Itt Budapesten speciel nem nitrátos a víz.
A lányomnak meg tényleg azt kivánom, hogy szoptasson mennél tovább és mennél bensőségesebb kapcsolata legyen a kisbabájával - csak már ott tartanánk...
És tényleg nem az a fajta, akit én rémísztgethetnék - mellesleg nem szokásom - pl. mikor nálunk volt tegnap, megkérdeztem tőle, hogy akar e majd epidurális érzéstelenítést, mert azt előre be kell fizetni, mire határozottan kijentette, hogy esze ágában sincs ilyet kérni, bármit inkább, mint a gerincébe szúrt tűt stb... elég határozottnak tűnt. (Bár mikor azt kérdeztem, hogy akar-e apás szülést, akkor azt mondta, hogy isten ments! Merthogy a vejem afféle ájulós fajta, ők beszéltek erről, és az jövendő apucinak ez nem tetszik stb... szóval megvannak a maga elképzelései is.
Mindazonáltal én a magam részéről igenis fogok venni egy adag tápszert, fűr alle felle alapon.
Lehet, hogy később majd belekeverem a kutyatápba, - bár ez lenne - de azért biztonságnak jó erre gondolni.
A szomszed agyon volt egy kismama (az egyetlen a szobaban rajtam kivul), 3 oraval volt fiatalabb a kisfia, es 3 napig azt hallgattam, hogy az anyja sem, a novere sem (... az egesz nagy olasz rokonsagbol egy anya sem) tudott szoptatni, mert nem volt tejuk. Aztan jott a csecsemos es mindkettonkre raijesztett, hogy "csak" 5-10 grammokat szoptak a fiaink. Erre en azt mondtam, majd lesz tobb, o meg, ugye hogy nem tudok. Nekem a 2. ejjel szep fokozatosan bedurrant a mellem, ahogy kell, erre is azt mondta, latod neked megy, nekem semmi. A hazamenetelunk reggelen a karjat nem birta lerakni, olyan lett a ket melle, ott masszirozta ki belole a tejet a nover, meg jegeltek a honaljat. Rengeteg teje volt, be is lazasodott, engem hazaengedtek, ot nem. Ennyit a "nincs tejem" megapararol...
Nyugi, én azt hallgattam 9 hónapon át, hogy anyukám SEM tudott szoptatni. Belőlem ez azt hozta ki, hogy én meg csakazértis. Szal lehet, hogy jót is tenne neki :-))
Akkor en most mondom, hat honapos kor elott ne adj a babanak forralatlan vizet. Nitratos kornyeken meg meg tovabb ne. Illetve azt nem eleg forralni, a nitrat nem megy ki belole forralassal.
Bar ugye 6 honapos korig a WHO az anyatej kizarolagossagat javaolja, szoval nem is lesz szukseg forralatlan vizre. Es ha a lanyodnak most meg 7 honapig nem a sajat szoptatasod tortenetet meseled, mint kovetendo peldat, akkor lehet hogy o fog tudni legalabb 6 honapig szoptatni. Ehhez kivanok neki sok sok kitartast, szerencset es jo tanacsadokat. Azt hiszem az elso kivansagom mar teljesult, mert nem tunik egy tedd-ki-hadd-huljon tipusu leanyzonak, amit kigondol azt vegigverekszi :).
"De ne menjunk messzire, neked most lesz unokad, NE ADJ NEKI csapvizet! Baja lehet tole. Bar ahogy ismerlek, mostmar csakazertis kiprobalod majd. A sok tulbuzgo magyar anya meg hobbibol forralja a vizet az x honap alatti bebijenek, ugye??? "
Idike, lehet hogy most még mélyebbre süllyedek a szemedben, de arra határozottan emlékszem, hogy a féléves gyerekeimnek csapvízzel higított málnaszörpöt adtam időnként, és megvallom eszembe sem jutott, hogy előtte felforraljam... azóta még ártalmasabb lett a víz? Annak idején eszembe se jutott, hogy felforraljam, senki sem mondta.
Anyukam, latva amit csinalok/csinaltam a gyerekkel (szules terhesseg stb) annyit mondott, "de jo neked, hogy azt csinalhatsz ami jolesik". A normalis ugye az lett volna, ha elaraszt a 30+ evvel ezelotti tapasztalataival, mint sok nagymama, de halisten o gondolkodik es nem tart elbol mindent hulyesegnek amit a lanya/i csinalnak. Pl az otthonszules is lecsuszott neki igen konnyen... :) Nem akarta teaztatni a gyereket mindenaron, nem akart neki eztazt enni adni, citromlevet ha csuklik stb. Szupernagyi! :) Halistennek nekem ebben is szerencsem volt/van, a nagymama is jo fej :)
A felnott nem hal bele, a csecsemo meg igen. De ha te odamesz, neked sem ajanljak a bennszulottek altal gond nelkul fogyasztott viz ivasat, mert komoly problemaid lehetnek. Nekem, mint mar irtam, Sziciliaban volt igen komoly belfertozesem. A szuleimnek Anatoliaban (Toroko.)
Egyebkent mondok meg valamit, a felnottek is belealnak, meg az ott elok is. Altalad elkepzelhetetlen ostoba dolgokba halnak bele emberek, pl tudogyulladas.
De ne menjunk messzire, neked most lesz unokad, NE ADJ NEKI csapvizet! Baja lehet tole. Bar ahogy ismerlek, mostmar csakazertis kiprobalod majd. A sok tulbuzgo magyar anya meg hobbibol forralja a vizet az x honap alatti bebijenek, ugye???
Van Mao-n olyan regio is, ahol ZACSKOS vizet osztanak a csecsemoknek, mert nitratos az ivoviz. Neked jo, nekem jo, Marineninek jo, 3 honapos Pistike belehal/na.
Ja igen. Mi korosztályunk! Meddig tudott minket anyukánk szoptatni? 3 hónapig! És miért? Mert szigorúan 3 óránkénti etetés volt és az nem számított, hogy mi gyakrabban lettünk éhesek. Jött a "kevés a tej", meg a tápszer, feles tej.
Furcsa, de az otthonszulok altalaban sokaig szoptatnak... csak egy adalek :)
"És csorgó mellekkel munkába menni nemigen lehet."
Erre is van mar remek kis keszlet, lehet a munkaban is fejni, hutopatronnal hidegen marad, otthon lehet odaadni/fagyasztani. Mire valo a 3 ev gyes?
Vannak a szoptatasban merfoldkovek, egy 6 hetesen, egy 3 honaposan (hozzavetolegesen persze). Ilyenkor az igeny megno, es a baba gyakrabban ker enni. Ekkor anyuka, akinek nincs szerencseje es nem kap okos tanacsot, azt hallja, "keves tejed", "hig a tejed", "nem eleg neki a tejed" es "potolj tapszerrel". A szerencses anyuka (mint en) okos tanacsot kap, vagyis megtudja hogy ez a jelenseg teljesen normalis, ilyenkor a baba az addig beallt egyenletes termelest noveli meg a sajat megnovekedett igenyeihez. Vagyis tenyleg keves a tej, de ha hallgatunk a babara, megtermeli maganak a tobbletet. Persze csak akkor, ha a megnovekedett igenyet nem elegitjuk ki maskeppen. Ezert eleg tipikus azt hallani, hogy "3 honaposan mar nem volt eleg neki a tejem/nem volt eleg tapanyagdus a tejem/nem volt eleg zsiros a tejem, akkor adtam neki tapszert es utana elvalasztotta magat".
A szoptatas okos tanacsokra hallgatva, fenntarthato majdnem a vegtelensegig, de legalabbis evekig akar.
A 99% ATLAGROL BESZELTEM ES A JELENLEVOK KIVETELEK!
Alice,
Tévedsz.
Reklámoznak tápszert. Te nem látod és Szásenyka sem látja a rengeteg ingyenes termékmintát, a babás újságokban a rengeteg hirdetést.
A multikat pedig nem azért kell utálni, mert kirúgják vagy nem rúgják ki a terhes nőket (megjegyzem, terhes nőket sehonnan nem rúghatnak ki, csak ahova be sem voltak jelentve), hanem mert sorozatosan megszegik a reklámtörvényt, áthágják a jogszabályokat, csak azért, mert a büntetés elenyésző a várható haszonhoz képest.
MuTeR
Nem tanácsadónőtől olvastam - speciel éppen nincsen semmi dolgom velük - hanem anno egy anyuka vágta a fejemhez, aki azt hitte, hogy azzal, hogy állandóan szoptatja a gyerekét már mindent le is rendezett egész életében.
És még egy dolog érdekelne tényleg komolyan!!!!
Ha valóban nincsen iható víz Kínában, Indiában, Etiópiában stb... akkor hogy a fenébe vannak ott még emberek??? (És milyen sokan... bort isznak helyette, vagy narancslevet????)
Mert láttam én megrendítő képsorokat, mikor tejport osztogattak éhező gyerekek szüleinek (az a gonosz multi), és valahogy úgy képzelem, hogy ha egy egész földrész egyfajta vizet iszik, akkor valahogy a benne lévő baktériumok ellen is valahogy védettséget szereznek....
Engem érdekelne, hgoy hol olvastál, hallottál ilyet tanácsadónőtől!
Mert nekem pl kifejezetten azt mondták, hogya z elsődleges, hgoy a gyereket meg kell etetni. Utána lehetbeszélni tejszaporításról, cumizavar megszűntetésről...
Amúgy nálunk soha sehol nem reklámoznak tápszert!
Reklámoznak intimbetétet, sampont, mosóport, mobiltelefon előfizetést, autót, kereskedelmi tévék éjjeli műsorában szeszesitalt, de tápszert és cigarettát nem. Soha nem is reklámoztak.
Az ilyen LLL helyett pedig inkább azt kellene elérni, hogy a szült anyák a kórházból belőtt tejjel, szivacsosan puha mellekkel, és begyakorlott szoptatással mehessenek csak haza!
Azonkívül még valami. Egyre kevesebb nő engedheti meg magának, hogy itthon maradjon gyesen a babával. És csorgó mellekkel munkába menni nemigen lehet. Még ha tudnának is szoptatni hónapokig is utána. Szóval nem olyan kerek ez a labda mint gondolod, hogy csúnya tápszer, éljen az anyatej, amit a namíbiaiak tudnak, azt minden magyar anya tudja! Nem tudja.
Ezen az 50 %-os szoptatási arányon lehet vitatkozni, de nem onnan kiindulva, hogy á a szoptatás az egy természetes valami, amit a hülye anyák direkt lecserélnek a cumisüvegkifőzéses-melegítéses-ujrakifőzéses-tápszerelkészítéses stb módszerre...
Ok, az anyák 99%-a tud szoptatni, mondjuk azt, hogy ezt elfogadom. A kérdés csak annyi, hogy igen, de meddig tud ez a 99% szoptatni az LLL szerint? 1 hétig, 1 hónapig, fél évig, 1 évig? Meddig? Nem azt kérdezem, hogy meddig kellene, hanem meddig tud.
Tudod Alice, kezdem magam ugy erezni, mint a viccbeli nyuszika, most eppen nincs rajtam sapka...
Foglaljuk ossze. Az LLL-es nyomulas nem jo, mert elbatortalanitja a kismamat a stressz. A sajat sikeres peldara hivatkozas nem jo, az "nagy arc". Szerinted hogyan kellene elmagyarazni a tapszergyartok pufiarcu kerubos reklamjainak ellensulyozasara, hogy az anyatej JOBB? Mert az, ebben talan egyetertunk.
Akkor a kedvedben jarok: A TAPSZER NEM AZ ORDOGTOL VALO! Tenyleg nem, emberek csinaltak. A tapszer egy potszer, amit extrem esetekben kell csecsemok taplalasara hasznalni, amennyiben az anyanak tenyleg nincs teje. Aki a szules elott megveszi, meg nem tudhatja lesz-e teje, az ove nem extrem eset.
Hát akkor örülj neki, valóban szerencsés vagy. Ettől függetlenül nem kell azért ekkora arcot vágni, ha bárki is megpendíti, hogy ő esetleg nem tudott szoptatni.
És nem értem ezt a hatalmas multiellenességet sem, az a tapasztalatom - legalább is itt nálunk - hogy a multiknál valahogy sokkal több jut a dolgozók munkavédelmére egyebekre, itt inkább a kisebb cégek azok, akik símán kirúgnak egy nőt, ha megtudják, hogy gyereket vár (illetve fel se veszik.. de ez egy más káposzta.)
A szoptatás sikeressége nagyon sok mindentől függ, többek között a stressztől is, és ha egy kismama túl sok ilyen LLL szektást hall, hogy milyen kegyetlenség is, ha "megtagadja tőle az anyatejet" meg hasonlók, akkor még streszesebb lesz.
Már várom, hogy szektát alapítsanak azok a nők is, akik minden nemi együttlétükkör símán és rögtön orgazmushoz jutnak, meg azok is, akiknek állandóan pontosan jön meg a havibajuk stb...
Olyan dühödten ugrasz rá mindenkire, aki csak a legkevésbé is, de azt merészeli mondani, hogy a tápszer tán nem az ördögtől való, hogy mégoly jószándékod is feldühít egyeseket.
van meg peldad? olyan nem is volt a kornyezetedben aki TUDOTT szoptatni? furcsa :(
Nekem pl sokat segitett a tudat a kezdeti nehezsegek tuleleseben, hogy a tagabb csaladomban is MINDENKI sikeresen szoptatott. Mazlista csalad, mi erre voltunk buszkek. Egy unokanoverem hutoszekrenyt vett a leadott tej arabol :)
Nem vedem. Bar azon az alapon, ahogy itt tamadjak (mert penzt ker egy szolgaltatasert), akar vedhetnem is, az ismerosomnek tenyleg segitett, tenyleg ingyen. De ettol fuggetlenul nem vedem, nem szorul ra. Piacgazdasag van es ha valaki bizonyithatoan tole kap el valami csunyat, akkor valoszinuleg felelossegre fogjak vonni. Fogalmam sincs, hogy ez a tanacsadas hogyan van szabalyozva, de ugye ezt nem kered rajtam szamon?
Arrol sem volt fogalmam, hogy van kulonbseg a laktacios tanacsado meg az LLL tanacsado kozott :) egyikhez sincs semmi kozom. En nem fizetnek 6000 forintot senkinek hogy a lakasomon tanitson szoptatni, megoldanam maskepp, de ismetlem, piacgazdasag van.
Ismerek fogorvost, aki szajhigienes tanacsadasert ker sok penzt, ami tulajdonkeppen a "hogyan mossunk jol fogat" cimet is viselhetne.
Tudod, idike, végigolvasva a mai nap termését, érdekelne valami...
Nem értem, hogy egy csajt, akinek a honlapjáról az árán kívül túl sok háttérinfót nem lehet megtudni, mi a fenének védesz annyira? Mert egy ismerősödnek segített ingyen? Az a dolga, ha LLL tanácsadónő!
De itt és most már rég nem arról van szó. A honlapján semmilyen egészségügyi végzettségnek nincs nyoma. Egészségügyi alkalmaságnak sem. Azt, hogy Neked gőzöd sincs róla milyen komoly egészségügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát annak, aki ilyesmire adja a fejét, az nem jelenti azt, hogy felesleges. (Ha nálunk valaki beiratkozik ABC eladónak, vagy pultosnak, annak is egy csomó vizsgálaton át kell esnie.)
Nekem elég elgondolkodtató, hogy bizniszt csinál más emberek bajából...
És mint alább már említettem nem értem hogyan lehet valaki megbízható laktációs tanácsadó, ha ő maga nem szoptatott egy percet sem, mert LLL tanácsadó csak az lehet, aki szoptatott, de laktációs tanácsadó bárki!!!
Az összes többi pro és kontra vagdalkozás meg egész egyszerűen röhejes. Én mint említettem összesen 38 hónapot szoptattam, de soha nem éreztem késztetést arra, hogy hülyére vegyek bárkit, aki nem.
lehet, hogy nem fogod nekem elhinni, de az altalad leirtak melyseges joerzessel toltottek el. Sajnos, amit te ironianak kepzelsz/szansz, az (legalabbis az en kepernyomon) a legtobb esetben leha cinizmuskent jon at. Bar tudtam en, hogy kell legyen valami a melyben :)
Viszont ennek ellenere nem latom, hol van a problemad velem kapcsolatban, amikor azt a (legalabbis szamomra) nyilvanvalo tenyt ismetelgetem, hogy a nok 99%-a kepes lenne kizarolag anyatejjel taplalni a magzatat, ehhez kepest a hazai arany 50%-os. En nem kopkodok meg senkit, de azt nem hiszem, hogy a tartalektapszer a kamraban tobbet segit egy kismamanak mint a felvilagositas. Hiszem hogy mindenki (99%) tu/na szoptatni (AliceCso az 1%!) de egyszerubbnek tartja a tapeszrt, elhiszi azt a marhasagot, hogy a tapszer van olyan jo mint az o teje.
Nem akartalak felbosszantani, de ugye nem kell elmeselnem a sajat humanitarius tevekenysegemet? :)
"ha NINCS az anyának teje akkor meg halljon éhen a gyereke de nyomban! tápszert akkor se kapjon hátha még a végén életben maradna..."
Ha az anyanak nincs teje, termeszetesen adjon a gyerekenek tapszert. :)
Hogy visszaterjunk a topik gyokereihez, pl Namibiaban (UNICEF adat) a 0-1 eves korosztalyt 97%-ban anyatejjel taplaljak. (Hogy nem jutott meg oda a civilizacio, nem tudom...)
A magyar nok 50%-a szoptat de biztosan nem egy eves korig. Mivel tud tobbet a namibiai nok melle?
"majd kilukadt valahogy a topic az indiai és etióp gyerekeknél"
ezt hivjak ugy, hogy szabad asszociacio :)
"sem a harmadikvilágbéli problémák az elsődlegesek számomra"
De ugye az szokott zavarni, amikor kameruni menekulteket fognak a magyar hataron? Mert van am olyan kozottuk, aki vallalkozoszellemu es unja az ehezest, aztan elindul. Mi meg fintorgunk es elzavarjuk.
Tudod, csodallak am! :) Ilyesfajta nezeteket az ember szegyellni szokott. Mar a jobberzesu ember :) Te meg itt szellozteted oket... le a kalappal!
Pont ezt írtam én is, hogy ameddig van tej addig ok, mert az ha csak egy kicsivel is jobb, de ha nincsen, mert már annyira alultáplált stb, és nincsen teje, akkor is éhenhalhat a baba.
De a higított tápszerben is van tápanyag, csak ugye kevesebb. Immunanyag nincsen, de kérdem én milyen immunanyagok vannak egy totálisan alultáplált nőben???