Ezt a topicot azért hozom létre, hogy itt megbeszélhessük az egyes Állati! topicokban felmerülő vitákat, veszekedéseket. Itt szabad vitatkozni, érvelni, támadni, védekezni, DE káromkodás, személyeskedés, és IRL adatok kiadása nélkül!
Remélem, ezt a topicot kitüntetett figyelemmel kísérik majd a tisztelt moderátorok, és megakadályozzák a viták törvénytelen elfajulását.
Valamint nagyon remélem, hogy itt nem ellenségek születnek majd...
Az itteniek közül egyedül neked hiszem el, hogy talán van némi személyes tapasztalatod, de ez a vadőr-kutyavédő együttműködés nálad is inkább valamiféle idealisztikus álomvilág lecsapódása lehet. Miért lenne jó bármelyik vadgazdálkodónak, hogy engedi a kutyavédőket belekotyogni a munkájába, akik csak lassítják és nehezítik a dolgokat? Kinek éri meg - a fanatikus kutyamániásokon kívül - időt, pénzt és energiát fektetni több százezer kóbor kutya szinte kivitelezhetetlen befogásába?
Te sem vagy egy állatbarát,de nem lehet mindenki az.Pl,ha Én elmegyek sétálni az erdőbe és véletlenül letörök egy ágat akkor Te kiugrassz egy bokorból és lelőssz?
"Nem vagyunk istenek,hogy egy életről döntsünk.melyiknek van értéke melyik értéktelen."
Menj ki a búzaföldre, és mondd meg ezt a kártevők irtóinak. Ott ugyanolyangazdálkodás folyik, mint az erdőkben. A vadgazdálkodók a vadat védik az ő kártevőitől, és a kóbor kutyának bizony semmi keresnivalója az erdőben, ahol csak egy eltávolítandó kártevő.
"Ha meg veszélyt jelent másokra akkor ember módjára a leghumánosabban kell elaltatni."
Előző példámhozvisszatérve: a szántóföldi mezei pockokat sem keresik fel egyenként otthonaikban egy altatóinjekcióval. Miért járna egy másik kártevőnek több humanitás? Csak mert kutya?
"Megint oda lyukadtunk ki,hogy sértegetsz,mert nincs más érved."
Röhögök. Egyrészt szinte egyetlen vagyok itt, aki érvel, másrészt nem is sértegettelek.
"Azért mert nem lő,hanem befogja a kutyát,és hazaviszi,ergo van szíve is,ő már nem látja el rendesen a feladatát?"
Így van, mert neki lőni kell, nem kedvesnővérkedni. Az ő dolga a területének azonnali megszabadítása a kóbor kutyától, nem a befogósdi és a pátyolgatósdi.
"Miért bántaná a kutyát,ha az nem bántja a vadat?"
Minden kutya bántja a vadat. Kicsi a kisvadat, nagy a nagyvadat. Ilyen a természetük, rátelepszenek az ökoszisztémára, sportból, játékból ölnek. Ezért mondtam, hogy nem értesz a kutyákhoz, ha ezt megkérdőjelezed.
Továbbra is kíváncsi lennék, hogy objektíve milyen értéket fedezel fel egy kóbor kutyában. És itt nem arra a tündérmesére vagyok kíváncsi, hogy mindegyik egy potenciális mentőkutya vagy vakvezetőkutya-hős.
A vadőr munkaköri kötelessége megtisztítani a kóbor kutyáktól a területét. Ha a kilövése helyett a befogására tesz kísérletet, akkor kockáztatja, hogy elszalasztja. A befogás, ha egyáltalán sikerül (ebben erősen kételkedem), nem azonnal eredményes, a kutya több héttel tovább kint garázdálkodik közben, és sokkal több vadat pusztít el. Ez súlyos mulasztás a vadőr részéről. Ha tudnám, ki az, feljelenteném. A vadőr dolga a vadat védeni, nem a kóbor kutyákat.
Van olyan macskás egyesület ahol kötelező a mikrochip. Ez is egy megoldás lehetne,de szerintem nem mindenki tudná kifizetni(pl.:idős emberek stb..)Pedig biztos ,hogy müködő megoldás lenne. De ne felejtsük el,hogy Magyarországon élünk...
Sajnos erre csak ilyen ironikus megjegyzést tudok tenni,előre elnézést érte: és akkor a vadőrök,azok a lövöldözős fajták,a chip alapján azonnal tudnák,hogy kinek az éppen véletlenül elszabadult kutyáját lőtték ki:((((( Reméljük azért értesítenék a gazdit,hogy ne keresse sírva elveszett kutyáját.
Karácsony,szilveszter tájékán itt nálunk,a faluban,rengeteg kutya vetette be magát ijedtében az erdőbe,átugorva akár 2,5 méteres kerítést is.Itt van 10 percre az erdő,oda rohantak.A vadőrők a mi segítségünkkel keresték a félelemtől megőrült kutyákat,még éjszaka is,míg sikeresen befogtuk az összeset. Szerencsére nem olyanok,hogy első reagálásuk az,hogy puskát fogjanak. Szegyény állatoknak eszükben sem volt vadat üldözni,beásták magukat a bokrok alá,alig találtuk őket:((
A bőr alá ültethető mikrochipet azt hiszem, még nem említettétek. Talán jelenleg még drága eljárás, de talán a közeljövőben szélesebb körben alkalmazhatóvá válik. Ha kötelezővé tennék (ahogyan pl. a veszettség elleni oltás beadatását), nyilvántarthatóvá és beazonosíthatóvá válna nemcsak a kutya, hanem annak a gazdája is, aki ezek után könnyebben felelősségre vonható. Mondjuk macskáknál nem tudom, mennyire lenne a dolognak realitása...
Amióta a vadászok nyakló nélkül vadásznak rájuk...nemrégen tett fel valaki képet egy vadászatról,szemléltetvén,hogy milyen ügyes a kutyája,számtalan nyúl teteme mellett álltak büszkén a kutyák.
Nem vagyunk istenek,hogy egy életről döntsünk.melyiknek van értéke melyik értéktelen. Minden élet kincs ha még egy gazdátlan állatról is van szó.Addig amíg nemm okoz veszélyt másokra kegyetlenség elpusztítani.Ha meg veszélyt jelent másokra akkor ember módjára a leghumánosabban kell elaltatni.
De igen...itt arról van szó,hogy egyes emberek számára a kutya képvisel effektive értéket,másoknak a vadak.Az ökológiai egyensúlyt nem a kutyák borították fel,hanem,mi,az emberek.Ne próbáljunk mellébeszélni,mert ez így van.És most az erdőbe betévedt,kidobott kutyán torolják meg a mi bűnünket.
Természetesen igazad van,vannak fanatikus állatvédők is,ezt nem vitatom.De csak azért,mert ellenkezik Veled a véleményük,nem biztos,hogy tudatlanok,felkészületlenek. Erdőből is lehet menteni kutyát,más dolog,hogy Te meg sem próbálod.Nem borul fel az ökologiai egyensúly,mert éppen kimentenek egy erdőbe tévedt kutyát.Itt sem borul fel,ahol én lakom,gyönyörű az erdő,tele vadakkal,pedig nem lődözik a kutyákat...befogják,mint írtam.Lehet hogy a vadőr is tudatlan,felkészületlen?
Tudod mostanában nem nagyon mer nyugodtan menni senki kirándulni,mert nem tudja,hogy épségben ér-e haza...volt már rá példa.Lehet egyedi eset,de valahogy senki nem szeretne egyedi lenni.Az erdőben,ahova kirándulni járnak az emberek,ott nem csak a kiránduló embereknek kell úgy viselkedni,ahogy erdőben kell,hanem a vadőrnek is.Nem kilőni például a pórázon vitt kutyát a gazda kezéből./szemtanú voltam/ Mindig voltak,vannak,és lesznek olyan emberek,akik nem tisztelik a trmészet szépségét,és nem óvják azt. Mint ahogy vannak olyan vadászok,vadőrök is,akiknek első ösztönös mozdulatok a lövés.Nincs mit egymás szemére hányni egyiküknek sem.Mindkettő kártékony.
Egy vadőrnek tényleg az volna a munkaköri kötelessége,hogy a Józsi bácsi éppen sétáló kutyáját kapásból lelője???Hol van ez leírva?
Megint oda lyukadtunk ki,hogy sértegetsz,mert nincs más érved. Ha annyit értenél a kutyákhoz,amennyit én tanultam róluk 35 év alatt,akkor eszedbe sem jutna ilyesmiket állítani.Az itteni vadőrők munkáját meg milyen alapon itéled el? Azért mert nem lő,hanem befogja a kutyát,és hazaviszi,ergo van szíve is,ő már nem látja el rendesen a feladatát?Nem vagy Te egy kicsit szemellenzős? Miért bántaná a kutyát,ha az nem bántja a vadat?
Úgy látom Neked a lövöldözés az életed,más lehetőséget nem ismersz,aki nem ezt csinálja,az nem dolgozik rendesen. Szép elmélet.