Sok olyan mediterrán származású növény van, amit szívesen ültetnek az emberek, és ez a kedves színes, sőt színváltós virág is joggal tartozik ide.
Beszélgessünk róla- ki hogy teleteti, és ki hogy szaporítaj, ki hogyan-mivel éri el, hogy sátányrózsája sokáig szép maradjon!
Szia!Múlt héten voltunk a Budapesti állatkertbe.A hüllő házba találtam trópusi óleándert,éppen virágzik.2hajtást sikerült "szereznem":-)Még nem tudom,hogy megmaradnak-e,de ha igen szívesen neked adom az egyiket.
Sziasztok! Én még a nyár elején vásároltam egy sárga-piros sétányrózsát. Annyira megtetszett, hogy rögtön utána vettem még egy ugyanolyat (féltem, hogy esetleg nem gondozom jól, és elpusztul), és még egy fehéret is. Sajnos csak egy kisebb erkélyem van, így nem is ültettem át őket nagyobb cserépbe. Ma láttam sárgát, és egy sárga-lila átmenetest, gyönyörűek voltak, de már nem mertem megvenni, mivel nyár vége van. Kezdő kertész vagyok, nem igazán kísérleteztem még virágokkal. Végigolvastam a topikot, és nagyon fellelkesültem. Szeretnék én is kis fácskákat nevelni a sétányrózsáimból. Nem tudom, időben vagyok-e még, vagy próbáljam őket átteleltetni, és csak tavasszal vágjam vissza az alsó ágakat? Eddig nem igazán vágtam vissza a szárakat, csak az elszáradt virágokat vágtam le (azt hiszem, a magok a virágok helyén megmaradt tokokon fejlődtek volna, de én azokat is levágtam eddig.) Ha fát akarok kialakítani, átültessem őket még most nagyobb cserépbe, vagy elég a teleltetés után, tavasszal? Általános virágföld megfelel az ültetéshez? Láttam a képeken, hogy valakinek 4 éves növényei is vannak, amik ráadásul gyönyörű fácskák. (Nem is gondoltam, hogy ilyen vastag száruk lesz!) Kb. mennyi ideig élhetnek ezek a növények? Érdemes minden évben új hajtásokat gyökereztetni, és újra kezdeni a fák kialakítását? Azt írtátok, hogy kb. 2 levélpárral rendelkező hajtást kell gyökereztetni, az nem baj, ha bimbós? A virágaim most tele vannak még bimbókkal, nem nagyon találok bimbó nélküli hajtásokat. Próbált már meg valaki magról ültetni? Hú, azt hiszem, túl sok kérdést tettem fel egyszerre, de annyira kezdő vagyok, hogy nekem még ilyen szájbarágósan kell elmagyarázni a növénygondozást, nehogy megöljem a szép virágokat. Előre is köszönöm, ha valaki válaszol! Szép napot mindenkinek! =:o)
Ezek már szinte bemutató darabok! :-))) Én is kedvelem a fás formát, Szerintem olyan elegáns. Egyszer már megváltam tőlük, mert folyton ellepték az üvegházi molytetvek, de most újból felveszem őket a listára. Mondjuk fehérem nem volt. :-(((
Nekem is akad egy-két Lantana a dolog érdekesége, hogy egyidősek 4-5 évesek, szinte majd mindegyik saját nevelés. A fehér 3x akkora mint a többi. Legtöbb gond velük a teleltetés.
A trópusi növények topicban már megkérdeztem, hogy merre vagy. Egy perui/trópusi oleanderért nem adok el neked hajtásokat, hanem kiszedem az összes lantana-mat a balkonedényböl és elcseréljük. Azt hiszem most 3 db-om van. Egy trópusi oleanderért bármelyik növényemet elviheted. Persze ha nem vagy messze innét. Sorpon mellett lakom. Lantanat egyébbként minden sarkon lehet kapni, nem rikta. Nem úgy mint ez a növény, amit én keresek. Söt még aranyhalakat is kaphatsz ráadásnak a tavacskánkból. Kérlek jelentkezz, ha nem vagy messze innen. Reménykedem......
Ez, sajnos, nálunk is megtörtént! A fiam a nyaralása alatt egy ismerősre bízta a növények és a halak gondozását. A növények szabályosan kiszáradtak, a 250 literes akvárium elképesztő mocsárbűzt árasztott, és minden hal kipusztult belőle 2 hét alatt. Azóta inkább én járok hozzá ( 60 km távolságra) a távolléte alatt.
Egyszer-kétszer már kaptunk egy-egy napi segítséget, mert mi nem ott lakunk, ahol a növények vannak, és két napokat még ki szoktak bírni (így vannak szoktatva), de hármat már nem nagyon, és azt tapasztaltam, hogy azokat a növényeket, amiknek magas, zárt kaspójuk van, azokat szívesen rohasztja ki a szomszédunk, ezért az összes kaspót összeszedtem, és tányérokat tettem alájuk, hogy lássa a vízigényt. Ezzel viszont azt értem el, hogy minden kiszáradt... én nem is értem, valahogy vannak, akik nem látják, hogy egy növény épp megrohad vagy kiszárad...
Én egyszer az akváriumomat bíztam a szomszéd nénire. Elmondtam, hogy ebből kell nekik adni 1 nap 1x 1 kanállal.
Mikor hazajöttem a víz feket volt, és több mint 40 halam döglött meg.....
Az utazás előtt születtek kis guppijaim, azokról a víz szó szerint elpárolgott! Annyi esze sem volt a néninek, hogy 1 pohár vizet öntsön a kis akváriumba, azért a halkaját abba is beszórta. Azt hittem a nénit belefolytom az akváriumba...
Mikor utoljára nyaralni mentünk, már rutinos voltam kiadagoltam 24 adag kaját a két akváriumba, és a néninek csak be kellett öntenie az aznapi adagot. Akkor minden rendben volt.
Szerencsére nekem a növényeimmel ilyen még nem volt...
Én 6 teljes napra másra bíztam a növényeim locsolását. Mire hazaértem, az egyik sétányrózsám, egy kisebb bokor, teljesen száraz volt. Egyetlen zöld levél sem volt rajta, csak leszáradt levelek és elszáradt ágvégek. Majdnem sírva fakadtam.
A magyarázkodásban benne volt a 40 fok, meg, hogy biztos leégett a napon... de ez azért sántít, mert a másik, nagyobb, fa termetű bokromnak semmi baja nem lett. Az a gyanúm, hogy a kis bokor nem látszott ki a többi virág közül eléggé, és egy hétig nem kapott vizet. :-(
Nem dobtam rögtön ki, csak lehúztam róla a száraz leveleket, és óvatosan locsolgattam minden nap. És lássatok csodát, hajt ezerrel, tele van zöld levelekkel! Még hogy a meleg... az a szegény egy hétig nem kapott inni!
Off: és tönkrement egy mandevill, egy saját hajtatású hibi (amit azért imádtam, mert megeredt nekem egy tél végi tönkrement nagyból), egy nemrég eldugott leander, a cserepes citromfű, egy kerti azelea, és még egy csomó minden leromlott állapotban van... teljesen el vagyok keseredve.
Nem, nem hoztam magammal sétányrózsát. Csak trópusi oleandert, különbözö hibiszkuszokat, meg zöld-sárga levelü oleandert. Erre jobban fájt a fogam. Meg hoztunk egy halom gyönyörü szines követ a tengerböl, hogy a kofferokkal ne fújjon el a szél.
Ma beszéltem nagyival. Amit korábban mutattam egész szépen fejlődik. Az egy kis dugvány mellé tett még 2-t, azok is megmaradtak. Már össze is ültette egy cserépbe őket, hamarosan hazakerül hozzám.
Anlu!
Hoztál magaddal hajtásdugványt, vagy csak fotókat csináltál? Az a halványrózsaszín nagyon szép.
Kb. augusztus elején, hasonlóan egy előző hsz.ban leírtakhoz, kb. 2 levélpáros dugvánnyal, laza földben, pár napig lefedve (pára), gyorsan gyökeresedik, jó arányban. Ha fejlődésnek indul, visszacsípem, hogy bokrosabb legyen. Teleltetés: valamivel melegebb helyen, mint a "felnőtt" növényeket (nálam 15-16 fok). Ha sikerül eltalálni egy jó hőmérséklet-öntözés arányt, nem hullik le az összes levele, előnnyel indul az új szezonban (mint nálam a jelenlegi, kiültetett egyévesek).
Erről az egynyári nevelésről én is hallottam már, a nő akitől a sárgát vettem ő is minden évben kiültetett párat a kertbe, bár ő nem is tudta, hogy át is lehet teletetni. Jó az ilyen "hozzáértő "virágboltos :P
Megmondanád te hogy szaporatod, hogy minden évben sikeresen van a növényekből utánpótlás?
Tavaly vettem a piacon, de van a hagyományos sárga-pirosból is. Csak egy-kétéves korig nevelem cserépben, aztán kiültetem a kertbe, ott hatalmasra nő. Nyáron szedek róla dugványokat, és csak a kicsiket teleltetem. Külföldön sok helyen nevelik egynyári ill. ágyásnövényként.