Idáig, ha megálltunk "csak egy pillanatra" és visszatérve nem volt nyalóka, jó eséllyel meg lett úszva. (Juj!)
No innentől semmi nem biztos.
Ugyanennek az ismerősömnek fél éve még német rendszám volt az autóján. No akkor parkolási díjat nem fizetett. Kb. 2 hónap után jött a telefon a német barátjától akinek a nevén volt a verda, hogy az ottani hatóság kiküldte neki a büntit!
De pl. ez szlovák rendszámnál nem fenyeget ÁLLÍTÓLAG.
Túl azon, hogy vizuálisan is ocsmány dolog egy ilyen fabódét egy ilyen üveghomlokzat elé tenni, de balesetveszélyt is okoz azzal, hogy 100%-ban (!!!) elfoglalja a bejárat melletti járdát. A gyalogos itt sem kedvtelésből gyalogol az úttesten. Engem az gondolkodtat el, hogy évek óta ez a helyzet. Ezen idő alatt a tárgyi város építésügyi hatóságának kollégái számtalanszor megfordultak itt. De lenne fogadásom, hogy a közlekedési hatóságtól is. És senki sem intézkedik hivatalból? A másik a tervezés kérdése: minden áruháznál kiderül, hogy ezekre a bódékra igény van, akkor miért nem lehet eleve úgy tervezni, hogy legyen itt ilyen gesztenyés-kalácsos-akármi ?
De vissza Érdhez. Ez nem szabályozás, hanem kultúra kérdése. Kicsit szélesebb lenne a bolt ajtaja, akkor szerintem be is hajtana a sofőr ...
Ugyanott készült, máskor, de hasonló a mentalitás. Ezekbe a kerékpártárolókba így nem tettük a kerékpárjainkat:
Szóval vannak szituációk, amikor kell a járdaszegély, a felfestés és a karók/kordonok, mert máskülönben nem hagyunk másnak helyet. Mert az jár nekünk. Mert megtehetjük.
Ráadásul a felfestést sem változtatták meg. Egyirányú utcából honnan is kell balra kanyarodni? Tombol a szekértelem. Érd MJV nem bír megfizetni egy rendes közlekedési szakembert? Milliárdokat költenek a nagy bödös semmire, alap dolgokra meg nem marad.
A párhuzam jó. A szerződések - ahogyan az említett példa mutatja - egykaptafásak. Nem úgy a tervek. Még az építészeti tervezésben előfordulhatnak tervújrahasznosítások (azért az sem jellemző manapság), de a településtervezésnél aligha. Mi az esélye, hogy korábban a településtervező egy ugyanilyen városban egy ugyanilyen háztömbre ugyanilyen funkciót szabályozott ki ugyanilyen jogszabályi környezetben?
Mindezzel persze nem azt akarom mondani, hogy minden biztosan jó. A kérdés jogos: meg lehet nézni, hogy mi került ebbe ennyibe. Én csak jeleztem, hogy az összeg egyáltalán nem kirívó. Pedig kirívó tervezési díjak bőven vannak ebben a városban (Aba utcai híd, akadálymentesítés, buszmegálló, stb.)
A tervezési díjat úgy is érdemes megvizsgálni, hogy ki fizeti. Azt ugyanis annak kell fizetnie, akinek az érdekében készül. Ezt gyakran úgy oldják meg, hogy háromoldalú szerződést kötnek: beruházó, mint aki fizet - önkormányzat, mint megrendelő - tervező, mint vállalkozó. (Mert hogy a HÉSZ-t csak az önkormányzat készíttetheti és csak településtervező készítheti). Ebben az esetben nincsen közpénz a dologban, tualjdonképpen "mi közünk hozzá"?
A nagyobbik kérdések ott vannak, hogy miről változik mire? Kinek az érdeke, ki jár jól vele? Ki jár pórul? Milyen következményei lesznek (mibe fáj ez majd nekünk)?
Biztos igazad van, hogy ekkora feneket kell keríteni egy szabályzat módosításnak. (Nem új város épül.)
Valahol mégis arra emlékeztet, mikor elmentünk egy ügyvédhez a BT egyik tagjának cseréje miatt. Előrántotta a szgépből az előző beadványt. Átírta a nevet, majd kinyomtatta.
Új szerződés, 80000.- Tovább tartott a nyugta megírása és a papírok alákörmölése, mint az "új" szerződés létrehozása.
Nem tudom, hogy a konkrét megbízás mire szól. De az 1-2 millás ár az alapár. Vedd le az adókat (hahó, ez számlás munka!), akkor marad a fele. A maradékbanbenne van minimum 3 tervező több havi munkája és további szakági tervezők bedolgozása, no meg a rajzokat készítő rajzolók, a normaszövegeket készítő jogászok díja. A munka sok tárgyalásból, hatósági egyeztetésből, fórumok tartásából áll, miközbet terveket, prezentációkat és igen terjedelmes dokumentációkat is elő kell állítani (amiknek szintén szép ára van). Levonhatod az utazás, a drága szoftverek, a rengeteg telefon és egyéb költségeket is. Ha megnézed, hogy mi marad egy tervezőnek a pénzből kenyérre, akkor nem találunk olyan nagy összegeket, de egyáltalán nem üti meg a tanácsadói honoráriumokat.
És akkor vegyük hozzá, hogy ezek a tervek sokmilliárdos beruházások hátteréül szolgálnak. Ha a jogásznál az adásvételre elfogadott az a 2-5 % a közreműködéséért, akkor mi ez az összeg ahhoz képest ... nem, nem ebben van a nagy lé.
Érd Megyei Jogú Város Közgyűlésea Töhötöm utca kivezetésének, és a Diósdi út – Riminyáki út találkozásánál lévő körforgalmú csomópont környékének rendezése érdekében az alábbiakat kezdeményezi:
- A Töhötöm utca jelenlegi állapothoz igazodó kivezetésének a 13732, és 13733 hrsz-ú ingatlanokon történő kialakítása érdekében közlekedési vizsgálaton alapuló Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv módosítást kezdeményez. - A fentiek alapján a Közgyűlés felhatalmazza a Polgármestert a 13732 hrsz-ú állami tulajdonú ingatlan út céljára történő ingyenes megszerzése érdekében a szükséges intézkedések megtételére. A Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv módosítás költségeit – kb. 2 millió Ft-ot - az önkormányzat a 2012. évi költségvetésében biztosítja.
Nagyon örülünk, minden pályázati lehetőségnek. Szuper lenne, ha nyernénk is. De!!!! A Bem téren, még mindig nincs felfestve a zebra, pedig, akikhez kellett, eljuttattuk a kérésünket, majd a kérvényünket udvariasan. Csatoltuk a szülők által kezdeményezett aláírás gyűjtő ívet több száz aláírással.
Itt még sem történik semmi!!!
Lassan, leírom, de hangosan kiabálnám!
Illetékesek! Zebrát parkvárosnak! Járható járdát az iskolától óvodáig a gyermekek érdekében!
"Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 21/2011. (I.27.) KGY. határozatával döntött arról, hogy pályázatot nyújt be "Az országos közutak átkelési szakaszain a forgalom csillapítására, a gyalogosok védelmének növelésére, a járművek sebességének csökkentésére alkalmas beavatkozások, valamint az országos közutakon levő balesetveszélyes csomópontok tervezésének társfinanszírozására" című pályázati felhívásra a Budafoki úton (6. sz. út 18+670 km szelvénye) kialakítandó gyalogos átkelőhely tervezése tárgyában. A Közgyűlés a pályázat benyújtásához 600.000 Ft önrészt különített el.
Önkormányzatunk 2011. május 9-én értesült a pályázat nyertességéről.
A pályázati felhívásban foglaltak szerint a nyertes pályázatot, jelen esetben a terv dokumentáció elkészíttetését – tekintettel arra, hogy az a Magyar Állam tulajdonában álló területet érint – a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ megbízása alapján a Magyar Közút Nonprofit Kft. bonyolítja le." Forrás: Érd MJV Közgyűlés előterjesztések
Valami közlekedésit kérdeznék, remélem nincs benne(....) politika, mert kicsit tele van már a...minden..Szóvel esetleg nem tudja valaki, hogy a Sárd utcán mi az a táblázgatás?Befúrt táblákkal, nem csak ideiglenesekkel...történik talán valami a beharangozott buszjárattal a Chinoinig, vagy ez valami más előszele?
Csőzik László az Úniós ügyekkel foglalkozó alpolgi volt, kijáró. De ő ezt soha nem kommunikálta. Neki is köszönhető, ha egyáltalán lesz csatorna. Témé inkább jobban szégyelhetné magát, mint volt parkvárosi, a 8-as iskola volt diákja. Lehet, hogy ő amnéziás, de mi még nem.
..."Laci teljesen mentesen a politikai hovatartozás ostobaságaitól..."
Szerintem a politikai hovatartozás annyira azért meghatározó kellene, hogy legyen, ami nem engedheti meg, ilyen pálfordulatok végrehajtását.
Azt megértem, és becsülöm, ha egy a közösség számára fontos döntésben nem a politika mentén dönt, hanem támogatja ellenfele előterjesztését, de Cs.L. a viselkedésével teljesen mást mutat, számomra!
Megtudhatnánk, hogy mivel tett keresztbe az előzőbb vezetés
és miben segített az illető?
Ha nem közlekedéssel kapcsolatos, ne itt válaszolj.
Leírtam itt párszor, hogy nekem személyes tapasztalatom, hogy a Laci teljesen mentesen a politikai hovatartozás ostobaságaitól, egy csomó Felső - parkvárosi ingatlantulajdonosnak segített, mikor az akkor regnáló MSZP-s vezetés éppen keresztbe tett nekünk.
Leírtam itt párszor, hogy nekem személyes tapasztalatom, hogy a Laci teljesen mentesen a politikai hovatartozás ostobaságaitól, egy csomó Felső - parkvárosi ingatlantulajdonosnak segített, mikor az akkor regnáló MSZP-s vezetés éppen keresztbe tett nekünk.
Leírtam, de minduntalan a nemtelen és elvakult politikai fröcsögés volt a válasz. Aztán rájöttem, hogy nem az a fontos, hogy ki, mit tett adott esetben, hanem, hogy minek akarják láttatni az embereket azok, akik azt hiszik, ők szellentették a Passat szelet.
A Te hsz-ed némi reményt csillantott meg az ügyben, hogy esetleg ez lehet máshogy is.
Tudom, hogy ez a baj Lacival, én se értettem vele egyet. De ha megnézed az akkori adatokat, az SZDSZ-MSZP-nek közösen sem lett volna elég a szavazata. Meg azon is elgondolkodhatna a tisztelt MSZP, mivel vadította el Csőziket. Az én memóriám még egészen jó. És a vita itt azon bukott ki, hogy a Fidesz-KDNP párti vincelléri a saját sarukat akarja Csőzikre kenni.
És kedves ellenzékiek! Nem lehetne egy kicsit értelmesebben kritizálni? Emlékszem, mekkora vitáink voltak annak idején otterloval meg kígyószisszel. Ők vették maguknak a fáradságot, és alaposan beleásták magukat a témákba. De ez az "úgyse lesz itt semmi, bee" stílus egyáltalán nem különbözik a Szíjjártó féle agyzsibbasztásoktól:((((((