Egy újabb kérdés merült fel bennem. Beadtuk az Önkorihoz a terveket engedélyezésre. Viszont ahogy olvasgatom a törvényeket, az derült ki számomra, szükséges lehet majd kiviteli terv az építkezéshez? Hogy van ez? A ház 300nm alatti, a statikus csak a sarkokba, az ablakokhoz, illetve a koszorúba írta elő a vasalást! Kérni fogják a kivitelit, vagy sem?
Nyugodj, meg, a 15cm beton vasalva elég erős. Erősebb mint egy 20cm-es zsalukő fal. Az építési know-how-ról kérdezd meg a gyártó céget, telefonban is szívesen segítenek.
Ha kevertetek már betont, és ismeritek a vízmértéket, akkor bátran nekiugorhattok, nem lesz gond. Van egy kivitelezést segítő kis füzetke, azt is adják az elemekhez ingyen. Ebben szinte minden kérdésedre választ találsz. A kőműveseknek pedig legjobban a 20-as zsalukő fal rakásához hasonlítható a dolog beárazáshoz, kb ugyanannyi munka és anyagigénye van betonilag, vasilag.
Férjemmel házunk bővítése előtt állunk. Baráti segítséggel készítenénk el az építendő részt ilyen elemekből. Még építési tervünk nincs. Mivel senki sincs közelben(sőt környékünkön még nem is hallottak erről), aki ilyenből építkezett, néhány kérdésben szeretnénk, ha segítenétek, mielőtt e mellett döntünk.
Állítólag, ebből a rendszerből "könnyű " építkezni. Lehet, furcsának tűnik, de férjemnek kétségei vannak a ház stabilitásáról. Túl kevésnek találja a 15 cm vastagságú betont.
Amit építeni szeretnénk az 6 m 70 cm hosszú és 2m 80 magas lenne. Egy ilyen méretű, ebből készült építmény elég stabil ahhoz, hogy, amíg építik, amíg nem kerül rá a tető, ne dőljön ki? Természetesen a sarkoknál van benne betonvas, és hozzá lenne köttetve az új rész a régihez is, a betont 2 soronként gondoltuk beleönteni az elemekbe.
Az is kérdésként merült fel, hogy az ilyen falat nem kell e az alaphoz betonvassal rögzíteni, illetve vízszintesen kell-e betonvas a sorok közé, ha igen hány soronként? Mi úgy tudjuk, hogy nem....de lehet, rosszul mondták.
Ha esetleg rögzíteni kell a falat az alaphoz, akkor hogy lehet megoldani az alap vízszintes vízszigetelését?
Ti hogyan csináltátok, csinálnátok? Sokat segítene a bizonytalanságunk eloszlatásában, ha meg tudná közületek válaszolni valaki kérdéseinket!
Értem, baró! A fal - alap találkozás hibajavítását hogy oldottátok meg utólag? Nyáron akkor nem is lehet blower door-t csináln? Én nyáron szeretnék majd ilyet, vagy akkor lehűtöm a házat és a meleget nézik?
Gondolom arra gondol, hogy ez a szám csak a veszteséget mutatja és azt nem ,hogy hol. Ezért kérdezi milyen módon tudják megkeresni hol szökik a levegő.:-))
Nálunk ez nem jött volna ki, de biztos van részigazság benne. Ha nálad ingyér az lett volna, mért nem adtál be tervmódosítást? Közben lehetett volna építeni a pincét. Mi is így egyszerüsítettük a házat, és megtoldottuk 1m-rel menet közben.
Nálunk is két félből áll a ház, az egyik oldal alápincézve (80nm), a másik oldal nincs. Nem sokkal lett volna drágább így utólag a teljes pincerész sem, és hőszigetelést tekintve tuti jobb lett volna. Nálunk a pince 25-ös elemből van, melette pincefalazó, és a kettő között teknőszigetelés. Teszek fel képet. A pince jelenleg fűtetlen, de 18°C van benne. Lent van a kazán, és a gépészet. Szerintem meghálálja, ha pkc-ból építed azt is. A földszinti födémen 10cm nikecell van, a padlófűtés alatt, így a pince felé is.
Igen, ezeket én is hallom, főleg a kivitelezőktől és az építőanyagosoktól. Hogyan lesz ugyanannyi? A "lépcsős" (nem tudom a nevét) alapozás drágítja? Nagyobb pince: több föld elszállítás, több falazás Nekem kb 60m2 lenne pince, 50 m2 pedig nem_pince.
PKC házat szeretnék, részben alápincézve, garázsnak. A pincefal hagyományos pincefalazóból lenne, kérdésem, milyen legyen a pince és a földszint közötti rétegrend, hogy ne legyen nagy a hőveszteség lefelé(födém) és a sarkoknál (pincefal-PKC találkozás) sem. A pince hagyományos sávalapot kapna, a pincefal fal kívülről bitumenes szogeteléssel lenne. Hőszigetelést nem tervezek a pincefalra, mert nem fűtenénk benne, csak ami adódik a fűtési veszteségekből. Csak garázs és tároló, semmi mosókonyha vagy konditerem :)