Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Kérdés, a Jófogáson mennyire megbízhatóan fajtaazonos a csemete. Azért legalább fényképet kérnék róla, a gyümölccsel együtt. (Ha a netes képet küld, akkor csaló.)
Jó kérdés indulásnak az import a viszont eladóknál 2000 ft /kg 1-2 hét elteltével nem sokkal ment lejjebb hazai termelésből származó 1200-1400-1600 /kg ebben a sorrendben emelkedtek az árak a korai fajtáknál az éven se sok barack lesz értékesítve mert nincs .
Biztosan. Mert az import határozza meg az árat. És az olcsóbb szokott lenni ennél. Bár idén minden más. Soha nem árultam még cseresznyét 1500 ft-ért. És én voltam a legolcsóbb. Őrület, hogy mi van most. De a barack sztem 800-1000 ft környékén lesz. Tavaly 500 volt.
Bocsi az iróniáért,de ez kijárt mert sajnos ez a szemlélet mi van ha képeket se teszek fel a reakció 100%-a az lett volna mit süketel ez az ember hogy nem fagyott le neki igy a képek kapcsán is felmerül sokakban lehetetlen ,de mégsem ez a lényeg nem olvastok a sorok között mert az igazán fagytűrőkkel mi a helyzet hol van most a termés ceglédi aranytól ….. a kiotóig bezárólag meg azt is leírtam közvetlenül mellettem sincs a fákon semmi .
Ennek van hátránya is, mert a göncim az elhúzódó virágzás (és a nedves, hideg idő) miatt itt-ott moníliás lett, bizony kellett belőle vagdalni. Tovább tartott az érzékeny időszak, mint a permetezőszer hatása. :(
Hiába az irónia. Ezek nem jó fagytűrők. De szerencséd van, mert késésben vagy a sajátos mikroklímádnak megfelelően. Ez nem több, és nem kevesebb. Örülj a jó termésnek! Az ország ,merem állítani, 90%-a nem ilyen szerencsés, mint te. Nyilván nálad húzódik a nyugalmi állapot, de ettől nem lesz jó tavaszi fagytűrő sem az orangered, sem a tsunami például. A tavaszi fagyot szerintem a kioto, a mandulakajszi, a gönci és talán a prícia bírja az elhúzódó virágzás miatt, de ezek sem a végtelenségig.
Le kell ,hogy írjam mert azonnal kapok a fejemre ezek a fajták laboratóriumi körülmények között lettek tesztelve a legérzékenyebbek a fagyra és hogy korrekt legyek senki ne ültessen ilyeneket mert csak nálam terem az egész országban sőt már tőlem 50m -rel odébb se ilyen termő képességgel rendelkeznek .
Mivel elfagyott a gönci magyar kajszim kénytelen leszek lekvárnak valót venni egy ládával. Írjatok pár fajtát amelyik igazán édes erre a célra és nem árt ha nagy szemű esetleg érési időt , hogy mikortól keressem. Tudom nem mindegy, hogy délen vagy északon van de hozzávetőlegesen érdekelne.
Én nem kínlódom a mandula termesztésével, megveszem kb. 3000 ft/kg áron a spanyol mandulát. Finom, édes. Nagyobb rendelésnél (kb. 25 ezer ft értékhatár felett) ingyen házhoz szállítják külföldről. Süteményekbe is ezt használom dió helyett, mert olcsóbb.
"A mandulán mennyi maradt?" - egyes fákon közepes, másokon pár szem vagy 0.
Jobban kellett volna permetezni, mert gomba stb. is pusztította a maradékot.
"A kajszi általánossagban bírta a tavaszt?" nem, fagy és monília, szokásos.
ami jól volt permetezve és olyan fajta, azon lesz közepes termés. lehet érdemes lett volna jobban védeni, de idő és pénz, az eredméyn meg bizonytalan...
"Amúgy az idei évben az eső és a kellemes hőmérséklet nagyon jót tett a fáknak."
- igen, és a gombabetegségeknek is :( :)
"Minden gyönyörű nálam". - igen, a fák szépek. Szombathelyen is.
Itt nincs kajszim, volt, de nem nagyon marad meg (agyagtalaj, stb.)
A mandulán mennyi maradt? Ha jól láttam, azt is fotóztál. A kajszi általánossagban bírta a tavaszt? Amúgy az idei évben az eső és a kellemes hőmérséklet nagyon jót tett a fáknak. Minden gyönyörű nálam. Kiváncsi vagyok, hogy a Balatonnál is így van-e.😀És te kétlaki vagy. Ha jól emlékszem Szombathely? Ott mi a helyzet? A Dunántúl azért kapott csapadékot rendesen.
A farbaly és faraly fajtám is van az igazság az hogy tovább fogom szaporítani mind a kettőt pálinkát ,lekvárt még nem főztem belőlük ,de hogy friss fogyasztásra kiválóak az biztos az aszályt nem tűrik rendkívül fontos a ritkításuk mert gyümölcsük íze jellegtelen lesz foglalkozni kell velük szép darabos a barack és a húsa mikor krémes állagú akkor igazán finom .A termés produktumuk igen magas nagyon erős generatív tulajdonság jellemzi mindkét fajtát zöld válogatás erősen ajánlott ne sűrűsödjön ne bokrosodjon el a lombkorona a fényhatás érdekében ami nagyban befolyásolja a termőrészek kialakulását.