz édes keményen is, ha kevesebb a mag (én ezt kedvelem inkább állagra). 

Előzmény: 123János (617)
123János Creative Commons License 2019.07.31 0 0 617

Ebben az időszakban mikor újra indulnak a hajtások elkezdenek potyogni a gyümölcsök. 

Nem tömeges a gyümölcs hullás, de arra elég, hogy felvágva ezeket a gyümölcsöket láthatóvá válnak a magok. Zotya papától tudom, hogy ha 4 mag van legalább a gyümölcsökben, akkor teljesen csersavmentesek keményen is, ha kevesebb a magok száma, akkor kissé csersavasak  lehetnek.  Ha érdekel, akkor ősszel megvizsgálok néhány gyümölcsöt, hogy mennyire csersavasak keményen, ha kevés mag van bennük. Keményen én nem szeretem a datolyaszilvát, ha mag van a Vaniglia gyümölcsökben, akkor a bibepont körül ezek a képen is látható szabalytalan körök láthatók.

Ha nincsen mag, akkor csak a bibepont látható körök nélkül.

A gyümölcs alakja is változik, mert lapos helyett kissé megnyúlik. A magnélküli gyümölcs húsa puha állapotban narancsos, de ha magok vannak benne, akkor pirosas. Szerintem finomabb lesz a gyümölcs, ha magvas.

Előzmény: Amita13 (615)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.31 0 0 616

A jó eredés mit jelent számszerűleg? :) 

A zacskózás kis mennyiségnél jó, nagy mennyiségnél nyűg, mert folyton vizsgálgatni kell, hogy megeredt e már a nemes, ami mondjuk dupla zacskózásnál(hogy ne főljenek meg az oltóvesszők)nem kis munka 20 oltás felett. Ezért keresek olyan módszert, ami könnyen kivitelezhető, de nagymértékben lassítja a nemes párolgását. Eddig úgy tűnik a higitott fagél beválni látszik, ugyanis az eddig soha meg nem eredő "ismeretlen" fajtám is kihajtott júliusi oltással!! Pedig 3-4 éve próbálkoztam vele, igaz soha nem zacskóztam...a Nikitát sem, az ennek ellenére is mindig majdnem 100%ban eredt, lótuszon és virginianan is. 

Érdekes ez a Costata, nekem is nagyon gyengén eredt, viszont a te általad küldött oltóvesszők 100%ban eredtek! Tehát közel sem biztos, hogy a tárolás lehet a gyenge eredés oka! Feltéve ha azt is ugyan úgy folpackba tároltad.
Az ékoltás valóban jó, de én csak akkor használnám ha vastagabb az alany. Ha egyformák akkor jobb az angolnyelves, szebb lesz a forradás! Egy török egyetem által végzett kutatás szerint egyébként egyforma százalékban erednek, e két oltási móddal!
Ugyan eszerint a török kutatás szerint a chip szemzés a legjobb szemzési módszer d.szilvánál és az Ukrajnából hozott d.szilva hibridek is mind szemzéssel voltak szaporitva! Viszont jó a megfigyelésed, az alanyok visszavágott felülete egyiknél sem volt szépen beforradva. Kérdés, hogy ez hosszútávon okozhat e gondot! 

Előzmény: dg46 (612)
Amita13 Creative Commons License 2019.07.31 0 0 615

Vaniglia-Mercatelli páros virágzásakor kedvezőtlen volt az időjárás, ezért kevesebb mag van a Vaniglia gyümölcsökben 0-3 darab.

Ezt már régebben meg akartam kérdezni, honnan lehet megtudni? látszik valahogy, vagy beáldozol pár gyümölcsöt? Mert a leírásokban is ez van, de ugye semmit nem érek vele, ha előre nem tudom, mert akkor minek szedem le keményen, ha netán nincs vagy kevés a mag? Köszi a választ!

Ja, még valami: biztos ez a 4 mag? (nekem olyan fura, hogy nem csak a magosság kell, hanem megadott számú mag). Esetleg próbáltad már a három magosokat, vagy te is a leírások alapján írod. 

Előzmény: 123János (613)
stefan1972 Creative Commons License 2019.07.30 0 0 614

Köszönöm, hogy írtak. Én nem értem az oltáshoz és szemzéshez.

123János Creative Commons License 2019.07.28 0 0 613

Sziasztok!

Készítettem egy videót Mercatelli, Costata és Vaniglia datolyaszilvák mai állapotáról. 

https://www.youtube.com/watch?v=z4t_tNlU67c&feature=youtu.be

Szépen növekednek a datolyaszilvafák gyümölcsei. Nagyon sok gyümölcs van a Vaniglián fontolóra vettem a gyümölcs ritkítást, mert 8-12 darabos fürtökben lógnak a gyümölcsök a fán, de végül úgy döntöttem, hogy a fa központitengelyéhez kötözöm az ágakat. Gyümölcsök hullása nem jelentős, mert jól működik a néhány naponta 20-30 liter öntözővíz adagolása  fánként. Vaniglia-Mercatelli páros virágzásakor kedvezőtlen volt az időjárás, ezért kevesebb mag van a Vaniglia gyümölcsökben 0-3 darab. A Vaniglia gyümölcsök csak akkor keményen is édesek, ha legalább 4 mag található a gyümölcsökben. 

Alföldi viszonyok közt is lehetséges datolyaszilva gyümölcsöket termelni, de sokat segít, ha két ház között falhoz közel ültetjük a fákat. A sikerhez az is hozzátartozik, hogy az utóbbi időben sokkal enyhébb a tél mint 20-25 éve.

Az elfagyás kockázata így sem zárható ki teljes mértékben, de mindenki ennek tudatában ülteti a fákat. Próbáltam város szélen ültetni Costata datolyaszilvát, de esélytelen volt, mert kéregrepedés miatt elpusztult. Nikita's Gift ugyan itt már 7. éve szépen díszlik, ebben az évben is sok gyümölcs van a fán. 

dg46 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 612

Az április eleji oltásokat azért csináltam eddig mindig, mert az alany a  szabadban akkor kezd megindulni, a csúcsrügy kezd kibomlani. Tapasztalatom szerint az ekkor megszedett friss oltóvesszővel mindig jó volt az eredés. Ekkor feltétlenül kell zacskózni,

mert így megvédhető a kiszáradástól, általában 3-4 hét mire láthatóan elindul a nemes hajtani. Volt már ennél sokkal később is ami megmaradt ( 2-3 hónap) Én hátrányát még nem láttam a zacskózásnak. Más módszer is biztosan jó, amikor a nemest bevonjuk valamilyen párolgást gátló anyaggal, lényeg, hogy a kiszáradástól megóvjuk, ellenkezőleg kicsi az esélye a sikernek.

Az alanyokat általában a nagy fák árnyékába vetem, így valóban nem éri az erős napfény őket.

A késői oltás  természetesen ugyan ilyen jó, ha tudom megfelelően, károsodás nélkül tárolni a nemest . Az idén a frissen szedett oltóvesszők mind sikerültek, de a tárolt Costata  eredése nagyon rossz volt, csak négy maradt a tízből, biztosan nem volt jó a tárolás.

Az ékoltást azért találtam megfelelőbbnek, mert nagyon könnyű kivitelezni, egyszerű. az angol nyelves párosításhoz a  fája törékeny, nem jól vágható.

Itt a fórumon javasolt chipp szemzést kipróbáltam, eddig jó eredménnyel, négyből négy Nikita sikerült. Egyenlőre az aggályom a visszavágott alany beforradása, fokozottan figyelem. 

Az eddigi tapasztalatom szerint nagyon rossz a  kalluszképződése a sebeknek a datolyaszilvánál. Az oltások rossz eredését is ez okozhatja.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (610)
Gyula20 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 611

A kísérletekhez késő ősszel fel tudok ajánlani vagy száz darab Lótus magot.

A magokat mindenféle hideg hatás meg ilyesmi nélkül ,mosás után azonnal el lehet vetni és

szerintem olyan 90%-ban elindulnak.

A múlt ősszel elvetett magokból már van pár darab kb. 30 cm-es növény.

Remélem jövő tavasszal én is tudok velük kísérletezni.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (610)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.23 0 0 610

Vagy neked dg46 milyen arányban ered az április eleji oltásod? Lehet én rontok el valamit... Nyitott vagyok minden új infóra! :)

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2019.07.23 0 0 609

Én az oltás időpontjával továbbra is vitatkoznék.... :) Szerintem a legjobb a május eleji-közepi oltás. Legalábbis nekem eddig nagyon rossz volt az április vége előtti oltásaim eredése. 
Az ékoltás viszont tényleg jó, július elején még a megmaradt vesszőkkel játszottam egy kicsit és hasonlóan eredtek mint az angolnyelvesek(tavaszi szedésű oltóvesszővel!!! :))
A zacskózás viszont kétélű fegyver és nagy odafigyelést igényel. Viszont szintén most a júliusi oltásoknál kipróbáltam a 70% viz 30% fagéles receptet és jónak tűnik, egy lakkszerű réteget képez az oltóvesszőn, de a nemes áttöri! Kiváncsi leszek, hogy tavaszi oltásnál majd milyen arányban fog ezzel a módszerrel eredni, most olyan 50%nak néz ki...pedig július és jó pár vessző már elég megviselt volt, jellemzően azok nem is eredtek meg.... (megint csak a Nikita eredt a legjobb százalékban különben!)

dg46 Creative Commons License 2019.07.22 0 0 608

Nézd meg a 9-est, ott részletesen leírtam az egyik oltási módot, nálam ez vált be, de minden egyes fázis fontos az eredményességhez. 

Előzmény: stefan1972 (606)
123János Creative Commons License 2019.07.21 0 0 607

Szia!

Legtöbbször nyelves vagy angolnyelves párosítással oltanak, de legeredményesebb a chip-szemzés, ami az oltásokhoz sorolt szaporítás. Tavasszal mikor már arasznyi vagy nagyobb hajtása van az alanynak, akkor oltanak. Évek alatt elég sok tapasztalatot szereztem a datolyaszilva oltásokkal, de ha az oltások 70-80%-a sikeres, akkor az már nagyon jó eredmény, mert elég sok mindennek kell optimálisnak lenne a sikeres oltás érdekében. Mire vagy kíváncsi?

Előzmény: stefan1972 (606)
stefan1972 Creative Commons License 2019.07.21 0 0 606

Sziasztok! Van valaki, aki érti a datolyaszilva fa szemzéshez és oltáshoz?

nemema Creative Commons License 2019.07.15 0 0 605

Nagyon szépek a gyümölcsök!!!

Sajnos irigylem őket, mert nekem eddig nem sok sikerem van.

Costatám 10 éves, most hozott először virágot. 3! darabot. Van 3 db zöld gyümim jelenleg./Most durván megfeleztem az összes őrült hajtását. Bánom, hogy eddig nem tettem.

Jiro törzse megint elrepedt, hajt, de ...

Tavaly elfagyott 10 évnél idősebb kákim/Tipo/ nyár végén hajtott ki/2018/, most azonban talán összeszedi magát, szép hajtásokat hozott.

Edényben tartott  Koro gakin van 10-nél több gyümölcsöm. 3.éve terem, de sajna nem fekete a gyümölcse, csak fekete csíkok vagy foltok voltak eddig rajta.

Hana fuyun rengeteg virág volt,kicsi gyümölcsök kialakultak, aztán mindet ledobta megint.

Hát ezért vagyok irigy a gyümölcseidre.

Előzmény: 123János (604)
123János Creative Commons License 2019.07.14 0 1 604

Túlságosan nem aktív a fórum, de hátha mások is kedvet kapnak egy kis beszámolóra. Milyen fejlettek a fák? Vagy mennyi termésre lehet számítani?

Nálam mint látható nincsen okom panaszra nagyon bőséges termés várható. Négy fajta kákim van + egy első ízben termő magonc. A termés mennyisége kis szerencsével elérheti az 1000 db. gyümölcsöt is.

Costata

Vaniglia

Mercatelli

Nikita's Gift

Geotextiliával takartam a fa alját, mert nem tudom annyit öntözni amennyire szüksége lenne a Nikitának. Úgy tűnik nagyon jó, mert a vízet átángedi, de kiszáradni nehezebben szárad ki a föld a fa környezetében. Az egyenletesebb vízellátásnak köszönhetően több gyümölcs marad a fán. Ezt szeretném elérni. Eddig jól működik, nagyon sok gyümölcs van a Nikitán is. 

Magonc első termő éve. 

Gyula20 Creative Commons License 2019.07.01 0 0 603

Nem tudom mi porozta be. A környezetemben nincs másnak még termő kákija.

Van pár magonc Lótus és Virginiai termő és porzó  fám .

A termőkön a múlt évben volt először virág és termés.

Viszont a porzók már vagy négy éve virágoznak , azóta van mag a kákikban.

Minden fajtában.

Nem állítom , hogy van összefüggés köztük , de más magyarázatot eddig nem  találtam.

Előzmény: diospyros (602)
diospyros Creative Commons License 2019.07.01 0 0 602

ja, bocsánat, itt a válasz, magos, csak nem olvastam feljebb.

amúgy lehet nem is Tipo?

vajon mi porozta be?

(más: nekem van egy Chioccolatino-m, nagyon szép fa, nem fagyott el - repedt meg a kérge,

pedig elvileg fagyérzékenyebb.

ami még érdekes, hogy több fajta és példány alapján úgy tűnik, a keményen is édes fajták

egy kicsit fagytűrőbbek...)

Előzmény: diospyros (601)
diospyros Creative Commons License 2019.07.01 0 0 601

van benne mag?

Előzmény: Gyula20 (595)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!