Biztos igaz ez több helyre is az országban, de nekem ez a bolt, az ott dolgozók szakértelme, önzetlen segítsége, jóindulata, tapasztalata jelenti a garanciát arra hogy jó terméket kapok.
Hogy gyanúsan olcsó e valami náluk?!?!
Szerintem nagyon jó ár/érték arányban kínálják a legtöbb terméket. Ha teljesen tanácstalanul, de valós vásárlási szándékkal fordulsz hozzájuk, biztosan elmondják az adott élesztő alkalmas e arra amire szeretnéd használni, vagy esetleg ajánlanak egy másik terméküket. Egy fél kilós élesztő durván 20-25hl musthoz elég. Literre visszaosztva nem veszélyes az ár.
Ne ertsetek félre, nem nagyképű fellengzos dumakent szántam. Ami gázolajat elfustolok a szőlőben, vagy a szőlő és a lakás között utazás céljából, ahozz képest filléres tétel a repjegy.
A kikapcsolódás, a nyugalom, az egyszerű megoldás eszközeként értelmezem a repülést. Sokkal kevesebben repülnek és csavarognak, mint amennyien megengedhetnék maguknak a 3ezer forintos jegyek világában!!!!
Ott, ahol a nyaraló van, nem szabad szőlőt tartani, ahol meg szőlő van, nem szabad nyaralni. Vagy a pihenés (a zajok miatt), vagy a munka (átjön a szomszéd az ember idejét lopni, nyüszít a gyerek, hogy éhes, etc.) fog csorbát szenvedni.
Ott, ahol a szomszédban emberek élnhetnek, amúgy is macerás a permetezés, mert előre be kell nekik jelenteni, amit ők tűrni kötelesek, viszont, ha belterület, akkor csak a csendrendeletben megengedett időszakokban végezhető, ami egész biztos nem hétvége.
Nekem van nyaralóm és szőlőm is, de a kettő között kb 800km távolság van.
Persze kellemes amikor az egész napi szőlészkedés után az ember egy jót pihen, de ha szeretnék igazán kikapcsolni, akkor felülök a repülőre és irány a nyaraló.
Szerintem szerencsésebb a két funkciót különválasztani!
A szőlővel nagyon sok munka van, de aki megszereti függővé is válhat. Az sem árt ha az ember egy kicsit ért is hozzá.
Hétvégi szőlőművelés azonban nem működik. Nyaralót szőlő nélkül is vehetsz, bár szőlővel sokkal romantikusabb. Amennyiben mindkettőt szeretnéd esetleg bízz meg valakit a szőlő gondozásával.
Lenne lehetőségem egy kis présházat venni, de nem értek különösebben se a szőlőhöz, se a borhoz (nagyszüleimnek volt valamennyi, felismerem a szőlőt, meg sokat kapáltam is, de bort mi nem csináltunk, mert nem itta meg senki a családból)
Nem a borászat lenne nekem a lényeg, hanem az, hogy lenne végre egy kis nyaralóm.
A kérdésem pedig elég szokatlan: nagyon sok munka van a szőlővel? mert ha már ott van, akkor nem akarom kivágni, hanem szépen-lassan beletanulnék. viszont mivel dolgozok ezért csak hétvégén tudnék lemenni és akkor se mindig.
ti mit tennétek? az is opció, ha azt mondjátok, hogy ez így baromság és gyűjtsek inkább bélyeget. :)
A Néró nagyon jól cukrosodik, aromái teljes érettségben teljesednek ki, szóval ha valaki savra, alacsony cukorra szüretel, akkor nem fog belőle fajtajelleges bort készíteni - túlterhelve sem. Ha kivárod az érett alapanyagot (persze savra figyelni kell azért), akkor magasabb lesz az alkohol az átlagosnál (13-13,5, de inkább 14 feletti), de elviszi a hátán a beltartalom. A 18-as vörösöm 28-as cm. extraktú, ami egy rezitől szerintem szép. De a sillereim is 21-23,26-os, savai 6 körül szokott mozogni, lehet, hogy valaki szerint ez már papíron kevés, de nekem pont jó ;-) Azt hogy milyennek kellene lennie, igazából én sem tudom. Csak próbálom kihozni belőle, amit tudok.
Szentpéteriékkel beszéltem telefonon. Azt mondták, a legtöbbet eladott boruk. Vettem mind3at. Siller, rozé, vörös.
Nekem egyforma volt. Nem éreztem a robbanást, a vágyat, amit a híre sejtetett. Mindenkinek úgy definiáltam, az volt az érzésem, mintha beleesett volna a tölgyfa csipszes zacskó a tartályba...
De ugye nem tudom milyennek "kellene" lennie!?!?!?!
Na, ezt csak később vettem észre. Pont ez a bajom a sok-sok fajtával, hogy nem lehet kóstolni a borát, vagy ha igen, beletolnak valami egyszerű, de nem elég semleges fajélesztőt, amitől egyen íze lesz a bornak... Ezért is próbálkozom magam több fajtával, a Néróval is majdnem így jártam, egy csapat borát tudtam kóstolni döntés előtt. Aprókertek, utoljára a Néró vöröst új fahordóba tették, minta nagyon szép volt, nem tudom, kereskedelmi forgalomban elérhető-e. Van egy Kékfrankos-Néró házasításuk, Könnyűvér néven, de ez igazából 4 pincészetnél van, így figyelj, hogy ki a borászat, mert a többieknél más van a KF mellett. A Szentpéterit szokták mondani, hogy milyen jó, de amit én próbáltam náluk siller, elég gyengécske volt, de lehet, hogy más évjáratban van nekik jobb. Nekem még csak saját részre van, bár van épp 3-4 évjárat.
Vettem pár hónapja 4 panka 60 literes úszófedelest, kb 50 ezer körül voltak pumpás szettel meg csapszerelvényekkel (GK csatlakozokat raktam rajuk, illetve a szivattyura meg a lapszurore is). Akartam még venni mert rájöttem lesz sok cseresznye meg szilva amibõl ilyen kicsibe tennék gyümölcsbornak, de azóta még egy 10essel drágábbak.
Na ebböl amit lenn raktam képet az 50 litereseket darabonként 20 ezerért szereztem. Ennyi komprosszum hogy tele kell majd õket rakni, és ebbõl palackba/üvegbe megért sztem ennyi spórolást :)
Egyébként 318 mmes átmérõjū uszofedelesre valakinek ötlete hogy lehetne pumpás szettet szerezni?