Vitatom! A kezelő a rossz, vagy a potenciométer! Állítom! Jó néznék ki, ha a szabályzó azt csinálna, amit akar. A potenciométer határt szab, ha bizonytalan, akkor kopott, rossz, ki kell cserélni.
Már többször kitárgyaltuk, itt azért többségében spórosok vagyunk, mindent annyit költünk, amennyit a buxánk megengedi. A PID jó, de hobbihoz drága. Nekem, van többfajta olcsó szabályzóm mini-maxtól a Bajin át, STC-1000-től a W1209-ig, használtam ősi éterest is , mind alkalmas, funkcióját illetően. PID nekem csak akkor lenne, ha keltetésből kellene megélnem, akkor viszont teremnyi lenne a keltetőm! :-)
Évekkel ezelőtt volt már gerjesztett vita, (az illető PID szerelmese volt, holott fogalma sem volt, hogy az mi) Tiéd az, de hobbi keltetőknek általában nem használják, 1-2 száz tojás keltetéshez húzós!
Az én autóm (Cordoba) már csak szinte bevásárló lett, ha Ferrárim lenne akkor is az lenne! Nem is vennék Ferrarit! :-)
Látom, ez egy mini-max elektronika (http://keltetogep.hu/geptipusok.htm ), tapasztalatom szerint jó. Valóban nehéz a beállítás, mert a potin nincs áttétel (gomb), csavarhúzóval, vagy két ujjal nehéz állítani. Javaslom, tegyél rá minél nagyobb gombot és ragasz rá alá, skálát, gombra pedig mutatót.
Lehet a trimmel is el van tekerve. A beállításhoz mindenképpen szükséges egy hiteles tizedes hőmérő, de ne lázmérő legyen, mert arra az nem alkalmas. Miután belőtted, ezek után használhatsz olcsó, kínai digitális kijelzős hőmérőt is, de számítsd hozzá a hiteles értékeket! (mert, ahány, annyi, nem hiteles, nagyon át tud verni)
Vigyázz! a burkolat alatt 230 V feszültség kódorog, elektromos szaktudás nélkül ne piszkáld, mert vissza út!
Az a helyzet , hogy ha azon sporol valaki ami a keltetőnek a lelke, akkor sporul jár....ez a szerény tapasztalatom....hál Istennek' nekem ilyen problemam nincs miota a pid szabalyozom müködik...akár hányszor rá nézek a higanyos hömérőre mindig ugyan azt mutatja...
A főbb probléma az,hogy ha kinyitom az ajtaját forgatáshoz és vissza zárom,akkor a hőfok felmegy 40 fok közelébe és nem akar visszaesni az adott értékre.Vagy lehet,hogy várni kellene 10 perctől többet,hogy vissza álljon?
Csak a képen látható felírat alapján sejtem, mit is rejthet a doboz. Ez valószínűleg a Mini-max gépekben használatos szabályzó. U217 IC a lelke. Fázishasításos elven szabályozza egy triakon keresztül a kimenetén a fűtést. A potenciométer mellett belül van még egy ellenállás trimmer. Ezzel lehet a szabályozás tartományát módosítani. H a nem muszáj, ne piszkáld! Vigyázni kell vele, mert egy picit is fordítva a trimmeren jelentősen változni fog a hőfok tartománya! A zöld a fűtést jelzi, míg a piros a kiégett biztosítékot.
Terveztem egy pici, 10 x 30 mm méretű panelt, amire összeszerveztem az SHT21 érzékelőt és a szintillesztő áramkör alkatrészeit. A régi SHT11 érzékelőt ezzel kiváltva, - és a mikrokontrollert, vagy abban a programot - kicserélve, minden további átalakítás nélkül használhatók lesznek a régebbi kivitelű keltetésvezérlők. Megszűnik a kötöttség, hogy csak az Atmega8 "A", vagy "L" használható. Ezzel a megoldással bármelyik Atmega8 megfelel majd.
Egy korábbi hozzászólásomban tévesen Atmega8 "U"-ról beszéltem, miközben az "L"-re gondoltam.
"Akkor elméletileg csak az áramkört kellene kicserélni?"
Bármit is értesz "áramkör" alatt, sajnos akkor sem! Nem elég csak a procit, vagy annak tartalmát lecserélni! Elsőre én is úgy gondoltam, elég az érzékelőt SHT21-re, a mikrokontrollert 8A, vagy 8U végződésűre cserélni, majd a digitális áramkörök (érzékelő, kijelző, mikrokontroller) tápfeszültségét 3,3 voltra átállítani.
(A szükséges módosításokról az orosz oldalon sajnos nem sok szó esik.)
Kiderült, ez az út nem járható! Nálam az akadályt a kijelző jelentette. 3,3 V tápfeszültségnél - a kijelző kontrasztját szabályozó feszültséget nullára levéve is - gyenge, kontraszttalan kijelzést produkált. A megoldás röviden: A kijelző és a mikrokontroller esetében marad az 5 V tápfeszültség. Viszont az érzékelő csak 3,3 voltot kaphat. Akár a tápjáról, akár a jelszintekről is legyen szó. Így viszont szükség van egy kétirányú jelszintillesztő áramkörre az SHT21 és a proci közé.
"Magyar nyelvezet nem lehetséges?"
Elméletileg nincs akadálya, de sajnos a processzorba írandó flash és eeprom tartalom nem azonos a fejlesztői környezetben alkalmazott ún. "forráskóddal"!
Ezt viszont a szerző(k) csak súlyos tallérokért lennének hajlandóak a rendelkezésünkre bocsártani.Nemrég írt erről Joededy.
Én visszafordítottam az angolt és elkezdtem benne megkeresni a karaktereket (nem egy gyors munka, több ezer sor között kell megtalálni kiszürni azokat a sorokat amik a kijelzőre mennek - karakterenként) az ilyen visszafejtős dolognál a nyelvcsere csak úgy lehetséges, hogy azonos számú karaktert kell használni a fordított nyelvben is.
Írtam angolul a fejlesztőnek, hogy ha átküldené nekem az összes "string"-et az angol változatból amit a program használ akkor visszaküldeném magyarra fordítva... De azt a választ kaptam, hogy az angol is csak amolyan opcionális, nem akar más nyelvre fejleszteni.
A program forráskódját nem kértem, mert már mások is írták a fórumon, hogy ha kiadná akkor többen maguknak átalakítanák bizonyos funkcióit. De nem adja. Én megértem, az Ő szellemi terméke, őrüljünk, hogy ennyi is van.
Végül is itt a fórumozók többen használják az orosz változatot is, ahhoz képest az angol, az már "szinte magyar".
Azt a néhány szöveges kijelzést akár egy táblázatba leírva orosz-magyar, vagy angol-magyar, pár soros szótárként a gépre fölragasztva el lehet vele boldogulni. Szerintem!
Akkor elméletileg csak az áramkört kellene kicserélni?
Magyar nyelvezet nem lehetséges?
.
.
Bekapcsoltam a gépet 56db tojással, ma este kapcsolom be a forgatást!
Megfigyeltem hogy kb felfűtés után 1perc 10 másodpercig tartja a hőmérsékletet (addig nem kapcsol be a fűtés) vissza fűtés kb 1 perc ebben benne van a kibekapcsolgatás is.
37,7 °C van beállítva, lecsökken 37,5-37,6 °C ra, de a határán van úgyhogy 0,12 fok eltérés lehetséges.
Páraszabályozás nagyon jó, kitapasztaltam hogy egy kissebb és nagyobb edény megfelelően ellátja a párátartalmat, nemrég bekapcsolt a párásitás is mert az egyik edényből elpárolgott a víz.
Itt vannak az ígért képek. A valóságban nem ennyire siralmas a kijelző képe. Bocsi a kissé gyenge fotók miatt! Gondoltam, hogy pici lesz az SHT21 szenzor, de hogy ennyire....!
Itt már olvastam valahol , vissza is kerestem de nem találom. :( huzalellenállás fűtésnél , hogy hívják azt az anyagot lapot amit kifúrok és ez a két lap közé rakom az ellenállásokat . Majd rögzítem a ventilátorokat . szóval ennek a lapnak mi a neve , anyaga. Milyen néven rendelhetem ? Köszi.
"a lényeg, hogy a spermiumot kis csomagokban adja át a kakas, amit a tyúk "betárol". Hiszen nem kell minden tojáshoz aktus. Tehát ezért van az, hogy a kakast már régen levágták, de a tojások még mindig szemesek, vagyis keltethetőek. (a kérdezőt tiszteltetem, vagy háttal ült, vagy hiányzott a biológiai óráról.) Természetesen ez egy nagyobb lélegzetvételű téma, de szerintem a kérdezőnek elég ennyi is :)"
Ha, cserélsz kakast, azonnal megteheted, legfeljebb vegyes állományod fog kialakulni, majd szelektálhatsz. Egyébként nem biztos, hogy a "kis kakas"-tól csak kis utód lehet, hisz a tojó is hordoz fajta jeleket. Nagyon érdekes az utódlása, pláne belterjesség esetén. Érdemes beállítani más tojót is, akkor megvalósul a frissítés, általában ajánlott, bár, ha csak konyhára "dolgozunk", tök mindegy, hogy milyen fajta fő a fazékba.
Régen is frissítették az szárnyas állományt, falun belül, így tökéletesen kialakult a belterjesség. Marinéni cserélt Julcsával, Ő meg Terkától, és így tovább, azonban soha nem hagytál el a falut.
Én letojt tyúkokkal szoktam frissíteni, így már a fene tudja milyen a fajtájuk, fajtiszta vegyes. :-)
Ez inkább esztétikai kérdés. A sáros tojás, folyó vízzel sikálás nélkül is eredményes, (esetlegtörött tojás esetén macerásabb) Keltetéshez, majd csak a keltetésbe helyezéskor célszerű lemosni 1 %-kos hypós langyos vízzel. Étkezési tojást lemosom, és hűtőbe helyezem.
Javaslom, esős időelmúltával gyűjtd a keltetni valót, úgyis hamar össze jön. Bár egy kis sár nem akadály, a kotlós úgy is forgatja, csoda szép tisztára "sikálja".
Azt szeretném kérdezni hogy ilyen sáros időben be piszkolt összeszedett tojásokat langyos vizel le szoktátok öblíteni mosni ?Tudom nem igazán tesz jót a tojás mosása mert el zárja a tojáson levő pólusokat .
Elvileg néhány napon belül napvilágot lát a megtermékenyített tojás. De biztos ami biztos, két hét várakozás minden bizonnyal elég! Ha tényleg van időd, vedd ki az állományból a kiskakast és figyeld a tojások termékenységét. Amikor már nem "szemes" a tojás engedd közéjük az új kakast.Várj annyi időt mint amennyi eddig eltelt. Ezután már biztosan az új kakast lehet apaságért perelni.
Én most kezdek bele ebbe a mesterséges keltetés dologba. Az idő nem sürget, sőt pont még egy kicsit később szeretném kezdeni a keltetést. Eddig mindig a hagyományos módszerrel keltek nálunk a csirkék. A tavalyi szaporulatból sikerült meghagyni egy elég kis testű kakast. Jelenleg Ő az úr a mi kis udvarunkba. A kérdésem az lenne, hogy miután lecseréltem a kiskakast és valamivel nagyobb testű kakast állítok a helyére, mennyi időt várjak a tojások begyűjtésével, hogy már ne a kiskakas által megtermékenyített tojásokat keltessem?