Úgy látszik, azok akik lusta dögök és nem bírnak két lépést tenni a kukatárolóban nem olvassák a fórumot...:-(
Ma mikor összeszedtük a ház bejárata előtt szétszórt szórólapokat és bedobtuk a kukába... az első kuka annyira meg volt tömve, hogy természetesen nem lehetett lecsukni a tetejét, de láss csodát vasárnap este a legutolsó kuka még félig sincs...ennyit a vadiúj lakásba költöző "lelkes kedves aranyos inteligencses" - hogy maradt volna ott, ahol eddig volt - lakótársakról.
Gratula :)! Ma este biztos nem megyünk le, mert fogalmam nincs, mikor érünk haza... Időközben beszéltem a céggel és kiderült, jól számoltam, kb. dupla annyiba kerülnek, mint akik nálunk voltak :(. Az sok. Viszont várjuk a mérnök válaszát, valószínűleg nálunk is lesz megoldás.
A múltkor valaki ismét az első kuka mellé tette a szemetes zacskót, bár csak az első két kuka volt tele. Az illetőnek kár volt ennyi pénzt kiadnia egy újépítésű házban lévő lakásért. Egy bontásra váró romos épületben biztosan jobban érezte volna magát, és a maradék pénzen vehetett volna magának aranyozott műanyag vécéfedelet, vagy egyéb hasonlóan izléses műtárgyat.
A szemet(elé)ssel kapcsolatosan én is eldöntöttem már, hogy írok pár sort, és kiragasztom a B lph. szeméttároló ajtajára. Legtöbbször ugyanis azt tapasztalom, hogy kukaürítés után azért van nagy bűz a földszinten, mert a bejárathoz legközelebbi kuka púposra van pakolva, nem lehet lecsukni a tetejét, miközben egy lépéssel arrébb a másik kuka félig sincs. Értem én, hogy lusták vagyunk mind (magam is erős...) de az az egy lépés szerintem mindenkinek megérne annyit, hogy ne csapja meg a bűz amikor belép az előtérbe...
A másik dolog ami személy szerint nem tetszik az a reklámujságok "kezelése" engem is bosszant, amikor telerakják velük a postaládámat, és nem szoktam felvinni a lakásba őket. Azonban annyit azért megteszek, hogy a két lépésre lévő szeméttárolóba dobom őket, és nem teszem le a garázsbejárat melletti pengefal tetejére. Onnan előbb-utóbb ugyanis a padlóra kerülnek, és igénytelenül néz ki a bejárat. Szerintem meg lehetne azzal oldani a dolgot, hogy egy a szeméttárolóba sumák módon lecsempészett papírdobozt az önfeláldozó lakótársak nem a szelektív hulladékgyűjtőbe viszik, hanem összeállítják, és a postaládák alá tesszük őket. Oda aztán mindenki kedvére kidobhatja a marketing ipar remek termékeit, és remélem, hogy a takarítók is szivesen ürítenék, hiszem még mindíg jobb ez a megoldás, mint most egyenként felszedni a padlóról ugyanazt a mennyiséget.
Üdvözöllek a klubban, kedves szosza! Hamano és szerénységem mellett Te vagy az IKON harmadik önkéntes szemetese!
A rejtett kamerát már megvettem, a tévém AV csatlakozójára kötve már ki is próbáltam, nagyszerű a kép. Már csak a HF modulátor és egy elem hiányzik hozzá. Az antennáját (jobb híján egy darab drót) úgy látom, ki tudom majd vezetni a kukatároló szellőzőrésein, így az adás fogható lesz a teljes Véső utcai fronton. Csak ne lennék ennyire lusta...
A B lépcsőház kukatárolójában összevágtam a papírdobozok felét és elvittem a szelektív gyűjtőbe. Azért csak a felét, mert: - Valami barom sittet csomagolt a papírok közé. - Így is majdnem megtelt a tároló.
Ebben az évben már nem csinálok hasonló "akciót".
A szomszédoktól ezúton is elnézést kérek, de ez a kis Pink Floyd (The Wall) kell, hogy ne káromkodjam végig a cipőmosást...
Scully Ügynök és Mulder Ügynök jelenti, hogy "odaát" a Hankook építi legújabb magyarországi gyárát, a tervek szerint itt fogják a selejt gumikat elégetni :))))). Na jó, nem ám, elkészült a kert folytatása, a kövezés és az ágyások már kész vannak, most ültetik a növényeket, csinálják a füvet.
Bár kíváncsi lennék a Központi Okmányiroda két kültérijének ( Ezeket van szerencsém hallgatni, szerintem elég hangosak ) zajmérési jegyzőkönyvére. Egy ilyen komoly hivatalnál biztosan kényesen ügyelnek arra, hogy minden a legteljesebb rendben legyen ... :-)))
Igen, át kell ütni a falat, ez többnyire elkerülhetetlen, ha nem abban a helyiségben akarod leadni az energiát, ahol felvetted azt. Nem tudom, pontosan miért nem akarod átütni a falat. Ha attól tartasz, hogy ezzel rosszabbá válik a szigetelés, akkor csak részben van igazad. Nyilván valamivel rosszabbá válik, de a mai technológiákkal ez minimális (állítólag).
A kültéri egység erkélyre helyezésének csak egyik hátránya, hogy baromi nagy helyet foglal. A másik probléma, hogy a feltüntetett zajszint-érték a beltéri egység zajszintjét jelöli, aminél a kültéri egység többnyire hangosabb. Ráadásul valamennyire vibrál is. Ezen megfontolásokból elvetettük ezt a lehetőséget, bár tény, hogy ez egy olyan felállás lenne, amibe senki nem tud belekötni (feltéve, hogy a zajterhelés a határérték alatt marad a ház által határolt katlanban). Egyébként beszéltem megint a klímással, van egy terve :)...
Csakhogy a split klíma miatt is át kell fúrni a falat, amit nem szeretnék. Az ablaküveg kivágást pedig már az elején elvetettem. Inkább izzadok és duzzogok...
Olyan klíímaberendezés - tudomásom szerint - nincsen, amiben hűtővíz veszi fel a hőt és azt időnként cserélni kell. ( A vízzel "kiönteni" a felgyülemlett hőt. ) A mobilklímának is van meleg levegő kifúvó csöve, amit valahogyan ki kell vezetni. Amit ki kell önteni belőle, az a felgyülemlett kondenzvíz. Az általános (szerintem elég vacak ) megoldás, hogy az ablaküvegből vágnak ki egy megfelelő, kör alakú nyílást és ott vezetik ki a csövet. Általában beépítő karikát is adnak hozzá, meg egy dugót, amivel télen elzárod a lukat. ( Előző munkahelyemen, volt ilyen szükségmegoldásként) . Ez a módszer mi ablakainknák, szerintem abszolut célszerűtlen lenne. Akkor meg falat kellene fúrni, hogy kidugd a csövet ...
Az egyetlen esély, ami szerintem működik: split klíma, az erkélyre ( korlátszínt alá ) szerelt kültéri egységgel. Elvesz valamennyi helyet, de ebbe nem lehet belekötni.
A strang le van betonozva, láttam. Csempét leverni, falbontás, beronfúrás, falépítés, csempézés. Mindez 4x, mert a negyedik vagyok. Asszem, az egyértelmű tetrvezői hiba, hogy nincsen csövezés a légkondinak. Főleg, mert többször is volt szó róla, de mindig csak annyit mondtak, hogy csak a garászba vagy a tetőre lehet tenni a külső egységet. Szakemberek??? már régen nem hiszek a mesékben. Még szerencse, hogy nagyon ritkán érzem, hogy kellene légkondi, jó a lakás klímája (átszellőztethető), a ritkán előforduló forró perceket meg egy 8 ezer forintos ventilátorral könnyedén túlélem. Magasházak? Csak ne vessék ránk az árnyékukat. Viszont az Árpád híd lábánál levő mini Petronas torony utánérzet vmi elképesztő. Agyatlan, fantáziátlan, unalmas. Mintha vmi beépített ArchiCAD sablon lenne, persze a Kálvin téri üvegpalotákat nem tudják alulmúlni. A tervezők és beruházók testi fenyítésének lehetőségét tv.-be kéne iktatni.
Torony-irodaházak? Tetszik is meg nem is... Ha nem a közvetlen szomszédunkban építik fel, hanem a hídnál, akkor emelkedik a lakásunk értéke. A probléma viszont, hogy a sok cég, iroda, üzlet - célponttá válik, ahová mennek az emberek. Méghozzá autóval, és bizony meg is akarnak állni.
Létezik ilyen, ezek a mobilklímák, amikről a múltkor már írtam. Nagy áruházakban (Saturn, MediaMarkt, stb.) lehet kapni ilyeneket, klímás cégeknél ritkábban. Mivel a klímások abszolúte nem ajánlják, nem is foglalkoztam ezekkel, szóval nem nagyon tudok segíteni...
Biztosan alaposan utánanéztél a klímáknak, tudsz-e olyanról, ami kizárólag beltéri és csupán a "hűtővizet" kell benne cserélni időnként, ami átvette a környezetből kivont hőt. Nem szeretném átfúrni a falat, a résnyire nyitott ablak pedig nem opció a szénanáthám miatt.
Mindenki okulására elmesélem a délelőtti klíma-beszerelési kísérletet (legalábbis a tanulságokat). Először is az egy kőbe vésett szabály, hogy homlokzaton nem lehet semmi. Nekünk az lett volna kézenfekvő (a későbbiekben még részletezett okok miatt), hogy a nagyszobánk falát oldalt megfúrjuk, kivezetjük rajta a csövet egy fehér csatornában és úgy jut fel a tetőn lévő kültéri egységhez a cső. A 7.emeleti lakástól az udvari homlokzaton kb. fél méternyi ilyen fehér csatornát kellett volna vezetni, ráadásul egy sarokban. Nah, ezt nem lehet megtenni, mert AFM szerint "látszik az utcáról, ezért jelenteniük kell az önkormányzatnál, amely viszont semmi ilyenre nem ad engedélyt". Szóval numero uno tanulság: ne akarjatok semmit a törvény és a szabályok szerint intézni, mert nem fog menni. Ezt a fél méter fehér csatornát a 7.-en az udvar felől szerintem a következő 30évben senki észre se vette volna, de sajna azt gondoltuk, nem stikában csináltatjuk... Kettő: maradt a strangban felvezetés lehetősége. A strang nem más mint egy cső a ház belsejében, amit azért alakítottak ki, hogy a szintek közt át lehessen vinni csöveket, meg vezetékeket. Figyelem! A házunkban a strangok minden szintnél le vannak betonozva tűzvédelmi okokból. Értetlenkedésemre a helyszínen jelen lévő garanciális irodás munkatárs (különben abszolút segítőkész volt és ez mindenkire igaz a jelenlévők közül) csak annyit tudott mondani, hogy a most folyó építkezéseken a strangban már van egy cső a mienkhez hasonló "future use"-ra. Ezt mondjuk elég viccesnek találtam: csövet raknak azért, hogy abba csöveket lehessen rakni egy olyan csőbe, ami azért van, hogy csöveket lehessen bele rakni, csak ezt a csövet le kellett minden szinten betonozni... Három: még mindig maradt egy lehetőségünk: a strangban megy a szagelszívónk csöve, ebbe bele lehetne vezetni a klíma rézcsövét. És akkor a hidegzuhany: a szagelszívónk nem a tőle fél méterre lévő strangba van bevezetve, hanem a tőle légvonalban 6, a falban kb. 8m-re lévő fürdőszobai strangba. Ezzel az a baj, hogy a rézcsövet így ebben nem lehet vezetni (kanyarog), ráadásul ha lehetne is, akkor is olyan hosszú cső kellene, melyet magában a klíma már nem bír el, kell hozzá egy szivattyú (ez az a bizonyos 25eFt-os kütyü, amiről már írtam). Meg szétvésni a lakást. Ez persze a klímás cégen és rajtam kívül senkinek nem fáj, ez "a legjobb megoldás"... Mindenesetre a 4., 5.emeleti lakóknak üzenem, ne akarjanak semmi olyat csinálni, amihez strangban kell vezetni bármit is, mert lefelé is és fölfelé is be kell kéretőzni mindenkihez, hogy a lakásából kifúrható legyen a strang betonozása. Arra meg csekély esélyt látok, hogy bárki azt fogja mondani, persze, gyertek, fúrjatok-faragjatok kedvetekre...
Az elejét ( fékcsikorgatás, motorbömböltetés, ordítás, ... ) nem láttam, csak hallottam.
A rendőri intézkedést "élveztem végig" az erkélyről, mert nem tudtam visszaaludni, amíg el nem mentek meg próbáltam kideríteni, hogy mi a jó franc is történhetett, de nem igazán sikerült.