Keresés

Részletes keresés

szysssz Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1193

Kedves Hunter! (mert "boar"-nak mégse neveznélek)))

 

Elmondanám, hogy elmúlt a középkor és manapság nemcsak az emberek kínzása számít bűncselekménynek.

Amit Te művelsz - egy menüsor fínom összetevőinek alattomosan és szándékosan csöpögtetve történő bemutatása (pláne még illusztrálva is) - az a főzőcskéző társadalom megkínzatásával egyenlő! -))))

Tudd meg: most jól el is határolódtam. -))))))

Előzmény: Boarhunter (1190)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1192
Ah. . .micsoda latvany. . .! Csodalatos. . . !

Mi is szeretnenk halat fozni a hetvegen - van gaz is a bogracs ala, de en is inkabb faval csinalnam, de hol. . .nem vagyunk keszek arra. Igy valoszinuleg marad a gaz.

Jo az ha ennyire forr a halaszle? Nem esik szet a hal tole? Tettel bele bort?

Jajj de jol nez ki. . .ha esetleg elmeselned az egeszet onnan, hogy a hal megtisztitodott. . .hallottam olyanrol, nem szabad kimostni a vert. Te hogyan. . .
Előzmény: Boarhunter (1188)
tuutuu Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1191

Ez így ölég drasztikus, kérem.

Ez akkor most  a főzelék??..:}}

Előzmény: Boarhunter (1182)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1190
Fatüzeléssel persze jobb lett volna, de előtte is szakadt az eső, időnként főzés közben is esett.
A vendégek egy része már itt is megérkezett előbb és nem vizet ittak, de a halászlével párhuzamosan főtt egy üstben némely pörkölt is azoknak, akik félnek a szálkától(elkezdték hozzá enni a finom bajai gyufatésztát), meg kisült pár tepsi házi túrós és káposztás rétes a kemencében...
Előzmény: comad (1189)
comad Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1189
Üdv. Egy kis irigykedés innét is. Azért egy kis fát keríthettetek volna alá...

Van még egy aranyszabály: a vendégek max. 1-1,5 órával a a kaja elkészülte előtt érkezzenek. Ennyit bírnak ki ugyanis anélkül, hogy be ne rúgjanak, a fölséges illat generálta éhségükben el ne kezdjenek mindent (pl. a kaja mellé szánt kenyeret a maradék zsírral stb.) felzabálni, vagy csak a bogrács körül ólálkodni. Annyit eldumálnak egymással. 1-2 kipróbált régi cimbora jöhet kicsit hamarébb fát vágni, hagymát pucolni stb.
Előzmény: Boarhunter (1187)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1188
Csak a Te kedvedért, egy közelebbi kép:

Ennek már a gőze is kibújik a monitorból :-)))
Előzmény: oiuz (1186)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1187
:-)))
Mellesleg felvetődött egy kérdés bennem a főzés kapcsán.
Comad kolléga már említett egy aranyszabályt, mely szerint a bogrács kétméteres körzetébe senki sem teheti a lábát. Ezt is nehéz volt betartatni, jöttek a jótanácsok mindenféle fűszerezésről. Ezt valahol megértem, belső-somogy nem egy halas környék, itt a szőlőhegyi bulikon az a "jó" halászlé, ami sűrű, fűszeres és nyomokban sem emlékeztet az igazira. Viszont azt hittem, nem csak számomra természetes, hogy a bográcshoz csak az nyúl, aki főzte az ételt, mások csak az ő engedélyével nyúlnak bele.
Így el lehet kerülni, hogy keresgélés közben összetörjék a halszeleteket, egy masszát csináljanak a halászléből. Sajnos a hétvégi közönség ezt nem tartotta tiszteletben, ráadásul a későn jövők feldobták egy üsttartó gyűrűre a bográcsot és alágyújtottak, csak az érkezésem mentette meg az azonnali leégéstől(meg a bográcsomat attól, hogy leverjék a zománcot)
Olvastam gyermekkoromban egy könyvet a pusztai életről, abban volt, milyen szigorú etikettje volt a bográcsos étkezésnek. Ezt (is) elfeledtük mára... :-(
Előzmény: Dydand (1185)
oiuz Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1186

afSiH

 

Én érzem az illatát és az ízét is így képernyőn keresztül is!

Rendkívüli!!!!!!!!!!!!!

 

Csak az a baj, hogy a laptopot tönkreteszi  a nyál...

Legközelebb vízállót veszek!

 

Köszi a képet!

 

oiuz

Előzmény: Boarhunter (1184)
Dydand Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1185
Morog a frász ;)))))


Egyszerűen csak irigykedek, de NAGYON!
Előzmény: Boarhunter (1184)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1184
Mindig panaszkodtok, hogy leült a topic. Megosztom Veletek némely gasztronómiai élményemet, erre tesség, azért is morgás van:-)))
Már bánom, hogy a borsos lisztben forgatott, sült haltejet-ikrát nem fényképeztem le.
Ritkán adatik meg az az élmény, hogy az ember kétpofára zabáljon ilyesmit.... valami fantasztikus volt...
Előzmény: Dydand (1183)
Dydand Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1183
Ez azért NAGYON (!!!) övön aluli volt....;)
Előzmény: Boarhunter (1182)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1182
Lőn...

kb. nyolc kiló pontyból, két kiló kárászból és két kilónyi plussz fejből és belsőségből.
Elfogyott...
Előzmény: Boarhunter (1179)
H_G Creative Commons License 2007.05.05 0 0 1181
Buuurzsuj! :)

Nekem meg teljesen véletlenül egy olyan, nagyon fehér húsú halacska tévedt a kosaramba a hiper-szuperben, hogy trópusi nyelvhal filé (Vietnám). Emberek, ez isteni finom! (Sütőben zöldségágyon párolva, de nyilván máshogy is.)
Előzmény: Boarhunter (1179)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.05 0 0 1180
No az ilyen hozzaszolasokat be kellene tiltani . . . nem is tudom, mikor ettem rantott haltejet utoljara - pedig en is szeretem am!!!

Igaz - nem is tudom, mikor foztem egy tisszeseges etelt mostanaban. . .melo. . . melo. . . melo. . .:((
Előzmény: Boarhunter (1179)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.04 0 0 1179
Tudom, hogy egészségtelen, meg ilyenkor hízlal a legjobban, de épp sült haltejet és ikrát zabálok kétpofára...
Holnap lesz egy barátom legénybúcsúja és én főzöm a halászlét. Elveimmel ellenkezik, hogy más által hozott halból főzzek, de nem tudtam elmenni vele horgászni így kénytelen vagyok kivételt tenni. Azért elmentem ma a halboltba egy kis fejért, farokért, belsőségért, oszt ez utóbbiból annyit vettem, hogy egy szerény vacsora kitelljen belőle...
comad Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1178
Ma mentünk a vásárba, mindig ott vannak a halárusok a lajtoskocsijukkal, venni akartam mindenféle halacskát, hogy majd jól lefotózom és irigykedtek majd, erre pont most nem voltak :-(
comad Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1177
TITKOSügynök, úgyhogy el ne mondjátok senkinek :-) Egyszerűen arról van szó, hogy ha aratni akarsz, vetned is kell. Halaknál még egyszerűbb: csak hagynod kell, hogy szaporodjanak. Ha mindet kifogod...brrrr!
Előzmény: oiuz (1176)
oiuz Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1176

Szia Boarhunter!

 

Én kiolvastam a megértést és együttérzést soraidból! (akkor is ha nem volt benne:):):):)):):):):):)):)

 

A többi meg mind szégyelheti magát, hogy ennyire nem együttérző a topic nyitóval!

Sőt ki merem jelenteni, hogy "comad" nevű topiktársunk GreenPeace ügynök! És mint ilyen szégyelje magát!!!!!!

:):):):):):)

 

Szomorú vagyok, úgyhogy eszek is egy kis halászlevet! (Szeged, Fehértói Halászcsárda) Persze, most meg Te fogsz megharagudni rám...

Ilyen az élet!:):):)):):):)):)):):)):)

 

addig is

afSiH

oiuz

Előzmény: Boarhunter (1151)
vértes Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1175
Visszavonva,a paprikás az paprikás.
vértes Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1174

Szia

 

Bocs,hogy ilyet írok,de a halászlénél végzetes hiba zsiradékon hagymát piritani.

Sokáig én is így csináltam,de nemis volt az igazi.

Fejek,gerinc sok hagymával szinte szétfőzni kicsontozni paszírozni,utána szeletek

belsőségek sózva paprikázva.És kész.

Előzmény: Boarhunter (1167)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1173
Megtalaltam. . . az orrom elott volt. . .:((
Előzmény: ZsuR (1172)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1172
Osszefutott a szamban a nyal. . .a szalonna nalunk is "fogyoeszkoz" - mire kesz a kaja elfogy a kisutott szalonna is :))!

Szoval vissza a halaszlehez. Mi a te recepted ahhoz? Egy pontosat legszives - mert itt mar annyi mindent olvastam. . .osszekavarodnak az aranyok. . .
Előzmény: Boarhunter (1171)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1171
Zsur, a körítés "csuszatészta".
Ezt Baján szoktam venni, és úgy néz ki, mint a lebbencstészta.
Az első fázisban keletkezett szalonnapörcöt rá szoktam dobni, már ami marad, mert főzés közben rendesen megdézsmálom...
Egy kevés apróra vágott nyers hagymát is tehet rá, aki szereti, jó ízt ad neki.
Előzmény: ZsuR (1168)
szysssz Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1170

A paprika akkor keseredik meg, ha megégettük. Ez a halászlének ebben a változatában nem fordulhat elő, mithogy a lobogva forró vízbe teszed bele.

 

Célszerű többféle paprikát összekeverni - van amelyik a színét, más pedig az ízét gazdagítja ételünknek. Ezt egyénileg kell kikisérletezni.

 

 

A Boarhunter által leírt arányok nagyon korrektek, nyugodtan megfőzheted halászlevedet ennek alapján. Nem fogsz csalódni.

Előzmény: aliszultan (1169)
aliszultan Creative Commons License 2007.05.03 0 0 1169
Ezt a receptet a neten találtam, a paprikatv-ben is megjelent.

Szerintem keserű lesz a halászlé, ha sok őröltpaprikát teszel bele.
Előzmény: Boarhunter (1160)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1168
No ugye, hogy tudsz te meselni :)).

Lehet a tobbi halbol is szalonnaval inditani? Amit en itt tudok venni az catfish - harcsa. Gondolod. . .hogy szalonnan inditva jo paprikas lenne belole?

Mi a korites hozza?
Előzmény: Boarhunter (1167)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1167
Zsur, nem sokat tudok mesélni. Ahogy a folyóink mentén haladsz felfelé, a szerbiából származó halászlé átalakul a magyar konyha szerinti paprikássá, vagyis a hagymát nem simán belefőzik az ételbe, hanem valamilyen zsiradékon megpirítják. Ennyi a különbség.
Van, aki a napraforgóolajra esküszik, merthogy a disznózsír nem harmonizál a hal ízével, más meg épp a szalonnazsírra.
Közbülső állapot, amit egy híres tiszai halász lánya(exmenyasszonyom anyukája) mesélt, hogyha csak hitvány hal volt a léhez, tettek bele egy kis zsiradékot is, elősegítendő a paprika oldódását, de nem pirították bele a hagymát.
Persze a csallóköziek megkéselnének ezekért az eretnek tanokért, de a tények makacs dolgok.
A csukapörköltet én is szalonnazsíron pirított hagymával indítom, csodálatos étel az is.
Előzmény: ZsuR (1166)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1166
Meselj nekem errol a halpaprikasrol. Felkeltette az erdeklodesemet.
Előzmény: Boarhunter (1165)
Boarhunter Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1165
A halászlé az halászlé. Lehet benne hal, víz, paprika, hagyma és só. Ha zsiradékban pirított hagymával készül, akkor halpaprikás. Ha egyéb dolgok is vannak benne, akkor halleves, hallé, kinek hogy tetszik.
A halászlét bármi másnak hívni bolondság...mintahogy a " bármi mást" halászlének hívni is az...
Előzmény: comad (1163)
ZsuR Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1164
Hm. Soktol hallottam hallenek hivni a halaszlevet - es nem is beszeltek mas nyelvet, mint magyart egesz eletukben.

A gyulyaslevest viszont eroltetett lenni gulyalenek hivni.

No ez meg nem azt jelenti, hogy teneked szeretni kell a halle kifejezest.
Előzmény: comad (1163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!