Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
De eddig is lehetett erkélynapelemet telepíteni, nem? Csak éppen nem táplálhattál be a hálózatba, hanem ahogy írtad is, a hálózati fogyasztásodat csökkentetted (ha volt ami épp működjön róla: TV, számítógép, hűtő, mosogató, hegesztőtrafó, stb)
De van itt arra pénz? Félmillióért megvenni azt a vackot, ami 15-20-25 év alatt térül meg. Meg óracsere is kéne hozzá. És ez meg is magyarázza, miért nem sietnek ezzel.
inkább a 1kw napelemek forgalmazását nem kéne blokkolni. Igy mindenki aki simán felhasználni szeretne eldöntheti mi éri meg neki...
Máshol még az erkélyre is lehet napelemet tenni
De nem csak az elszámolás rendje változik meg, hanem arra sem találtunk mindeddig semmilyen utalást, hogy mi lesz a napelemek különböző más fajtáival, ami nem a háztetőn van. Magyarországon tilos erkélynapelemekkel, konnektoron keresztül visszatáplálni az elektromos hálózatba, a szolgáltatók általános szerződési feltételei ezt nem teszik lehetővé.
Eközben Németországban nemhogy tiltják, de áfamentesen lehet őket megvásárolni, sőt több tartományban még támogatást is adnak az erkélynapelemekre. Sőt 2024-től az adminisztráció is jóval egyszerűbb lehet, és a hálózatba is magasabb teljesítménnyel táplálhatnak vissza az eszközök. Ugyanakkor, a "nagy" fotovoltatikus rendszerekkel ellentétben a szolgáltató az erkélynapelemek által visszatáplált, fölösleges energiáért kint nem fizet pénzt, ténylegesen spórolni csak úgy lehet, ha a megtermelt energiát azonnal elhasználja a háztartás.
Több mint százszoros lesz az áramszámlája annak a felhasználónak, aki újonnan csatlakozott be a napelemrendszerbe, mert a bruttó elszámolás ezt fogja jelenteni a számukra – ezt mondta a Pénzcentrumnak nyilatkozó energetikai szakértő.
Balogh József egy konkrét példaszámítással is segített megérteni a helyzetet. Saját ismerőseit lebeszéli a telepítésről: mint mondja, teljesen világos szabályozás kellene végre, ez azonban a közelben sem látszik.
Lantos Csaba energiaügyi miniszter az éves szaldóelszámolás helyett havi szaldót jelentett be néhány napja (legfeljebb a telepítéstől számított tíz évig), az újonnan becsatlakozó napelemeseknek pedig bruttó elszámolást, részletek nélkül. A napelemesek ezen rendesen kiakadtak.
A szakértő szerint egyetlen forintot sem szabad napelemrendszerbe tenni mindaddig, amíg nincsenek világos szabályok erre vonatkozóan úgy, hogy azokat tíz évre előre rögzítik.
A hatvanpusztai birtok tulajdonosainak nem számít mennyi lesz a számla, telik nekik, már tele a zsebük!
Nem lett igazad. Egy professzionális kemény maffia lett. Totális hatalommal, egyetlen Keresztapa uralma alatt. Populista módszerekkel tudatosan a rablásra felépítve.
én a magánnyugdíj elvételéig fidesz-szimpatizáns voltam, de sosem szavaztam rájuk, mert igazából nem bíztam bennük, egy hablatyoló, komolytalan társaságnak gondoltam őket.
Vannak víztiszta szilikonok milyen célra. Roppant magas fényáteresztő képesség, kétkomponenses, és bírja a külteret, UV-t. Nagyon jó cuccok. Ki kell önteni vele egy alapos tisztítás után.
Én anno cellákból így csináltam napelemet anno, és tökéletes, azt nem tudom üvegre mondjuk mennyire tud tartós bevonatot adni, nem válik-e el idővel, vagy kell neki még esetleg valami tapadóhíd, alapozó.
Ha kell megpróbálom előkeresni a konkrét típust, ez egy szlovák gyártó volt, amit használtam, és tényleg szupi anyag.
Viszont nem olcsó, összemérhető lesz a napelem árával......