Ha már indiai gyümölcsökről van szó én is hozzászólnék: ami érdekes lehet az a buckamirtusz (Rhodomyrtus tomentosa) hasonlít a fidzsoára, sárga mangosztán (Garcinia xanthocynus),a kokum (Garcinia indica), az amla (Phyllanthus emblica), ketembilla (Dovyalis hebecarpa), a khirni (Manilkara hexandra), indiai jujuba vagy ber (Zizyphus mauritana), longan (Dimocarpus longan), nankingi cseresznye (Prunus tomentosa), wampi (Clausena excavata) stb. Ezek a fajok nem nőnek túl nagyra, dézsában is jól nevelhetők. Legalábbis olvasmányaim szerint.
Köszi a gyors választ.Le tudnád szűkíteni a gyümölcsök,zöldségek körét egy-két olyan fajtára ami nagy eséllyel meg is marad?Nem lesz 30 méter magas, a téli teleltetésre is kell gondolni,esetleg amit hűvösebb helyen is lehet teleltetni?
Gondolkodom egy téli kerten-amiben épphogy fagypont felett lehet tartani a hőmérsékletet.Egy kút fölé építeném, télen egy ventilátorral fel lehetne nyomatni a meleg levegőt.Vagy 20 méter mély a kút.
Mennyire vagy otthonos az Indiai gyümölcsökben?Lett egy indiai ismerősöm.December-január felé fog haza repülni.Már kóstolgattam,hogy nem e hozna néhány gyümölcs magot vagy valami érdekességet (mag formájában) nem zárkózott el.
Én meg natálszilváról szeretnék kérdezni:idén sokat nőtt,két virág volt rajta,jövőre várhatok termést?Érdemes kiteleltetni?Saját termést kóstolt már valaki?
A gumó 1,5 éve van nálam, most 8 cm az átmérője. Egyszer volt levélváltás. Lassan elsárgult az összes levele, észrevettem hogy új szárat hajt. levágtam a régit, és kb 1 hónap alatt ekkorára nőtt.
A tavalyi tél nem mérvadó, de ezt Te is tudod. Az viszont nagyon jó, hogy kísérletezel, ki mit bír.
Nézd! Levettem a megsárgult termést. Még nem telt el két holdciklus és megérett a Pass. caerulea gyümölcse. A magjait megtisztítottam. Méretileg kb. akkora, mint amit anno boltban vettem a G.r.f.rmtól (.=a). Tartok hamarosan egy csírázási próbát, csak össze kell hozni egy szerkezetet, hogy a 25°C meglegyen.
A Pass. alatád esetleg már fázhat, nem? El nem tudom képzelni, miért dobja el a bimbóit. Esetleg nincs itt valaki, aki tudja rá a választ?
Ha jól értem, akkor kiültetted a kertbe két caeruleádat? Végül is télállónak mondják. Olvastam is fórumokon hasonlóról. Mióta vannak a kertbe kiültetve? Hogyan viselik a teleket?
Biztos nagyon szépek a golgijaid, amikor tele vannak virággal! :-)
Nekem még egy bimbó nem esett le, ezért nincs elképzelésem, mi lehet a probléma az alátával. Ha kicsi volt a cserép, akkor nem hozott bimbót egyáltalán. Átmeneti vízhiány, csak kismértékű volt eddig, de attól sem volt semmi érzékelhető probléma.
Nekem két Pass. caeruleám, és még két másik, különböző golgotavirágfajom van. Az utóbbiakat kaptam, róluk talán egyszer majd írok...
Illetve vannak még magoncaim is. Elvetettem egy maracuja magjait, amiből több mag kikelt.
Minden golgotavirágom cserépben van. Fűtetlen szobában fogom őket teleltetni.
Jelenleg mindenki kint van még. A héten volt már 7°C-os minimum hőmérséklet.
Sajnos az egyik termésem kezd érni, ami val'szeg kényszerérés lesz: