Keresés

Részletes keresés

bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 33
Az a gond, hogy a víz ugyebár folyékony, így a molekuláit nem lehet semmire sem "beállítani", ellentétben egyes szilárd anyagokkal, melyben működik pl. mágnesezés és ilyesmik. Összevissza ugrálnak a molekulák, és pillanatok alatt elvész az esetleg valahogyan tényleg belekerült "információ" (melynek pontos mibenléte jelen szempontból lényegtelen).
Előzmény: kisidi (32)
kisidi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 32
Ha beleszólhatok: én még megmondom őszintén nem használtam, de pár hete láttam egy nagyon érdekes műsort az egyik "natur" adón. Pl. tudtátok, hogy az angol királyi család a 30-as években alapított egy homeopátiás kórházat Londonban? Ők, ha lehet ezeket használják. Ott, sok-sok ezer anyag, gyógynövény kivonatából állítják elő, valami borzasztó higitásban, elvileg már csak nyomait lehet felfedezni benne az eredeti anyagnak. A lényeg állítólag az, hogy folyamatosan rázni kell a keveréket, és a VÍZ átveszi a szer molekuláinak rezgéseit, tehát tárolja. Hiába nincs már benne a végső higításban az eredeti anyagból csak minimális, valahogy mégis tárolódik.
Ez ugyebár lehetetlennek tűnik, de már erősen kutatják a Víz információtárolási képességeit. Még sok érdekes fog kiderülni szerintem pár éven belül. Őszintén- pár évtizede el tudtuk képzelni, hogy egy kis kártyán(pl. SD) ennyi rengeteg információ tárolható? Ugye nem!
Az pedig, hogy bébik és állatok meggyógyulnak, sokszor a hagyományos szer már nem segített, szerintem igencsak bizonyítja, hogy ez nem autoszuggesszió, placebohatás.
Egyébként a londoni intézetben személyreszabottan, hosszas beszélgetés után állítják össze a megfelelő keveréket, mert a kiváltó-lelki okokkal is számolnak.
pint Creative Commons License 2008.06.09 0 0 31
neked mit mond az, hogy "kettős vak kísérlet"?
Előzmény: MikeM (26)
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 30
Nem beszélve arról, hogy ami az állatteszteken átmegy, azt embereken is kipróbálják. És korrekt statisztikai módszerek segítségével igazolni kell, hogy hatásosak. Lehetőleg ne jöjjön senki azzal a közhellyel, hogy a statisztikával bármit ki lehet mutatni, mert ha tisztességesen alkalmazzák, akkor igenis nagyon sok hasznos információ megszerzésére alkalmas. Csak mivel az emberek túlnyomó többsége nem ért hozzá, ideális eszköz visszaélésre is.
Előzmény: astronom (29)
astronom Creative Commons License 2008.06.09 0 0 29
Jobban elfogadom, mint a mega-giga gyogyszeripar ketes eredetu, allatokon tesztelt,

Jogod van hozzá, nekem viszont a homeoizék kétes eredetű, sehol sem tesztelt termékeivel szemben van viszolygásom.

de ez izles dolga.

tényleg :-))
MikeM Creative Commons License 2008.06.09 0 0 28
Mielott valaki anyazni kezdene, nem vagyok H-fan, sztem nagyresze parasztvakitas...ennek is.
MikeM Creative Commons License 2008.06.09 0 0 27
Nem is mondtam, hogy az. Csak a velemenyemet, mint sokan elottem, ha szabad.
Előzmény: astronom (25)
MikeM Creative Commons License 2008.06.09 0 0 26
Nem hiszem (amugy ilyen alapon a sima gyogyszer sem er semmit)
De nyilvan a gyogyszeriparnak nem lenne erdeke, ha kiderulne, hogy hasznalnak ezek a dolgok, es nem kell az allandoan visszajovo tuneteket kezelni sok ezer ft-ert a kivalto ok helyett, ugyhogy megertheto a sok zsortolodes.
Nekem volot ami hasznalt, volt, ami nem. Ennyit tudok mondani.
Jobban elfogadom, mint a mega-giga gyogyszeripar ketes eredetu, allatokon tesztelt, tuneteket ideiglenesen kezelo termekeit, de ez izles dolga.
Előzmény: bm613 (24)
astronom Creative Commons License 2008.06.09 0 0 25
Itt a topiknyitó kimondottan a kísérleti bizonyítékokra kíváncsi.

A "szerintem ez hatott" nem kísérleti bizonyíték.
Előzmény: MikeM (23)
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 24
És mi van, ha csak simán jobban lettél magadtól? Ne becsüljük le az immunrendszer képességeit.
Előzmény: MikeM (23)
MikeM Creative Commons License 2008.06.09 0 0 23
En nem igazan hiszek ilyenekben. Tobb homeopatias szert kiprobaltam, mindenfelere, van ami mukodott, van ami nem. A tobbsege nem, vagy nem vettem eszre.
De egy-ket szer mukodott, emellett nem tudok elmenni. A placebo hatas meg nalam nem jatszik, mert amugy csak rohogok az ilyen dolgokon, nem gondolom, hogy hasznalni fog, meg huha, stb..
Szoval ki tudja.
flugi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 22
ez nem alapkérdés, ez marhaság.

Az alapkérdés inkább az, hogy jó-e az, ha a placebohatást hivatalosan is használjuk gyógyításra, homeopátiásnak keresztelt gyógyszerekkel. Főleg, ha ezzel tápláljuk a rendes készítményekkel szembeni előítéleket, mint a példád is mutatja.
Előzmény: extra pizza (21)
extra pizza Creative Commons License 2008.06.09 0 0 21
Elmés.
Az az alapkérdés, hogy az információ önmagában létezik-e, és lehet-e valami hatása?
Előzmény: pint (18)
flugi Creative Commons License 2008.06.09 0 0 20
szerintem ez kőleves lesz :)
Előzmény: extra pizza (19)
extra pizza Creative Commons License 2008.06.09 0 0 19
Állatoknak is van homeopátiás gyógyszere. Működik, pedig a baromfi nem hisz benne.
Előzmény: KukacAV (14)
pint Creative Commons License 2008.06.09 0 0 18
nekem az a kérdésem van, hogy mit csináljak azzal a homeopátiás szerrel, ami megmaradt, és már nem kell. nem merem kiönteni a lefolyóba, mivel akkor felhígul, és egyre erősebb lesz. mire a tengerbe ér, annyira erős lesz, hogy tönkreteszi a világóceánokat.
extra pizza Creative Commons License 2008.06.09 0 0 17
Ha meggyógyulok tőle, nekem az is elég.
Ha a gyönyörűen letesztelt gyógyszer mellett kinyiffansz, akkor nyugodt vagy, mert minden tudományos volt?
Előzmény: bm613 (10)
kékhagyma Creative Commons License 2008.06.09 0 0 16

#1.: van a homeopátia alaptézise, ami úgy nagyjából az alapbetegséghez hasonló bajokat okozó dolgok agyonhígított oldatának gyógyhatásáról szól.

Egy másik fórumon írt valaki egy nagyon jó példát erre: vajon miért nincs olyan homeopátiás fogamzásgátló  szer, ami tkp. higított sperma...  (ha követjük ezt az elvet, működnie kellene....)

:-)))))))))))

Előzmény: XRive (12)
fizimiska Creative Commons License 2008.06.09 0 0 15

Az árnyaltabb kép kedvéért olvassátok el Silan hozzászólásait is ebből a topicból:

Homeopátia- a gyógyító semmi

Kiváncsi lennék, 5 év alatt mennyiben változott a véleménye.

KukacAV Creative Commons License 2008.06.09 0 0 14
Nem igazán jó a kérdés felvetése. A homeopátia nem az a valami, amit tudományosan kellene alátámasztani. A homeopátiában hinni kell. Mert gondolom, épeszű ember 40-es IQ felett nem kezd azon elmélkedni, hogy a palackban lévő, 200x egy százalékosra higított víz emlékezni fog a régi szép időkre, amikor még volt benne egy teáskanál cukor, és a szép emlékektől kozmikus gyógysugarakat indít a beteg szervezetbe...

Ha képes vagy hinni ilyesmiben, akkor akár használhat is. Ha szülőként meggyőződésed, hogy a gyerek megkap minden orvosságot (esetünkben az inteligencs vizet), akkor akár a nyugalmad is hathat gyógyítóan a kicsire. Persze ugyanilyen hatásos lenne abban hinni, hogy az Északi Jó Boszorka gyógyít meg egy varázspálcával, csak valahogy a homeopátia jobban eladható biznisznek bizonyult.
Előzmény: HondaVuk (-)
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 13
Tudtommal épp az derült ki, hogy a placebóval egyezik a hatékonysága. De tökmindegy, mondtam ezt egyszer egy embernek, aki hisz benne, és közölte, hogy ha tényleg ugyanannyian gyógyultak meg tőle, mint a semmitől, szerinte akkor is hatásos... és ugyanez várható itt is. Aki hinni AKAR valamiben, az hinni is fog.
Előzmény: HondaVuk (-)
XRive Creative Commons License 2008.06.09 0 0 12
Hümm.

Hirtelenjében három apróság.

#1.: van a homeopátia alaptézise, ami úgy nagyjából az alapbetegséghez hasonló bajokat okozó dolgok agyonhígított oldatának gyógyhatásáról szól. Ennek gyógyhatását bizonyítani még soha senkinek sem sikerült. Ellenben rengeteg sikertelen kísérlet akad, ha valaki körbekapargatja a dolgot.

#2.: vannak a homeopátiás 'gyógyszerek'. Ezek ma úgy néznek ki, hogy van az #1 alapján elkészített 'hatóanyag', és mellébuggyantanak néhány gyógyfüvet, adalékanyagot. Ezeknek a szereknek a hatásossága nagyjából megfelel a többi gyógyfüves készítményének.

#3.: kisgyerekek esetében ismert jelenség, hogy amint lejön a plezúr, a gyerek ránéz a legközelebbi referenciaszemélyre. Amennyiben az sz@rrá ijedt képet vág, a gyerek bömbölni kezd. Amennyiben az adott személy a megfelelő módon áll a dologhoz, akkor a gyerek - esetleg némi ragtapasz után - zokk és nyiff nélkül tovább rohangál. Szóval tessék szépen elhagyni a gyerekek emlegetését, hogy rájuk biztosan nem pszichés alapon hat.
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 11
Egyrészt miért is ne, ha úgy kapták tőled vagy a párodtól? Másrészt meg a gyerekek nyavalyái pár napon belül elmúlnak általában maguktól is.
Előzmény: kis59 (4)
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 10
Ami neked "elég", azt hívják placebóhatásnak.
Előzmény: extra pizza (8)
bm613 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 9
A lelki békéje annak billen helyre, aki egy mikrogramm gyógynövénykivonattal (vagy még csak nem is az...) több tízezer Ft-ot keres...
Előzmény: Mungo (6)
extra pizza Creative Commons License 2008.06.09 0 0 8
Ha valaki beszedi, és segít, akkor az empírikus tapasztalat pont elég. A kisérleti bizonyítékok dokumentálásának szabályai a gyógyszer/halálipar játszadozásai, ugyan kit érdekelnek?
astronom Creative Commons License 2008.06.09 0 0 7
És te biztos vagy benne, hogy  tényleg attól gyógyultak?
Előzmény: kis59 (4)
Mungo Creative Commons License 2008.06.09 0 0 6

Amennyire sikerült tájékozódnom, nincs komolyan vehető kísérleti alátámasztás.

Minden esetre meglepő lenne, ha lényeges eltérés mutatkozna a placebó hatástól.

Ha csak én vagyok "tájékozatlan" akkor is kevéssé valószínű, hogy a több tízezerszeres hígítású "varázsszerek" okoznák a javulást a beteg állapotában.

Ez még akkor is így van, ha néhány esetben állatgyógyászatban is pozitív eredményről számolnak be.

Én szerintem humbug az egész, viszont ártani nem árt, tehát ha valakinek ettől billen helyre a lelki békéje, hát egészségére...

astronom Creative Commons License 2008.06.09 0 0 5
Egyébként mi az a hompeotátia?
kis59 Creative Commons License 2008.06.09 0 0 4
Az igaz, hogy a teóriák tömege, viszont nálunk a gyerekeknél több mindenre bevált. Ők meg nem azért jöttek rendbe, mert beképzelték, hogy ettől meggyógyulunk...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!