Én már alig várom hogy le lehessen vágni a libákat. Majdnem megfojtották az egyik néma tojót. A libák be vannak zárva a némák meg szabadon vannak az egész hátsó udvar az övék, ez a kis lökött meg berepül hozzájuk. :( Na de már csak 1 hét, jövő hétvégén libavágás. :)
Néma kacsát azért is választottam, mert tetszett hogy annyi színű van. Erre egy kivételével csak sárga kiskacsák lettek. Direkt lila és kék tojókat vettem, hogy majd milyen szép színek lesznek, a gácsér viszont fehér, és úgy tűnik a fehér eléggé domináns. Fekete gácsérra szeretném lecserélni, remélem akkor nem lesz az összes kiskacsa fekete! :)
Van 6 db mulard kiskacsánk kb 4 hetesek. Tegnap azt vettük észre, hogy az egyik kiskacsa sántít nem tartaná meg a lába. Állandóan leül, lehet látni, hogy az egyik lába gyengébb. Mára egy másiknál is jelentkeztek ezek a gondok. Kajának kacsa indító tápot kapnak, vizet meg csalánt összevágva. Nappal kint vannak a kertbe estére bevisszük őket a garázsba és egy tejes ládába vannak. Ha tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a gond annak örülnék.
Ha van forgató ha nincs, a szakirodalom napi minimum 5 forgatást javasol a vízi szárnyasokhoz! Persze a 2 óránként a legjobb. Az hogy kiveszed a forgatót, nem azt jelenti h nem kell forgatni.
Akkor vedd ki!Több tojás fér bele.Hűteni meg úgy is kell..Napi 2x 180 azt kakukk :-) a 45 fok a forgatóműre van mert ott sűrűbben forgatják /asszem 2 óránként/
No utána olvastam a kacsa tojás keltetésének. Egy helyen találtam nagy eltéréseket méghozzá a forgatásnál. Erről szeretnék tanácsokat kézi forgatóműves a gépem (jobb-bal 45°-45°) de kilehet szerelni a keretet.
Ki teheted, de lógass be egy infrát, de legalább valamilyen hőforrást. Az éjszakák még kicsit hideg nekik, de, ha teszel műanyát, nincs gond. Ha fáznak alá mennek, ha melegük van félre mennek.
A képen kb 1 hónaposak lehettek. Azóta picit nőttek XD. Az első tolluk már ki is jött teljesen. Lehet a 2. tollat nem várom meg. Ha tokos 2 pörkölt lesz, ha nem tokos akkor 1 pörkölt és 1 egészben sült lesz... Úgy is végtermékek, nem tartom feleslegesen túl sokáig. Sajnos a libák már kezdenek hozzám nőni, ha meglátnak jönnek odafele... De levágásra vettem, nem tartom meg őket se... A néma buff tojó alatt 2-3 nap és kelni fog a kacsa, kíváncsi vagyok mit hoz ki. Azokat is megtartom, mert már lassan nem marad levágni semmi XD
Ja viszont ha kirakod őket és van annyi vizük hogy meg tudnak fürdeni akkor viszont logass rájuk egy 40-60 izzót hogy megszáradni is megtudjanak különben lesz remegés... :)
Kitakhatod őket szetintem.Nekem is kis eltérésekkel 2-3 hetes az egyik csapat a szabadég alatt vannak 4 ajtólap plusz azért egy van a fejük felett is,összebújnak és semmi gond!
A 2 hetes pulykákat is kiraktam egy papírdobozba /6db/ egy 40es izzóval és úgy néz ki ők is bírják.A viziszárnyasok meg kicsit még ellenállóbbak is,szerintem!
Én is erre gondoltam,így nem vész kárba tojás!Köszi!
Bár ahogy ma bekavartam az életükbe egy alkoholosfilcel:) elrepedt egy vélhetően friss tojás.A többihez képest sokkal tisztább volt 1-2 napos lehetett..Amikor 'lepattant'a fészekről hallottam a reccsenést :/ Legközelebb óvatosabb leszek!
Igazából jó lenne lerekeszteni a fészket akkor elkerülhető lenne a felesleges zargatás..A másik tojó kijelölne magának másik tojóhelyet valszeg.És így a szürke tojóm tojgliát gyülythetném gépbe vagy a havernak..No de majd meglátjuk köszi..!
A segitsegeteket szeretnem kerni! Van 13 kacsank es 10 libank 3 hetesek. A kerdesem az lenne, hogy mikor lehet kitenni a kerti olba ejjszakara? Most a garazsba vannak dobozban nappal ha meleg van akkor kint az udvaron boritto alatt..... Lassan mar nem fernek a dobozban, ezert szeretnem tudni h ki lehet mar oket tenni ejjszakara a szamukra epitett fa olba?
Üdvözletem elhatároztam magam hogy keltetek, keltetnék kacsa tojást ( fehér pecsenye és magyar vadas). Valaki ha otthon van benne tudna egy jó leírást adni? Forgatás, szellőztetés, pára (kézi forgatóműves géphez ha van, ha nincs kiveszem a forgatót és marad a kétkezes :D )
Én még mindig találgatok hogy az enyém futó-néma keverék-e. De még nincsenek egy hetesek se, ráadásul mind ugyanolyan színű, úgyhogy már nem is tudom hogy melyik az amelyiket figyelni kéne. :)
Értettük duplán :-)
Az okosteflon átka..Legközelebb nyiss meg mégegy oldalt és onnan lépj ki a netből akkor nem ajánlja fel mégegyszer hogy elküldi.. Legalább is én így szoktam :)
más:
Elült az egyik libám 4 napja k.b.2 naponta lejön enni 5-10 percre.A másik tojóm meg ma beült a helyére valszeg alá is tojt de passz..Ez egy bokros nagy baromfiudvarban van szerintetek rakjam külön vagy hagyjam?Aztán estére visszament a fehér és stabilan ül!Vagy még arra is gondoltam hogy megjelölöm a tojásokat és a frissen odatojtat kiveszem gépbe.Csak ez napiszinten zargatás nem tudom hogy viselné az elült liba...Nem akarom már ezt is különrakni mióta minden kelt szétvagyok csúszva.. :)