Nem, mégsem fogom megszeretni. A nagyon is jónak induló dalok is átmennek a végén befogadhatatlan "művészkedésbe"... mint a A Happy Place vagy a A Moment of Madness. A Red Balloon, Tiny Alien, mind egy kaptafára, édes gitár, de elsikkad a dallam, nem eredeti túlságosan, a The One I Love is Gone-ról nem is beszélve... hajj, csalódás. De az I'd Like to Kill You, a The Flood, Plague of Love meg a Twisted is, na ezek jók :) Nem tudom, kicsit nagy ez a stílusváltás, én szeretem az electro-t, de Katie-nél nem igazán megszokott. Nem is ez a legnagyobb probléma talán. De a legtöbb dal kifúj a közepénél és nem tud saját maga felé emelkedni utána egyszer sem. Hmm, de hát ezt a véleményt titkolni is fogom, mert a MeluaWorldön eléggé elvakult elvetemült rajongó mindenki. Bármit csinál Katie, mivel >ő< csinálja, imádni fogják. Ehh... erről is megvan a véleményem de mindegy. :D Viszont Katie hangja egyre zseniálisabb :) Imádom. Erős, egyedi, tényleg fejlődik. :)
A "The House" várhatóan tíz helyet esik, és a negyedik hetében már csak a 31. lesz a UK Albums Chart-on vasárnap. Viszont a Bilboard európai albumlistáján, miután a nyitó heti első helyet követően két egymás utáni héten csak a második európai album volt, most a negyedik héten újra visszatért a csúcsra. Katie és a "The House" újra európai #1. :)
A Vh1 Europe heti tízes albumlistáján Katie a múlt héten az első helyen nyitott, ezen a héten pedig a második Christina Aguilera mögött, Jack Johnson előtt. Így ebben a műsorban hetente többször is lejátsszák a The Flood klippet, amit sajnos én már nem látok, mert a UPC volt olyan kedves, hogy a Comedy Central-al teljesen kiütötte a Vh1-et. Eddig is egy ideje már csak 12-12 órás megosztásban adta a két csatornát, de június 1-jétől a Vh1-et (ahol még valóban többnyire zenét adtak, nem egyéb műsorokat, mint a Viván vagy az MTV-n) teljesen megszüntette nálam.
A Republic Media a honlapján erre a képre cserélte az előző borító-képet az új (A Happy Place) single-hez kapcsolva. Nyilván változott a koncepció a berlini paternoszteres videoklip leforgatása után.
Katie Melua CD-je egy Fnac-ben fotózva, ugyanez a CD még Migrosban is kapható, ott valamivel drágább (ha jól emlékszem 1 Frankkal). A CD eredeti ára 25 SFR körül mozog, most kedvezményesen kerül ennyibe. A dalok? Nekem két dal tetszik a CD-ről, természetesen az egyik csak úgy árad :)
Nem vettem meg a CD-t.
Nagyon lelkesek vagytok, minden jót kívánok, és azt is, hogy teljesüljön az álmotok!
Az ugyanúgy növeli a megvásárolt példányszámot, ha valaki az USA-ban Európából rendeli meg az albumot, vagy letölti (persze hivatalos fizetős netes helyekről). A Pictures például Európában 2007. október 1-jén jelent meg, az USA-ban viszont csak 2009. május 5-én. Egyszerűen megoldhatatlan az, hogy Katie egyszerre legyen promóciós úton Európában, illetve az USA-ban. Most van olyan nap, hogy délelőtt még Amszterdamban van, de délután már repül a következő ország következő városába promo fellépésre, mert mondjuk aznap este még rádió és tévés szereplése van ott. A 2009-es Pictures megjelenést Katie tavaszi (szóló) USA turnéja elejére időzítették, előtte nem lehetett kiadni, mert a nagy 2008-as turné (Európa, Kanada, Dél-Afrika) 2009. januárig tartott. Az a csoda, hogy most csak pár hónap van az európai és az USA kiadás között, de éppen ezért csak ősszel indul Katie nagy európai turnéja. Bár a nyáron azért fellép egy-két helyen Európában, egy két fesztiválon például. De nyár végén, ősz elején nyilván az USA-ban lesznek promo szereplései. Egy albumot csak így lehet eladni, járni kell az ottani rádiókat, tévéket, minél hallgatottabb, nézettebb, annál jobb... De annál nehezebb elintézni azt, hogy valaki ott szerepelhessen, akár csak egy dallal is, külön riport nélkül is. Katie tavaly tavasszal egy nagy show-ba tudott bekerülni az USA-ban, június elején szerepelt a Jimmy Kimmel show-ban. Persze kisebb rádiókban, és televíziós műsorokban szerepelt, de ha ezen az egyen kívül a másik két-három nagy show-ba is bekerült volna, a Pictures amerikai eladási számai nyilván jóbal nagyobbak lennének. Ha most augusztus-szeptember folyamán ez sikerül, az nagy előelépés lenne az eddigiekhez képest. Mindenesetre, amikor Mike Batt elvitte az új album anyagát az Universal Records (UNIVERSALmotown) illetékeseihez meghallgatásra, állítólag tetszett nekik. Tehát elképzelhető, hogy most több és jelentősebb szereplési lehetőséget sikerül nekik szerezni Katie számára majd a promo körútján.
A lényeg az, hogy baromi leterhelő nagy munka egy előadó számára promotálni az albumát egy földrészen is, egyszerre két földrészen nem adhatják ki az albumot, hacsak nem egy hatalmas multi kiadó áll az ember mögött. Katie mögött pedig csak egy kis független (indie) lemezkiadó áll, a Dramatico, Mike Batt kis cége. Ezért nagy csoda az, hogy Katie eladási számai már így is tízmillió fölött járnak (2003 novemberétől napjainkig). Sok előnye van annak, ha valaki egy kis cégnél van, Katie szereti ezt, mert jól ismer mindenkit, szava van a cégnél, megbecsülik, adnak a véleményére, és nem úgy kezelik, mint egy nagy multinál az egyik előadójukat a sok közül. De a promóciós munkában ez sokszoros erőfeszítést jelent, mert kevés a pénz, meg kevés az ember. És két piacot egyszerre nem tudnak megdolgozni, hiába kötöttek minden egyes országban együttműködési szerződést ottani kicsi, de jól működő cégekkel. (Magyarországon a Pictures album idején a Dramatico-nak a CLS Records-al - akikkel Rúzsa Magdinak is megállapodása volt - volt szerződése, most nem tudom, él-e még ez a kapcsolat.)
Már 50 szavazat van, amiből ugyan csak 43 igen. Nem értem azokat az embereket, akik a "nem"-re nyomtak. Nem fontos szeretni Katie-t, de mi bajuk lesz, ha fellép Magyarországon. Merő rosszindulat...
Azt szerettem volna még kérdezni, hátha valaki ért az ilyesmihez: mi az oka annak, hogy Amerikában csak augusztusban jelenik meg az új album? Azt tudom, hogy a megjelenési dátumok eltérőek szoktak lenni különböző helyeken, de még ilyet nem hallottam, hogy több mint két hónap különbség van. Az ottani rajongók már valószínűleg úgyis megrendelték Európából, szóval mire ott megjelenik, már nem is nagyon fogy majd.... Nem értem a logikát, bár biztos van.
A melano-n még mindig csak 44 -en szavaztak a pesti koncertre, és ebből is 4-en nem támogatják, 2-en nem tudják.....ebből így nem lesz koncert. Még a végén meg kell szervezni egy közös Ausztriai utat:)
Na jó, tehát az új klip tegnap, vagyis 10-én forgott Berlinben. Mike Batt írta és rendezte, Katie pedig fura fejfedőt viselt, és mire sor került a forgatásra, már nem is félt a páternosztertől. :)
A Global World Charts új listáján a "The House" a kilencedik, tehát két helyet rontott. Az európai albumlistán a második helyre csúszott, esélye sem volt Jack Johnsonnal szemben a múltheti első helyét megtartani. Itt harmadik az AC/DC, a negyedik Lady GaGa, ötödik a Rolling Stones.
* * *
A Berliner Haus des Rundfunks (rbb) paternoszterénél ma forog Katie új klipje az "A Happy Place" következő single-hez.
Katie és a The House az első helyen nyitottak a Bilboard európai albumlistáján, de a következő heti listán már lecsúsznak a második helyre Jack Johnson albuma mögé.
Kiderült, hogy Mike Batt Berlinben még mindig csak az előkészületeket végzi az új klippel kapcsolatban, és még azon filózik, hogy melyik jelenet jöjjön a másik után. A végén lehet, hogy maga a forgatás nem is ott lesz. De az biztos, hogy a helyszínen lennie kell páternoszter liftnek. :)
Ha a képet világosabbá teszed, akkor a "K" fölött, és az "a happy place" "a" betűje előtt látszik, hogy ott maradt egy fölösleges rész Katie tollas váll-részéből pluszban a kép manipulálása közben. Mike Batt szerint ez a borító nem a hivatalos verzió, de mivel a Republic Media tette közzé a single bejelentésekor, nem valószínű, hogy ők rakták volna össze, kamuból. Tehát Mike valószínűleg arra utalt, hogy még nincs elfogadva a terv véglegesként. De még az is lehet, hogy teljesen más borítója lesz, és ez csak az egyik verzió volt. Ki tudja? De az biztos, hogy aki a képet "alkotta", benne felejtette azt a hibát.
Én személy szerint nem annyira szeretem az "A Happy Place"-t, úgyhogy valószínűleg mást, talán az A Moment of Madness-t vagy a Tiny Alient választottam volna második single-nek, de hát nem én döntök. :) Viszont ez a single borító tetszik, és hiába nézem, nem veszek észre hibát a bal alsó részen. Mit kéne látni?
Katie új albuma, a The House a negyedik helyen nyitott a UK Top 40 albumlistán, de ezen a héten (a lista vasárnap frissül) már valószínűleg lecsúszik a hetedik pozícióba.
Viszont a Bilboard európai albumlistáján, amelyet most frissítettek, az első pozícióban nyitott, megelőzve a Rolling Stones-t, az AC/DC-t, és Lady GaGa-t.
1. The House - Katie Melua 2. Exile On Main Street [Remast...) - The Rolling Stones 3. Iron Man 2 - AC/DC 4. The Fame - Lady Gaga 5. Crazy Love - Michael Buble
A Republic Media szerint az "A Happy Place", vagyis a második single július 26-án jelenik meg. Mike Batt szerint pedig az a borítóterv, amit a RM közölt, még nem a végleges, hivatalos verzió. (Most nem világos, hogy teljesen mást akarnak-e, vagy csak a képszerkesztési hiba miatt írta ezt, ami a kép bal alsó területén látható.)
Mike (mint rendező) és Katie ma már Berlinben forgatják az új "A Happy Place" klipet, amiben állítólag - Katie mellett - páternoszter liftek kapnak főszerepet. Hmm. :)
Hát, nem tudom mennyi szavazatnak kéne összegyűlnie, mindenesetre megteszek én is mindent, amit tudok. :)
Azt hiszem, itt még nem írtam le a megismerkedésemet Katie zenéjével, úgyhogy akkor most.
Tavaly októberben részt vettem egy konferencián, ahol is az előadások közötti szünetekben háttérzeneként Katie Piece by Piece albumát játszották. Eleinte nem tudtam, hogy ki énekelhet, csak arra figyeltem fel, hogy nagyon kellemes a hangja és a zene is gyönyörű szép. Ki akartam mindenképp deríteni, hogy ki lehet ez, és elkezdtem kérdezősködni, hogy milyen zene megy, de senki nem tudta az ismerőseim közül. Aztán felcsendült a Nine Million Bicycles, és akkor végre tudtam, hogy ki énekel. :) Nos, ezt a dalt ismertem, láttam is a videoklippet annak idején (Katie-vel feltörlik a padlót, ugye :D), de akkoriban nem tett rám nagy benyomást, így azonban az egész albumot hallgatva teljesen meg voltam babonázva. :) Úgyhogy amikor utána kérdezték tőlem, milyen volt a konferencia, én csak azt mondtam: "Remek! Felfedeztem egy szuper énekesnőt!" :D
Szóval ezek után rögtön beszereztem a Piece by Piece-t, aztán sorra a másik két albumot - sajnos mivel üzletekben nem igazán kaphatók, letöltöttem őket - karácsonyra pedig megleptem magam a The Katie Melua Collection-nel, amit Amazonról rendeltem. Egyelőre ez az egyetlen eredeti Katie-kiadványom, de tervezem a többit is beszerezni. :)
Hogy miért szerettem meg Katie-t, azzal nem mondok újdonságot ezen a fórumon, hisz valószínűleg mind ugyanazért szeretjük: ragyogó hang, zeneírási tehetség, szimpatikus személyiség, és nem utolsó sorban nagyon megnyerő külső. :) Üde színfolt a mai könnyűzenei világban, ahol a legtöbben extrém külsejükkel, polgárpukkasztó magatartásukkal és/vagy bájaik kirakatba tételével próbálnak érvényesülni. Jó látni, hogy van azért pár fiatal tehetség, mint Katie, akiknek zenéjükön kívül nem kell mást bevetniük a sikerért.
Írtátok páran korábban, hogy Katie hangja már nem olyan jó, mint kezdetben. Én erre csak annyit reagálnék, hogy én a 2008-as rotterdami koncertfelvételt láttam legelőször (ami ugye a The K.M. Collection része) és én személy szerint el voltam ajulva, milyen jól produkál élőben. A dalok majdnem olyan jól, sőt, néha még jobban hangzanak, mint az albumokon. OK, van néhány kivétel amikor Katie mozog a színpadon, és néha levegő után kapkod, de ez teljesen normális szerintem. Egy "Crawling up a hill"-t vagy egy "On the road again"-t nem lehet a széken ülve énekelni. :) Egy szó mint száz, szerintem Katie az egyik legjobb "live performer" a mai énekesek között.
Az új album, a korábbiakkal ellentétben nem nyerte el azonnal a tetszésemet, de pár hallgatás után megállapítottam, hogy nagyon kellemes. Tulajdonképpen mindegyik dal tetszik rajta, de azért kielelném az "I'd love to kill you"-t, a "No fear of heights"-ot és a "The House"-t. Utóbbi kettőt ugye Katie írta egyedül, és szerintem remekül sikerültek. Ritkaság, hogy valaki teljesen egyedül megír dalokat, fel is énekli őket, és a végeredmény ilyen jó lesz. Nem azt mondom, hogy nem kellenek társszerzők Katie mellé, de bebizonyította, hogy teljesen egyedül is tudna boldogulni. Respect! :)
2007 óta nyomon követem Katie pályáját, mert elképesztően egyedi hangja van. Jó hifin libabőr hallgatni. Ez az új album pedig ismét zseniális. Hozzátettek egy kis populáris adagot, de csak annyira, hogy színesítse Katie hangját. Féltem ettől a változástól, de alaptalan volt. Ez a nő uralkodik a hangjával az ember fülén. :)
Míg például Lengyelországban a The House album huszonnégy órán belül elérte az aranylemez státuszt, és várhatóan a második helyen nyit az albumlistán, ahogyan Németországban is, míg a brit 40-es albumlistán várhatóan a negyedik lesz vasárnap, a nyitó hete végén. A Pictures - úgy emlékszem - a második pozícióban nyitott a UK Top 40-ben 2007-ben, de viszonylag rövid idő alatt (z első két albumhoz képest) ki is került onnan. Az össz-európai eladási listán viszont tartósan ott volt elég sokáig (bár itt sem közelítette meg, távolról sem, a Piece By Piece 2005-ös sikerét), pár hét alatt egészen az első helyig kúszott fel, azután szépen lassan ment lejjebb, de még hónapokig ott volt a 100-as listán. A The House az európai 100-as listán talán nem éri el az első pozíciót, de remélhetőleg tovább marad rajta, mint a Pictures anno 2007-2008-ban. És ha elég sok időt tölt az első tízben, akkor a "The Flood" single-t hetente többször le fogják játszani a tévében a Vh1 Europe heti albumlista műsorában, a The House képviseletében. Így volt ez 2007-ben az "If You Were A Sailboat" klippel is. Sőt, a Pictures album annyi ideig volt az első tízben az európai listákon, hogy a Vh1 albumlistáján még a "Mary Pickford" klipet is volt alkalnuk néhányszor lejátszani, mert addigra már ezt a második single-t is kiadták az albumról. Sajnos, mióta a UPC a Vh1-et csak éjjel kettő és délután kettő között adja (a nap másik felében a Comedy Central megy - ami önmagában jó csatorna, de miért a Vh1 helyett...?), a Vh1 albumlistáját az ember csak szombaton délelőtt tudja megnézni, a másik két három alkalommal az adás délután vagy este van (amikor én pl. nem látom).
A "The Flood" single egyébként a 35-ik helyen nyitott a UK Top 40 Single listán múlt vasárnap, de csak egy hetet töltött ott, várhatóan ezen a héten már nem lesz a listán. Így volt ez 2007-ben az "IYWAS"-al is, de az legalább a 23-ik pozícióban töltötte azt az egy hetet.
Ma voltam egy elég nagy, CD-ket is árusító helyen Budapesten, de sajnos nem kapható a The House, és semmilyen más Katie kiadvány. A hölgy az infó pultnál hozzátette, hogy nem is szokott lenni semmi Katie-től. Ez elég szomorú, hiszen a turnék állomásainak kiválasztásánal az adott ország lemezeladásait nézik, márpedig ha nem kapható az adott lemez, akkor koncert se nagyon lesz. :( Sebaj, volt már rá eset, hogy Bécsig mentem egy koncert miatt, lehet, hogy megteszem újra. :)