Keresés

Részletes keresés

zebrina Creative Commons License 2007.01.23 0 0 782

Hahó!
Nézek néhány fotót a neten a Palazzóról, sajátom nincs több.

Addig is itt van a Mediciek családfája:
http://www.mega.it/eng/egui/epo/medalb.htm

namitirok Creative Commons License 2007.01.23 0 0 781
Azért megértem én, ha a másolatát állítják ki, mert azért ismervén a túristákat, egy nagy értékű eredeti őrzése-őriztetése nem kis feladat. De azért csak-csak szeretné az ember ott megcsodálni, ahová eredetileg rakták (tervezték), valahogy más a hangulata. Másrészt a sok múzeum végigjárása nem kis időt venne igénybe, így legtöbbször kimarad(t) az életünkből, hiszen ha egy napod van egy városban, akkor nehezen tölt fél napot az ember egyetlen helyen!

Pediglen itt is lenne látnivaló!:-)honlap
Előzmény: Vukkancs (780)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.23 0 0 780
Ez a kis szobrocska tényleg nagyon jól mutat az udvarban, mégha másolat is. :)Szerintem sokkal hatásosabb itt, a térben, mint ahogy az eredetije van fent kiállítva.
Előzmény: namitirok (777)
namitirok Creative Commons License 2007.01.23 0 0 779
Kész, feladom!:-DD
namitirok Creative Commons License 2007.01.23 0 0 778
[image1]

a kép meg lemaradt!
namitirok Creative Commons License 2007.01.23 0 0 777
Neked számít az, hogy eredeti vagy másolat, ha a helyhez illő és tetszik? :-)
Jó, mondjuk nem baj, ha az eredetit csodálhatja meg az ember, de azért engem a másolat is meg sokott hatni általában!
Előzmény: anblock_italia (775)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.23 0 0 776

Jó estét! :)
Érdekes élmény volt a Palazzo-beli látogatásunk. Délután, mikor megérkeztünk Firenzébe, kimentünk sétálni, beleszagolni a város hangulatába és mivel a Signoria-tér közel volt a szállásunkhoz, ott kötöttünk ki először. A Palota meglátogatása nem volt beterveze aznapra, de amint a térre értünk, pillanatok alatt olyan viharos eső kerekedett, h. kénytelenek voltunk bemenekülni az Palazzo udvarába... Az eső kb 15 percet tartott, de ha már ott voltunk, gyakorlatilag a bejutásra várakozó sor végén, bementünk a palotába is. Hát, így fogadott minket Firenze. :)

Látszik is a fotón, hogy áll az udvarban a víz (ugyanis az nem teljesen fedett).

A második fotón Verrocchio eredeti bronzfigurája, a 2. emeletről.

Előzmény: anblock_italia (774)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.23 0 0 775
Bocs, ez a "Judit és Holofernész" is másolat, az eredeti fenn van a palotában, a Gigli teremben.
Előzmény: anblock_italia (756)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.23 0 0 774

A Palazzónak ezt a szép belső udvarát még Michelozzo tervei alapján készítették az 1450-es években, de a mai küllemének kialakítása jóval később, az 1560-as években Giorgio Vasari tervei szerint történt meg. Egy nagyszabású esküvőre készült a nagyhercegi család és akkor kaptak stukkódíszítést az oszlopok, freskókat a falak, boltozatok.

A szökőkút is akkor készült, a rajta álló kis puttó másolat, az eredeti a II. emeleten van.

Előzmény: namitirok (767)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.23 0 0 773

Talán ma jobban fog menni, remélem ti is jöttök!

Vukkancs Creative Commons License 2007.01.22 0 0 772
Sziasztok! Próbálkozom egy ideje, de képet feltölteni nem igen sikerül ma este.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 771
Azt hiszem mára jobb, ha feladjuk:-(
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 770

Abban a szerencsében volt részem, hogy végigsétálhattam ebben a Palazzóban, szép volt. Elég sok olasz városban és sok híres épületben voltam már, de először itt találkoztam komoly biztonsági berendezéssel (másodszor az Uffiziben), ami azért elég meglepő a mostani terroros körülményekhez képest.

Előzmény: namitirok (766)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 769
Azt hittem már nem javol meg a net, de én itt vagyok, vajon mikor jönnek a többiek?
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 768
Még mindig rossz?
namitirok Creative Commons License 2007.01.22 0 0 767
Megjöttem, Ti meg elmentetek? Ejnye..

namitirok Creative Commons License 2007.01.22 0 0 766
Azért is:

bekukkantás
namitirok Creative Commons License 2007.01.22 0 0 765
Ez szuper, aki, hallja, adja át!:-(
Előzmény: namitirok (764)
namitirok Creative Commons License 2007.01.22 0 0 764
A Palazzo
[image2]

messziről

[image1]

..és közelebbről (majdnem belefért a képbe!:-)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 763

Colonna dell'Abbondanza a neve, a Bőség istennőjét ábrázolja, hogy mikor állították fel legelébb azt nem írja a könyvem, de azt igen, hogy már 1721-ben is volt felújítása.

De most nem  csavargunk, vissza kell menni a Piazzára:-)

Előzmény: namitirok (762)
namitirok Creative Commons License 2007.01.22 0 0 762
Azt hiszem, a kérdéses szobor ez lesz, tényleg a Piazza della Repubblicán:
Előzmény: Vukkancs (712)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 761
Jó estét! Hát akkor mutasd a képeidet, még vártunk rád, mielőtt bemennénk a palotába:-)
Előzmény: namitirok (759)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 760

És akkor néhány mondat a Palazzoról, aminek a neve eredetileg Palazzo dei Priori volt, hiszen a priorik voltak a város előljárói. 1298 ban kezdték el építeni, korábban a Bargello volt a városháza. Arnolfo di Cambio tervezte. Az építkezés évszázadokon át tartott, mire olyan lett, mint most.

Később a Palazzo della Signoriára, az Urak palotájának keresztelték. Érdekesség, hogy a középkorban a városvezetők évente csak két hónapig gyakorolták funkciójukat a középkorban, de az alatt a két hónap alatt a Palazzóban laktak. Hogy ez miként volt az első Mediciek idejében azt nem tudom, de azt igen, hogy 1540-ben I. Cosimo herceg családjával beköltözött a palotában és egészen addig itt éltek, amíg át nem költöztek az időközben megvásárolt Pitti palotába. Ekkor kapta a Palazzo Vecchio, vagyis Régi palota nevet. Az Uffizi felépítéséig itt folytak tovább a város adminisztrációs munkái.

namitirok Creative Commons License 2007.01.22 0 0 759
Jó est(v)ét!
De sokat haladtatok!:-)
Hozzájárulhatok én is?
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 758
Baccio Bandinelli Hercules és Cassus szobra is eredeti 1525 és 34 között készült. A művészettörténészek nincsenek elragadtatva tőle és furcsa, hogy pont a Dávid mellett áll, nem csupán a két mű közötti különbség, de a két szobrász közötti nagy ellenségeskedés miatt is.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 757
Dávid mindenfelől már megvolt, bővebben majd az eredeti mű megnézésekor szóljunk róla.
Előzmény: zebrina (739)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 756
Ugyancsak Donatello alkotása "Judit és Holofernész". Ez eredeti mű, 1455-60 között készült. Természetesen a zsarnokság legyőzésének jelképe, de milyen érdekes, a Medici család elüldözése után állította fel Firenze népe 1495-ben.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 755
A kép lemaradt:-)
Előzmény: anblock_italia (754)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 754

Akkor jó lenne sorbavenni a Palazzo előtti szobrokat, melyek közül az első Donatello Marzocco nevű oroszlánszobra. Az oroszlánnak, mint szimbólumnak nagy jelentősége volt Firenze szellemében, város hatalmát, függetlenséget szimbolizálta. A legtöbb oroszlánt ezen ezen atéren láthatjuk. Marcozzó a város liliomos címerpajzsát tartja a mancsai között. Ez egy bronzmásolat, az eredeti kőszobor a Bargelloban látható.

Lorenzo Medicinek voltak igazi oroszlánjai a Medici palota mögötti kertben, ajándékba kapta őket.

Előzmény: Vukkancs (741)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.22 0 0 753

Ezekből a dolgokból meg úgy általában nekem az volt a benyomásom, hogy Firenze nem annyira "szeret minket", persze ez azért valamennyire érthető is.

Mindenesetre most már van esélyem arra, hogy ha idén is arrakeveredem, akkor itt is minden rendben lesz. Úgy érzem pont egy nagy restaurálási hullám közepébe cseppentünk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!