Belül azt csinálsz, amit akarsz; csak a terhelési értékek (össztömeg, vonófej terhelés) korlátoznak. A lakatos haver cucca akkor jó, ha az megfelelően tervezett, jóváhagyott, bevizsgált, uniós típusbizonyítvánnyal rendelkezik. A Thule cuccaiban sem az aluprofil a drága...
És a bicajszállításra mi a szabály? Mit és hogyan szabad? Szabad például a lakókocsiban belül (biztonságosan rögzítve) szállítani? Hátulra milyen módon szabad? Az autó és a lakókocsi közé?
Horror áron láttam Thule-cuccokat a vontatórúdra (ez a neve?), na de ha lakatos haver csinál oda valamit, az szabályos?
Mondjuk olyat már csinált itt is valaki, ha jól emlékszem, hogy hivatalosan csökkentették az össztömeget, de hogy ennek mi a pontos menete, arról fogalmam sincs.
Ha a vonóhorgom 1200 kilóra van hitelesítve, akkor vontathatok olyat, aminek az önsúlya mondjuk 1000 kg de a megengedett összömege 1300kg, ha nem pakolok rá 200 kilónál nagyobb súlyt?
Pedig reményeim szerint az idén már legalább 3 hónapot a lakókocsiban élnék.
Ha 3 hónapi, folyamatos (szinte telepített) életvitelszerű életmódra gondolsz - akkor igencsak felmerül a zárt elősátor igényi. Hétvégi kempingezéshez nem szükséges - de már 3 hónap ottléthez "erősen javallott" :-)))
Egyébként sok "maszek" kereskedő van - vagyis akik az udvarukból árulnak - és néha megdöbbentő csemegéket árulnak, a kereskedések árainál lényegesen olcsóbban (hát jahh, nincsenek fenntartási költségeik, ők maguk hazahúznak 10-15 lakókocsit egy évben és ez jó kis fizetés-kiegészítés a számukra.
Jómagam is "vásároltam" egy ilyentől az egyik családtagnak. Nyugdíjas volt a pali, aki ezt a biznicet inkább hobbiból csinálta, mert a háza nem úgy nézett ki, mint aki rá van szorulva.
Kimegy Nyugatra, kinéz egy-egy jobb darabot, lealkudja-hazahozza. Az udvaron akkor is állt még vagy 4-5 fasza, kisebb-nagyobb bódé.
A rokon egy ikertengelyes, 6,5 méteres Hobby-t választott - telepítésre - de az olyan volt, mint ha a szalonból hozták volna.
Újszerű állapotban a belseje, gyönyörű, újszerű (talán még nem használt) elősátorral, még szőrös gumikkal, mindennel, ami kell - mondom, leesett az állam, amikor bementem.
1,2 millát kért érte, 1,1-ért ideadta - leszállítva 50 km-re.
Hogy az élet tetszeni fog, az nem kérdés, annyira már ismerem az igényeimet. Sátorral elég sok időt töltöttem már vízparton, ez tehát nem "újdonság", hanem kényelmi ugrás lenne.
És igen, a kipróbálás lenne az igazi, de akkor az idén nyárig már nem reális, hogy meg is vegyem. Pedig reményeim szerint az idén már legalább 3 hónapot a lakókocsiban élnék.
Igen, az elősátor is egy fontos téma, de arra nem ruháznék be egyből. Van "teszkós" négy lábú, 4x4-es árnyékolóm, első szezonban azzal tervezek, aztán meglátjuk, mi tűnik célszerűnek...
Köszönöm, körülnézek! Nem vagyok hatalmas (180 centi), és az ágy se kell, hogy az legyen, csak legyen kényelmes - szóval a "hajtógatós" matrac nem játszik: olyat akarok, amiben van franciaágy (láttam olyan alaprajzot, ahol külön vannak a fő ágyak), és az "fix".
Tudtok esetleg budapesten vagy környékén olyan céget, ahol nagy választék van (márkában is) megtekinthető lakókocsik tekintetében?
Tök új vagyok a témában, és nyáron már lakókocsizni szeretnék.
Ebben az esetben én először inkább bérelnék egy-egy útra valamilyen lakókocsit, akkor kiderül, egyáltalán tetszik-e ez az élet; valamint kb. milyen belső elrendezés tetszik neked.
2095 kilós együttes tömegű, 140 lóerős Zafira mögé kötnék valamit, a vonóhorgom 1200 kilóig vontathat fékezetten.
Szia! Hát ez többnyire egy 4,5 méteres bódé lesz (nagyon max. 5 méteres, de inkább az előző) - mert ez a méret az, ami (általában) súlyban belefér az 1200 kilóba.
(A "méterek" a kocsiszekrény valódi hosszát jelölik az elősátor függőleges behúzósínei közti távolságot - vonórúd és csomagtartó-doboz nélkül)
Ez 2 személynek tökéletesen elegendő méret - feltéve ha nem 1,90+ méter magas vagy, mert akkor oda kell figyelni a bódé szélességére is, mert a keresztbe-ágy hosszát ez határozza meg.
Amúgy minden átlagos magasságú személynek bármely átlagos cca. 2 méter széles bódé megfelel.
Ezekhez általában mindig "jár" +2 személyre vendégágy lehetőség is - vagy így, vagy úgy, de plusz két személy mindig elalszik már egy ekkora méretű kocsiban.
Másik kérdés a zárt elősátor - aminek a szükségességét a használat határozza meg.
- Ha csak általában 1-3 éjszakás kempingezésről van szó - akkor egy zárt elősátrat felállítani/leszerelni elég macerás ennyi időre. De valami elő-tetőről (pl. Omnistorról) így is ajánlatos gondoskodni.
- Ha akár 1 hetes, vagy több idő is be van tervezve - akkor a zárt elősátor nagyon jó dolog.
Részemről is távmunkába dolgozok, mobilnetről - annyi különbséggel, hogy az enyém telepített a vízparton immár 10+ éve, tehát én nem húzgálom sehova. Egyébként egy 4,5 méteres Knaus-om van - ami fix 1.000 kiló.
Szia, ha nagy ágyakat szeretnél, ahhoz sokszor nagyobb bódé is párosul, nagyobb összsúllyal. Nem tudom, hogy mekkora darab vagy, mindenkinek más a "nagy" :-)
Ugyanez a kérdés vonatkozik a plusz két ágyra is, ha plusz két felnőtt ágyat akarsz.
Szerintem elsö lépcsőben nézz meg héhányat élőben, hogy mi mekkora, és azt párosítsd össze a súlyhatároddal, mielőtt konkrétan keresgetni kezdesz megvétel céljából.
Tök új vagyok a témában, és nyáron már lakókocsizni szeretnék. 2095 kilós együttes tömegű, 140 lóerős Zafira mögé kötnék valamit, a vonóhorgom 1200 kilóig vontathat fékezetten. Tehát egy 1200-as megengedett össztömegű a cél. Olyat szeretnék, amiben a franciaágy nagyon kényelmes, és van még legalább 2 hely "vendégágynak". Az lenne a vágyam, hogy - mivel távmunkában dolgozom - minél több időt tudjak a párommal a Balaton partján, vagy más szép helyen "táborozni".
Most fogom elkezdeni visszaolvasni a fórumot, esetleg van valahol egy jó kis bemutató-bevezető írás, amit érdemes lenne elolvasnom, hogy a fő szempontokat értsem, ami alapján választani lesz érdemes?
Tavaly (megint) tulajdonosváltás volt, új szelek fújnak (megint).
A kempingvezető sem tud semmit a várható változásokról - mindenkit bizonytalanságban tartanak (igaz, ez már vagy 6-7 éve így van - de most durvább).
A katamaránodat a placcodon tartani (szezonban) az nemigen opció - mert hogy teszed vízre minden alkalommal?
Stég éppenséggel lenne - azon lehetne tartani meg ki-be tenni a vízről - csakhogy az a kölcsönzős-csávóé, vele kell megegyezni, illetve tőle kell bérelni helyet.
Az egész-szezonos helyek (elvben) fullon vannak de azért mindig akadnak kivételek - ha mi is megkapjuk az idei szerződéseket (ha megkapjuk egyáltalán) - akkor beszélek a főnökasszonnyal, hogy akad-e még egy hely neked egész-szezonra.