Én csak annyit tudok hozzászolni ehez, hogy miután "összetákoltam" a panafejet, az illesztési hibáim megszüntek (legalább is minimálisra csökkentek), pedig a nodál ponttal sem vacakoltam sokat.. szemre belőttem.. Én 8mm halszemmel 8-8 képet csinálok. (vizszintesen még sosem csináltam, mert egy csavar miatt, nem tudom a gépet vizszintesre rakni :D de nemsokára megoldom azt is.. ez csak akkor hátrány, mikor sok ember van a képen, de itt véletlenül sikerült elég jól összehozni)Mátyás templom1, Mátyás templom2
Ez a kép nem a legjobb példa, mert az égbolton szétnyíló vezetékek könnyen előfordulhatnak. - A kézi kijelölés jó, de ritkán használom. - A közelinek az 1m körülit és azon belülit értem(de ha rossz a nodal pont akkor még több is)
Szóval akkor még nem tökéletes a nodal pontom... Mondjuk én nem PTGui-t használok, hanem Autopano gigát, és tudom azzal az a baj, hogy nem lehet megadni neki manuálisan a control pontokat..... Mutatok egy próbát:
Retus nélkül, és a 3 kép közül ennek volt a legnagyobb illesztési hibája. Közeli falak, kerítés... stb Mi számit közelinek??? Monjudk ami 1m-en belül van?
A gyakorlatban egy jól belőtt nodal ponttal általános esetben nagyon ritkán van illesztési hiba. Extra körülmények között ( sima fehér fal, közeli vonalas tárgyak(pl.korlát), mozgó felhők) természetes hogy előfordulhat.
Mi az a legnagyobb hiba és az átlag hiba amit a PTGui-jelez, és te elfogadsz ?Én a 10mm-es Sigmával addig nem hagyom abba, amig 5-6 pixelre nem csökkentem ezt az értéket. Természetesen ez nem 100%-os garancia, ilyenkor is lehet illesztési hiba.
Mondjuk én úgy csináltam 10-es obival, hogy 8-8-8, de majd kipróbálom 4-8-4-el is, bár alapjáraton 18-as kitt obim van, de most megy a gyűjtés egy 10-20-ra. Halszemet max kölcsön kérni tudok, de még azzal nem próbáltam.
Van egy optimális kép mennyiség aminél felesleges többet készíteni. Ezt persze a helyzet határozza meg. Pl. épület belsőben mozgás nélkül 3x (4+8+4) kell a szép munkához 10-es obival. Ahol sok ember van ott 8-al 4-6 + 2 - de erről meséljen olyan akinek az van.
Áhááá, értem, szóval akkor mindenki szokott pepecselni a nem egyenes falakkal, meg elektromos drótokkal.... De ez nem védhető ki azzal, hogy több képet csinálsz nagyobb átfedéssel? Vagy nem számít annyira?
Kézzel valo pontosításra mindig szükség van. Ha úgy is marad hiba akkor marad a PS vagy valamelyik hasonló progi. A végső képen sose látszódik mennyi munka volt benne csak az látszik mennyi kellett volna még.
Takoca tudna mesélni mennyi retus van egy monopodos képkészítés után pedig a képein nem látszik. Egy minőségi kép elkészültéhez 3-4 óra kell minimum - nekem, meg akit ismerek - de ügyesebbek biztos gyorsabbak :).
Ugye ismeritek a mondást: " egy amatőrnek 100 képből 80 jó képe van .... a profinak 100-ból csak 20 sikerül." szóval megéri időt áldozni a munkára hogy "szinte hibátlan" képet készítsünk.
Miért van az hogy nem tudok egy olyan panorámát se csinálni, amiben ne lenne illesztési hiba?????? Ez azért van mert még bénázom a nodal ponttal, vagy síkbeli probléma???
De ha nektek is van gond az illesztéssel, akkor megnyugodtam :))))
Magyarul? nem hiszem, hogy "teljes" leírás lenne bárhol is. A próbálgatást szerintem nem lehet megúszni. Kérdezz ha gondod van, ha tud itt valaki választ biztos megosztja veled.
Egy kérdésem van hozzátok, a PTGui programhoz teljes leírást hol lehet találni? Nem rég óta kaptam egy barátomtól ő sem nagy ász a dologban, szeretném ha nem próbálkozva kellene rájönnöm a használatára.
A Panorama Factoryt nem többsoros panorámákra találták ki. Elvileg meg lehetne ugyan próbálni egy kétlépéses megoldást (egyik sor összefűzése, másik sor összefűzése, sorok elforgatása 90°-kal, a két függőlegessé tett sor összefűzése vízszintesen, a kész panoráma visszaforgatása 90°-kal), de én nem bíznék ennek sikerében.
Többsoros panorámákat kezel az ingyenes Hugin, a nem ingyenes PTGui (olyan 80 €), a még kevésbé ingyenes kolor AutoPano Pro (olyan 120 €).
Sziasztok ! Elnézést a láma kérdésért, de segítség kellene, és a tízenezer hozzászólás visszaolvasása.... Panorama Factoryval próbálkoztam . Már teljesen kiidegel. Nem lehet ezzel a progival függőlegesen összetűzni ?? Két sort fényképeztem soronként kb 20 kép telével, hogy jó nagy legyen a felbontás :) Azt írja a program, hogy forgassam el a képeket 90 fokkal, és úgy tűzzem össze - ez kell a függőleges tűzéshez. Namármost az a gondom, hogy az egymás alatti képek nem teljesen egymás alá sikerültek , így mikor össze illeszti, akkor igazítja a képeket, azaz az átfedésnél egy magasságba hozza az illesztési pontokat, de úgy, hogy a képeket olyan parallelogramma formán elhúzza. Tehát nem süllyeszti és emeli az egész képet a kívánt mértékben. Ezáltal, ha vissza fordítom, akkor a függőlegesek eldőlnek.. nem tudom érthető voltam -e. Tud valaki erre megoldást ??
Sziasztok!
Már régen nem tettem fel panorámát.
Továbbra is készítek, de ezek nem annyira érdekesek.
Az iskolánk felújításának folyamatát próbálom dokumentálni.
http://bit.ly/cpyAK7
Bárki hozzáférhet az xml fájlokhoz :) Te is megnézheted az összes forrását annak a képnek, csak ki kell bogozni, amit látsz benne. Próbáltam letiltani a sajátomat, de nem sikerült. Lehet, hogy van vmi megoldás flash esetén (azon kívül, hogy swf-be fordítva rakod ki), Én még nem nagyon kerestem.