Szia! Még nem mertem kint teleltetni, cserépben van lesüllyesztve. Ép ma vittem be, idáig semmi takarása nem volt , hideg is csak egy két éjszaka volt még októberben, -4 -ig ment le . De volt már olyan , hogy -8 ban is kint volt tavaly előtti télen.
Időben hozzáfogtál a téliesítéshez, bár egyelőre szerencsére késik a hideg.A yukkádhoz hasonlóan nálam is van néhány növény, akit becsapott a hosszú, meleg ősz, s virágozni kezdett.nyílik az ibolya, bőrlevél,citrom, kaktuszok közül is elég sok. S persze még a füvet is meg kell nyírnom valamelyik nap.A pálmákat felszedtem, s a kaktuszokkal,agávékkal együtt beraktam az üvegházba. Jó részük ott is fog kitelelni, az érzékanyebbeket majd beljebb viszem a fűtetlen konyhába, ahogy tavaly is csináltam. Egy pálmám marad kint télire, azt és a pampafüveket kell majd téliesíteni.
Szia!
Köszönöm szépen. A trachik közül a japán nálam jobban birta idáig érdekes módon. Ezeket nadszövettel es több rétegben karonnal takarom, a töveket vastagon mulcsozom. Az araucaria 3 éve lett kiültetve, es csapadekvedelmet kap, illetve a töve mulcsot. Amikor kiültettem, szarvasmarhatragyat, tőzeget es homokot kevertem ala, mert nagyon kötött nalunk a talaj. A hideggel eddig semmi gondja nem volt, a leghidegebb, amit kapott -24 fok volt. Nyár végétől mindig kaliumozom őket.
Remélem segitettem.
Ezúton köszönöm kurdulacinak es a többieknek a sok hasznos tanácsot, amikkel egykor ellátták!
Szép egészséges a trachyd meg a többi növényed is, gratulálok hozzájuk ! :)
Az araucáriád mióta van kiültetve ? Télen lesz vmilyen védelme a gyökérzóna mulcsozásán kívül ? Nálam ez lesz az első tele kiültetve, igaz csak 45 cm. Érdekelne, h mit javasolsz védelemnek (több helyen olvastam, h 1 m alatti egyedeket nem igazán érdemes kiültetni, de teszek vele egy kísérletet)! Te cseréltél talajt ültetésekor ? Én kb 1 m-ig savanyú földdel töltöttem fel az ültetőgödröt.
15 és 30 év közöttiek lehetnek nagyságtól függően. A legidősebb már elérte a 30 cm -es átmérőt. Kicsi korukban tényleg lassan nőnek, de ekkora kaktuszoknál már látványos az éves növekmény.A fehér szaggatott vonal feletti rész az idei növekmény.
Én azért szedtem fel már idejekorán az agávékat, mert ekég termetes példányok, s nem akartam fagyos földből kiráncigálni őket, s nem is volt kis munka a becserepezésük. Így ha komolyra fordul az idő, akkor pár perc alatt védett helyre menekíthetem őket.Egyelőre jól érzik magukat odakint, sőt továbbra is hajtanak. Amiket a fórumról, találkozásról írsz, azokkal maximálisan egyetértek! A gádorosi kertet én is sajnálom, de hosszabb távon nem tudjuk fenntartani, túl sokba kerül. Viszont marad többezer kép róla, s számtalan emlék nem csupán a kertről, de ottani életünkről, feleségemről, gyermekeim felcseperedéséről, aminek csodás kereteként szolgált a kert.
Nagyszerű volt élőben látni mindezeket amiről írsz, Laci!
Azért sajnálom, hogy életed munkájától el kell adnod, jó dolog, hogy meg tudjuk osztani egymással a tapasztalatainkat, hiszen ez a haszna a fórumozásnak, személyes vizitnek.
Az arizoniai ciprus magok amiket küldtél nagyon szépen keltek, balkonládába lettek vetve, majd ki lettek ültetve a kertbe, már ott is hagyom a magoncokat a télre, sajnos az európai ciprusok meg sem mozdultak.
Idén tervezek egy babért kint hagyni a télre, elég védett helyre ültettem, ha véletlenül nagy hideg lenne a tövét takarni fogom lombbal, avarral.
Majd tavasszal szeretnék Tőled kérni néhány hajtást, a saját babérodból, hátha egy másik klón, cserébe tudok adni télálló jukkákat(baccata-t(1980.4, 1981), flaccida-t, harimaniae-t, )vagy Sabal minor magoncot(ha még nem küldtem).
Az agávékat egyenlőre kint hagyom, ha fagyot mutat akkor felszedem a csíkos levelű americana-t, ha bejőn a tartós hideg akkor az alap formátz szedem fel, ameddig lehetséges, addig nem szeretném kerülgetni őket. A télállók kint maradnak, legfeljebb némelyik takarást fog kapni csapadékvédelem gyanánt.
Sajnos a trópusi üvegházat teljesen fel kellett számolnom, már csak azért is, mert elköltöztem Gádorosról, s a lakást is csak fagymentesen tartva fűtöm. El akarom adni a gádorosi ingatlant, ezért új növényeket már nem telepítek oda, csak a meglevőket gondozom úgy, hogy minél ritkábban kelljen átmenni locsolni, hiszen az üzemanyag is drága. A fábiánsebestyéni kert viszont csak töredéke a gádorosinak, ezért ott sem tudok terjeszkedni. Be kell látnom, hogy csak aránylag kevés és kisméretű növényt tarthatok, azoknak viszont igyekszem mindent megadni. Orchideából maradt két csónak- és egy lepkeorchidea, de azok sem olyan szépek, mint az üvegházban voltak.
A monstera deliciosa, népies nevén könnyezőpálma, vagy tévesen filodendron a lakásban csak tizenévesen hoz virágot.Ezzel szemben nálam a trópusi üvegházba kiültetve, olyan gyorsan fejlődött, hogy 4 évesen már virágzott, következő évtől pedig már rendszeresen termést is érlelt. A kúszó törzse ekkor már karvastagságú, leveleinek hossza egy métert meghaladó volt. A termés kukoricacső nagyságú, ananászízű, rendkívül illatos.Pára és rengeteg tápanyag kell neki, ezért lakásban sokkal lassabban fejlődik.
Megint csak gyönyörködök a növényekben. Viszont lenne egy kérdésem. Az egyik képen láttam a filodendront virágzani. Mitől függ, hogy virágozzon? Mert van két 7 év körüli filodendronunk és még nem virágzott soha. Sokkal idősebbnek kell lenie? Vagy nem mindegy milyen nemű? Így is szeretem, de jó lenne ha virágzana.