Aha, ez megvalósíthatónak tűnik. Kalibo - Boracay transzferrel nem hiszem hogy gond lenne. Kaliboba mindenki Boracay miatt megy, tehát mint alább is írtam, amíg van gép, kell lennie transzfernek is.
Amennyiben busz alatt a helyi járatot érted, nos működőképes lehet az is, bár se nem túl gyors, se nem túl kényelmes. Jobb alternatívája a turisták számára szervezett minibuszok, az 5-6 óra sztem ezekkel értendő, a helyi busszal ez inkább a duplája, tehát nektek visszafelé nem igazán opció. Odefelé esetleg igen, a kaland kedvéért ;o)
PP - Sabang viszonylatban csak jeepney van, nagy élmény ezzel menni, főleg a tetőn ;o) Utána Sabang - El Nido vagy a fentebb említett szervezett minibusszal, vagy jeepney Salvacion junction-ig, onnan pedig a helyi busz El Nidoba.
A Kalibo - Botacay transzferrel nem lesz gond este 9kor ha jol gondolom!?
Igy ha kesik a PP - Manila akar egy orat, akkor sincs baj. Azt olvastam, hogy El Nido - PP 5-6 oras ut, tehat ha 7-8 korul elindulunk reggel, akkor biztosan jok vagyunk. Mivel erdemes ezt az utat megtenni?
Valamint eszakra menetben PP - Sabang - El Nido allomasok kozott tudunk egyszeruen buszozni ugye?
Kompakt kis terv, a ti szempontjaitoknak szerintem tökéletesen megfelelő. Mondjuk El Nido - Boracay nem tudom hogy fér bele egy napba, nagyon jó csatlakozásoknak kell lenniük, késés nélkül persze, meg igencsak korai indulásnak, de ha megnézted, akkor biztos menni fog. Jó utat! ;o)
Kozben elolvastam a topikot. Vegleges dontes még nem szuletett, de mar korvonalazodik.
Az idealis egy Sabang, El Nido, Coron, Boracay lenne. Viszont ez egyreszt idoben sem fog beleferni a 12 napba, masreszrol az El Nido - Coron hajo utat nem vallaljuk be. Repulovel meg már sok lenne a röpködés fel alá :)
Ezen okbol valasztanunk kell El Nido es Coron kozott, ami nem konnyu mert kepek es beszamolok alapjan mindketto szuper lehet. Vegul az dont El Nido mellett, hogy Puerto Princesa-ban leszallva eszakra menet be tudunk ugrani Sabangra, aminek van sajat strandja (ez nekunk szempont) es ott van a subterranean river. Onnan tovabb El Nidoba, par napot eltolteni a szigetes kirandulasokkal majd vissza Puerto Princesa, onnan Manila es tovabb Boracay-ra. Utobbi helyen tudom, hogy rengetegen lesznek de par napot bevallalunk, mert attol hogy sokan vannak még gyonyoru. Ha meg akkora lesz tenyleg a rumli, akkor max bulizunk egy par napot, elvegre szilveszter lesz :))
Tehat valami ilyesmi lenne a terv:
Dec22: ejjel erkezes Manilara
Dec23: hajnalban elso geppel Puerto Princesa es onnan egybol Sabang
Dec24-25 Sabang: river kirandulas + kipihenjuk az ut faradalmait
Dec25 du-este indulas El Nidoba
Dec26-27-28 El Nido
Dec29 -> Puerto Princesa -> Manila -> Kalibo -> Boracay
Dec30-31, Jan1-2 Boracay
Jan2 -> Manila
Jan3 hajnalban indul a gep Pekingbe onnan pedig Becsbe
Erre a legjobb talán egy El Nido - Coron párosítás lehet. Repülhetnétek mondjuk Palawanra, Puerto Princessába, onnan busszal El Nido. Közben esetleg megnézhetitek Sabangban a föld alatti folyót is, ha van kedvetek. El Nidoban végig tudjátok járni mind a négy hajós túrát, majd utána hajóval át Coronba, és ott is kirándulgatni a szomszédos szigetekre. Utána pedig onnan vissza Manila. Ezekről elég sokat írtunk már itt, keress rá, olvasgass.
A decemberi unnepi idoszakra sikerult viszonylag alacsonyabb aru jegyet kifognunk (160k), igy dec21-en repulunk Fulop szigetekre. :)
Dec22 ejjel erkezunk meg Manilara es jan3-an indulunk haza szinten innen. Olvasgatom a forumot, hogy miket erdemes megnezni, de kozben szivesen elfogadnek javaslatokat, hogy ebben a szuk ket hetben hogy lenne erdemes elosztani az idonket. Fiatal par vagyunk 30 es 25 eves, tehat eleg rugalmasak, de azert nagyon strapasra nem akarjuk szervezni.
Idealisan arra gondoltam, hogy - mivel ejjel erkezunk - Manilan aludnank egyet es masnap frissen indulnank tovabb repulovel valamelyik gyonyoru szigetre. Lehetoleg olyanra, ahonnan konnyen tudunk akar hajoval is kirandulni szomszedos desztinaciokra. Igy vegul is egy bazisunk lenne. Abban is benne lennek, hogy ket bazist alakitunk ki, az még talan belefer az idobe.
Elore is nagyon koszonok minden javaslatot/otletet/tippet!
Bohol-szigeten és környékén sok látnivaló van. Panglao-n érdemes időben szállást foglalni. Mi februárban csak odamentünk és egy ötágyas ("jóárasított") szobát találtunk már csak, amit ugyan odaadtak kétszemélyes áron, de az tényleg csak arra volt jó, hogy legyen hol egy éjszakát aludnunk. Távolabb gondolom van jobb lehetőség is. Olyan diákszállás színvonal volt, de volt tiszta fürdő, ágynemű és törölköző. :) Ez közvetlenül lent a parton volt.
Panglao-ról lehet menni delfint nézni, de ahhoz korán kell kelni, szigetek-közötti hajókázásra (pl. Virgin sziget). búvárkodni, vagy csak szipkával-szemüveggel bámulni a halakat.
Balicasag szigeten oda vannak szoktatva a halak, kézből lehet őket keksszel etetni. Bérelhetsz még víz alatti fényképezőt is! Fel vannak a turizmusra készülve! :D Délelőtt, mielőtt a búvárok megjelennének, persze külön díjért, de akár elvisznek oda is, ahol óriásteknőcök úszkálnak, stb.
Nincs messze Tagbilaran város, ahol van nagy bevásárlóközpont, repülőtér, stb. Közel vannak a csoki-hegyek, a Tarsier majom rezervátum, barlangok, HoneyBee farm (ennek az éttermeit nagyon merem ajánlani - Buzz Cafe), stb.
Szia! Mi tavaly elott Oslobbol mentunk at Panglao-ra. Szoltunk a szallasadonknak, h hajoval szeretnenk menni, es pont volt egy csoport akikhez csatlakoztunk. Ok Panglao-bol jottek whaleshark nezobe. Sztem majd minden nap ki lehet fogni.
Bohol nekunk nagyon tetszett. Panglao-n volt a szallasunk, busszal, jeepney-vel kirandultunk csokihegyekhez, loboc folyora. Mindenki nagyon kedves, segitokesz volt.
Lehet Siquijor Island helyet átmegyünk Boholra. Valakinek véleménye a Boholrol? Melyik sziget lenne érdekesebb? Oslobból áttudunk hajóval Jutni? Időbe mennyi lenne az út?
En voltam Palawanon az esos evszakban, es az egesz orszagban ott volt a legrosszabb. Nem esett egesz nap es minden nap, de eleget esett pnt El Nido korul ahhoz, hogy elegge elcsessze a hangulatomat.
Meg a kozlekedesre is ranyomta a belyeget, pl El Nidoba reszben hajoval lehetett csak delebbrol eljutni.
A nemzetközi jogosítványt némi díj ellenében kiállítják itthon az okmányirodában, ha van érvényes magyar. Fényképet kell vinni kettőt, ha jól emlékszem, és helyben a leggyorsabb bankkártyával fizetni (minden más esetben csekk - posta - vissza az irodába). Én csak autót vezettem, ellenőrzést hírből sem hallottam, de amikor egyszer béreltünk egy autót megkérdezték, hogy van-e nemzetközi jogosítványom. Bemondásra elhitték, bár ismeretségi alapon béreltünk, nem totál idegenként.
A bukósisak helyenként szigorú, máshol senkit nem érdekel. De annak hiányából van sok halálos baleset, és a motorosnak sokszor nincs elsőbbsége, akkor sem, ha amúgy lenne!! :D
Az euró jó, szinte minden váltónál lehet váltani, de legyen nálad kis címlet, ne 500, vagy 200 euróssal menj, ha nem akarod mindent beváltani, mert azt mondják néhol, hogy nem tudnak eurót visszaadni, csak az egészet tudják beváltani.. :D
Nagyjából 50 peso / 1 euro egy átalakító, érdemes nagy bevásárlóközpontban keresni, ott is a sokadik, "mindentárulunk" üzletben lesz. Cebu városban lehet kapni. Sok szálláson olyan konnektor van, ami képes a helyi és az európai villásdugót is fogadni. De erre nincs garancia. Olvasd le a töltőid trafóján, hogy milyen hálózattal üzemel. a Legtöbb gond nélkül megy 100-240 V 50/60 Hz között.
Nem oltattam én se magam, gyógyszert se vittem, csak lázcsillapítót, mert én január végén ki nem hevert influenzásan utaztam. Rendes étteremben egyetek, akkor minimális a kockázat. Viszont vettem Ganoderma kivonat kapszulát, azt elkezdtem enni már utazás előtt - a hepatitises betegeknek is azt adják, ha már egyik gyógyszer sem segít.. :D Hasznos lehet egy hónappal előbb elkezdeni egy kúrát, valami probiotikum félével, ami segít egészséges bélflórát kinevelni!
Az utcai tetoválósoktól pedig a helyiek is óva intenek!
Cebu, Bohol, Panglao, Tagaytay, Banaue körzetekben jártam, többnyire minden rendben volt.
1. Nem hiszem hogy e tekintetben nagyon más lenne a helyzet mint Thaiföldön, bár magam nem próbáltam.
2. Mindkettőt váltják gond nélkül. Én rögtön a reptéren váltottam, meglepő módon ott volt a legjobb az árfolyam. Igaz ez Manila volt. Ha megfelelő az árfolyam, sztem válts ott.
3. Nem, amerikai szabványúak, tehát kell átalakító.
4. Ez az amit magadnak kell eldöntened. Mi nem adattunk be semmit, maláriagyógyszert sem szedtünk, és nem lett semmi bajunk. Ami nem azt jelenti h nektek sem lesz.
1. Olvastam ,hogy nemzetközi jogositvány kell.Nekünk nincs,de szeretünk motorozni, Mennyire ellenőrzik ezt? Thaiföldön még jogsit se kérték soha,csak a bukósisak volt a lényeg. Legfőképp El-Nidon és Siquijor Islandon bérelnénk.
2. Milyen pénzt érdemes vinni inkább? Euro vagy Dollár? Cebun szállunk le először. Ott rögtön a reptéren váltsunk be egy nagyobb összeget?
3.Konnektorok európai szabványúak? Kell valami átalakitó?
4.Oltások mennyire szükségesek? Többszöri Thaiföldi pihenés alkalmával egyszer se adattunk be, soha nem volt semmi bajunk.Malária elleni szer gyogyszer szedése kell ezekre a területekre? Cebu,Oslob,Siqujior,Apo,El- nido,Boracay.
Penzvaltashoz meg annyit hogy ropogos 100 dollarosokat hozz. Azt szeretik a legjobban. (Ertsd.: az 50-es, 20-as cimleteket sok helyen kicsit rosszabb arfolyamon valtjak mint a 100-ast)